Έχει αυτό το χρυσαφένιο τοστ καμία σχέση με εκείνο το πατηκωμένο τεταρτημόριο που βγαίνει από την τοστιέρα; (Φωτό: thegarlicdiaries.com).

Μπορεί τόσα χρόνια να ψήνατε το τοστ με λάθος τρόπο; Και πόσο λάθος μπορεί να είναι το ψήσιμο ενός ταπεινού τοστ; Και όμως. Το έμπειρο τοστ, το επικότατο τόστ, είναι σαν σαγανάκι σάντουιτς. Αυτό που οι Αγγλοσάξωνες ονομάζουν grilled cheese (βλ. ψημένο τυρί). Άρα γίνεται στο τηγάνι, και όχι στην τοστιέρα.

Το τηγάνι ροδίζει. Η τοστιέρα λειτουργεί ως πρέσα. Σαν να σιδερώνεις κάτι γρήγορα. Πατικώνει το αμφίψωμο και ψήνει τις δύο πλευρές ταυτόχρονα, ελαχιστοποιώντας το χρόνο αλλά ισοπεδώνοντας το τοστάκι σας.

Δοκιμάστε το. Αντί για τοστιέρα, επιλέξτε ένα τηγάνι. H επιφάνεια του και η αγωγιμότητά της στη θερμότητα, μαζί με το λιωμένο βούτυρο, θα κάνουν όλη τη δουλειά, χωρίς πίεση. Με 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά, το τοστ θα είναι χρυσαφένιο και βουτυράτο εξωτερικά, ζουμερό και τυρένιο εσωτερικά.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε ακόμη είναι η σωστή αναλογία τυριού-ψωμιού. Ένας γενικός κανόνας λέει πως το ψωμί πρέπει να είναι διπλάσιο σε όγκο σε σχέση με το τυρί. Αλλιώς, το τυρί επεμβαίνει δραστικά στον ήπιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει το τοστ μας. Σημαίνει όμως επίσης ότι δεν πρέπει να τσιγκουνευτείτε το τυρί. Με μία φέτα δεν γίνεται δουλειά.

Το ζαμπόν οφείλει να είναι καθαρό κρέας κι όχι κάποιο από τα τετράγωνα, τυποποιημένα “ζαμπά”. Αλλιώς μη βάλετε καθόλου.

Το καλύτερο ψωμί είναι το φρέσκο λευκό ψωμί για τοστ, κατα προτίμηση από μερακλίδικο φούρνο, κομμένο σε ισόπαχες φέτες. Το ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης βαραίνει το τοστ, το ζυμωτό έχει παραπάνω υγρασία και αργεί να ψηθεί, ενώ τα ψωμιά με κόρα όπως η τσιαπάτα ή η μπαγκέτα δεν ψήνονται χωρίς πίεση.

Τα υλικά μας οφείλουν να είναι τα κατάλληλα για να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα. Μετά το ψωμί διαλέγουμε ένα γλυκοφάγωτο τυρί που έχει την ιδιότητα του εύκολου λιωσίματος. Σαν να λέμε: gruyère, αυθεντικό κασέρι, έμενταλ, γκούντα και τσένταρ. Μπορείτε να κάνετε και συνδυασμούς. Αποφύγετε ει δυνατόν το αδιάφορο “τυρί για τόστ”.

Το ζαμπόν οφείλει να είναι καθαρό κρέας από ολόκληρο χοιρομέρι και όχι κάποιο από τα τετράγωνα, τυποποιημένα. Έχετε δει τετράγωνο γουρούνι; Το ζαμπόν θα δώσει επιπλέον σώμα και γεύση στο τοστ, αν και μεταξύ μας, δεν χρειάζεται ζαμπόν αν πετύχετε το τέλειο χρυσαφένιο τοστ με τυρί. Ακρως σημαντικό είναι ένα καλό βούτυρο. Κορυφαίο: το ημιαλατισμένο βούτυρο Νορμανδίας ή άλλο ντόπιο βούτυρο αγελάδας. Ποτέ μαργαρίνες και άλλα “γράσα”.

Τηγανίζουμε σε βούτυρο αγελάδας. Ποτέ μαργαρίνες και άλλα “γράσα”.

Με τί το συνοδεύουμε; Αν φτιάξετε και χειροποίητα, λεπτοκομμένα τσιπς πατάτας, μιλάμε για αποθέωση. Αλλιώς φάτε κανένα ντοματάκι βελανίδι. Ωραίες είναι οι μικρές Γαλλικές πίκλες, τραγανές και σε καλό ξύδι. Για ποτό επιλέξτε καυτό κατάμαυρο καφέ ή μια ελαφριά αμερικανική μπύρα.

Αν ακολουθήστε τα βήματα και τις συμβουλές μας δύσκολα θα χρησιμοποιήσετε ξανά την τοστιέρα σας. Απλώς βρείτε έναν καλό αποθηκευτικό χώρο για να μην την βλέπετε στον πάγκο της κουζίνας.

 


Ακόμα: Τα Top-10 κρασιά για το Πάσχα, από τους ειδικούς του Botilia.gr


 

Μια βασική συνταγή

Υλικά

– 2 φέτες ψωμί της αρεσκείας σας.
– Bούτυρο αγελάδος.
– 2 φέτες τυρί της αρεσκείας σας (τσένταρ, ελβετικό gruyère, κασέρι κ.ο.κ.).
– 2 φέτες αληθινό ζαμπόν.
– 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα (προαιρετικά).
– ολίγη σοβαρή μουστάρδα (προαιρετικά).

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλείφετε τη μία πλευρά κάθε φέτας ψωμιού με μπόλικο βούτυρο. Τοποθετείτε μια φέτα με την πλευρά του βουτύρου προς τα κάτω στο ζεστό τηγάνι. Βάζετε από πάνω τυρί και ζαμπόν. Αλείφετε τη μη βουτυρωμένη πλευρά της δεύτερης φέτας ψωμιού με μαγιονέζα και μουστάρδα (αν θέλετε) και κλείνετε το σάντουιτς. Άρα το επάνω ψωμί είναι επαλειμμένο με βούτυρο εξωτερικά, περιμένοντας τη σειρά του. Τηγανίστε μέχρι το σάντουιτς να ροδίσει και το τυρί να λιώσει, περίπου 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Εξτρα tip

Προσοχή: Το κλειδί είναι να ροδίσει το τοστ εξωτερικά χωρίς να καεί, και να λιώσει το τυρί εσωτερικά. Γι αυτό μην τσιγκουνευτείτε το βούτυρο και φροντίστε το τυρί να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσετε. Επίσης, προσοχή στο γύρισμα: Θέλει σπάτουλα και επιδέξιο καρπό.

 

 

Ευγενική υπενθύμιση: Είναι δυνατόν να βάζεις πατάτες στο σουβλάκι;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top