Ένας espresso, ένας καφές, δύο τρόποι για να τον απολαύσετε: είτε σε κάποια έξοδο στην πόλη είτε εύκολα, γρήγορα και εξίσου όμορφα στο σπίτι με μια κάψουλα και με το πάτημα ενός κουμπιού.

O espresso είναι ο πρώτος καφές της μέρα μου. Αυτός δηλαδή που θα μου «φτιάξει» τη μέρα. Η πλούσια κρέμα του, το γεμάτο του άρωμα, η επιθετική του διάθεση αλλά και η υπόπικρη, υπόξινη και ελαφρώς γλυκιά (ναι όλα αυτά μαζί) αίσθηση που αφήνει στο στόμα, είναι τα δομικά στοιχεία που με έχουν κάνει να τον αγαπήσω. Αυτά πάνω – κάτω είναι τα κύρια χαρακτηριστικά και του καφέ Danesi. Η οξύτητα του δεν είναι τόσο έντονη, ούτε όμως και η πίκρα, ενώ έχει  μεγάλη ένταση και μακρά διάρκεια. Και βέβαια μπόλικο Ιταλικό στυλ.

Η απολαυστική, σχεδόν «βασανιστική» εκχείλιση ενός Ιταλικού espresso διαρκεί μόνο 20 με 25 δευτερόλεπτα.

Το μεγαλύτερο του καύχημα όμως είναι η τεράστια παράδοση του. Μια οικογενειακή παράδοση  που ξεκινά από την Ρώμη όταν ο πιονιέρος Alfredo Danesi, ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία. Σήμερα η τέταρτη γενιά Danesi είναι εξ ολοκλήρου γένους θηλυκού και έχει ως πρωταρχικό στόχο τη συνέχιση της ανάπτυξης της εταιρείας και των παγκοσμίως φημισμένων προϊόντων της. Εδώ στην Ελλάδα την βρίσκουμε κάτω από την «στέγη» της TAF και του Γιάννη Ταλούμη που ανέλαβε να μας συστήσει στην Ιταλική κουλτούρα του espresso πριν από 25 χρόνια.

Στους καφέδες με γάλα, ο γλυκός, μεστός Danesi προσφέρεται κατεξοχήν αφού χαρίζει ένα πιο σοκολατένιο προφίλ.

Δικαιωματικά λοιπόν, δεν θα μπορούσε να  λείπει ο espresso αυτός από την μεγάλη γιορτή του καφέ που έγινε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος στην Τεχνόπολη. Και ομοίως αναμενόμενη και επιβεβλημένη ήταν και η επίσκεψη μας εκεί, ώστε να δοκιμάσουμε έναν  (και δύο, και τρεις) espresso και να συνομιλήσουμε για λίγο με τους εκπαιδευμένους baristi της Danesi. Εκείνοι πάντα ευγενέστατοι, μας πρόσφεραν για καλωσόρισμα,  ένα φλιτζάνι από το «χρυσό» χαρμάνι τους, Danesi Gold: Πρόκειται για ένα blend από καφέδες arabica της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής που έχει γεμάτο σώμα και αφήνει νότες από σοκολάτα και μπαχαρικά στο στόμα.

Η παρασκευή του cappuccino θέλει τον τρόπο της και φυσικά το απαραίτητο σχέδιο για να αναδείξει το φλιτζάνι. Στους καφέδες με γάλα, ο γλυκός, μεστός Danesi προσφέρεται κατεξοχήν αφού χαρίζει ένα πιο σοκολατένιο προφίλ.

Δεν μείναμε όμως μόνο στον «απλό» espresso. Δοκιμάσαμε τον ίδιο καφέ και σε cappuccino για να διαπιστώσουμε και εμείς οι ίδιοι αυτό που μας έλεγαν οι baristi της Danesi, ότι -κοίτα να δεις- ταιριάζει άψογα με το γάλα. Και είχαν δίκιο. Είχαμε ένα φλιτζάνι με ισορροπημένο ρόφημα, με πολύ διακριτική οξύτητα, ελαφρώς γλυκό και αρκετά αρωματικό. Η αίσθηση της σοκολάτας ήταν ακόμα πιο έντονη, ενώ στην «άκρη» της, άφηνε και μια ευχάριστη αίσθηση καραμέλας.

Το «χέρι» του barista είναι απαραίτητο για να φτιαχτεί ένας εξαιρετικός Ιταλικός espresso. Τα τατουάζ είναι προαιρετικά.

Για το τέλος αφήσαμε να δούμε τις δυνατότητες του espresso Danesi και σε μορφή κάψουλας. Στην εύκολη λύση που πολλοί από εμάς επιλέγουμε για το σπίτι ή το γραφείο. Η αλήθεια είναι ότι δεν συγκρίνεται με ένα φρεσκοκομμένο καφέ, όμως στέκεται πολύ αξιοπρεπώς. Έχει πλούσια κρέμα, δίνει δυνατά αρώματα και «φιλική» οξύτητα. Με λίγα λόγια δίνει ένα ευχάριστο φλιτζάνι καφέ που πίνεται εύκολα, αφήνοντας κι αυτό ως  «κερασάκι»,  μια αδιόρατη σοκολατένια γεύση.

Πάνω δεξιά: Ο barista Νίκος Αποστολόπουλος ήταν ο οικοδεσπότης μας σ’ αυτή την όμορφη ξενάγηση στο κόσμο της Danesi.

Με αυτή την αίσθηση στο στόμα, καθώς ο ήλιος έπεφτε στην πόλη, δώσαμε υπόσχεση να βρεθούμε και πάλι του χρόνου στην Τεχνόπολη, στο περίπτερο του αυθεντικού Ιταλικού espresso. Και μέχρι τότε να απολαμβάνουμε πολλές κούπες καφέ, πάντα με καλή παρέα.

Ένας μεστός καφές προάγει την κουβέντα. Ο υπογράφων με τον Κίμωνα Φραγκάκη, ποζάρουν στον φακό της Μόνικας Κρητικού

 

Διαβάστε ακόμα: Espresso Danesi. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε στη Ρώμη το 1905. 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top