Και τα 13 επί σκηνής…

Για τους wine enthusiasts, το Pinot Noir θεωρείται το «Άγιο Δισκοπότηρο» των ερυθρών ποικιλιών. Δεν είναι τυχαίος ο ισχυρισμός των Pinot Noir Geeks, ότι στον κόσμο του κρασιού υπάρχουν τα λευκά κρασιά, τα ερυθρά κρασιά και τα κρασιά… από Pinot Noir.

Πώς ακριβώς είναι τα κρασιά από Pinot Noir;

Αν επιδιώκαμε μια αδόκιμη σύγκριση και δίναμε ονόματα ηθοποιών στις διάφορες ποικιλίες,  θα λέγαμε ότι το Cabernet Sauvignon είναι ο Vin Diesel ή ο Bruce Willis,  ενώ το Pinot Noir ο Ryan Gosling  (άντε βαριά βαριά ο Jude Law). Από τη μία δηλαδή, έχουμε το σκληρό του Hollywood, με το αντρικό βλέμμα, τους μουσκουλαρισμένους δικέφαλους και το γερό σαγόνι, ενώ από την άλλη, τον ηθοποιό που έχει ως δυνατά του σημεία τη φινέτσα, το γεμάτο υπονοούμενα βλέμμα, τα κομψά κοστούμια και το γνωστό χειροφίλημα.

Δοκιμάζοντας αντιλαμβάνεσαι την διαφορά των Pinot Noir.

Καλά όλα αυτά, αλλά πως ακριβώς μεταφράζεται ο Ryan Gosling του κρασιού σε… κρασί.

Στοιχείο πρώτο. Το Pinot Noir είναι ένας κομψός gentleman. Δεν φοράει σκισμένα tear up jeans και χοντρά δερμάτινα. Προτιμάει τα καλοραμμένα κοστούμια και τα slim fit πουκάμισα. Τα Pinot Noir φημίζονται για το ανοιχτό ρουμπινί τους χρώμα, που σχεδόν φωνάζουν από το μάτι. Ωστόσο, το ανοιχτό χρώμα δεν είναι σε καμία περίπτωση συνδεδεμένο με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς προκύπτει από τα χαμηλά ποσοστά ανθοκυανών, οι οποίες είναι οι ουσίες που ευθύνονται για το χρωματισμό των ερυθρών σταφυλιών και βρίσκονται στην επιφάνεια της φλούδας. Κατά συνέπεια, όσο περισσότερες ανθοκυάνες, τόσο πιο βαθύχρωμα κρασιά. Και το αντίθετο. Όσο λιγότερες, τόσο πιο ανοιχτόχρωμα.

Tο Pinot Noir δεν θυμίζει τα γεμάτα πάθος φιλιά ενός εφηβικού έρωτα, αλλά τα ειλικρινή φιλιά μιας αγάπης που ξέρει τι θέλει.

Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει τον αριστοκράτη των ερυθρών ποικιλιών είναι ότι δεν αρέσκεται σε βαριές κολώνες, αλλά προτιμάει τα πιο διακριτικά και φινετσάτα αρώματα. Ένα νεαρό σχετικά Pinot Noir χαρακτηρίζεται από ντελικάτα αρώματα κόκκινων φρούτων (βύσσινο, κεράσι, μούρο, φράουλα), λουλουδιών (βιολέτες, αποξηραμένα τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα), αποξηραμένων βοτάνων, όπως το μαύρο τσάι και ενίοτε γλυκών μπαχαρικών λόγω της χρήσης δρυός (μοσχοκάρυδο, γλυκόριζα). Ωστόσο, το αρωματικό μεγαλείο του Pinot Noir φαίνεται στην παλαίωσή του. Εκεί, ο ευγενής αυτός κύριος, κάτω από το σακάκι του αποδεικνύει ότι κρύβει πολλά κιλά αρρενωπότητας. Τα αρώματα γίνονται πιο πολύπλοκα και πιο γήινα με πιο χαρακτηριστικά αυτά των μανιταριών, της μαύρης τρούφας, του λεγόμενου forest floor, tobacco και άλλων γλυκών μπαχαρικών. Αρώματα που στο άκουσμά τους μπορεί να δημιουργούν απορία, αλλά είναι από τα πιο αριστοκρατικά που υπάρχουν.

