– Τι ώρα ξυπνάτε και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Μου αρέσει να ξυπνάω από τις 6 το πρωί και να απολαμβάνω το ξημέρωμα ετοιμάζοντας τον καφέ μου.
– Ποιος είναι ο πρώτος καφές της ημέρας και με τι πρωινό ή σνακ τον συνδυάζετε;
Πίνω πάντα ντεκαφεϊνέ και τρώω για πρωινό μία ριζογκοφρέτα με μέλι και ταχίνι.
– Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καφές; Espresso, φίλτρου, Ελληνικός;
O americano (αραιωμένος espresso) είναι ο αγαπημένος μου καφές.
– Έχετε κάποια κούπα φετίχ που δεν αποχωρίζεστε;
Δεν έχω συγκεκριμένη κούπα. Πριν ξυπνήσεις καλά καλά μπορεί να σου πέσει (χα χα!).
– Πώς πίνετε τον καφέ σας; Βάζετε ζάχαρη ή και γάλα;
Πίνω σκέτο τον καφέ μου για να απολαμβάνω το άρωμα και την αυθεντικότητα της γεύσης του.
– Προτιμάτε ζεστό ή κρύο καφέ και γιατί;
Τον προτιμώ ζεστό! Με ηρεμεί όταν αγκαλιάζω με τα χέρια μου την κούπα μου και εισπνέω το άρωμά του…
– Πίνετε άλλα ροφήματα; Τσάι, αφεψήματα, ζεστή σοκολάτα;
Αγαπώ τα ροφήματα από διάφορα αρωματικά βότανα.
– Πίνετε καφέ “on the go”; Στο αυτοκίνητο, στο δρόμο; Καταναλώνετε αρκετό πλαστικό ή έχετε βρει λύσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον;
Πίνω στο αυτοκίνητο και έχω διάφορες κούπες για τον λόγο αυτό. Οτιδήποτε είναι καλό προς το περιβάλλον, σιγά σιγά, νομίζω, θα το εφαρμόσουμε όλοι.
– Προτιμάτε να πίνετε καφέ μόνη, σαν στιγμή προσωπικού διαλογισμού, ή με παρέα, σαν ευκαιρία για κουβέντα και συναναστροφή;
Τον πρώτο μου καφέ τον απολαμβάνω μόνη μου εκ των πραγμάτων. Είναι η ώρα που συγκεντρώνω τις σκέψεις μου και οργανώνω το πρόγραμμα της ημέρας μου. Τον επόμενο όμως τον πίνω στο Jar μαζί με τις αγαπημένες φίλες μου.
– Τι προτιμάτε, να πιείτε έναν μέτριο ή και κακό καφέ ή να μην πιείτε καθόλου;
Προτιμώ να πιω έναν καλό καφέ, αλλιώς θα πιω κάτι άλλο.
– Στο μαγαζί σας πόση σημασία δίνετε στον καφέ; Ποια είναι η δική σας “κουλτούρα καφέ”;
Στο μαγαζί έχω δώσει μεγάλη σημασία στον καφέ. Προτεραιότητά μου είναι ο σεβασμός προς στον πελάτη. Αυτό που πάντα επιλέγω να του προσφέρω είναι σίγουρα υψηλής ποιότητας, είτε είναι ρόφημα, είτε είναι κάποιο είδος φαγητού.
– Τι καφέδες σερβίρετε; Τι μηχανές καφέ προτιμάτε; Πως εκπαιδεύετε τους baristi σας; Ποια είναι η τεχνογνωσία σας και η άποψη σας γύρω από την τέχνη του καφέ;
Φτιάχνουμε όλους τους καφέδες σε μη αυτόματη μηχανή. Η La Marzocco, που δεν είναι αυτόματη και απαιτεί ο barista να έχει εκπαιδευτεί για να φτιάξει έναν καλό καφέ, καλύπτει και τον πιο ιδιότροπο πελάτη. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Taf που αναλαμβάνει την εκπαίδευσή του προσωπικού μας. Όλοι μπορούμε να φτιάξουμε έναν καφέ σε μια αυτόματη μηχανή, λίγοι όμως ξέρουν την πραγματική τέχνη του καφέ. Δεν με ενδιαφέρει να βγει γρήγορα για να πουλήσω, αντιθέτως με ενδιαφέρει να βγει σωστός!
– Οι πελάτες συμμερίζονται το ενδιαφέρον σας; Έχουν άποψη για τον καφέ;
Νομίζω πως και τον πιο αδιάφορο πελάτη μας για τον καφέ καταφέραμε να τον κάνουμε επιλεκτικό. Είναι αλήθεια τελικά πως μόλις δοκιμάσεις κάτι καλύτερο, αρχίζεις να το αναζητάς.
– Οι ξένοι πελάτες τi σας λένε; Φτιάχνουμε καλό καφέ στην Ελλάδα;
Θέλετε να σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση; Όλοι μας έχουμε ταξιδέψει και έχουμε αναζητήσει έναν καλό καφέ. Τελικά, μόνο στην Ελλάδα μας τον απολαμβάνουμε πραγματικά!
– Από τον Τούρκικο καφέ περάσαμε στον στιγμιαίο και σήμερα έχουμε γίνει εξπέρ στον εσπρέσο. Πώς νομίζετε ότι θα πίνουμε καφέ σε 30 χρόνια στην Ελλάδα;
Πολύ μακριά την πας την βαλίτσα. Έτσι όπως όλα, πλέον, κινούνται ταχύτατα κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ούτε τα αυτονόητα.
//Jar, Ολυμπιονικών 340 (Λεωφόρος Κηφισίας 340), Νέο Ψυχικό
Διαβάστε ακόμα: Χρύσανθος Πανάς – «Δημιουργείται κουλτούρα ποιότητας στη χώρα, και αυτό συμπεριλαμβάνει τον καφέ».