Το δροσερό «Ταρατόρ», από τον Δημήτρη Ποτηρόπουλο

Ένας από τους πιο δημιουργικούς μας αρχιτέκτονες προτείνει μια πολύ ιδιαίτερη, κρύα νοστιμιά από την Ήπειρο, ταμάμ για το τέλος του καλοκαιριού.

 
img_5721

Το “Ταρατόρ” είναι μια δροσιστική κρύα σούπα που σερβίρεται συνήθως πριν από το κυρίως πιάτο το καλοκαίρι. Εδώ, του έχει προστεθεί και μια κοφτή κουταλιά σούπας καρυδόψιχα. photo: savoiesecrets.wordpress.com

Παραδοσιακή συνταγή της μητέρας μου Αλίκης Παλάσκα-Ποτηροπούλου, εξ Ιωαννίνων ορμώμενης (η μητέρα μου και η συνταγή):

Υλικά (για 1 άτομο)

1 στραγγιστό γιαούρτι
1/2 ή 3/4 αγγούρι καθαρισμένο
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Άνηθος
Αλάτι.

Παρασκευή

– Τρίβουμε το αγγούρι στον ψιλό τρίφτη, προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, τον άνηθο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε πολλή ώρα με ένα κουτάλι της σούπας.
– Το λάδι και το αλάτι πρέπει να “τσιμπάνε” (σημαντικό!).
– Σε όποιον αρέσει μπορεί να προσθέσει (προτού ανακατέψει) και 1/4 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο.
– Το βάζουμε για τουλάχιστον μισή ώρα στην κατάψυξη (πρέπει να είναι ΠΑΓΩΜΕΝΟ) και… έτοιμο.

Σερβίρεται σε λευκό μπολ και τρώγεται με κουταλάκι του γλυκού.

Tip

– Το ίδιο (με ή χωρίς σκόρδο) σερβίρεται και ως ρόφημα, αν “χτυπηθεί” στο blender και αφού προσθέσετε και γάλα, ώστε να είναι πιο υδαρές. Και πάλι προσοχή: το λάδι και το αλάτι να είναι πολύ. Δοκιμάστε και προσθέστε, αν σας φανεί ήπια η γεύση. Πάλι κατάψυξη.
– Το όνομα “Ταρατόρ” είναι βουλγαρικής προέλευσης.

“Καλή απόλαυση”, όπως λένε και στις ταβέρνες…

 

Δοκιμάστε ακόμα: H περίφημη συνταγή του κοκτέιλ με γάλα γαϊδούρας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Η γλυκιά εκδοχή του αγαπημένου μας λαχματζουνάδικου κάτω από την Αιόλου έχει μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα Ανατολής, χρυσαφένιο κιουνεφέ, λαχταριστό καζάν ντιπί και αμαρτωλό μπακλαβά μαζί με single estate (!) καφέ στο μπρίκι. Η Αθήνα ξαναβρίσκει κάτι από την ανατολίτικη αστική της ταυτότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kyranis Architects ανέλαβε να μεταμορφώσει έναν μικρό χώρο στο Σύνταγμα σε σύγχρονο παρασκευαστήριο pizza-bar. Το αποτέλεσμα ελκύει το μάτι και προκαλεί τους γευστικούς κάλυκες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο γευσιγνωστικό μενού στο Four Seasons Athens περιλαμβάνει πέντε πιάτα που τιμούν τους καρπούς της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας και συνδυάζονται με ισάριθμα εξαιρετικά ασύρτικα από τη Σαντορίνη και όχι μόνο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ιταλική φινέτσα, αυθεντικές γεύσεις μιας κουζίνας που αναδεικνύεται στο έπακρο, η καλύτερη πίτσα της πόλης και άνετο περιβάλλον που δεν προδιαθέτει να δοκιμάσεις όλα τα πιάτα. Το Νapolitivo κλείνει τρία χρόνια λειτουργίας και αναδεικνύεται σε σημείο αιχμής στον εστιατορικό χάρτη των νοτίων προαστίων.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro