Τα 17 Χωριά είναι το εστιατόριο που η μεγαλύτερη αμπελοοινική ζώνη της χώρας χρειαζόταν. Γιατί, δεν υπήρχαν; Υπήρχαν, αλλά έλειπε ένας κρίκος στην αλυσίδα. Ήρθε λοιπόν για να συμπληρώσει τον κρίκο που έλειπε, τη συνέχεια μετά την εξερεύνηση των οινοποιείων με ένα νόστιμο γεύμα, αλλά τα κρασιά της περιοχής σε πρώτο πλάνο, σωστά αλλά ανεπιτήδευτα, πλην χαμογελαστά σερβιρισμένα.
Η αρχή για να γίνει η Νεμέα και γαστρονομικός, εκτός από οινικός προορισμός είναι εδώ. Βρίσκεται στο 12 της γραφικής οδού Δερβενακίων στο κέντρο της Νεμέας, στο πρώην Αντίκα, του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι πλέον συνεργάτης. Έρχεστε για ζεστή ατμόσφαιρα, την πληρέστερη οινική παλέτα της περιοχής και μεσογειακή κουζίνα χωρίς εθνικό προσδιορισμό, με απόλυτη έμφαση στην χρήση φρέσκων τοπικών υλικών, πιάτα που θα χαρακτηρίζονται από απλότητα στη σύλληψη, ακρίβεια στην εκτέλεση και σαφήνεια στη γεύση.
Η ντομάτα της σάλτσας στα κεφτεδάκια καλωσορίσματος δεν θα είναι ούτε πελτές με μπόλικη κανέλα, κατά την πελοποννησιακή συνήθεια, ούτε κονκασέ κονσέρβα, αλλά φρέσκια από τη λαϊκή της Πέμπτης ή το μανάβικο. Τα υλικά του κάθε πιάτου θα είναι ανάγλυφα, όπως και η συνισταμένη γεύση και δεν θα χρειάζεται η εξοχότης κανενός σεφ να σας εξηγήσει τι είναι αυτό που τρώτε. Το ριζότο με αγιωργίτικο και λουκάνικο θα είναι με ντόπιο λουκάνικο και φυσικά κρασί, θα γίνεται εκείνη τη στιγμή ενώ εσείς θα δοκιμάζετε το κρασί που διαλέξατε να ανοίξετε. Η μακαρονάδα σας επίσης. Και φυσικά θα υπάρχουν αρκετά πιάτα με κρέας, στη Νεμέα βρίσκεστε, όχι στη Σαντορίνη.
Το κρασί εδώ θα έχει την πρωτοκαθεδρία, το φαγητό θα έπεται. Μιλάμε για μια ουσιαστική κουζίνα που αντί να αντιπαραβάλλεται, υποστηρίζει με συνέπεια τα κρασιά των οινοποιείων της Νεμέας, που προέρχονται από τα 17 χωριά της περιοχής που αποτελούν το ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Νεμέα. Μακρυά από τις φανφάρες των σεφ με τα πιάτα πίνακες, εδώ διαλέγετε το κρασί που θα πιείτε και ο Κώστας Τουλουμτζής σας προτείνει κάποια από τα 17 πιάτα του, για να το συνοδεύσετε χωρίς την αγωνία του απόλυτου ταιριάσματος. Έτσι απλά.
Μαγειρεύουν δύο νεμεάτισες κυρίες που εκπαιδεύονται προς το παρόν από τον Κώστα, ώστε οι γεύσεις να κουμπώνουν με την άποψη που έχει για το πώς και με τι συνοδεύεις το κρασί. Κατασταλαγμένη και επιτυχημένη άποψη, από την Enoteca του Χαλανδρίου του 1993 με την κάβα των 7000 φιαλών και τα υπόλοιπα μαγαζιά του, αλλά και την συνολική του πορεία στην εστίαση, ιδρύοντας την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων το 1997 και εκλεγόμενος πρόεδρος, ενώ το 2004 πέτυχε να γίνει στην Ελλάδα ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Οινοχόων. Το Ελληνικό κρασί είναι σε έμπειρα χέρια για το στοίχημα.
