Βάλτε στο διαιτολόγιο και την κραιπάλη με θαλασσινά μετά τον Επιτάφιο, και να η νηστίσιμη ζωάρα.

Όταν ήμασταν μικροί νηστεύαμε την Μεγάλη Εβδομάδα υποχρεωτικώς. Όχι hardcore νηστεία, αλλά ούτε και πίτα γύρο απ’ όλα. Δηλαδή στο σπίτι είχαμε νηστίσιμα φαγητά, φυσικά ούτε λόγος για κρέας. Από την Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη τρώγαμε και γαλακτοκομικά, κανένα μακαρόνι δηλαδή, κανένα φασολάκι λαδερό με φέτα, Μεγάλη Πέμπτη μόνο λαδερά, χωρίς φέτα, με καμία ελιά και Μεγάλη Παρασκευή ούτε λάδι.

Εγώ, αφενός επειδή είμαι κέρατο και στους στους μη επιλεγμένους από εμένα περιορισμούς κλωτσάω, αφετέρου επειδή είμαι πολύ κοιλιόδουλη, ψιλοέκλεβα. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να μην φάω γαλακτοκομικά. Πάντα έτρωγα στη ζούλα κανένα τυράκι, και τι ωραίο που ήταν το αμαρτωλό τυράκι!

Έτρωγα κανένα κουλουράκι πασχαλινό, που τα είχαμε εκεί στην πιατέλα και διατηρούσαμε πλατωνική σχέση μέχρι να έρθει Μεγάλο Σάββατο. Όλα αυτά με άγχος βέβαια, όχι για την Θεία τιμωρία, αλλά μην με καταλάβει η μαμά. Τα πήγα έξοχα. Δεν με κατάλαβε ποτέ. Ή με κατάλαβε αλλά έκρινε ότι δεν επιβάρυνα πολύ το χριστιανικό μου αποτύπωμα.

Η νηστεία επανέρχεται δριμύτερη μετά την ηλικία των 40. Άλλοι το κάνουν για θρησκευτικούς λόγους, άλλοι για λόγους υγείας κι άλλοι για λόγους χιπστεροσύνης.

Το Μεγάλο Σάββατο πρωί, στην πρώτη Ανάσταση κοινωνούσαμε, μου άρεσε ανέκαθεν η γεύση της θείας Κοινωνίας, και μετά αντίδωρο και μετά λουκουμάς με ζάχαρη, κάπως παρηγορητικό και επιβραβευτικό για την νηστεία.

Φυσικά όλα αυτά, η νηστεία αλλά και ο εκκλησιασμός τα απογεύματα της Μεγάλης Εβδομάδας κόπηκαν μαχαίρι μετά τα 16-17, γιατί; Γιατί έτσι. Καθόλου περίεργο να κάνεις κάτι με το στανιό όταν είσαι μικρός και μετά να μην θέλεις πια να το κάνεις όταν έχεις την επιλογή.

Ε, η νηστεία επανέρχεται δριμύτερη μετά τα 40. Άλλοι το κάνουν για θρησκευτικούς λόγους, άλλοι για λόγους υγείας, άλλοι για λόγους χίπστερ, άλλοι για περιβαλλοντικούς λόγους, άλλοι για βηγκανικούς λόγους.

Να κάνω μια εγκυκλοπαιδική παρένθεση εδώ και να υπενθυμίσω τα μη νηστίσιμα φαγώσιμα, όπως αυτά καταγράφονται στην wikipedia:

Αποχή βρώσης κατά τη νηστεία

Κατά τις ημέρες των νηστειών επιβάλλεται στους Χριστιανούς η αποχή της βρώσης:

– Κρέατος.
– Αυγών.
– Ζωικών προϊόντων.
– Γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
– Ιχθύων. Εξαιρούνται τα μαλάκια και τα όστρακα, όπως επίσης και τα παρασκευάσματα από τα αυγά των ψαριών: ταραμάς, αυγοτάραχο και χαβιάρι.
-Ελαίου. Εξαιρούνται οι καρποί της ελιάς, δηλ. οι ελιές, που αν και παράγουν το λάδι, εν τούτοις καταναλώνονται εν καιρώ νηστείας, αν βέβαια η νηστεία δεν είναι αυστηρή (βλ. παρακάτω: Νηστεία προ της Θείας Μεταλήψεως).
-Οίνου και των διαφόρων οινοπνευματωδών ποτών.

Ομολογώ ότι δεν γνώριζα πως τα οινοπνευματώδη δεν είναι νηστήσιμα, θεωρούσα ότι ποτάκι με φυστικάκι ήταν εντός προδιαγραφών. Βέβαια, να σημειώσουμε εδώ, ότι ουδεμία σχέση έχει η νηστεία της νιότης μας με την νηστεία την σημερινή. Άλλες οι περιστάσεις, άλλες οι δυνατότητες, άλλη η πληροφόρηση και γενικώς η μέρα με την νύχτα.

Παλιά αν κάποιος νήστευε, νήστευε. Τελεία. Ούτε πολλά ντελίβερι υπήρχαν, ούτε Μακ Σαρακοστή, ούτε κιμάδες σόγιας.

