Τα κρασιά της Σάμου έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. (Φωτογραφία: www.presseraisin.com)

Η ιστορία του σαμιώτικου κρασιού ξεκινά από τη… μυθολογία! Από τις Αμαζόνες και τον Διόνυσο, τον θεό της ευφορίας, του αμπελιού και του κρασιού. Οι περήφανες Αμαζόνες έκαναν το λάθος να τον περιφρονήσουν και να καταφύγουν στην πευκόφυτη Σάμο. Ο Διόνυσος ζήτησε τη βοήθεια των Σαμίων για να τις νικήσει, κι αφού τα κατάφερε, χάρισε στους κατοίκους του ακριτικού νησιού το κλήμα που βγάζει το «μοσχάτο σταφύλι» με τις μικρές ρόγες και τους έμαθε πώς να το καλλιεργούν σε ορεινές κυρίως αναβαθμίδες και πεζούλες και να φτιάχνουν το περίφημο σαμιώτικο κρασί.

Αυτά λέει η ελληνική μυθολογία. Μα, η ιστορία του σαμιώτικου κρασιού, με καταγραφές στα ομηρικά έπη, σε ιστορικές πηγές του Ιπποκράτη, του Γαληνού και του Θεόφραστου ως και την ποίηση του Λόρδου Βύρωνα, αλλά και τις σύγχρονες καταγραφές σε βιβλία σύγχρονων ευρωπαίων λογοτεχνών όπως η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, έχει ως φαίνεται αρχή, αλλά όχι τέλος.

Η ελληνική μυθολογία λέπει ότι ο Διόνυσος ζήτησε τη βοήθεια των Σαμίων για να νικήσει τις Αμαζόνες, κι αφού τα κατάφερε, χάρισε στους κατοίκους του ακριτικού νησιού το κλήμα που βγάζει το «μοσχάτο σταφύλι» με τις μικρές ρόγες και τους έμαθε πώς να το καλλιεργούν.

Στις αρχές του 17ου αι., ο Γάλλος περιηγητής Τουρνεφόρ καταγράφει στο ακριτικό νησί μια παραγωγή μοσχάτου κρασιού που φτάνει τα 3.000 βαρέλια, ενώ από το 19ο αι. τροφοδοτεί με επώνυμα κρασιά τις αγορές της Δύσης και της Ανατολής. Από τότε, η Καθολική Εκκλησία παραχωρεί στη Σάμο το προνόμιο της παρασκευής οίνου με πιστοποιητικό καθολικής αποστολής. Ο «εκκλησιαστικός οίνος» χρησιμοποιείται και από την Ορθόδοξη Εκκλησία για την παρασκευή της Θείας Ευχαριστίας.

Οι διαμορφωμένοι αμφιθεατρικά πατρογονικοί αμπελώνες, σε υψόμετρο έως και 900 μέτρων, καταδεικνύουν από τη μία τη μακρά οινοπαραγωγική παράδοση του νησιού, αλλά και εξασφαλίζουν στο μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι αργή και σταθερή ωρίμανση.

Στο σήμερα…

Το τρίπτυχο που προσδιορίζει την επιτυχία του σαμιώτικου κρασιού είναι το μικροκλίμα και το γεωφυσικό ανάγλυφο του νησιού, η εξαίρετη ποιότητα του προϊόντος και η αγάπη, το «μεράκι» των ανθρώπων που εμπλέκονται με αυτό.

Οι αμπελουργοί του ακριτικού νησιού καλλιεργούν σε ορεινές κυρίως αναβαθμίδες και πεζούλες, με μικρή στρεμματική απόδοση που δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 1.000 κιλά σταφυλιού ανά στρέμμα, κι όπως αντιλαμβάνεστε, με χειρωνακτική κυρίως εργασία.

Το σαμιώτικο κρασί διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης.

Οι διαμορφωμένοι αμφιθεατρικά πατρογονικοί αμπελώνες, σε υψόμετρο έως και 900 μέτρων και θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου και το μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής, καταδεικνύουν από τη μία τη μακρά οινοπαραγωγική παράδοση του νησιού, αλλά και εξασφαλίζουν στο μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι αργή και σταθερή ωρίμανση, μέχρι να αποκτήσει πολύ υψηλούς βαθμούς σακχάρων και να εμπλουτιστεί με τα αρώματα της πυκνόφυτης βλάστησης. Για όλους αυτούς τους λόγους, το σαμιώτικο κρασί διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο βραβείο που έλαβαν τα κρασιά της Σάμου χρονολογείται από το 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά τιμητικών διακρίσεων.

