Από το μενού του εστιατορίου Tian στη Βιέννη. (Φωτογραφία: guide.michelin.com).

Κάποτε η «πρασινάδα» στο πιάτο μας ήταν ένα ωραίο ντεκόρ, κάτι που θα έδινε λίγο χρώμα στην μπριζόλα που ήταν το κυρίως… θέμα. Κάποτε οι σαλάτες αποτελούσαν ένα αναγκαίο «πέρασμα» για να επιδοθούμε στη συνέχεια σε λουκούλλειες βουτιές σε σάλτσες, λίπη και κρεατοφαγικούς προορισμούς.

Η αλλαγή, όμως, του τρόπου ζωής και η γενικότερη τάση σε πιο υγιεινές απολαύσεις οδήγησαν αναπόδραστα τη διεθνή εστιατορική σκηνή να στραφεί προς τη χορτοφαγική δίαιτα. Άλλωστε, έπρεπε να καλύψει και ένα κενό που δημιουργήθηκε από την ολοένα αυξανόμενη πλευρά των ανθρώπων που έστρεφαν το βλέμμα τους στο κρέας.

Στις μέρες μας η vegan & vegetarian σκηνή δεν είναι φτωχός συγγενής. Τα εστιατόρια που φιλοξενούν πελάτες που δεν θα καταφύγουν σε ζωικής προέλευσης τροφές δεν είναι τίποτα περίεργοι «φονταμεταλιστές», αλλά άνθρωποι που ξέρουν να γεύονται καλά πιάτα και προσδοκούν να τα βρουν.

Να γιατί σε όλο τον κόσμο υπάρχουν εστιατόρια που έχουν καταφέρει να πάρουν ως παράσημο ένα ή και περισσότερα αστέρια Michelin. Η αγορά ξέρει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών. Ευτυχώς να λέμε. Ιδού τα 12 καλύτερα και αστεράτα vegan & vegetarian εστιατόρια ανά τον κόσμο όπως τα κατέγραψε το guide.michelin.com.

 

Το King’s Joy ήταν ένα από τα δύο εστιατόρια που έκαναν το ντεμπούτο τους με δύο αστέρια Michelin.

Ο σεφ είναι από την Ταϊβάν και τελειοποίησε τις δεξιότητές του στο εστιατόριο που είχαν οι παππούδες του (Φωτογραφία: guide.michelin.com).

1. King’s Joy (Πεκίνο), 3 αστέρια Μichelin

Το King’s Joy ήταν ένα από τα δύο εστιατόρια που έκαναν το ντεμπούτο τους με δύο αστέρια Michelin στην εναρκτήρια επιλογή του 2020 του MICHELIN Guide Beijing, και προήχθη στην πολυπόθητη τριάδα αστέρων Michelin μόλις ένα χρόνο αργότερα. Eίναι ευρέως γνωστό ως το «χρυσό» πρότυπο της χορτοφαγικής κουζίνας και σερβίρει πολύχρωμο φαγητό γεμάτο υφές και γεύσεις με βιολογικά λαχανικά από τοπικές φάρμες και άγρια μανιτάρια από την επαρχία Γιουνάν. Ο σεφ είναι από την Ταϊβάν και τελειοποίησε τις δεξιότητές του στο εστιατόριο που είχαν οι παππούδες του.  To ρύζι με διάφορα μανιτάρια και ρητίνη ροδάκινου ή τα μπιζέλια με ξηρούς καρπούς και τριάκανθο είναι από τα πλέον ονομαστά πιάτα του εστιατορίου.


 

Το Daigo τιμήθηκε με δύο αστέρια Michelin από το 2009.

Το Daigo σερβίρει βουδιστική χορτοφαγική κουζίνα (Φωτογραφία: bobbyjayonfood.com).

