Κοτόπουλο τεριγιάκι από τον Χρήστο Μαρτζούκο (Osakazu Yoshida)

Μαγειρέψτε στο σπίτι σας όπως οι σεφ.

 
VEN_1158

«Μια γρήγορη και νόστιμη λύση αν γυρίζετε κατάκοποι από τη δουλειά και θέλετε ένα ‘’ξεχωριστό’’ έδεσμα», λέει ο σεφ.

Υλικά (για 2 άτομα)

240 γρ. κοτόπουλο μπούτι (ξεκοκκαλισμένο) ή στήθος
60 ml πράσινη σόγια (με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι)
60 ml sake ή αρετσίνωτο κρασί
90 ml mirin (sake εμπλουτισμένο με σάκχαρα)
2 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
Αλεύρι για το πανάρισμα
Αλάτι και πιπέρι
4 κ.γλ. λάδι για τηγάνισμα.

Για τη γαρνιτούρα

200 γρ. μπρόκολο (ζεματισμένο για 25 δεύτερα σε βρασμένο νερό και ψυγμένο αμέσως σε παγωμένο νερό).

Υλικά για το ρύζι ατμού

3 κουπάκια κοφτά ρύζι κοντόκοκκο (π.χ. γλασέ), καλά ξεπλυμένο
3 κουπάκια νερό.

Εκτέλεση

(Για να φτιάξουμε το ρύζι ατμού, θα χρειαστούμε ένα ρυζομάγειρα χωρητικότητας 1 1/2 lt)
– Ετοιμάζουμε πρώτα το ρύζι ατμού στο ρυζομάγειρα: Βάζουμε το ρύζι και το απαιτούμενο νερό στον κάδο και το θέτουμε σε λειτουργία. Σε 30 λεπτά συνολικά, το ρύζι θα είναι έτοιμο για σερβίρισμα (Τip: Προτού σερβίρουμε, αναδεύουμε το ρύζι ώστε να μη λασπώσει στον πυθμένα του κάδου)
– Τρίβουμε λίγο πιπέρι και αλάτι στο κοτόπουλο και το αλευρώνουμε ελαφρά.
– Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας το mirin και τη σάλτσα πράσινης σόγιας σε ένα μπολ.
– Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το λάδι και τις δυο σκελίδες σκόρδου, αναδεύοντας τακτικά. Όταν πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα, αφαιρούμε τα σκόρδα και στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το κοτόπουλο, μαγειρεύοντάς το 4-5 λεπτά από την πλευρά της πέτσας και 2-3 λεπτά από την άλλη.
– «Σβήνουμε» με το sake ή με το αρετσίνωτο κρασί, περιχύνουμε με τη σάλτσα (soy-mirin) που έχουμε ήδη ετοιμάσει και συμπυκνώνουμε μέχρι η σάλτσα να καραμελώσει με το κοτόπουλο (Τip: Δεν αφήνουμε τη σάλτσα να καεί, γιατί θα πικρίσει η σόγια)
– Ζεσταίνουμε το μπρόκολο σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι (Τip: Αν θέλουμε, μπορούμε να ζεστάνουμε το μπρόκολο στη σάλτσα μαζί με το κοτόπουλο)

Στήσιμο

Στρώνουμε το ρύζι, τοποθετούμε πάνω του το κοτόπουλο, γαρνίρουμε με το μπρόκολο και περιχύνουμε την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω.

Tip: Αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε τη γεύση, ψιλοκόβουμε λίγο φρέσκο κόλιανδρο και πασπαλίζουμε με ψημένο σουσάμι.

 

//Ο Χρήστος Μαρτζούκος (Osakazu Yoshida) είναι ο sushi chef του εστιατορίου Gaspar, Λεωφ. Δημ. Βασιλείου και Λυκούργου, Φάρος Ψυχικού, τηλ. 210 6775011.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα Τop 5 φαγάδικα της Αίγινας, με την υπογραφή του insider Δημήτρη Ποταμιάνου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top