«Όταν εγώ δίνω, δίνω στον εαυτό µου», είχε δηλώσει ο ποιητής και ουµανιστής Ουόλτ Ουίτµαν.

«Όταν εγώ δίνω, δίνω στον εαυτό µου», είχε δηλώσει ο ποιητής και ουµανιστής Ουόλτ Ουίτµαν.

5. «Η αξία ενός ανθρώπου θα έπρεπε να εκτιµάται απ’ αυτό που δίνει και όχι απ’ αυτό που λαµβάνει».

 

Υπό το πρίσµα µιας υλιστικής κοινωνίας, όπου όλος ο κόσµος θέλει να κατέχει και ελάχιστοι είναι αυτοί που µοιράζονται κάτι που έχουν, η ευχάριστη θέση του να δίνει κάποιος είναι κάτι που δεν τολµούν πολλοί να βιώσουν.

Το γεγονός του δίνω, για να δώσω χωρίς να περιµένω τίποτα ως αντάλλαγµα, δεν είναι κάτι στο οποίο συνηθίζουν να στρέφουν την προσοχή τους οι άνθρωποι. Ωστόσο, σιγά-σιγά, περιστάσεις δύσκολες, όπως η κρίση, έχουν βοηθήσει να αναπτυχθούν δράσεις αυτού του τύπου µεταξύ ατόµων που είναι πιο συνειδητοποιηµένα κοινωνικά.

Είναι σαφές ότι δεν εννοούµε το να δίνουµε περιµένοντας κάτι ως αντάλλαγµα.

Μόνο όποιοι δίνουν χωρίς διάθεση να λάβουν αισθάνονται την ευδαιµονία που απορρέει από το να βοηθάνε κάποιον, µια ανθρώπινη αξία σχεδόν χαµένη αλλά ζωτικής σηµασίας για τη συναισθηµατική µας επιβίωση.

«Υπάρχουν αυτοί που έχουν λίγα και τα δίνουν όλα. Η κασέλα τους ποτέ δε θα βρεθεί άδεια.» (Χαλίλ Γκιµπράν)

Ο ποιητής και ουµανιστής Ουόλτ Ουίτµαν ήδη προειδοποιούσε γι’ αυτήν την αίσθηση δηλώνοντας: «Όταν εγώ δίνω, δίνω στον εαυτό µου». Ο διάσηµος συγγραφέας Χαλίλ Γκιµπράν επίσης κατέθεσε την άποψή του, λέγοντας ότι «υπάρχουν αυτοί που έχουν λίγα και τα δίνουν όλα. Είναι αυτοί που πιστεύουν στη ζωή και στη γενναιοδωρία της. Η κασέλα τους ποτέ δεν θα βρεθεί άδεια».

//Τα 5 αποσπάσματα που φιλοξενεί η στήλη είναι από το βιβλίο του Άλλαν Πέρσυ «Άλμπερτ Αϊνστάιν, 85 μαθήματα ατομικής σοφίας για σχετικά δύσκολα προβλήματα», μετάφραση Αγαθή Δημητρούκα, εκδόσεις Πατάκη, Δεκέβριος 2014.

 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί όλοι μέσα μας λαχταράμε μια καλύβα στη φύση;

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top