2. Daigo (Τόκιο), 2 αστέρια Μichelin

Πρωτοεμφανίστηκε το 1950 κοντά στο ναό Seisho-ji στους πρόποδες του όρους Atago και σερβίρει shojin ryori ή βουδιστική χορτοφαγική κουζίνα. Το εστιατόριο αναγνωρίστηκε με δύο αστέρια Michelin ήδη από το 2009. Το βουδιστικό Shojin ryori είναι βεβαίως χωρίς κρέας και βασίζεται στην ιδέα της αποφυγής έντονων λιχουδιών, της εκτίμησης του απλού φαγητού και της απόλαυσης του κόσμου των γεύσεων που ενυπάρχει στα ταπεινά χορτοφαγικά τρόφιμα, όπως οι ρίζες και τα φασόλια. Σε αυτό το εστιατόριο, τα πιάτα χρησιμοποιούν εποχιακά υλικά και σερβίρονται ως προκαθορισμένο μενού. Από τα πιάτα ιδιαίτερης φήμης είναι τα ιαπωνικά noodles με τριμμένο yam (είδος γλυκοπατάτας) αρωματισμένα με ιαπωνική μουστάρδα και το zosui (σούπα ρυζιού) με μανιτάρια nam.


 

Στο Vege Wonder μπορείς να κάνεις κράτηση ιδιωτικού δωματίου για να δειπνήσεις πριβέ.

Τα προϊόντα του Vege Wonder προέρχονται από όλη την Κίνα και οι παρουσιάσεις είναι εξαιρετικές (Φωτογραφία: Tripadvisor).

3. Vege Wonder, (Πεκίνο), 1 αστέρι Μichelin

Το Vege Wonder είναι ο κατεξοχήν προορισμός που προσπαθεί να συνδυάσει αυθεντικές γεύσεις και υφές από διάφορα υλικά και αρνείται σθεναρά να μιμηθεί οποιοδήποτε πιάτο που θα φέρνει κάπως σε… κρέας. Τα προϊόντα προέρχονται από όλη την Κίνα και οι παρουσιάσεις είναι εξαιρετικές. Η σχολαστική εξυπηρέτηση ολοκληρώνει την εμπειρία. Μπορείς αν θέλεις να κάνεις κράτηση για τα ιδιωτικά δωμάτια του εστιατορίου.


 

Το Fu He Hui σερβίρει διαφορετικά κινέζικα τσάγια για να συμπληρώσουν τα πιάτα.

H ζεν φιλοσοφία του εστιατορίου Fu He Hui έχει σχέση και με το μενού (Φωτογραφία: chubbyhubby.net).

4. Fu He Hui, (Σανγκάη), 1 αστέρι Μichelin

Διαθέτει ήσυχες ιδιωτικές τραπεζαρίες και το μενού είναι ένα ταξίδι σε μια μεγάλη γκάμα εξωτικών προϊόντων και μανιταριών της Κίνας, παρουσισμένα σε λεπτές μπουκιές που αναδεικνύουν τις αληθινές γεύσεις και υφές των συστατικών. Αυτό το εστιατόριο έχει μια γαλήνια ατμόσφαιρα εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία Ζεν που αντικατοπτρίζει πραγματικά την ιδέα ότι ο βιγκανισμός δεν αφορά μόνο το φαγητό, αλλά είναι ένας τρόπος ζωής. Σερβίρονται μόνο προκαθορισμένα μενού, με αριστοτεχνικά δημιουργημένα και καλλιτεχνικά παρουσιαζόμενα πιάτα. Η κουλτούρα του τσαγιού συνδέεται επίσης στενά με το Ζεν, γι’ αυτό το εστιατόριο προσφέρει διαφορετικά κινέζικα τσάγια για να συμπληρώσουν τα πιάτα.


 

Το Ona περισσότερο από ένα εστιατόριο, είναι τρόπος ζωής.

Περισσότερο από ένα εστιατόριο, το Ona είναι τρόπος ζωής (Φωτογραφία: clairevallee.com).

5. Ona, (Arès), 1 αστέρι Μichelin

Το ΟΝΑ είναι η συντομία του «Origine Non Animale» (μη ζωϊκή προέλευση) στο Arès της Γαλλίας, σερβίρει μόνο πιάτα που δεν έχουν ζωική προέλευση και είναι το πρώτο vegan εστιατόριο στη Γαλλία που βραβεύεται με αστέρι Michelin. Η ιδιοκτήτρια Clare Vallée στράφηκε σε crowd-funding για να συγκεντρώσει το κεφάλαιο που χρειάστηκε για να ξεκινήσει το εστιατόριό της, το οποίο σερβίρει γεύματα σε μια καταπράσινη βεράντα και διαθέτει ιδιωτικό κήπο με περισσότερα από 140 φυτά. To ONA κέρδισε επίσης το Michelin Green Star, ένα νέο βραβείο που εισήχθη το 2020 σε αναγνωρισμένα εστιατόρια που ακολουθούν ηθικές πρακτικές. Περισσότερο από ένα εστιατόριο, είναι τρόπος ζωής.