Συνεταιρίζεσθαι και βραβεύσεις

Το συνεταιριστικό σχήμα της Σάμου αποτελεί ένα από τους πιο παλιά της Ελλάδας, καθώς ιδρύθηκε το 1934 και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας. Συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο σχεδόν της παραγωγής των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού, εφαρμόζοντας τόσο το Σύστημα Ποιότητας κατά ISO όσο και το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων ΗACCP.

Τα κρασιά της Σάμου έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο βραβείο που έλαβαν χρονολογείται από το 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά τιμητικών διακρίσεων.

Το κρασί αποτελεί τον κυριότερο πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Από το Μάρτιο του 2016, διευρύνθηκε στρατηγικά η συμμαχία του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ με τα «Ελληνικά Κελάρια Οίνων»

Οινογευστικά ταξίδια

Η οινική παραγωγή περιλαμβάνει γλυκείς, ξηρούς και ημίξηρους οίνους, μοναδικούς στη γεύση και την ποιότητά τους, συγκεντρώνοντας όλες τις γευστικές ιδιαιτερότητες που τους προσδίδει η καλλιέργειά τους σε ορεινές αναβαθμίδες.
Τα ξηρά κρασιά της ΕΟΣ Σάμου, Samena, Golden Samena, Ψηλές Κορφές και το Aegean Breeze (Αγέρι του Αιγαίου) με το κρυστάλλινο χρώμα τους και τα έντονα φρουτώδη τους αρώματα, μας ταξιδεύουν στον κόσμο της εκλεπτυσμένης γεύσης που μπορεί και είναι προσιτή στην καθημερινότητά μας.

Το ημίξηρο Aegean Breeze βάζει μια πινελιά διαφορετικής ποιότητας στη ζωή μας.

Τα ημίξηρα, Aegean Breeze και Selana, βάζουν μια πινελιά διαφορετικής ποιότητας στη ζωή μας, ενώ η πλούσια και πολυαγαπημένη γεύση του γλυκού σαμιώτικου κρασιού (φρέσκου ή παλαιωμένου) έχει πολλαπλές εκφράσεις γευστικών ταξιδιών με το Samos VinDoux, το Samos Grand Cru, το Anthemis και το Samos Nectar.

Από το Μάρτιο του 2016, διευρύνθηκε στρατηγικά η συμμαχία του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ με τα «Ελληνικά Κελάρια Οίνων», κάτι που θεωρείται ότι αποτελεί κομβικό σημείο αναφοράς για την περαιτέρω εμπορική εξέλιξη του πολυβραβευμένου σαμιώτικου κρασιού και της ενίσχυσης της εμπορίας και εξαγωγής του στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Με αυτές τις γεύσεις, μεγαλώσαμε…

Μέσω της διαρκώς αναπτυσσόμενης τάσης για συνδυαζόμενη οινογευσία και γαστρονομία, το σαμιώτικο κρασί κρατά και αναπλαισιώνει τη δική του περίοπτη θέση σε κάθε χώρο εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και στην καθημερινότητα των καταναλωτών του σήμερα που επιζητούν υψηλή ποιότητα, μοναδικούς συνδυασμούς γευστικών διαδρομών και τίμια τιμή.

Χάρη στις εμπνεύσεις, τη γνώση μα και την ιδιαίτερη τέχνη όσων αγαπούν τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, τους γευστικούς συνδυασμούς και τις εκλεπτυσμένες οινοσυνθέσεις, το κρασί από τις ορεινές αναβαθμίδες της Σάμου δίνει τη δική του φρουτώδη και ξεχωριστή ανάσα σε ό,τι εμφανίζεται στο τραπέζι και τη ζωή μας.

 

//Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, Μαλαγάρι, Σάμος, Tηλ.: 2273087511, www.samoswine.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Oι «μυστικές» διευθύνσεις του Κίμωνα Λίγδα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top