Παραδοσιακή συνταγή της μητέρας μου Αλίκης Παλάσκα-Ποτηροπούλου, εξ Ιωαννίνων ορμώμενης (η μητέρα μου και η συνταγή):
Υλικά (για 1 άτομο)
1 στραγγιστό γιαούρτι
1/2 ή 3/4 αγγούρι καθαρισμένο
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Άνηθος
Αλάτι.
Παρασκευή
– Τρίβουμε το αγγούρι στον ψιλό τρίφτη, προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, τον άνηθο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε πολλή ώρα με ένα κουτάλι της σούπας.
– Το λάδι και το αλάτι πρέπει να “τσιμπάνε” (σημαντικό!).
– Σε όποιον αρέσει μπορεί να προσθέσει (προτού ανακατέψει) και 1/4 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο.
– Το βάζουμε για τουλάχιστον μισή ώρα στην κατάψυξη (πρέπει να είναι ΠΑΓΩΜΕΝΟ) και… έτοιμο.
Σερβίρεται σε λευκό μπολ και τρώγεται με κουταλάκι του γλυκού.
Tip
– Το ίδιο (με ή χωρίς σκόρδο) σερβίρεται και ως ρόφημα, αν “χτυπηθεί” στο blender και αφού προσθέσετε και γάλα, ώστε να είναι πιο υδαρές. Και πάλι προσοχή: το λάδι και το αλάτι να είναι πολύ. Δοκιμάστε και προσθέστε, αν σας φανεί ήπια η γεύση. Πάλι κατάψυξη.
– Το όνομα “Ταρατόρ” είναι βουλγαρικής προέλευσης.
“Καλή απόλαυση”, όπως λένε και στις ταβέρνες…
Δοκιμάστε ακόμα: H περίφημη συνταγή του κοκτέιλ με γάλα γαϊδούρας.