Η παρέα του Botilia.gr προτείνει στους αναγνώστες του Andro δέκα κρασιά για το Πάσχα: Γεμίστε την κάβα σας από τώρα!

Οι μέρες που απομένουν για το Πάσχα λιγοστεύουν και είμαστε σίγουροι πως το περιμένετε με ανυπομονησία. Το ξέρουμε πως έχετε ανάγκη από χαλάρωση, εξοχή και κεφάτες καταστάσεις. Από όλα αυτά δε γίνεται να λείπει το κρασί οπότε γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ!

Πρώτα απ’ όλα, φτιάξαμε μια super mix εξάδα που τη βαφτίσαμε Eastery Box (ξέρετε, από το mystery…). Δεν ξέρετε τι έχει μέσα, αλλά ξέρετε ότι συσκεφτήκαμε και βρήκαμε τα τέλεια κρασιά για το Πάσχα, αυτά που ταιριάζουν απόλυτα με τα πιάτα των ημερών και τη διάθεση. Μετά το σκεφτήκαμε καλύτερα και είπαμε να κάνουμε τα πράγματα ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Βάλαμε στην εξίσωση και ένα Opus One 2016 (αξίας 600€), το οποίο μάλιστα έχει λάβει αστρονομικές βαθμολογίες και κριτικές όπως 99pts από τον James Suckling και 98pts από τον Robert Parker.

Το concept έχει ως εξής: 1 από τα 100 Lucky Eastery Boxes θα έχει μέσα το Opus One. Έτσι βγαίνεις διπλά κερδισμένος. Και υπερκρασάρες για το Πάσχα και παίζεις με την πιθανότητα να κερδίσετε ένα από τα πιο iconic κρασιά της Καλιφόρνιας. Καλό ε; Προλαβαίνετε δεν προλαβαίνετε…

Ο κάθε wine expert του Botilia μοιράζεται μαζί μας τα 2 αγαπημένα κρασιά του για το Πάσχα, μαζί με τις ωραίες ιστορίες τους.

Αν δεν είχε μπει η Covid – 19 στη ζωή μας κατά πάσα πιθανότητα θα κάναμε αυτή την κουβέντα από κοντά. Θα σας λέγαμε πόσο ενθουσιασμένοι είμαστε για το Lucky Eastery Box  και θα σας ρωτάγαμε τι θα κάνετε και πού θα το γιορτάσετε: εξοχή ή θάλασσα. Ξέρουμε πως σας λείπουμε. Μας λείπετε κι εμάς!

Όσο δε μπορούμε να βρεθούμε σε κάποιο από τα επικά Wine Sale Parties μας, είπαμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Για να το κάνουμε λίγο πιο προσωπικό αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας ο καθένας μας τα 2 δικά του αγαπημένα κρασιά για το Πάσχα, μαζί με τις ωραίες ιστορίες τους όπως θα κάναμε στο πασχαλιάτικο Wine Sale Party στα γραφεία μας.

Mε την παραδοσιακή μαγειρίτσα, με την αυγοσαλάτα, τις τυρόπιτες και τους μεζέδες, το Moschopolis 6 από το Οινοποιείο Μοσχόπολις θα είναι το ιδανικό ταίρι.

Βασίλης Γαλανόπουλος, sommelier: Λεμονάτο λευκό & boutique ξινόμαυρο

Μπορεί αυτές τις μέρες όλοι να πίνουν φανατικά κόκκινα κρασιά αλλά τα λευκά έχουν σίγουρα θέση στο τραπέζι σου. Είτε το Μεγάλο Σάββατο με την παραδοσιακή μαγειρίτσα είτε την Κυριακή με την αυγοσαλάτα, τις τυρόπιτες και τους μεζέδες, το Moschopolis 6 από το Οινοποιείο Μοσχόπολις (13,80 ευρώ) θα είναι το ιδανικό ταίρι. Το ισορροπημένο βαρέλι, η λεμονάτη οξύτητα και η λιπαρή υφή του θα σε ενθουσιάσουν από την πρώτη γουλιά. Είναι αυτό το 10% από Ξινόμαυρο βλέπεις που κάνει όλη τη διαφορά.

Ενα από τα πιο νόστιμα και εντυπωσιακά Ξινόμαυρα, που ισορροπεί ανάμεσα στη μοντέρνα και τη ρουστίκ σχολή.

Αρνάκι και Ξινόμαυρο είναι πλέον ένας κλασικός συνδυασμός οπότε θα σου προτείνω ένα από τα αγαπημένα μου, τη Νάουσα από το Κτήμα Κελεσίδη (14,60 ευρώ). Το boutique οινοποιείο της Μαρίας Κελεσίδη στο Γιαννακοχώρι κάνει ένα από τα πιο νόστιμα και εντυπωσιακά Ξινόμαυρα, που ισορροπεί ανάμεσα στη μοντέρνα και τη ρουστίκ σχολή.

