Porky bun: Το πλησιέστερο στο πιτόγυρο.

Ο γευστικός εποικισμός του Λονδίνου δεν έχει τελειωμό. Πώς να το κάνουμε, η πρωτεύουσα της Αγγλίας δεν είναι Παρίσι να έχει δική της, αυτόχθονη, γαστριμαργική ταυτότητα. Κι αυτή που έχει, μάλλον, δεν μπορεί να προσελκύσει τον απαιτητικό πελάτη. Έχουν χίλια δύο πράγματα να καυχώνται οι Βρετανοί (η brit pop, οι ποδοσφαιρικές τους ομάδες, το τσάι), ε, για το φαγητό αφήνουν τους «ξένους» να κάνουν καλό κουμάντο.

Ανάμεσα σε αυτούς και δικοί μας επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι έχοντας εδραιώσει τη φήμη τους στα εγχώρια ύδατα, ανοίχθηκαν και στο μεγάλο Νησί όπου οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολλές, αρκεί βεβαίως να μπορούν να ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό. Αυτό που συμβαίνει στο Λονδίνο, με τους ντόπιους, αλλά και τους Άραβες που συρρέουν κατά εκαντοντάδες καθημερινά, είναι μια πλημμυρίδα καλών μαγαζιών, από διαφορετικές κουζίνες, που το ένα προσπαθεί να υπερκεράσει το άλλο και να εδραιώσει το όνομα και την ταυτότητά του.

Παρανοϊκά νόστιμο: Πίτα με αρνάκι φούρνου και πατάτες.

Το πλησιφαές πεδίο του Λονδίνου είναι δεκτικό σε νέες προτάσεις και γευστικά ταξίδια, αρκεί ο «κυβερνήτης» να έχει να προτείνει κάτι που δεν υπάρχει στην αγορά. Ή κι αν υπάρχει να μπορεί να διαφοροποιηθεί ποιητικά και ουσιαστικά. Κάπως έτσι, το κενό ενός πραγματικά μοντέρνου σουβλατζίδικου, κάτι που ομολογουμένως έλειπε από την πόλη, ήρθε να πληρωθεί με την έλευση του PittaBun. «Δράστες» είναι μέλη του εκλεκτού Funky Gourmet. Ενός μαγαζιού-σύμβολο στην Αθήνα που όμως έχει αποκτήσει εδραίο όνομα και στο εξωτερικό.

Tο PittaBun δεν είναι ένα απλό σουβλατζίδικο που μεταφέρει αυτούσιες τις γεύσεις που έχουμε συνηθίσει εμείς να ταυτίζουμε με την έννοια «σουβλάκι», αλλά έχουν προσδώσει τα απαραίτητα twists.

Το PittaBun είναι το δεύτερο λονδρέζικο «παιδί» τους. Είχε προηγηθεί το 2014 το Opso, μια μοντέρνα ταβέρνα που έχει ελληνικό χρώμα μεν, αλλά με την απαραίτητη μοντερνιτέ που κουβαλούν οι ιδιοκτήτες του Funky Gourmet. Τέσσερα χρόνια μετά, έχοντας ολοκληρώσει την εστιατορική τους προπαίδεια στην Αγγλία αποφάσισαν να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα δεύτερο εγχείρημα, το PittaBun, και να μάθουν στους Λονδρέζους τι θα πει ελληνικό σουβλάκι εν έτει 2019.

Ό,τι για εμάς είναι τόσο προφανές (αν και με τόσα αμφίβολης αξίας σουβλατζίδικα που έχουμε στα μέρη μας πολλά πράγματα έχουν πάψει να είναι προφανή) για τους Βρετανούς είναι ένας εξωτισμός που θα ήθελαν να τον γευτούν. Ευτυχώς γι’ αυτούς το PittaBun δεν είναι μια απλή σουβλακερί που μεταφέρει αυτούσιες τις γεύσεις που έχουμε συνηθίσει εμείς να ταυτίζουμε με την έννοια «σουβλάκι», αλλά έχουν προσδώσει τα απαραίτητα twists για να το κάνουν εντελώς gourmet. Nαι, και funky φυσικά!

Έχουν βαπτίσει το λάχανο – καρότο “ελληνικό coleslaw”. Και συστήνουν στους Άγγλους τον ντάκο.