 

Το Tian στη Βιέννη προσφέρει κομψά μενού γευσιγνωσίας αποκλειστικά για χορτοφάγους.

Το βιενέζικο Tian προσφέρει κομψά μενού γευσιγνωσίας αποκλειστικά για χορτοφάγους που δημιουργούνται με τοπικά προϊόντα (Φωτογραφία: discovergermany.com).

6. Tian (Βιέννη), 1 αστέρι Μichelin

Ακριβώς στην καρδιά του κέντρου της πόλης της Βιέννης, το εμβληματικό εστιατόριο Tian του αυστριακού εστιάτορα Christian Halper προσφέρει κομψά μενού γευσιγνωσίας αποκλειστικά για χορτοφάγους που δημιουργούνται με τοπικά προϊόντα, μεταξύ άλλων από τον ιδιόκτητο λαχανόκηπο του εστιατορίου. Οι βιολογικοί χυμοί και τα κρασιά στο μενού των ποτών επιλέγονται προσεκτικά για να συνδυάζονται τόσο με την κουζίνα όσο και με τη φιλοσοφία πίσω από αυτή.


 

Στο Tian του Μονάχο οι πελάτες μπορούν να περιμένουν δημιουργικά πιάτα που δείχνουν φινέτσα και ένταση.

Τα πιάτα του Tian στο Μόναχο θαυμάζονται για τη γεύση τους (Φωτογραφία: discovergermany.com).

7. Tian (Μόναχο), 1 αστέρι Μichelin

Αν και αυτό το εστιατόριο εστιάζει αποκλειστικά στη χορτοφαγική και vegan κουζίνα, τα πιάτα που προκύπτουν εξακολουθούν να είναι γεμάτα γεύση. Οι επισκέπτες μπορούν να περιμένουν δημιουργίες που δείχνουν φινέτσα και ένταση είτε από το πιο σύντομο μεσημεριανό μενού είτε από το εκτενές βραδινό μενού. Στα συν το μοντέρνο ντιζάιν, το ελκυστικό μπαρ, η κομψή εσωτερική βεράντα στην αυλή και μια προνομιακή τοποθεσία στο Viktualienmarkt.


 

Η χορτοφαγική κουζίνα του Cookies Cream σερβίρεται υπό τους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής.

Η χορτοφαγική κουζίνα στο Cookies Cream είναι έντεχνη και εκλεπτυσμένη (Φωτογραφία: opentable.ae).

8. Cookies Cream (Βερολίνο), 1 αστέρι Μichelin

Φτάνεις με μια μικρή περιπέτεια στο εστιατόριο. Θα χρειαστεί προηγουμένως να περάσεις μέσα από έναν λαβύρινθο από αυλές και στη συνέχεια να δρασκελίσεις μια πόρτα που για να σου ανοίξει πρέπει να χτυπήσεις κουδούνι. Στον πρώτο όροφο θα βρείτε ένα «ζωντανό» εστιατόριο διακοσμημένο σε «βιομηχανικό» στιλ (κάποτε ήταν ένα μοντέρνο νυχτερινό κέντρο). Η χορτοφαγική κουζίνα, έντεχνη και εκλεπτυσμένη, σερβίρεται υπό τους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής.


 

Το Seven Swans προσφέρει vegan κουζίνα από βιολογικά προϊόντα στη χαλαρή τραπεζαρία του.

Τα περισσότερα υλικά του Seven Swan προέρχονται από τον κήπο του (Φωτογραφία: spiegel.de).

9. Seven Swans (Φρανφούρτη), 1 αστέρι Μichelin

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη γκουρμέ κουζίνα τους προέρχονται από τον δικό τους λαχανόκηπο. Αν ψάχνετε για κάτι ασυνήθιστο, τότε έχετε έρθει στο κατάλληλο μέρος. Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τη δροσερή, μοντέρνα ατμόσφαιρα, με παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή που προσφέρουν υπέροχη θέα στον ποταμό Main στο το πιο στενό κτήριο της Φρανκφούρτης (ύψυος επτά ορόφων). Η κουζίνα είναι αποκλειστικά vegan, από βιολογικά προϊόντα.