Ένα τρίτο στοιχείο είναι το στόμα του Pinot Noir. Αν λοιπόν το Pinot Noir ήταν φιλί, μάλλον δεν θα θύμιζε τα γεμάτα πάθος φιλιά ενός εφηβικού έρωτα που πολλές φορές μοιάζουν με κεφαλοκλειδώματα. Περισσότερο, θα θύμιζε τα ειλικρινή φιλιά μιας αγάπης που ξέρει τι θέλει και τα χείλη αγγίζουν όσο πρέπει να αγγίξουν. Το φιλί είναι οι τανίνες. Σε αντίθεση λοιπόν, με τις χοντρόφλουδες ποικιλίες (Syrah, Cabernet Sauvignon) το Pinot Noir χαρακτηρίζεται από τις πολύ ντελικάτες του τανίνες, οι οποίες κυριολεκτικά απλώνονται σαν μυκονιάτικη δαντέλα στο στόμα. Το σώμα του είναι τις περισσότερες φορές μέτριο και η οξύτητά του μέτρια προς υψηλή.

Ο συνεργάτης του Andro Δημήτρης Μότσος (στο κέντρο κρατώντας -πάντα- ένα ποτήρι κρασί) με τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες.

Περί καταγωγής

Η λέξη Pinot αναφέρεται στο σχήμα που έχει το τσαμπί, το οποίο μοιάζει με το κουκουνάρι του ελάτου, ενώ η λέξη Noir θα πει μαύρο. Η καταγωγή του σταφυλιού είναι από τη Βουργουνδία, μια λέξη με 4 συλλαβές, η οποία όμως βγαίνει από τα χείλη των wine connoisseurs ως σεξπηρικός στίχος, ως αναστεναγμός και επιθυμία. Μπορεί πλέον να το βρίσκουμε σε αρκετές χώρες, ωστόσο πουθενά δεν μπορεί να αγγίξει τα ανεμοδαρμένα ποιοτικά ύψη που πιάνουν οι high end βουργουνδίες. Αυτό συμβαίνει, γιατί η ποικιλία είναι στενά συνδεδεμένη με τη γενέτειρά της (σε αντίθεση πχ με ένα Syrah ή ένα Cabernet Sauvignon που πολύ πιο εύκολα θα δώσουν καλά κρασιά σχεδόν παντού). Εκεί βιώνει την απόλυτη ενδελέχεια. Κλιματολογικά, εδαφολογικά, αμπελουργικά, οινολογικά. Και πώς είναι ένα σπουδαίο κρασί από τη Βουργουνδία; Η διάσημη οινογράφος Jancis Robinson, το περιγράφει τέλεια, μιλώντας για το Musigny, (ένα από στα σπουδαιότερα Grand Cru αμπελοτόπια): «is like an iron fist in a velvet glove» θέλοντας να δείξει τη μαγική ισορροπία ανάμεσα σε φινέτσα και δύναμη.

Αν ένα Pinot  Noir, τύχει της αμπελουργικής φροντίδας που απαιτείται, θα δώσει κρασιά μοναδικά, σπάνια, που προκαλούν τρομερές συγκινήσεις.

Λίγο η κλιματική αλλαγή, λίγο η εξέλιξη της τεχνογνωσίας σε αμπέλι και οινοποιείο, πλέον μπορούμε να βρούμε και εξαιρετικά δείγματα εκτός Βουργουνδίας. Στην Ευρώπη θα τη βρούμε να καλλιεργείται στη Γερμανία ως  Spatburgunder, όπως επίσης στην Ιταλία και την Ελβετία. Ο Νέος Κόσμος έχει κάνει τρομερά βήματα προόδου και θα συναντήσουμε εξαιρετικά Pinot Noir στην Καλιφόρνια, στη Sonoma, στο Carneros  και στο Oregon των ΗΠΑ, στο Μarlborough και στο Central Otago στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία και στη Χιλή. Κρασιά που πολλές φορές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα γαλλικά ξαδερφάκια.

