132739021_abdd1918c9_o

Η τρομερή νωθρότητα και μιζέρια στην οποία ζουν οι άνθρωποι, δίνει την ευκαιρία σε λαϊκιστές σαν τον Τραμπ να αναλαμβάνουν την εξουσία. (Φωτογραφία από τον χρήστη του Flickr Thomas Hawk)

Ένας από τους λόγους που τέτοιες ακραίες φωνές έχουν κερδίσει τη λαϊκή ψήφο (αν και ο Τραμπ στην πραγματικότητα πήρε 3 εκ. ψήφους λιγότερους από τη Χ. Κλίντον) είναι και η τρομερή νωθρότητα και μιζέρια στην οποία ζουν οι άνθρωποι. Δεν έχει καμία σημασία πόσο ευκατάστατοι είναι, πόσα λεφτά βγάζουν, πόσο καλύτερα ζουν από τους γονείς και τους παππούδες τους. Τίποτα δεν μπορεί να ταρακουνήσει τη μικρή μίζερη ζωή τους που περνάει εκπληρώνοντας τη καθημερινή ρουτίνα. Όλοι μοιάζουν να αναζητούν μια περιπέτεια, κάτι που θα τους δώσει κάποιο νόημα και κάποιο λόγο να ξυπνούν το πρωί. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι τίποτα άλλο από αυτή την προσπάθεια να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Πόσο μαγικό φαντάζει να υπάρχει ένα φάρμακο για όλους τους καρκίνους (κάτι που πιστεύει το 69% των Ελλήνων σύμφωνα με έρευνα της Καθημερινής) ή ότι υπάρχει ένας τύπος που έχει 600 δισεκατομμύρια και θα ξεπληρώσει το χρέος της Ελλάδας.

Η ραγδαία μείωση της παγκόσμιας φτώχειας από 44% το 1980 σε 9.6% το 2015 (Wrold Bank data), ο διπλασιασμός της επιβίωσης στον καρκίνο από 24% σε 50% (Cancer Research UK data) μέσα σε μερικές δεκαετίες δεν φτάνουν στα πρωτοσέλιδα. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ψάχνουν αυτό το συναίσθημα ευφορίας, αγνοώντας όλα αυτά τα επιτεύγματα. Χρειαζόμαστε ένα δεύτερο Απόλλο, να ξαναπάμε στο φεγγάρι, κάτι να εμψυχώσει και να εμπνεύσει τον κόσμο, κάτι που να τον κάνει να καταλάβει το μεγαλείο της εποχής στην οποία έχει την τύχει να ζει.

Ο John Fowles στο βιβλίο του Ο Μάγος προτείνει ένα πείραμα που θα σταματήσει κάθε πόλεμο, σύγκρουση ή αναταραχή. Κατά την ενηλικίωση, κάθε πολίτης θα πρέπει να παίξει την τύχη του με ένα ζάρι. Εάν φέρει από 1 μέχρι 5 θα είναι πια ενήλικας και θα συνεχίσει τη ζωή του. Αν φέρει 6, όμως, τότε θα πρέπει να αυτοκτονήσει καταπίνοντας ένα χάπι με κυάνιο. Κάθε άνθρωπος θα ζήσει αυτόν τον ενθουσιασμό, θα ρισκάρει τη ζωή του για λίγα λεπτά και θα ξέρει ότι κατάφερε να επιβιώσει – ένα καθοριστικό για τη ζωή του γεγονός. Το όνειρο κάθε αναρχικού, κάθε τρομοκράτη, κάθε νεοναζί θα έχει εκπληρωθεί. Δεν υπάρχει λόγος ποια να θυσιάσει κανείς τη ζωή του για τον κόσμο που ονειρεύεται γιατί θα το έχει ήδη κάνει, και αν επιβιώσει θα μπορεί να απολαύσει την ονειρεμένη πλέον ζωή, η οποία δεν ήταν δεδομένη όσο μεγάλωνε και έφτανε στην ενηλικίωση. Ο ήρωας του βιβλίου, Νίκολας, σύντομα διαπιστώνει ότι το ζάρι είναι πειραγμένο και όσες φορές και αν το ρίξει θα φέρνει πάντα 6..

Η τάση αυτοκαταστροφής μας έχει φέρει σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σημείο. Δύο είναι οι επιλογές. Να ξαναρχίσει ο κόσμος να βρίσκει ευχαρίστηση και ολοκλήρωση μέσα από την καθημερινότητά του ή να πάρει το κυάνιο και να ολοκληρώσει την αυτοκτονία του.

Αυτό είναι το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται τώρα ο κόσμος. Παρότι δέχθηκε να καθίσει στο τραπέζι και να ρίξει το ζάρι, το οποίο αντί για 6 είχε τον Τραμπ ή το Brexit, απαιτεί μια τελική πράξη αυτοκαταστροφής, ώστε να αυτοκτονήσει ο κόσμος. Διότι, ότι και να λένε οι κανόνες αυτού του παιχνιδιού που είναι δεν είναι στημένο ήρθε 6, ο κόσμος έχει την ευκαιρία να αρνηθεί να πάρει το κυάνιο και να φύγει από το τραπέζι.

Αυτή τη στιγμή ρισκάρει την ίδια του την ύπαρξη. Η τάση αυτοκαταστροφής μας έχει φέρει σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σημείο. Δύο είναι οι επιλογές. Να ξαναρχίσει ο κόσμος να βρίσκει ευχαρίστηση και ολοκλήρωση μέσα από την καθημερινότητά του. Να κατανοήσει τι σημαίνει το ότι φτάσαμε στο σημείο να γνωρίζουμε πώς τα πάντα γύρω μας αποκτούν μάζα μέσω του σωματιδίου του Χιγκς, να τον γεμίζει το γεγονός ότι πλέον μπορούμε να εισάγουμε γονίδια στο DNA ώστε να θεραπεύομε γενετικές ασθένειες και να μένει άφωνος όταν η ΝΑΣΑ έχει ρομποτικά οχήματα που αυτή τη στιγμή κάνουν βόλτες στον πλανήτη Άρη συλλέγοντας δεδομένα και ψάχνοντας μικροβιακή ζωή. Η άλλη επιλογή είναι να πάρει το κυάνιο και να ολοκληρώσει την αυτοκτονία του.

«Ώστε αυτό ήταν..» είπε ο Άρθουρ, «Θα πεθάνουμε.»
«Ναι..» είπε ο Φορντ, «Όμως.. Όχι! Περίμενε μια στιγμή!» Και ξαφνικά κοίταξε στον θάλαμο που δε μπορούσε να δει ο Άρθουρ. «Τι είναι αυτός ο διακόπτης;» φώναξε.
«Τι; Που;» φώναξε με αγωνία ο Άρθουρ στριφογυρίζοντας.
«Πλάκα έκανα» είπε ο Φορντ, «Θα πεθάνουμε σίγουρα».
– Douglas Adams, Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ

 

Διαβάστε ακόμα: Η κατάρα του να είσαι Ελληνάρας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top