Τότε αν κάποιος νήστευε, νήστευε. Τελεία. Ούτε ντελίβερι πολυυπήρχαν, ούτε Μακ Σαρακοστή, ούτε κιμάδες σόγιας. Λαδερό χωρίς φέτα. Χαλβάς συμιγδαλένιος ή σαπουνέ. Ελίτσα. Ψωμί με λάδι. Έμπαινες δηλαδή σε μια διαδικασία μασίφ βασανιστηρίου αν το αποφάσιζες πραγματικά (ή σε υποχρέωνε η μαμά σου και σε επέβλεπε).

Ακόμα παλαιότερα, που δεν υπήρχε αφθονία ούτε σε ειδη διατροφής ούτε σε τρόπους μαγειρέματος, η νηστεία ήταν ο κανονικός τρόπος ζωής. Και να ήθελες, δεν μπορούσες να τρως κάθε μέρα κρέας, Οπότε η διατροφή ηταν νομοτελειακά συνδυασμός των διαθέσιμων ανά εποχή και περιοχή τροφών, της αγοραστικής δύναμης του νοικοκυριού και των θρησκευτικών επιταγών.

Τώρα, μπορεί κάποιος να πει ότι άνετα νηστεύεις για μια εβδομάδα, να μην σου πω και παραπάνω.
Σημερα, όταν η καθημερινότητα μπορεί να σου προσφέρει μπέργκερ, πίτσα, σούσι, σουβλάκι, noodles, και περίπου τα ίδια σε vegan βερσιόν, η κανονική η ορίτζιναλ νηστεία και άσκηση θα ήταν ένα τεράστιο χαστούκι στην καθημερινότητα και δεν είμαστε για τέτοια απότομη καταπίεση τέτοια ώρα.

Καταρχάς, έχουν βγει τυριά χωρίς τυρί.Το “Θα τρώτε τυρί χωρίς να τρώτε τυρί”, αν κάπου είναι γραμμένο, εκπληρωθηκε.Υπάρχει νηστίσιμη φέτα, νηστίσιμο τσένταρ, Μπορείς να φτιάξεις νηστίσιμο cheesecake, νηστίσιμη σοκολατόπιτα και πολλά άλλα. Όλα τα εστιατόρια έχουν vegan ή/και νηστίσιμες επιλογές, οι οποίες συχνότατα είναι το ίδιο εύγευστες με τις αμαρτωλές.

Η αποχή από την συνουσία αποτελεί μέρος της νηστείας; Η απάντηση είναι, ναι, αλλά το μέτρο δεν είναι οριζόντιο για όλους.

Δηλαδή μην κοροϊδευόμεθα μεταξύ μας τώρα, δεν νηστεύομεν, παραλλάσσομεν το διαιτολόγιό μας επί τα φυτικοτέρω. Ακόμα και η λέξη ψωμί με λάδι και αλάτι, σήμερα μπορεί να είναι Ψωμί Ζέας πολύσπορο με προζύμι, ψημένο στον ξυλόφουρνο, με ελαιόλαδο βιολογικό ψυχρής έκθλιψης και ανθό αλατιού συλλεχθέντος με τα χέρια από τις αλυκές του Αη Στράτη. Πίνεις ένα smoothie με μπανάνες, αμύγδαλα, φράουλα, λιναρόσπορο και σε κρατάει updated για κανένα τρίωρο. Παλιά, αν τύχαινε να μπουν όλα αυτά τα υλικά στον ίδιο κάδο και να πολτοποιηθούν, θα ήταν μόνο για καμία τελετή μαύρης μαγείας.

Βάλε στο διαιτολόγιο και την κραιπάλη με θαλασσινά μετά τον Επιτάφιο (εννοείται ότι όταν ήμουν μικρή δεν έπαιζε αυτό) και να η νηστίσιμη ζωάρα…

Όσον αφορά το αιώνιο αναπάντητο ερώτημα, αν η αποχή από την συνουσία αποτελεί μέρος της νηστείας, η απάντηση είναι, ναι, αλλά το μέτρο δεν είναι οριζόντιο για όλους. Αν είσαι γυναίκα ύπανδρος, δηλαδή κάτω από άνδρα (γκουχ-γκουχ), δηλαδή παντρεμένη, επιτρέπεται ΚΑΙ κατά την διάρκεια της νηστείας. Αν είσαι γυναίκα αν-ύπανδρος, δηλαδή πάνω από, η ισοϋψής με άνδρα, ήτοι ανύπαντρη, δυστυχώς και λυπούμαι που το λέω, ούτε μεζέ, τουλάχιστον μέχρι να πατενταριστεί η vegan συνουσία.

Εγώ ευτυχώς, χρόνια τώρα ύπανδρος, εγώ έχω ελευθέρας.

Καλο Πάσχα σύντροφοι.

 

Διαβάστε ακόμα: Cult ατομικές πιτσούλες. Ποια είναι η καλύτερη μεταξύ Συντάγματος και Ομόνοιας;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top