«God made Cabernet Sauvignon, whereas the Devil made Pinot Noir»

Η παραπάνω φράση ανήκει στο σπουδαίο οινοποιό Andre Tchelistcheff,  ο οποίος με αυτή τη φράση ήθελε να τονίσει το πόσο δύσκολη και απαιτητική είναι ως ποικιλία, τόσο λόγω της ευαισθησίας της σε καιρικές συνθήκες και ασθένειες, όσο και λόγω των χειρουργικών χειρισμών που απαιτούνται κατά την οινοποίησή της. Δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχετικά κρύες περιοχές, ενώ σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία τα σταφύλια σταφιδιάζουν σχετικά γρήγορα με αποτέλεσμα να δίνουν πιο γεμάτα μαρμελαδέ αρώματα. Στον αντίποδα, αν δεν ωριμάσουν σωστά και πλήρως, τα κρασιά θα είναι πράσινα, τραχιά και… ατσούμπαλα. Αν όμως ένα Pinot  Noir, τύχει της αμπελουργικής φροντίδας που απαιτείται, ευνοηθεί από καλές καιρικές συνθήκες και οινοποιηθεί όπως πρέπει, θα δώσει κρασιά μοναδικά, σπάνια, που προκαλούν τρομερές συγκινήσεις και πάνε τη γεύση στη στρατόσφαιρα.

Το πολυτελές Danai Beach Resort & Villas στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Δοκιμάζοντας Pinot Noir στο Danai Beach Resort & Villas

Κάθε καλοκαίρι, στο πολυτελές Danai Beach Resort & Villas στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, διοργανώνεται μια σπουδαία γευστική δοκιμή, την οποία επιμελείται μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ο φίλος και συνεργάτης Απόστολος Πλαχούρας, Head Sommelier του ξενοδοχείου, μαζί με το εξαιρετικό team που έχει μαζί του (ο Θεολόγος Πλακόπουλος ένας εξ αυτών).

Οι λόγοι που κατατάσσω τις συγκεκριμένες γευσιγνωσίες σε ξεχωριστό μέρος της καρδιάς μου είναι πολλοί, αλλά οι πιο βασικοί είναι το απίστευτο luxury περιβάλλον του Danai Beach Resort & Villas, η ιντριγκαδόρικη θεματολογία, η άρτια προετοιμασία που έχει κάνει η ομάδα του Danai και φυσικά η ευκαιρία που έχω να ανταμώσω με φίλους κυριολεκτικά από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας (φέτος είχαμε πχ Λάρισα, Σαντορίνη, Γιάννενα, Πάτρα κ.α).

Φέτος, το μενού είχε… Pinot  Noir around the world. Με θέα τον κόλπο της Σιθωνίας στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, ανάμεσα σε δέντρα που μας χάριζαν τον ίσκιο τους και στο ανεπιτήδευτα λευκό χρώμα του Danai, δοκιμάσαμε φανταστικά Pinot Noir, τσουγκρίσαμε τα ποτήρια μας και γίναμε όπως κάθε χρόνο μια όμορφη και καλή παρέα.

Τα κρασιά της δοκιμής.

Bodegas Chacra «Treinta Y Dos», Patagonia Argentina 2016

To Chacra Treinta y Dos παίρνει το όνομά του από τα αμπέλια, τα οποία φυτεύτηκαν το μακρινό 1932.

Αν μου έλεγαν πριν χρόνια ότι θα έπινα ερυθρό κρασί από την περιοχή της Παταγονίας, θα έλεγα ότι μιλάμε για όνειρο θερινής νυχτός. Ωστόσο, λόγω της κλιματικής αλλαγής, η «αφιλόξενη» γη της Παταγονίας πλέον θεωρείται μια από τις ανερχόμενες στον κόσμο, ειδικά σε ότι αφορά στο Pinot Noir. Έτσι, στην Αργεντινή, ανάμεσα στη «θάλασσα» των Malbec, το Bodegas Chacra, εμμένει στο μοναχικό Gaucho που λέγεται Pinot Noir. To Chacra Treinta y Dos παίρνει το όνομά του από τα αμπέλια, τα οποία φυτεύτηκαν το μακρινό 1932 (Treinta Y Dos). Καλλιεργείται σύμφωνα με το βιοδυναμικό πρωτόκολλο και αν και μιλάμε για ένα κρασί που έχει υψηλές δυνατότητες παλαίωσης, τα απαλά του γευστικά χαρακτηριστικά, το καθιστούν προσιτό από τώρα.

 

 

 

 


 

Astrolabe, Marlborough, New Zealand 2016

To Astrolabe Pinot Noir προέρχεται από κλώνους Pinot Noir που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή του Marlborough.

