Το κρεοπωλείο με τα εκλεκτά κρέατα (νωπά και σιτεμένα), τα τυροκομικά και τα λοιπά είδη θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Στον ίδιο χώρο θα βρίσκεται πλέον και το ψητοπωλείο.

Στον Μπράλο Φθιώτιδας σε υψόμετρο 650 μέτρων. Δεν ξέρω αν είναι καλά να ζεις εκεί, μακριά από το πολύβουο κέντρο, μακριά από τα πάντα που περιζώνουν. Είναι, όμως, σίγουρα καλό να εκτρέφεις ζώα. Το κρέας που δίνουν έχει άλλη ποιότητα. Η «Φάρμα Μπράλου» στο Κολωνάκι ή την Κηφισιά πιστοποιούν του λόγου το αληθές.

Όσοι έχουν γευτεί το κρέας στα συγκεκριμένα μαγαζιά είναι σε θέση να κατανοήσουν την ποιοτική διαφοροποίηση που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνο που έχει προέλθει από ζώο ελευθέρας βοσκής, το οποίο έχει τραφεί με αγνές ζωοτροφές και έχει ζήσει σε σωστές συνθήκες διαβίωσης από το άλλο που έζησε εγκλωβισμένο και τοξινώθηκε από χημικές τροφές.

Ας μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι που τρέχουν τη Φάρμα Μπράλου είναι οι διασημότεροι εγχώριοι εκτροφείς Black Angus Purebred 100% και από τους πρώτους που έφεραν το σιτεμένο κρέας στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή. Αυτή τη στιγμή εκτρέφουν φυλές Charolais, Limousin, Aubrac, Red Angus, μακεδονικούς νεροβούβαλους  αλλά και ελληνικές βραχυκερατικές αγελάδες κ.ά. Επίσης, εγχώριες και ξένες φυλές αιγοπροβάτων, χοίρους, ελληνικό Μαύρο Χοίρο, κοτόπουλα, φασιανούς, πάπιες, χήνες, πέρδικες, γαλοπούλες, ορτύκια και φραγκόκοτες.

Στο μέρος που ως τώρα βρισκόταν μόνο το κρεοπωλείο της Φάρμας Μπράλου (άλλο ένα… meating place), πλέον θα συστεγάζεται και μερακλαντάν ψητοπωλείο.

Τι σημαίνει όλος αυτός ο πρόλογος; Ότι ξέρουν από κρέας και τις παρασκευές του. Γι’ αυτό, σαν έτοιμοι από καιρό, αποφάσισαν να επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους. Ναι, το γειτονικό εστιατόριο στο Κολωνάκι παραμένει ως έχει, κραταιό. Αποκτάει όμως κι ένα μικρό «αδελφάκι». Στο μέρος που ως τώρα βρισκόταν μόνο το κρεοπωλείο της Φάρμας (άλλο ένα… meating place), πλέον θα συστεγάζεται κι ένα ψητοπωλείο που θα ψήνει τα καλούδια του Μπράλου.

Τα χοιρινά σουβλάκια και τα black angus (όπως και το μπιφτέκι) είναι τόσο – όσο ψημένα για να μην στεγνώσουν και χάσουν τους χυμούς τους.

Η υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης θα πρέπει -δικαίως- να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Άρα, αυτό που αναζητάει κάποιος είναι πώς θα συνδυαστεί με άλλες γεύσεις και πώς το αποτέλεσμα θα έχει μια δική του ταυτότητα. Συμπέρασμα ύστερα από την απαραίτητη δοκιμή; Την έχει.

Μην περιμένετε extreme ιδέες, νεωτερισμούς που ξεφεύγουν από τη λογική. Οι out of the box πειραματισμοί στο σουβλάκι πολλές φορές αποδεικνύονται μαξιμαλισμοί δίχως στόχο. Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν τα «βασικά» πιάτα που θα καλύψουν τα θέλω της πλειοψηφίας. Αν μη τι άλλο, το σουβλάκι είναι στο κέντρο των προτιμήσεων του μέσου Έλληνα και, επειδή είναι αρκετά εξοικειωμένος με τη γεύση, μπορεί να κρίνει αν κάτι είναι πραγματικά καλό ή όχι.

Λοιπόν: το σουβλάκι της Φάρμας Μπράλου είναι πραγματικά καλό. Θα λέγαμε «φευγάτο», αλλά όχι φεύγα. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Πρώτος και σημαντικός: τα πάντα ψήνονται στα κάρβουνα. Ξεχάστε το γκάζι που χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι. Εδώ, ο σεφ απαίτησε να είναι το κάρβουνο αυτό που θα δώσει τον τόνο. Επίσης, εδώ το τυλιχτό σε πρώτη φάση δεν παίζει, σε αντίθεση με το καλαμάκι που γνωρίζει πιένες. Σε ύστερο χρόνο,, είναι πιθανό να ενταχθεί στο μενού και το burger, αλλά επί του παρόντος κρατήστε πως έχουμε να κάνουμε με καλαμάκι, αλοιφές, σαλάτες και πατάτες. Κάθε ένα από αυτά, όμως, διατηρεί τη δική του αναλλοίωτη ταυτότητα.

Πολύ σοβαρό το καλαμάκι κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, με εκπάγλου ζουμερότητας ψαχνό.