 


 

Σκεφτείτε αρώματα σαν της Μαλαγουζιάς αλλά πρόσθεσε σε αυτά και μια ορυκτότητα σαν αυτή του Ασύρτικου της Σαντορίνης.

Άγγελος Δαμουλιάνος, CEO του Βotilia: Πάμε Σικελία και Σαντορίνη!

Πάσχα = Άνοιξη! Δεν μπορεί, θα μας το κάνει το χατίρι… οπότε, δύο λευκά για αλλαγή. Το ένα είναι ένα Grillo από τη Σικελία, το Regieterre Grillo Cantina Musita (11,10 ευρώ). Τι είναι το Grillo; Μια ποικιλία αποκάλυψη (σημείωσέ τη κάπου). Σκεφτείτε αρώματα σαν της Μαλαγουζιάς αλλά πρόσθεσε σε αυτά και μια ορυκτότητα σαν αυτή του Ασύρτικου της Σαντορίνης. Εμ, Σικελία είναι αυτή…Σας εγγυώμαι πως θα αρέσει σε όλους στο τραπέζι και θα ταιριάξει με το κέφι και τη διάθεση της παρέας.

Συγκλονιστική πολυπλοκότητα, σοβαρή συμπύκνωση και ένταση που φέρνει στα ίσια όποιο αμνοερίφιο έχει την τύχη να σταθεί δίπλα της.

Και φυσικά μια Σαντορίνη, τo Ftelos από το Οινοποιείο του Αρτέμη Καραμολέγκου (69,80 ευρώ). Μια από τις αγαπημένες μου Σαντορίνες, με ιδιαίτερη έμφαση στο terroir του νησιού. Συγκλονιστική πολυπλοκότητα, σοβαρή συμπύκνωση και ένταση που φέρνει στα ίσια όποιο αμνοερίφιο έχει την τύχη να σταθεί δίπλα της. Σε περίπτωση που δεν έχεις δοκιμάσει αρνάκι με Ασύρτικο δεν ξέρεις τι χάνεις.


 

Το Fine Assyrtiko από τον Ανατολικό Αμπελώνα είναι το κρασί βαρόμετρο των πολυδιάστατων λευκών κρασιών της Ελλάδας.

Γιάννης Ζερδές, wine consultant: Vegan Ασύρτικο και σπάνια Λημνιώνα

Δεν ξέρω αν ακούγεται αιρετικό λόγω ιδιότητας, αλλά πραγματικά, ποιος καταφέρνει ή έχει την υπομονή, να κάνει food & wine pairing στο Πασχαλινό τραπέζι; Αφού όλοι ξέρουμε πως τα σενάρια είναι δυο… Μαραθώνιος, με σέξι μεζέδες από το πρωί έως το βράδυ ή 100άρι, όπου 100 ώρες διαρκούν οι ετοιμασίες, 100 διαφορετικά πιάτα πέφτουν στο τραπέζι και αρκούν μόλις 10 λεπτά για να εξαφανιστούν όλα και να σταματήσει το χρονόμετρο. Έτσι λοιπόν, για να είμαστε μέσα και στις δυο περιπτώσεις, επιλέγω δυο μεγάλα και super νόστιμα κρασιά πασπαρτού, που μπορούν να ξεχωρίσουν σε κάθε τραπέζι.

Η Λημνιώνα από το Κτήμα Καρανίκα είναι ένας από τα πιο ζουμερά και φινετσάτα κόκκινα κρασιά των τελευταίων ετών.

To ένα είναι το Fine Assyrtiko (16,40 ευρώ) από τον Ανατολικό Αμπελώνα, το κρασί βαρόμετρο των πολυδιάστατων λευκών κρασιών της Ελλάδας. Ένα μοναδικά ελκυστικό κρασί, βιολογικό (και πρόσφατα και vegan, όχι ότι θα εκτιμηθεί μέρες που είναι, αλλά ναι), με γηγενείς ζύμες και με 6 μήνες ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια, που του δίνουν έξτρα βουτυράτη αίσθηση και πολυπλοκότητα. Και φυσικά την ακαταμάχητη και σπάνια Λημνιώνα από το Κτήμα Καρανίκα (21,10 ευρώ), που σχεδόν βάζω στοίχημα, ότι θα είναι το πιο ζουμερό και φινετσάτο κόκκινο κρασί που έχεις δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια.


 

Εο Route Gris από το οινοποιείο Τρουπή είναι ένα ροζέ, που είναι και λίγο orange, από Μοσχοφίλερο.