Η Νέα Ζηλανδία και ιδιαίτερα η περιοχή του Marlborough είναι πασίγνωστες για το Sauvignon Blanc. Ωστόσο, στη χώρα των Maori, βρίσκουμε κάποια πολύ νόστιμα κρασιά από Pinot Noir, παρά το γεγονός ότι μιλάμε περίπου μόνο για ένα 6% του νεοζηλανδέζικου αμπελώνα. To Astrolabe Pinot Noir προέρχεται από κλώνους Pinot Noir που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή του Marlborough. Ο οινοποιός Simon Waghorn επιλέγει συνειδητά τη ζύμωση με άγριες ζύμες σε ανοιχτές δεξαμενές με ένα ποσοστό whole bunch για την απόκτηση πολυπλοκότητας και δομής. Ένα food friendly Pinot Noir που διαθέτει εμφατικά όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός Νεοζηλανδέζικου Pinot Noir.

 

 

 


 

Dog Point, Marlborough, New Zealand 2016

Το kinky όνομα αποδίδει φόρο τιμής στην περιοχή που έχει παράδοση στην εκτροφή σκύλων.

Το Dog Point είναι ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία της Νέας Ζηλανδίας το οποίο ιδρύθηκε το 2000 από τον Ivan Sutherland και τον James Healy, αμπελουργό και οινολόγο αντίστοιχα του φημισμένου Cloudy Bay. Το kinky όνομα αποδίδει φόρο τιμής στην περιοχή που έχει παράδοση στην εκτροφή σκύλων που προορίζονται για τη φύλαξη κοπαδιών (τσομπανόσκυλα δηλαδή). Τα αμπέλια του Pinot Noir είναι κάποια από τα πιο παλιά στο νησί και 6 διαφορετικοί κλώνοι επιλέγονται για το τελικό κρασί. Ζυμώνει με ιθαγενείς ζύμες για περίπου 3 εβδομάδες, με ένα ποσοστό whole bunch, ενώ χρησιμοποιεί νέα γαλλικά βαρέλια σε ποσοστό 35%.

 

 

 

 

 


 

Weingut Sprecher von Bernegg Jenins, Pfaffen, Graubunden, Switzerland 2016

Η Ελβετία δίνει κάποια εξαιρετικά Pinot Noir, ειδικά στην περιοχή του Graubunden.

Η Ελβετία δίνει κάποια εξαιρετικά Pinot Noir, ειδικά στην περιοχή του Graubunden, η οποία φημίζεται και για ορισμένα boutique οινοποιεία. Εκεί λοιπόν, σε ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα Βουργουνδία, ο Jan Luzi ανέλαβε το 2006 το οινοποιείο της θείας του, έχοντας παραιτηθεί μάλιστα από μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στα οικονομικά. Έχοντας λάβει κάποιες θεωρητικές γνώσεις κι έχοντας στήριξη πολλών συναδέρφων του από το Ticino, σήμερα έχει στην κατοχή του μόλις 3 εκτάρια τα οποία καλλιεργούνται με βιοδυναμικές πρακτικές, παράγει μόνο 12.000 φιάλες, ενώ στόχος του είναι να κάνει world class κρασιά που θα μπορούν να παλαιώσουν για πολλά πολλά χρόνια.

 

 

 

 

 

 


 

 

Littorai Sonoma Coast Pinot Noir, Sonoma Coast, USA 2017

Η περιοχή της Sonoma φημίζεται για τα υψηλής ποιότητας Pinot Noir.

Η περιοχή της Sonoma φημίζεται για τα υψηλής ποιότητας Pinot Noir. Εδώ, ο Ted Lemon ίδρυσε το οινοποιείο Littorai το 1993. Ο Ted Lemon κουβαλάει σαν back packer σχεδόν παντού το Pinot Noir μαζί του. Αρχικά μαθήτευσε στη Βουργουνδία, δίπλα σε θρύλους του Pinot Noir, όπως ο Georges Roumier και ο Bruno Clair. Μάλιστα, πιο μετά, έγινε ο πρώτος Αμερικανός που δούλεψε ως επικεφαλής οινοποιός στη Βουργουνδία στο Domaine Guy Roulot. Μαζί με τη γυναίκα του, Heidi ίδρυσαν το Littorai στο οποίο το 35% της των σταφυλιών προέρχεται από αμπελώνες του κτήματος, ενώ το υπόλοιπο από συνεργαζόμενους παραγωγούς, οι οποίοι, εντελώς πρωτοποριακά, πληρώνονται ανάλογα την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Όλοι οι αμπελώνες καλλιεργούνται βιοδυναμικά, ενώ η χρήση του νέου βαρελιού είναι περιορισμένη και κάθε ενέργεια γίνεται με στόχο την ανάδειξη της δυναμικής του αμπελοτοποιού και της ποικιλίας.