Οι επιλογές που έχετε στα σουβλάκια είναι συγκεκριμένες, αλλά όχι δεδομένες σε όλα τα σουβλατζίδικα. Ναι, υπάρχει το χοιρινό σουβλάκι, όπως κι εκείνο με κοτόπουλο, αλλά σουβλάκι black angus μπορείτε να βρείτε παντού; Εδώ θα το βρείτε. Όπως επίσης μπιφτέκια από μοσχάρι, γαλοπούλα και Black Angus. Όσο για τις κοπές, μετρήστε επιλογές: χοιρινό ψαρονέφρι, φιλέτο μοσχαρίσιο, φιλετάκια από στήθος κοτόπουλου, μπριζολάκια χοιρινά και παϊδάκια από αρνί γάλακτος. Στα συν, οι λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες με τη φλούδα τους, δύο ειδών σαλάτες (ανάμεικτη και ελληνική), αλοιφές με γιαούρτι, μουστάρδα και ντομάτα, και πιτάκια ψητά.

Τα μικρά μυστικά της γεύσης: η σαλάτα είναι και φαίνεται ελληνική, τα κρέατα, παραγωγής της Φάρμας Μπράλου, είναι ψημένα στα κάρβουνα και οι πατάτες είναι χωρίς περιττά λάδια.

Και πάλι, όμως, μόνον η δοκιμή μπορεί να πείσει. Εμείς το κάναμε λίγες ημέρες προτού καν ανοίξει. Δοκιμάσαμε τριών ειδών καλαμάκια: χοιρινά, κοτόπουλου και Black Angus και ήταν μια τρίχορδη ωδή στο καλό κρέας. Το ψήσιμο αναδείκνυε τους χυμούς του κρέατος δίχως να το στεγνώνει (ειδικά στο κοτόπουλο που τις περισσότερες φορές σερβίρεται εντελώς άχυμο). Όμως, τι τα θέλετε, το Black Angus έχει πλέον θρονιαστεί στους γευστικούς κάλυκές μας και δεν λέει να φύγει. Βαφτίστε το μέσα σε σάλτσα béarnaise και δεν θα χάσετε. Αν και κάποιοι ενδέχεται να προτιμήσουν τις άλλες δύο της Φάρμας Μπράλου (sour cream ή γιαουρτιού με καπνιστή πάπρικα).

Το ψήσιμο αναδείκνυε τους ζωμούς του κρέατος δίχως να τα στεγνώνει (ειδικά στο κοτόπουλο που τις περισσότερες φορές σερβίρεται εντελώς άχυμο).

Μην αφήσετε δίχως δοκιμή το μπιφτέκι Black Angus. Εμείς το γευτήκαμε rare, αλλά επειδή ο πολύς κόσμος το προτιμάει καλά ψημένο, έχετε υπ’ όψιν ότι εδώ ο ψήστης δεν αλλάζει τα φώτα στα κρέατα. Συνδυάστε το με τις εκλεκτές τηγανητές πατάτες (χωρίς ίχνος λαδίλας κατά την επίσκεψη μας) και, παράλληλα, δροσιστείτε με τις σαλάτες του μαγαζιού (θα τις θέλαμε λιγότερο παγωμένες).

Η ελληνική σαλάτα είναι αυτό που δηλώνει και κάτι παραπάνω. Φτιάξτε την εικόνα, καθώς περιέχει: παξιμάδι από χαρούπι, πολύχρωμα ντοματίνια, φέτα παραγωγής της Φάρμας Μπράλου και καππαρόφυλλα. Η δεύτερη επιλογή σας είναι η απλή σαλάτα με τοματίνια και αβοκάντο.

Κοντολογίς, τι έχουμε εδώ: τα πιστοποιημένης αξίας κρέατα του εστιατορίου σε εκδοχή πολύ πιο κοντινή και οικονομική απ’ ό,τι στο εστιατόριο της Φάρμας λίγα μέτρα πιο πέρα. Έχουμε μια πρόταση γρήγορου φαγητού, αλλά όχι προχειροφτιαγμένου. Η εξαιρετική πρώτη ύλη, συνδυασμένη με τη λογική «λίγα πιάτα, αλλά άρτια δομημένα», είναι μια win-win κατάσταση.

Το μαγαζί θα είναι ανοιχτό καθημερινά από τη 1 μ.μ. έως τις 11 το βράδυ, εκτός από τις Κυριακές που θα παραμένει κλειστό. Χώρο για να καθίσεις δεν έχει, πέρα από έναν μικρό πάγκο απ’ έξω που όμως είναι ευχάριστος, καθώς η Μηλιώνη είναι πεζόδρομος. Και για να μην το ψάχνετε, βρίσκεται στην οδό Μηλιώνη 9 στο Κολωνάκι.

 

Info

// Ενδεικτικές τιμές καταλόγου: Κοτόπουλο σουβλάκι 2.40 €, Χοιρινό σουβλάκι 1.80 €, Μοσχάρι Μπλακ Άνγκους σουβλάκι 3.80 €, Μπιφτέκι Μπλακ Άνγκους 9.00 €, Πατάτες τηγανιτές 3.00 €, Σαλάτα ελληνική 7.00 €. 

 

Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το καλύτερο -παραδοσιακό- σουβλάκι του κέντρου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top