Εύα Μαρκάκη, wine consultant: Κοφτερό ροζέ και ζουμερό Pinot Noir

Το να μου ζητάει κανείς να διαλέξω μόνο δυο κρασιά είναι απίστευτα δύσκολο και όσοι με ξέρουν το καταλαβαίνουν αλλά θα προσπαθήσω. Η φάση το Πάσχα έχει ως εξής: εγώ δεν τρώω αμνοερίφια και κοκορέτσια και η αδερφή μου είναι vegetarian. Όσο όλοι επιδίδονται στη «μάχη» πίνοντας μπύρες εγώ και η Νίνα κουβαλάμε τα ποτήρια, τα ανοιχτήρια και τα cooler μας στις εξοχές, πίνοντας funky, νόστιμα κρασιά. Φέτος την αυλαία θα ανοίξει το Route Gris από το οινοποιείο Τρουπή (12,30 ευρώ), ένα ροζέ, που είναι και λίγο orange, από Μοσχοφίλερο. Η κοφτερή οξύτητα, η εντυπωσιακή δομή και το μεθυστικό άρωμα του θα ταιριάξει τέλεια με τα devilled eggs, τις τάρτες και τις burrata που θα τσιμπάμε στην αρχή.

Το Pinot Noir Willamette Valley J. Christopher Wines  με το μοσχαρίσιο φιλέτο, το χοιρινό κοντοσούβλι και τα ravioli με τρούφα θα είναι… σα να μπαίνει η Άνοιξη.

Μετά που θα έχουν βγει τα κρεατικά και όλοι θα θέλουν να πιούν κόκκινο κρασί θα βγάλω ένα ζουμερό Pinot Noir, το Pinot Noir Willamette Valley J. Christopher Wines (33,40 ευρώ) που είναι και το αγαπημένο του μπαμπά μου! Με το αρνάκι πιθανόν να μην ταιριάζει τέλεια αλλά με το μοσχαρίσιο φιλέτο, το χοιρινό κοντοσούβλι και τα ravioli με τρούφα θα είναι… σα να μπαίνει η Άνοιξη.


 

Η Μαλαγουζιά από το Κτήμα Μπουγιούρη είναι ένα λευκό αρωματικό κρασί.

Έλενα Πανταζή, οινολόγος: Μαλαγουζιά, Tempranillo και χαμόγελα

Το Πάσχα σταθερά το περνάω στη Σέριφο. Δεν γίνεται να έχεις πιάτο όλο το Αιγαίο και να μην έχεις στο ποτήρι σου ένα λευκό αρωματικό κρασί καθώς τσιμπάς τα πρώτα μεζεδάκια, όσο το κυρίως πιάτο ετοιμάζεται. Η Μαλαγουζιά από το Κτήμα Μπουγιούρη (6,30 ευρώ) με το λιπαρό στόμα και την μεθυστική μύτη, με τα ζουμπούλια, τα lime και τα πεπόνια της είναι το τέλειο κρασί γι’ αυτό. Απολαμβάνεις την κάθε γουλιά καθώς κάνεις τις πρώτες σου ηλιοθεραπείες και μετράς τις μέρες αντίστροφα για το Καλοκαίρι.

Το Βοld των Αμπελώνων Καραβιτάκη έχει πλούσιο σώμα και πολύπλοκα φρουτώδη και πικάντικα αρώματα.

Μόλις αρχίσουν οι πρώτες μυρωδιές από τη σούβλα και το φούρνο να σου τρυπάνε το ρουθούνι είναι η ώρα να ανοίξεις αυτό το πλούσιο κόκκινο κρασί, το οποίο θα απογειώσει όποιο κρέας κι αν ετοιμάζεις! Εγώ δε μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο από το Βοld των Αμπελώνων Καραβιτάκη (18,70 ευρώ), που έχω προνοήσει να έχω σε άφθονη ποσότητα στο συντηρητή μου. Το κρασί αυτό με το πλούσιο σώμα και τα πολύπλοκα φρουτώδη και πικάντικα αρώματά μπορεί να συνοδεύσει τέλεια το κρέας σου αλλά και να σου κρατήσει παρέα μέχρι τις βραδινές ώρες όπου θα συνεχίζεις με μεζέ. Αυτό είναι το Πάσχα!

Υ.Γ: Μην ξεχνάτε πως αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το τι κρασί να επιλέξετε είμαστε μόνο ένα τηλέφωνο, μήνυμα ή email μακριά!

 

Καλό Πάσχα!

 

 

Διαβάστε ακόμα: 5+1 από τα πιο ακριβά ελληνικά κρασιά. Αξίζουν τα λεφτά τους;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top