Η γευσιγνωσία ως έλλειψη

Η έλλειψη της απόλαυσης (τα μεγάλα κρασιά που δεν δοκιμάσαμε) δημιουργεί το πλεονέκτημα να μετατρέπει κάθε κρασί που δοκιμάζουμε σε έλλειψη. Αυτή η διαδικασία τελικά αντιστοιχεί σε μια άλλη απόλαυση. Όχι όμως μια ζωντανή απόλαυση.

 
judgement-painting

Η καταγραφή μιας γευσιγνωσίας είναι μια συμπερασματική λειτουργία, ένα απείκασμα που περιλαμβάνει, νόηση, αντίληψη και εικασία ως αποτέλεσμα της συνάντησης του δοκιμαστή με το κρασί. («Judgement of Paris», του Gary Myatt)

Το απείκασμα της απόλαυσης

Η καταγραφή μιας γευσιγνωσίας είναι μια συμπερασματική λειτουργία, ένα απείκασμα (λέξη και ιδέες παραφρασμένες από το βιβλίο «Τι έλεγε ο Λακάν για τις γυναίκες») που περιλαμβάνει, νόηση, αντίληψη και εικασία ως αποτέλεσμα της συνάντησης του δοκιμαστή με το κρασί-υποκείμενο.

Η συνάντηση αυτή δημιουργεί ένα ομοίωμα του κρασιού και μια απόλαυση διαφορετική, την οποία, φανερώνοντάς τη, ταυτόχρονα την οριοθετεί. Δημιουργεί την υστερική γευσιγνωσία που είναι η ικανοποίηση, η ευχαρίστηση που δημιουργείται από την έλλειψη ποιότητας και τον εντοπισμό των ελαττωμάτων ενός κρασιού.

Η υστερική απόλαυση

Η αγάπη για το κρασί, όπως και η επιθυμία, αρχίζει με το έλλειμμα της ποιότητας. Το κρασί γίνεται το Άλλο που υποτάσσεται στο μη-όλο, στο καθεστώς της απόλαυσης, και στο οποίο αναλογεί μια άλλη επιπλέον απόλαυση που δεν στηρίζεται σε κάποιο απείκασμα. Η υστερική απόλαυση χρησιμοποιεί την επιθυμία του Άλλου και ταυτίζεται με το έλλειμμά του, οριοθετείται από την επιθυμία των άλλων και ταυτίζεται με το έλλειμμά τους.

Για να αγαπήσουμε ένα κρασί πρέπει πρώτα να αποδεχθούμε τον ευνουχισμό, δηλαδή να απαρνηθούμε αρχικά το κρασί που αυθόρμητα μας αρέσει.

Ο υστερικός δοκιμαστής επιθυμεί να έχει μια ανικανοποίητη επιθυμία για τα μεγάλα κρασιά που δεν δοκίμασε. Ακόμη και αν δοκίμασε τέτοια κρασιά, δημιουργεί την υστερία του βασισμένος στο γεγονός ότι τα δοκίμασε προτού αυτά φτάσουν στο απόγειό τους.

Η έλλειψη αυτής της απόλαυσης δίνει το πλεονέκτημα να μετατρέπει κάθε κρασί σε έλλειψη αυτού που ο ίδιος δεν δοκίμασε ποτέ, γίνεται δηλαδή αυτό που λείπει. Τρέφεται με το έλλειμμα που αντιστοιχεί σε μια απόλαυση, όχι όμως σε ζωντανή απόλαυση.

Η γευσιγνωσία ως ευνουχισμός

Για να αγαπήσουμε ένα κρασί πρέπει πρώτα να αποδεχθούμε τον ευνουχισμό, δηλαδή να απαρνηθούμε αρχικά το κρασί που αυθόρμητα μας αρέσει. Αυτό μπορεί να είναι ένα απλό ημίγλυκο που μας ευχαριστεί, αλλά δεν το πίνουμε. Αδύνατον να αρθρωθεί κάτι στη γλώσσα της γευσιγνωσίας που να μην ενέχει αυτόν τον ευνουχισμό.

Αυτό μας δίνει καινούργιες δυνατότητες και καινούργια βάσανα. Γιατί τότε, ανάμεσα στον δοκιμαστή και το κρασί ορθώνεται ο τοίχος της γλώσσας. Η γλώσσα δημιουργεί το υποκείμενο ως έλλειμμα του είναι.

Η απόλαυση βρίσκεται στο σημείο συγκόλλησης, διαρραφής μεταξύ του σημαίνοντος (σκέψης) και του σημαινόμενου (λόγου). Δημιουργός αυτής της διαρραφής είναι ο γευσιγνώστης, ο οποίος περιγράφοντάς την ταυτόχρονα τη δημιουργεί.

 

Διαβάστε ακόμα: Η αρχαιολογία της γευσιγνωσίας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η γλυκιά εκδοχή του αγαπημένου μας λαχματζουνάδικου κάτω από την Αιόλου έχει μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα Ανατολής, χρυσαφένιο κιουνεφέ, λαχταριστό καζάν ντιπί και αμαρτωλό μπακλαβά μαζί με single estate (!) καφέ στο μπρίκι. Η Αθήνα ξαναβρίσκει κάτι από την ανατολίτικη αστική της ταυτότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δεν είναι ένα απλό τυράδικο, αλλά μια μπουτίκ εξαιρετικών προϊόντων από τη Γαλλία. Η Θέμις Φούλια μάς ξεναγεί στο νέο κατάστημα που άνοιξε στην Αγία Παρασκευή. Είναι η φρομαζερί που «τιμούν» ήδη οι Γάλλοι που ζουν στη χώρα μας -κι αυτοί κάτι ξέρουν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Για τέσσερις ημέρες, 14 από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια και ονομαστοί Έλληνες και ξένοι σεφ μαζεύονται στο Ζάππειο με σκοπό να μας ταξιδεύσουν με τα πιάτα, τις συνταγές και τις ομιλίες τους. Δοκιμάστε εμβληματικές συνταγές σε προνομιακές τιμές, και γνωρίστε τους από κοντά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro