Το δροσερό «Ταρατόρ», από τον Δημήτρη Ποτηρόπουλο

Ένας από τους πιο δημιουργικούς μας αρχιτέκτονες προτείνει μια πολύ ιδιαίτερη, κρύα νοστιμιά από την Ήπειρο, ταμάμ για το τέλος του καλοκαιριού.

 
img_5721

Το “Ταρατόρ” είναι μια δροσιστική κρύα σούπα που σερβίρεται συνήθως πριν από το κυρίως πιάτο το καλοκαίρι. Εδώ, του έχει προστεθεί και μια κοφτή κουταλιά σούπας καρυδόψιχα. photo: savoiesecrets.wordpress.com

Παραδοσιακή συνταγή της μητέρας μου Αλίκης Παλάσκα-Ποτηροπούλου, εξ Ιωαννίνων ορμώμενης (η μητέρα μου και η συνταγή):

Υλικά (για 1 άτομο)

1 στραγγιστό γιαούρτι
1/2 ή 3/4 αγγούρι καθαρισμένο
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Άνηθος
Αλάτι.

Παρασκευή

– Τρίβουμε το αγγούρι στον ψιλό τρίφτη, προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, τον άνηθο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε πολλή ώρα με ένα κουτάλι της σούπας.
– Το λάδι και το αλάτι πρέπει να “τσιμπάνε” (σημαντικό!).
– Σε όποιον αρέσει μπορεί να προσθέσει (προτού ανακατέψει) και 1/4 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο.
– Το βάζουμε για τουλάχιστον μισή ώρα στην κατάψυξη (πρέπει να είναι ΠΑΓΩΜΕΝΟ) και… έτοιμο.

Σερβίρεται σε λευκό μπολ και τρώγεται με κουταλάκι του γλυκού.

Tip

– Το ίδιο (με ή χωρίς σκόρδο) σερβίρεται και ως ρόφημα, αν “χτυπηθεί” στο blender και αφού προσθέσετε και γάλα, ώστε να είναι πιο υδαρές. Και πάλι προσοχή: το λάδι και το αλάτι να είναι πολύ. Δοκιμάστε και προσθέστε, αν σας φανεί ήπια η γεύση. Πάλι κατάψυξη.
– Το όνομα “Ταρατόρ” είναι βουλγαρικής προέλευσης.

“Καλή απόλαυση”, όπως λένε και στις ταβέρνες…

 

Δοκιμάστε ακόμα: H περίφημη συνταγή του κοκτέιλ με γάλα γαϊδούρας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο δημιουργός της Βασίλισσας, Δημήτρης Λίτινας παρουσιάζει φέτος στο νησί της Αίγινας ένα ξεχωριστό εστιατόριο – μπαρ με έμφαση στα ψαρικά και τα θαλασσινά, αλλά και με εκλεκτές δόσεις από αλκοόλ στο bar του μαγαζιού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήκαμε πρώτοι στο νέο «παιδί» του pastry chef Κρίτωνα Πουλή, το Bon Bon στον Πειραιά. Ένα πρότυπο κατάστημα, εργαστήρι και χώρο παραγωγής ιδεών. Συγκρατήστε το όνομα του Κρίτωνα, θα πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια στην εγχώρια ζαχαροπλαστική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία του εμπορικού τριγώνου, το ατμοσφαιρικό «42 barstronomy» έχει γράψει -και συνεχίζει να γράφει- τη δική του ιστορία. Είναι το κατάλληλο μέρος για να πιεις τον εκλεκτό Taf καφέ σου. Συναντήσαμε τον δημιουργό του, Σπύρο Κερκύρα, για τη νέα στήλη «The Taficionados».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κοντά στις γραμμές του τραμ, στον Νέο Κόσμο, το καινούργιο μαγαζί των Φώτη Φωτεινόγλου και Θοδωρή Κασσαβέτη δεν έχει συμπληρώσει καλά καλά δύο βδομάδες ζωής, αλλά είναι ήδη talk of the town.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro