Ο σεφ Ανδρέας Λαγός μας υποδέχθηκε στο σπίτι του στα Εξάρχεια και μας πρόσφερε τρεις εύκολες συνταγές. Ο Ανδρέας φοράει PARTHENIS.

Οι ημέρες της καραντίνας είναι πληκτικές, αλλά μπορούν να γίνουν και δημιουργικές. Αρκεί να υπάρχει θέληση και λίγο κίνητρο. Κακά τα ψέμματα, πόσο delivery να αντέξει κανείς; Είναι ωραίο να μαγειρεύεις για τον εαυτό σου στο σπίτι σου και να ξεχνιέσαι δημιουργικά. Ο σεφ Ανδρέας Λαγός μας υποδέχθηκε στο δικό του φωτεινό ρετιρέ στα Εξάρχεια και, εννοείται, πως όταν μπαίνεις στο «εργαστήριο» ενός ανθρώπου που ξέρει να μαγειρεύει, του κλέβεις και ιδέες.

Ο Ανδρέας μας προτείνει τρεις εύκολες, υγειινές και γρήγορες συνταγές γι’ αυτές τις ημέρες που μπαίνει η άνοιξη και φεύγει -ελπίζουμε προσεχώς-  η καραντίνα. Επιπλέον παρότι δεν είναι και οι τρεις νηστίσιμες (εκτός του κέικ), οι συνταγές είναι χωρίς κρέας, ένεκα της Σαρακοστής. Συνταγές που μπορεί να δοκιμάσει να τις φτιάξει και κάποιος που δεν είναι τόσο μυημένος στα μυστικά της κουζίνας. Αλλωστε, αυτό είναι και το ζητούμενο.

 

Ζυμαρικά με ξερή μυζήθρα: χορταστικό πιάτο και αγαπημένο για τους μακαρονάδες.

1. Ζυμαρικά με ξερή μυζήθρα, δυόσμο, λεμόνι και πιπέρι

Υλικά

(για 4 άτομα)

– 400γρ ζυμαρικά της αρεσκεία σας

– ¼ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

– Ξύσμα από 1 λεμόνι

– 150γρ. ξερή μυζήθρα τριμμένη

– 100γρ. ελαιόλαδο

– 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι καβουρδισμένο

– Αλάτι & πιπέρι

Μην ξεχάσετε τον φρέσκο δυόσμο στα ζυμαρικά αυτά, τους πάει πολύ.

Διαδικασία

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και βάζουμε ξανά τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τη μυζήθρα, το δυόσμο, το ξύσμα λεμόνι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε πασπαλισμένα τα ζυμαρικά με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σουσάμι.


 

Καπίρα με καπνιστή πέστροφα: ένα πιάτο με χρώματα και ελαφριές γεύσεις.

2. Καπίρα με καπνιστή πέστροφα

Υλικά

(για 2 άτομα)

– 2 φέτες χωριάτικο μαύρο ψωμί φρυγανισμένο

– 2 φιλέτα καπνιστής πέστροφας

– 8 φέτες ντομάτας

– 4 φύλλα τρυφερά μαρούλι

– 2 αυγά βραστά

– λίγο μαραθόσπορο σπασμένο

– 1 κουταλιά της σούπας πίκλα μουστάρδας

– 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

– λίγο μαύρο σουσάμι

– Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε πάνω στις φέτες ψωμιού τη ντομάτα, μετά το μαρούλι, από πάνω την πέστροφα, το αυγό κομμένο στη μέση και κρατάμε στην άκρη. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το λάδι με τη μουστάρδα, το μαραθόσπορο, λίγο αλάτι, περιχύνουμε τις καπίρες, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.


 

Χάρη στο καρότο, το κέικ αυτό διατηρεί όλη του την υγρασία χωρίς περιττά σιρόπια ή λίπη.

3. Κέικ με καρότο, πετιμέζι και ελαιόλαδο

Υλικά
(για 8 άτομα)

Για το κέικ

– 140γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

– 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ

– 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα

– 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα

– ½ κουταλιά του γλυκού αλάτι

– 2 αυγά μεγάλα

– 200γρ. πετιμέζι

– 140γρ. ελαιόλαδο

– 400γρ. καρότο τριμμένο

– 80γρ. σταφίδες μαύρες

– 100γρ. καρύδια χοντροκομμένα

– ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 

Για το σερβίρισμα

– πέταλα λουλουδιών (προαιρετικά)

– ζάχαρη άχνη + κανέλα (προαιρετικά)

Ένα κομμάτι νηστίσιμο κέικ στο μπαλκόνι. Ήρθε η άνοιξη!

Διαδικασία

Για το κέικ

Βάζουμε όλα τα στέρεα υλικά μαζί σε ένα μπολ ανακατεμένα. Στη συνέχεια ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός τα αυγά με το πετιμέζι και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα στέρεα υλικά μέσα στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τέλος ρίχνουμε το ξύσμα, το καρότο, τα καρύδια, τις σταφίδες ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε μια  λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ ή μικρές φόρμες και ψήνουμε στους 1700 C, για 30 με 40 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας. Θα πρέπει να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βάλουμε στο κέντρο του κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς. Αχνίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα ή με πέταλα λουλουδιών και σερβίρουμε.

 

 

Διαβάστε ακόμα, Ανδρέας Λαγός: «Η καραντίνα είναι αφορμή να βγάλεις από την ζωή σου οτιδήποτε θεωρείς τοξικό».

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top