Το μενού λέγεται επίσης 17 Χωριά και αποτελείται από 17 πιάτα, καθένα βαφτισμένο με το όνομα ενός από τα χωριά, για να ενισχύεται η ιδέα του ΠΟΠ Νεμέα, αλλά φυσικά το κάθε πιάτο δεν συνδέεται γευστικά με κάποιο από τα επί μέρους χωριά. Θα ήταν ανοησία να ισχυριστούμε ότι μπορεί και αυτές ακριβώς τις δηθενιές θέλει να αποφύγει το εγχείρημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60 ετικέτες στην κλιματιζόμενη κάβα και τους συντηρητές, μερικές από κάθε οινοποιείο, στα εγκαίνια όμως που θα γίνουν την πρώτη Φεβρουαρίου της νέας χρονιάς, στη γιορτή του Αγίου Τρύφωνα προστάτη των αμπελουργών, θα υπάρχουν τουλάχιστον 100.
Ο Τουλουμτζής επιμένει διαχρονικά, από τα χρόνια της Enoteca, πως πρώτα διαλέγουμε το κρασί της βραδιάς μας και μετά το συνοδεύουμε με κάτι νόστιμο, συνεχίζοντας με το ίδιο κρασί, παρακολουθώντας το να εξελίσσεται στα ποτήρια μας, συζητώντας, διασκεδάζοντας, μακρυά από τα αγχωτικά πολύπλοκα ταιριάσματα που έχουν απομακρύνει τον κόσμο από την ουσία του κρασιού. Στο τέλος μπορεί να διαπιστώσουμε πως το τελευταίο ποτήρι ήταν το καλύτερο, οπότε την επόμενη φορά ίσως έρθουμε με παρέα και ανοίξουμε δύο φιάλες, ώστε όταν φτάσουμε στη δεύτερη, να είναι στα σωστά γράδα.
Με σημερινά δεδομένα εστίασης η ούτε χύμα, ούτε δήθεν, προσέγγιση είναι αιρετική, ενώ η επαναφορά της απόλαυσης του κρασιού στην ουσία της, έχοντας ξαναδιαβάζει την κλασικότητα, είναι εντελώς μοντέρνα.
Μου φαίνεται πως αυτή η άφιξη είναι μέρος μιας τάσης για επαρχιακή, αλλά καθόλου επαρχιώτικη κουζίνα που αρχίζει να παρατηρείται στη χώρα. Εννοώ χώρους εστίασης χωρίς τρανταχτά ονόματα σεφ και δηθενιές, αλλά με ένα επί κεφαλής εστιάτορα και οινοχόο που ξέρει τη δουλειά του, έχει άριστα ενημερωμένη κλιματιζόμενη κάβα, τις ετικέτες της οποίας παίζει στα δάχτυλα, καλοστημένη κουζίνα με τοπικά υλικά και ξέρει να δημιουργεί ζεστή, οικεία ατμόσφαιρα που περνάς καλά, θες να ξαναπάς και οι τιμές το επιτρέπουν.
Όλες οι ΠΟΠ Νεμέες έρχονται με κάτω από είκοσι ευρώ στο τραπέζι σας, ενώ οι reserve με κάτω από τριάντα και ένα ζευγάρι καλοπερνάει με τη φιάλη του τρώγοντας με πενήντα το πολύ. Όλα αυτά μας υπόσχεται ο Κώστας Τουλουμτζής και με την προϊστορία του, δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω. Ήδη η είδηση κυκλοφορεί στόμα με στόμα και οι παρέες συρρέουν καθημερινά.
Σε πρώτη ευκαιρία, τώρα που τα πιάτα είναι ακόμα εν τη γενέσει τους και ο Κώστας εντός κουζίνας, εκτός και επί τα αυτά, τα εκατόν τριάντα χιλιόμετρα από Αθήνα διανύονται με μια ανάσα, σταματάτε και σε ένα-δυο οινοποιεία άμα τη αφίξει σας να καβατζώσετε και να ζεσταθείτε και διαπιστώνετε του λόγου το αληθές. Δε χρειάζεται να είστε γκουρού του κρασιού για να πάτε, ούτε θα σας εξετάσει κανείς, αλλά το αγιωργίτικο θα το μάθετε σίγουρα, μαζί με άγνωστες λέξεις, όπως σκλάβα, σοβινιόν γκρι και άλλες.
Διαβάστε ακόμα, 30 χρόνια Κτήμα Τσέλεπου: H αντικειμενικότητα, το όραμα και ο ανθρώπινος μύθος.