Το μόνο που θέλουμε να κάνει ο Τσίπρας είναι να εργαστεί για περισσότερη δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες παντού. Photo Credit: matthew_tsimitak/flickr

Στην πρώτη ομιλία του ως νικητής στα Προπύλαια, ο Αλέξης Τσίπρας κατέφυγε στις γνωστές κοινοτοπίες για την “ελπίδα” και το “χαμόγελο” και μας προέτρεψε “να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα” σε μια ευθεία αμφισβήτηση της νοημοσύνης μας, που συγχωρείται λόγω του πανηγυρικού κλίματος.

Ωστόσο, ο λόγος του είχε και ορθολογικά σημεία που ίσως πέρασαν απαρατήρητα, όπως οι “σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Κράτος” που σκοπεύει να βάλει μπρος, αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων. Κυρίως, είπε ότι σήμερα ηττήθηκε η Ελλάδα των ολιγαρχιών.

Ειλικρινά ευχόμαστε να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη δικαιοσύνη και να βρεθεί απέναντι σε κάθε ολιγαρχία. Είτε αυτή αφορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα των μεγαλονταβατζήδων είτε στα παρασιτικά κεκτημένα των πάσης φύσεως συντεχνιών μέσα και έξω από το Δημόσιο.

Tο πρώτο που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι μαζί με τους φοροφυγάδες να στοχεύσει και τους επίορκους εφοριακούς.

Πράγματι, το μόνο που θέλουμε να κάνει ο Τσίπρας είναι να εργαστεί για περισσότερη δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες παντού:

Δικαιοσύνη στη συλλογή των φόρων και στην κατανομή των βαρών, η οποία σημαίνει να μην τιμωρείται ο συνεπής φορολογούμενος, αλλά αντίθετα να ενθαρρύνεται, έχοντας να λογαριάζει με ένα δικαιότερο και ισομοιρασμένο φορολογικό σύστημα. Γι’ αυτό, το πρώτο που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι μαζί με τους φοροφυγάδες να στοχεύσει και τους επίορκους εφοριακούς.

Αξιοκρατία στη στελέχωση του Δημοσίου, η οποία απαιτεί αξιολόγηση. Μέσα από την αξιολόγηση, οι άξιοι να επιλέγονται και να προοδεύουν, ενώ οι ανάξιοι να απομακρύνονται. Αντί για τις οριζόντιες περικοπές και τον “ξαφνικό θάνατο” ολόκληρων οργανισμών, όπως η ΕΡΤ, περιμένουμε η νέα κυβέρνηση να δώσει αυξήσεις σε όσους παράγουν και να απολύσει τους αργόμισθους. Θα κάνει απολύσεις;

Ισονομία για όλους, η οποία προϋποθέτει την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για αρχή.

Ισοπολιτεία με ίση και αναλογική εκπροσώπηση στη Βουλή, η οποία συνεπάγεται την επαναφορά της απλής αναλογικής και το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Θα επαναφέρει ο Τσίπρας την απλή αναλογική όπως είχε δεσμευτεί στο παρελθόν παρότι πλέον δεν τον συμφέρει;

Ισότητα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή θρησκεύματος, η οποία απαιτεί την επέκταση όχι μόνο του συμφώνου συμβίωσης, αλλά και του πολιτικού γάμου και του δικαιώματος στην υιοθεσία για όλους, όπως και την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, μέσω του χωρισμού του από την Εκκλησία. Έτσι θα προχωρήσει το θέμα της καύσης των νεκρών, αλλά και σταδιακά η ανέγερση χώρων λατρείας άλλων δογμάτων στις μεγάλες πόλεις, ώστε να καθιερωθεί η ισότητα και στην άσκηση των θρησκευτικών δραστηριοτήτων. Στα ζητήματα αυτά φάνηκαν κάποια σύννεφα πριν από τις εκλογές: Ο Τσίπρας πύκνωσε τις επαφές του με εκκλησιαστικούς παράγοντες και δήλωσε ότι δεν θα νομοθετήσει υπέρ της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Ίσες ευκαιρίες για όλους στο επιχειρείν που απαιτούν την κατάργηση ιδιωτικών, κρατικών ή συντεχνιακών μονοπωλίων και ολιγοπωλίων. Θα δημοπρατήσει, λόγου χάρη, εκ νέου τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες που λειτουργούν παράνομα ο κύριος πρωθυπουργός; Πιστεύουμε ότι πολύ θα ήθελε να το κάνει. “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”, όπως δήλωσε ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα.

Αντί για τις οριζόντιες περικοπές περιμένουμε η νέα κυβέρνηση να δώσει… αυξήσεις (!) σε όσους παράγουν αλλά να απολύσει τους αργόμισθους.

Ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλες τις ψυχές που γεννιούνται ή και μεγαλώνουν εδώ, άρα επαναφορά του νόμου που απένειμε ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που έχουν ως μόνη πατρίδα την Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι στο ζήτημα αυτό δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις ούτε και ενστάσεις από τον διαφαινόμενο κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μικρή παρένθεση: Εδώ που τα λέμε, δεν βλέπουμε τι από όλα τα παραπάνω θα μπορούσε να είναι προτεραιότητα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή ή έστω τη στήριξη / κοινοβουλευτική ανοχή των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” του Πάνου Καμμένου. Ωστόσο, θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν γνήσια προοδευτικοί και φωτεινοί άνθρωποι, κυρίως από το χώρο των κινημάτων (όχι από το φετιχιστικά αντιμνημονιακό “Αριστερό Ρεύμα”) που θα αντισταθούν σε αυτό το τραβεστί παντρολόγημα. Ας περιμένουμε τα σπουδαία.

Υπάρχουν πολλές ακόμα φλέγουσες και δυστυχώς λιγότερο επικοινωνιακές τομές που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση, για να απονείμει κοινωνική δικαιοσύνη: Να προωθήσει το Βασικό Εισόδημα για όλους, τη Βασική Σύνταξη για όλους και τη βασική Υγειονομική Κάλυψη για όλους. Για να πετύχουν αυτές οι τομές, απαιτείται αντίστοιχα δίκαιη φορολόγηση, κατάργηση πρόωρων και αναθεώρηση χαριστικών συντάξεων και τσεκούρι στο “φακελάκι”, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι θα ασκείται υπεύθυνος κοινοβουλευτικός έλεγχος από τα άλλα κόμματα -εδώ υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία, καθώς μπήκαμε στην εποχή των συναινέσεων- διαρκής δημόσιος έλεγχος μέσω συστημάτων όπως η “Διαύγεια” και άλλων ηλεκτρονικών εργαλείων, δικαστικός έλεγχος μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ουσιαστική ενίσχυση ανεξάρτητων Αρχών, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη.

Καθόλου εύκολα όλα αυτά. Και να φανταστείτε ότι δεν αναφερθήκαμε καν στη βόμβα του χρέους που είναι έτοιμη να ξανασκάσει. Όμως, μόνο με τομές όπως οι παραπάνω θα καλλιεργηθεί μια κάποια κοινωνική συνείδηση που είναι προυπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να μειωθεί εν τέλει και το καταραμένο χρέος.

Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω είναι η δικαιοσύνη, κύριε Πρωθυπουργέ της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δικαιοσύνη θέλουμε, όχι ήλιους που ανατέλλουν, ελπιδοφόρες νεράιδες και μονόκερους πάνω από αχνιστές λίμνες.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας.

 

Διαβάστε ακόμα: «Εγώ, ο χρυσαυγίτης» 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top