Πέτουλες με βετούλι κοκκινιστό και γραβιέρα Νάουσας, από τον Αλέξανδρο Καρδάση

Οι πιο δημιουργικοί σεφ προτείνουν συνταγές με ταπεινά υλικά.

 
petoules-vetouli

Πιάτο “ρουστίκ”, που μοσχοβολάει χωριό, αυθεντικά πρωτογενή υλικά και καταφέρνει να σου ζεστάνει την καρδιά, δίχως ίχνος δηθενιάς.

 

(για 4 άτομα)

Υλικά για το βετούλι

½ χεράκι βετούλι
1 ½ κιλό τομάτα
2 κρεμμύδια
2 καρότα
Λίγο σέλινο
5 σκελίδες σκόρδο
300 ml λιπαρό λευκό κρασί (π.χ. “Καλλίστη Reserve” από Ασύρτικο)
Θυμάρι
Δεντρολίβανο
Ρίγανη
Μπαχάρι
2 φύλλα δάφνη.

Εκτέλεση

Σοτάρουμε τα λαχανικά και το κρέας και προς το τέλος προσθέτουμε το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το μπαχάρι και τα αρωματικά. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε το κρέας και σουρώνουμε το ζωμό. Προσθέτουμε στο ζωμό που έχουμε σουρώσει ίση ποσότητα φρέσκιας τομάτας και το σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει μια ωραία σάλτσα. Προς το τέλος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη (ανάλογα με τα γούστα) και ρίχνουμε το κρέας (που το έχουμε καθαρίσει και ξεκοκαλίσει).

Υλικά για τις πέτουλες

850 γρ. αλεύρι
150 ml νερό
80 γρ. ελαιόλαδο
30 γρ. αλάτι
4 αβγά (ή 2 αβγά, αν θέλουμε πιο ελαφριά γεύση)
Γραβιέρα Νάουσας.

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά σε κάδο μίξερ με γάντζο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά-σιγά τα υγρά υλικά ενόσω δουλεύει. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Την ανοίγουμε σε φύλλα σε ό,τι πάχος θέλουμε και τα κόβουμε με ένα στρογγυλό τσέρκι. Τα βράζουμε περίπου 4-5 λεπτά. Τοποθετούμε σε στρώσεις εναλλάξ τις πέτουλες (δύο στρώσεις) πασπαλίζοντας με τη γραβιέρα. Ψήνουμε τα ζυμαρικά σε έτοιμο φούρνο στους 180ο C για 5 λεπτά. Σερβίρουμε από πάνω το βετούλι.

Tip 1: Βετούλι ονομάζουμε το ώριμο κατσίκι. Σε περίπτωση που δεν μας αρέσει το βετούλι, μπορούμε να συνοδέψουμε τις πετούλες με κοτόπουλο, μοσχάρι, θαλασσινά ή ακόμα και με κοκκινιστά λαχανικά.

Tip 2: Μπορείτε να προσθέσετε από πάνω γιαούρτι ή κάποιο μαλακό τυρί, όπως κατσικίσιο.

Tip 3: Οι πέτουλες είναι παραδοσιακά ζυμαρικά που μπορείς επίσης να τα κάνεις και γεμιστά. Δύσκολα τις βρίσκεις στο εμπόριο. Μια εναλλακτική είναι να φτιάξεις τη συνταγή με χυλοπίτες π.χ.

//Ο Αλέξανδρος Καρδάσης είναι ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου «Αθήρι», Πλαταιών 15, Κεραμεικός, τηλ. 210 3462983 & 210 4940672.

 

Διαβάστε ακόμα: Η συνταγή για τέλεια κυπριακή σεφταλιά, από τον Χριστόφορο Πέσκια.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close