Τα αχνιστά μύδια καλωσορίζουν το καλοκαίρι. Το κατάλληλο κρασί υποσημειώνει τη θερινή κατάσταση.

Είναι τέλος Αυγούστου και δυστυχώς από το παράθυρό μου δε βλέπω ούτε το Κόμητο, ούτε τη Συκαμιά, ούτε την Κολυμπήθρα. Η λύση είναι μια: ταξίδι στις Κυκλάδες στο κέντρο της Αθήνας. Ναι καλέ, δεν τρελάθηκα, γίνεται. Με μια βόλτα στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες νιώθω πάντα πως είμαι σε κάποιο από τα αγαπημένα μου Κυκλαδονήσια και τσιμπάω τοπικούς μεζέδες, μετά τη θάλασσα.

Το εστιατόριο σε κερδίζει πρώτα για τη θέα του.

Τι κι αν βλέπω πιάτο το Λυκαβηττό και την Αθήνα και όχι τη χώρα της Σερίφου; Η θέα παραμένει μαγευτική και άκρως χαλαρωτική. Το ιδανικό είναι να πάτε την ώρα που ο ήλιος δύει για να απολαύσετε στο μεγαλείο του τον αττικό ουρανό. Εκτός από θέα βέβαια, το μαγαζί διαθέτει και εξαιρετική κουζίνα, που εστιάζει στην πρώτη ύλη.

Η φάβα έρχεται από τη Σχοινούσα, οι αγκινάρες από την Τήνο, το γαριδάκι από τη Σύμη και τα ψάρια κολυμπούσαν στο Αιγαίο λίγες ώρες πριν φτάσουν στο τραπέζι.

Ολα παραπέμπουν στις Κυκλάδες.

Η φάβα έρχεται από τη Σχοινούσα, οι αγκινάρες από την Τήνο, το γαριδάκι από τη Σύμη και τα ψάρια κολυμπούσαν στο Αιγαίο λίγες ώρες πριν φτάσουν στο τραπέζι μας. Οι συνταγές από την άλλη, είναι βασισμένες στην παράδοση αλλά κλείνουν το μάτι στην μοντέρνα γαστρονομία.

Ο ιδιοκτήτης του Μπαλκονιού στις Κυκλάδες Αγγελος Κωβαίος.

Το σωστό, το ψωμωμένο μύδι κουβαλάει μέσα του όλη τη γεύση και την αλμύρα της θάλασσας.

Δυο από αυτές που εγώ λατρεύω είναι το ψάρι φρικασέ με χόρτα εποχής και μπόλικο λεμονάκι, που το κάνουν όνειρο και φυσικά τα αχνιστά μύδια με σέλερι, λεμόνι και τοματίνια confit. Θα εστιάσω στο δεύτερο γιατί, για μένα, είναι το καλοκαίρι σε μια μπουκιά. Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε.

Όταν αχνίζεται το μύδι όλη αυτή η γεύση απελευθερώνεται και ενισχύεται από λίγο καλό ελαιόλαδο, σέλερι για άρωμα και σώμα στη σάλτσα, λεμόνι για οξύτητα και τοματίνια για γλύκα και φρεσκάδα.

Το σωστό, το ψωμωμένο μύδι κουβαλάει μέσα του όλη τη γεύση και την αλμύρα της θάλασσας, η οποία αποτελεί το βασικότερο συστατικό όχι μόνο της σάλτσας αλλά και του πιάτου ολόκληρου. Όταν αχνίζεται όλη αυτή η γεύση απελευθερώνεται και ενισχύεται από λίγο καλό ελαιόλαδο, σέλερι για άρωμα και σώμα στη σάλτσα, λεμόνι για οξύτητα και τοματίνια για γλύκα και φρεσκάδα.

Ψάρι φρικασέ με χόρτα εποχής και μπόλικο λεμονάκι.

Παίρνετε το μύδι, το ανοίγετε αφήνοντας τη σάρκα μέσα στο μισό κέλυφος, το οποίο θα κάνετε «κουταλάκι» για να πάρετε μπόλικο ζουμί από το πιάτο.

Αν σας τρέχουν τα σάλια, μη σκάτε, δεν είστε οι μόνοι κι εγώ έτσι νιώθω όποτε φέρνω στο μυαλό μου αυτό το ταπεινό μεν, άλλα έξοχο, μέσα στην απλότητά του, πιατάκι. Υπάρχει βέβαια ένας τρόπος για να φάτε αυτό το μύδι σωστά. Παίρνετε το μύδι, το ανοίγετε αφήνοντας τη σάρκα μέσα στο μισό κέλυφος, το οποίο θα κάνετε «κουταλάκι» για να πάρετε μπόλικο ζουμί από το πιάτο.

Το χαρμάνι από Ασύρτικο και Sauvignon Blanc έχει αρκετό λεμονάτο φρούτο και θα ταιριάξει με τα μύδια και το ψάρι φρικασέ.

Το Τέχνη Αλυπίας λευκό, από το Κτήμα Τέχνη Οίνου «αγαπάει» τα μύδια.

Έτσι το μύδι σας κολυμπάει σε αυτή τη μαγική σαλτσούλα και έχετε μια τέλεια μπουκιά. Απολαμβάνετε και πίνετε μια γουλιά κρασί. Αλλά τι κρασί; Ένα λευκό, φρέσκο, τραγανό, με οξύτητα, ελαφρώς mineral διάσταση και μια δόση φυτικότητας. Πάει κάπου το μυαλό σας; Μα, στο Τέχνη Αλυπίας λευκό, από το Κτήμα Τέχνη Οίνου.

Το Τέχνη Αλυπίας λευκό, από το Κτήμα Τέχνη Οίνου  έχει ελαφρώς mineral διάσταση και μια δόση φυτικότητας.

Το χαρμάνι από Ασύρτικο και Sauvignon Blanc έχει όλα τα παραπάνω και αρκετό λεμονάτο φρούτο που θα ταιριάξει τέλεια με αυτό το πιάτο. Bonus tip: έχει μια διακριτική λιπαρή υφή και μέτριο σώμα οπότε μπορεί να συνοδεύσει και πιο πλούσια πιάτα. Θυμάστε αυτό το ψάρι φρικασέ που αφήσαμε πιο πάνω ε; Απλά αν το κάνετε το «αμάρτημα» πάρτε το μάγουλο του ψαριού και θα με θυμηθείτε.

 

//Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, Π. Μελά 13, Βύρωνας, 21 0764 0240

 

Διαβάστε ακόμα: Τα ΤΟΡ πιάτα του καλοκαριού: στου Παπαϊωάννου, για ψάρια και θαλασσινά.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top