 

Για σικελικό ριζότο με αγκινάρες και σπιτικό miso σε δαχτυλίδι καρότου, στο Joia του Μιλάνου.

Πιάτο σαν πίνακας ζωγραφικής. Στο μιλανέζικο Joia (Φωτογραφία: seemilan.com).

10. Joia (Μιλάνο), 1 αστέρι Μichelin

Ο Pietro Leemann έγινε γνωστός ως ένας από τους μεγάλους καινοτόμους της χορτοφαγικής κουζίνας. Άνοιξε το Joia το 1989 με το όραμα να φέρει τα λαχανικά σε επίπεδο υψηλής κουζίνας και ο χώρος έγινε το πρώτο εστιατόριο για χορτοφάγους στην Ιταλία που τιμήθηκε με αστέρι Michelin το 1996. Τα πιάτα του ονομάζονται μεγαλεπίβολα — The Navel Of The World (ο ομφαλός του κόσμου) είναι ένα σικελικό ριζότο με αγκινάρες και σπιτικό miso σε δαχτυλίδι καρότου, ενώ το The Source Of Life (η πηγή της ζωής) είναι «μανιτάρι» κολοκύθας και πορτσίνι σε ένα χρυσό «αυγό» από φοντί αμύγδαλου και καλαμποκιού. Tο avant garde μενού είναι 80% vegan, και 100% χωρίς γλουτένη.


 

Το φαγητό στο Le Comptoir είναι μια προσωπική εμπειρία, που τονίζεται από το γεγονός ότι ο σεφ μαγειρεύει και στρώνει τα πάντα μπροστά στα μάτια σας.

Λίγοι και καλοί γεύονται τα πιάτα του Le Comptoir (Φωτογραφία: lecomptoirla.com).

11. Le Comptoir (Λος Άντζελες), 1 αστέρι Μichelin

Βρίσκεται μέσα στο ιστορικό Hotel Normandie υπό τον σεφ Gary Menes και την ταλαντούχα ομάδα του. Το όνομα, που στα γαλλικά σημαίνει «πάγκος», είναι μια κυριολεκτική περιγραφή του χώρου, που δεν χωράει περισσότερους από δέκα επισκέπτες. Το φαγητό εδώ είναι μια προσωπική εμπειρία, που τονίζεται από το γεγονός ότι ο σεφ μαγειρεύει και στρώνει τα πάντα μπροστά στα μάτια σας. Τα πιάτα που προκύπτουν από αυτήν την κουζίνα είναι καινοτόμα και τα χειρίζονται με μεγάλη προσοχή, με τον σεφ να επικεντρώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα λαχανικά – η γαλακτοκομική πρωτεΐνη παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Μεγάλο μέρος των προϊόντων έρχεται φρέσκο ​​από τον κήπο του σεφ στο Long Beach.


 

Η κουζίνα του Kajitsu έχει να κάνει με την ισορροπία, την αρμονία και την απλότητα.

Η κουζίνα του Kajitsu στηρίζεται στις αρχές του βουδισμού (Φωτογραφία: thisguysfoodblog.com).

12. Kajitsu (Νέα Υόρκη), 1 αστέρι Μichelin

Αυτό το ιαπωνικό vegan εστιατόριο σερβίρει κουζίνα shojin με βάση τις αρχές του βουδισμού. Ο παραδοσιακά διακοσμημένος χώρος στον δεύτερο όροφο είναι ένα καταφύγιο γαλήνης και ηρεμίας και η εξυπηρέτηση του προσωπικού είναι εξίσου γοητευτική. Η κουζίνα του εστιατορίου έχει να κάνει με την ισορροπία, την αρμονία και την απλότητα. Κυρίως, να επιτρέψει στις φυσικές γεύσεις των συστατικών να λάμψουν, είτε πρόκειται για τη ντελικάτη σούπα κρεμμυδιού με mizuna και πατάτα, είτε για το οπτικά συναρπαστικό hassun (ιαπωνικά ορεκτικά) που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα πάντα, από άγρια yams (ίδος γλυκοπατάτας) μέχρι ρίζα κολλιτσίδας.

 

Διαβάστε ακόμα: Hot! Τα καλύτερα καυτερά πιάτα της Αθήνας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top