Ζουμερή παχιά πιτούλα που ατμίζεται, σαν να ήταν Bao bun, πάνω από το κόκκινο κρέας την ώρα που ψήνεται,  φρέσκια ζουμερή ντομάτα και κρεμμύδι που δεν μυρίζει άσχημα.

Tο καλύτερο σουβλάκι για μένα δεν είναι μόνο ένα ευτυχώς: ο χαρακτηρισμός κάποιου πράγματος ή προϊόντος ως «το καλύτερο» έχει και μια ευθύνη, όσο να πεις, και έχουμε χορτάσει από δαύτες!

Αν θες να φας, λοιπόν, ένα καλό σουβλάκι, με αληθινό κρέας, χωρίς πολύ αλάτι, με ζουμερή πίτα, αλλά χωρίς πολλά λάδια, γεμάτο γεύση, τότε πρέπει να βγεις έξω και να περπατήσεις, να ψάξεις στα underground στενά του κέντρου και να βρεις τον «Λευτέρη τον Πολίτη».

«Ένα καλό σουβλατζίδικο πρέπει να μην βάζει πατάτες στην πίτα, να μην κάνει delivery και να μην λειτουργεί τις Κυριακές».

Το μόνο που φτιάχνουν εκεί είναι τα «Λευτεράκια», όπως μου τα έλεγε ο φίλος μου ο Βλάσης. Τις μέρες της καραντίνας, κατέληξα πως υπάρχουν τρία προσωπικά κριτήρια για ένα καλό σουβλτζίδικο: να μην βάζει πατάτες στην πίτα, να μην κάνει delivery και να μην λειτουργεί τις Κυριακές.

Μια ζουμερή παχιά πιτούλα που ατμίζεται, σαν να ήταν Bao bun, πάνω από το κόκκινο κρέας την ώρα που ψήνεται,  φρέσκια ζουμερή ντομάτα, κρεμμύδι που δεν μυρίζει άσχημα σαν να ήταν κομμένο μια μέρα πριν, λίγη καυτερή πάπρικα… κι ύστερα, ο  Λευτέρης σού μιλάει απευθείας στον ουρανίσκο.

«Θέλω να βγω έξω να τρέξω -και όχι να περπατήσω- για να πάω μέχρι τον ‘Λευτέρη τον Πολίτη’».

Τα γράφω τώρα αυτά και θέλω να βγω έξω να τρέξω -και όχι να περπατήσω- για να πάω μέχρι εκεί! Τέλος. Αύριο θα πάρω το κορίτσι μου, Jolie την λένε, και θα πάμε μια βόλτα στα πέριξ. Βαρεθήκαμε πια τα burgers.

Αν τελικά πάτε κι εσείς καμιά βόλτα προς τα εκεί, θυμηθείτε κι αυτό που έλεγε ο Σωτήρης Κοντιζάς : «Αν καθίσετε εκεί, να παραγγείλετε τα σουβλάκια σας ένα-ένα. Είναι κρίμα το δεύτερο να περιμένει το πρώτο».

Την ώρα που τρώτε τα «Λευτεράκια» σας, ταξιδέψτε και λίγο στην παλιά Αθήνα που δεν γνωρίσαμε ποτέ, ωραία θα είναι.

Και ένα τελευταίο. Το άλλο καλό σουβλάκι βρίσκεται στον Σαμσάκο, στο νησί μου, την Αστυπάλαια, και το έμαθα  απ’ τον παππού μου, τον Χοντρέμπορα. Εκεί να δεις γκουρμεδιές, αγαπητέ. Επιφυλάσσομαι για μελλοντικό κείμενο με αυθορμητισμό και ειλικρίνεια πάντα. Θα συμφωνεί σίγουρα και η Jolie, κουνώντας ζωηρά την ουρά της, όπως τώρα. Τα έχουμε βρει οι δυο μας, καιρό τώρα…

 

ΙΝFO:

// «Λευτέρης ο Πολίτης», Σατωβριάνδου 20, Αθήνα, Τηλ: 210-5225676

 

*Ακολουθήστε τον Αντώνη Σελέκο στο Facebook και στο Instagram.

 

Διαβάστε ακόμα, Σωτήρης Κοντιζάς: το «χεράτο» κεμπάπ που τιμάει στο Νέο Ηράκλειο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top