Ο Β

– Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ; – Να επενδύω διπλά απ’ όσα κερδίζω και να ακολουθώ το ένστικτό μου και τις ιδέες της ομάδας μου.

Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Πιλότος.

Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Όταν σπούδαζα στο Bordeaux της Γαλλίας.

Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Ποιότητα, έρευνα και ανάδειξη άγνωστων ελληνικών ποικιλιών αμπέλου.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε παρά τις αντιξοότητες όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Η πίστη ότι η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα (μικροκλίμα, ποικιλίες) για να πρωταγωνιστήσει στο διεθνές οινικό στερέωμα.

Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Να κοιμάσαι τα βράδια ήσυχος, χωρίς προβλήματα στην οικογένεια και στη δουλειά.

Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Προσπαθώ να τα ξεχωρίζω, ομολογώ όμως ότι επηρεάζομαι.

Διαβάστε ακόμα: Ποτήρια κρασιού: Αυτά είναι τα μυστικά τους!

Winemuseum Gerovassileiou

«Το κρασί για μας είναι μια πολιτισμική διαδικασία. Γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου».

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας επαγγελματική αποτυχία;
Το ότι έδειξα εμπιστοσύνη σε φιλικά πρόσωπα και το εκμεταλλεύτηκαν.

Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;
Σίγουρα, αλλά πολύ μεγάλο μέρος επενδύεται στη δουλειά. Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε στις επενδύσεις.

-Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται; -Δεν με απασχολεί. Έτσι κι αλλιώς τα κρασιά μου θα κοσμούν σκονισμένες κάβες για χρόνια.

Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Το κρασί για μας είναι μια πολιτισμική διαδικασία. Έχουμε δημιουργήσει το «Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου» και με αφορμή τον πλούτο των ερεθισμάτων και των πληροφοριών που προσφέρει τόσο το μουσείο όσο και ο αμπελώνας και το οινοποιείο οργανώνουμε εκδηλώσεις, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις για παιδιά, συναντήσεις και διαλέξεις για το κρασί και την τέχνη, επιστημονικά συμπόσια, εκδόσεις βιβλίων και ενός παραμυθιού, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις με δωρεάν είσοδο.

ktima-gerovassiliou

– Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά; – Τίποτα το ιδιαίτερο… Εξάλλου δεν κάθομαι στο γραφείο σχεδόν καθόλου.

Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Συνήθως ξυπνάω στις 7 και πάω στο οινοποιείο για τον πρώτο καφέ.

Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο; Τσεκάρετε τα e-mails σας τη νύχτα;
Στο εστιατόριο απαντώ στο τηλέφωνο μόνο όταν με καλούν τα παιδιά μου, που βρίσκονται εκτός. Με το e-mail η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολύ καλή σχέση, αλλά προσπαθώ.

Διαβάστε ακόμα: Κρασί στο εστιατόριο: Πιες περισσότερο, πλήρωσε λιγότερο!

Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο; Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Όταν υπάρχει δουλειά, όλες οι μέρες είναι ίδιες. Όσο για τις διακοπές, συνήθως συνδυάζονται με δουλειά.

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Επειδή επικρατεί μια παρωχημένη και στερεοτυπική αντίληψη για το τι είναι επιχειρηματικότητα.

Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;
Νέες ιδέες, εκμετάλλευση των φυσικών πόρων (φύση, θάλασσα, γη) και κράτος-σύμμαχος στους σωστούς επιχειρηματίες.

η οικογένεια Γεροβασιλείου

Αυτήν την εποχή διαβάζω βιβλία, όπως «Η διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις – δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς μια καλή διαδοχή». Εδώ, η οικογένεια Γεροβασιλείου.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;
Τους θεωρώ συναγωνιστές.

Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Εκ φύσεως δεν είμαι σκληρός. Αγαπώ την πειθώ.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Να επενδύω διπλά απ’ όσα κερδίζω και να ακολουθώ το ένστικτό μου και τις ιδέες της ομάδας μου.

-Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος; -Με αυτό του ποδοσφαιριστή.

Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Την ντομπροσύνη.

Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε μια γυναίκα;
Πολλές, κυρίως όμως τη διαίσθηση.

ο Β Γεροβασιλείου στον αμπελώνα του Κτήματος

-Γιατί η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας; -Επειδή επικρατεί μια παρωχημένη και στερεοτυπική αντίληψη για το τι είναι επιχειρηματικότητα.

Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;
Με την ανταλλαγή απόψεων, το σεβασμό και την εμπιστοσύνη στην κρίση τους και τη συνεργασία με ειδικούς.

Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;
Δεν νιώθω μάνατζερ. Μέχρι και σήμερα δηλώνω γεωπόνος-οινοπαραγωγός.

Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;
Όπου αλλού κι αν ήμουν, θα αποτύγχανα.

Διαβάστε ακόμα: Τα 9 απαραίτητα gadgets του κρασιού.

Winemuseum Gerovassileiou

– Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας; – Νέες ιδέες, εκμετάλλευση των φυσικών πόρων (φύση, θάλασσα, γη) και κράτος-σύμμαχος στους σωστούς επιχειρηματίες.

Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;
Περισσότερο με το ένστικτο. Τελευταία ακούω και τη λογική των συνεργατών μου.

Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;
Η ομάδα των συνεργατών μου. Το πετυχαίνουν με επιχειρήματα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ρητό;
«Νους υγιής εν σώματι υγιή» και «Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα αποκτώνται με αγώνα».

-Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε; -Όπου αλλού και αν ήμουν, θα αποτύγχανα.

Ποιος επιχειρηματίας σάς έχει εμπνεύσει με το success story του;
Αρκετοί Γάλλοι οινοπαραγωγοί – συνάδελφοι τώρα.

Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;
Τίποτα το ιδιαίτερο… Εξάλλου δεν κάθομαι στο γραφείο σχεδόν καθόλου.

Museum Gerovasileiou

Η καταπληκτική συλλογή από tire-bouchons στο “Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου”. Τουλάχιστον 2.600 ανοιχτήρια.

Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.
Δεν με έχει βοηθήσει κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο. Τα είδα και τα βλέπω με τα μάτια μου. Mε απασχολεί, όμως, το αύριο και η μεταβίβαση του Κτήματος στα παιδιά μου. Αυτήν την εποχή διαβάζω σχετικά βιβλία, όπως «Η διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις – δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς μια καλή διαδοχή».

Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Νιώθω λίγος για να συγκριθώ με κάποια ιστορική προσωπικότητα.

Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Με αυτό του ποδοσφαιριστή.

Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην επιχείρησή σας;
Δεν είμαι σίγουρος για τη φθηνότερη. Οι επενδύσεις είναι συνεχείς και μακροπρόθεσμες. Ίσως η σπουδαιότερη να είναι οι σπουδές των παιδιών μου.

Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στα παιδιά σας;
Τη δουλειά, την τιμιότητα, το σεβασμό και την αγάπη για την οικογένεια.

Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Εκ φύσεως η δουλειά μας θα διαρκέσει χρόνια, αφού το αμπέλι ζει για πάνω από μια εκατονταετία. Τα καλύτερα Κτήματα του κόσμου είναι 9ης και 10ης γενιάς.

Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;
Δεν με απασχολεί. Έτσι κι αλλιώς τα κρασιά μου θα κοσμούν σκονισμένες κάβες για χρόνια.

 

Διαβάστε ακόμα: Escapades, Pinotage 2008: Από τη Ν. Αφρική με ελληνική σφραγίδα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top