Στην Newburgh Street 4, εκεί όπου στεγάζεται το μαγαζί βρίσκει κανείς μέσα σε ελληνικές πίτες εκλεκτούς συνδυασμούς που δεν γίνεται να προσπεράσει. Αντίθετα, παραδίδεται αμαχητί. Το γεγονός ότι το PittaBun βρίσκεται πλησίον της Carnaby Street όπου έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια μια εκρηκτική σκηνή φαγάδικων, δείχνει πως οι ιδιοκτήτες του επιθυμούν να παίξουν στα ίσια σε ένα ανταγωνιστικό πεδίο, αλλά και να καταχωρηθούν αμέσως στη συνείδηση των Λονδρέζων.

Και ο περίφημος μουσακάς σε πίτα. Πως και δεν το σκέφτηκε κάποιος; (αριστερά). Η πιο κολασμένη πίτα είναι αυτή, με μπιφτέκι, μπέικον κρεμμύδι και σάλτσα ταρτάρ (δεξιά).

Οι επιλογές που έχει κανείς στο μαγαζί δεν θαυμάζονται για τον αριθμό τους (ευτυχώς), αλλά για την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητά τους.

Το μενού είναι -αν μη τι άλλο- ευφάνταστο και εποχιακά μεταβαλλόμενο, κάτι που δείχνει την ευελιξία που διαθέτουν οι άνθρωποι που το δημιούργησαν. Από σιγοψημένο χοιρινό στα κάρβουνα ή γαρνιρισμένο με τηγανητό ρύζι με καρυκεύματα και από σουβλάκι με βρασμένο λουκάνικο έως πίτα με γέμιση από το κλασικότροπο και άκρως ελληνικό μουσακά, το κλασικό σουβλάκι ανεβαίνει πολλά επίπεδα.

Η γλυκιά εκδοχή με ψημένο μήλο και παγωτό βανίλια.

Οι επιλογές που έχει κανείς στο μαγαζί δεν θαυμάζονται για τον αριθμό τους (ευτυχώς), αλλά για την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητά τους. Για τους λάτρεις των πιο spicy γεύσεων υπάρχει το σουβλάκι με κοτόπουλο γουακαμόλε, τσίλι και κόλιανδρο. Θέλγει το σουβλάκι με το χοιρινό, αλλά και το ευφάνταστο μπέργκερ όπου συμπληρώνεται με σπιτική ταρτάρ sauce. Για τους λάτρεις των ψαρικών, έχει προβλεφθεί ένα σουβλάκι με φιλέτο μπακαλιάρου, καρύδι, σκόρδο και μυρωδικά.

Ακρως Λονδρέζικο εξωτερικά. Φωτό @certifiednosh.

Ναι, ακόμη και οι vegan μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους στο PittaBun. Πρόκειται για το σουβλάκι που περιλαμβάνει: κάρδαμο μαρούλι, κρεμμυδάκι, φέτα, σάλτσα mascarpone και άνηθο. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο σουβλάκι που φέρει το όνομα «Sunday Roast Lamb Bun» και περιέχει σιγοψημένο αρνί, φέτα, ψητές πιπεριές, φρέσκα τσιπ και σάλτσα με λεμόνι και ρίγανη.

Το μενού συμπληρώνουν δύο βασικές σαλάτες που έχουν έντονο ελληνικό χρώμα και γεύση. Η πρώτη περιλαμβάνει: λάχανο, καρότο, κρεμμυδάκι, άνηθο, ξίδι από σέρι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ η δεύτερη είναι ο κρητικός ντάκος. Φυσικά, υπάρχουν και άφθονες τηγανιτές πατάτες – τι σουβλατζίδικο θα ήταν άλλωστε; Η έκπληξη, πάντως, έρχεται με τις γλυκές προτάσεις του μαγαζιού. Η πρώτη ένα brownie με γλυκό του κουταλιού ως απογείωση και ένα apple crumble με ψημένα μήλα, βανίλια παγωτό και κανέλα. Το όλον είναι άκρως ενδιαφέρον, ευφάνταστο ελληνικό, με μοντέρνες νότες, αλλά και διάθεση να αγγίζει τον μέσο Βρετανό που είναι δύσκολος, αλλά, αλήθεια τώρα, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε τέτοιες γεύσεις;

 

Διαβάστε ακόμα: Σουβλάκι Black Angus με béarnaise, πρώτη ματιά στο ψητοπωλείο της Φάρμας Μπράλου. 

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top