 

 

 


 

Weingut St. Antony, Rheinhessen, Germany 2016

Το Pinot Noir της Γερμανίας είναι γνωστό ως Spatburgunder.

Η Γερμανία είναι γνωστή για τα κορυφαία Riesling της. Ωστόσο, παράγει κάποια σπουδαία κρασιά από Pinot Noir, το οποίο είναι γνωστό ως Spatburgunder. Το συγκεκριμένο οινοποιείο έχει ιστορία που πάει πίσω στα τέλη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αν και το σημερινό του όνομα το έλαβε το 1995. Η Jancis Robinson το συγκαταλέγει στα 30 καλύτερα γερμανικά οινοποιεία, αποτελεί σταθερό μέλος της λίγκας που λέγεται VDP, ενώ από το 2018 κατέχει την πιστοποίηση της DEMETER, που σημαίνει ότι εφαρμόζει βιοδυναμικά πρωτόκολλα παραγωγής. Η συνολική έκταση φτάνει περίπου τα 40 εκτάρια. Τα κρασιά όλα ζυμώνουν με ιθαγενείς ζύμες και, ανάλογα το κρασί, σε ανοξείδωτες δεξαμενές ή σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια.

 

 

 

 


 

Domaine Mongeard – Mugneret, Echezeaux Grand Cru, Cote de Nuits, France 2016

Το Echezeaux είναι ένα από τα 5 σπουδαία Grand Cru που παράγει το κτήμα.

Ένα ιστορικό οινοποιείο της Βουργουνδίας, από την περιοχή του Vosne Romanee, με ρίζες του, πίσω στο… 1620. Κάτι ένα συνοικέσιο, κάτι ένας γάμος το 1920 και το κτήμα μεγάλωσε και πήρε τη σημερινή του μορφή. Σήμερα έχει στην κατοχή του περίπου 30 εκτάρια σε περίπου 35 διαφορετικούς αμπελώνες (λόγω του κατακερματισμού που υπάρχει στους αμπελώνες της Βουργουνίας εξαιτίας της ναπολεόντιας νομοθεσίας). Το Echezeaux είναι ένα από τα 5 σπουδαία Grand Cru που παράγει το κτήμα, στο οποίο χρησιμοποιείται ανάλογα με τη χρονιά 60-80% καινούργιο γαλλικό βαρέλι καθώς μπορεί να ισορροπήσει πολύ καλά το μπόλικο κόκκινο φρούτο και να του δώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική παλαίωσης.

 

 

 

 


 

Felton Road Bannockburn, Central Otago, New Zealand 2017

Το Felton Road φημίζεται τόσο για τη βιοδυναμική του προσέγγιση, όσο και για τις single vineyard εμφιαλώσεις του.

Το Central Otago είναι ίσως η περιοχή που δίνει τα καλύτερα Pinot Noir στη Νέα Ζηλανδία. Το Felton Road ιδρύθηκε το 1991 από τον Stewart Elms, έναν αγρότη που αργότερα έγινε αμπελουργός. Συνοδοιπόρος του από το 1996 έγινε ο οινολόγος Bler Walter, ο οποίος παραμένει ακόμα και σήμερα παρά την αλλαγή στην ιδιοκτησία. Ήταν δική του πρωτοβουλία η μεταστροφή στη βιοδυναμική καλλιέργεια, η οποία επέφερε και την αντίστοιχη πιστοποίηση το 2010. Το Felton Road φημίζεται τόσο για τη βιοδυναμική του προσέγγιση, όσο και για τις single vineyard εμφιαλώσεις του. Η ζύμωση γίνεται με ιθαγενείς ζύμες σε ανοιχτές δεξαμενές, περιέχοντας κι ένα ποσοστό 30% whole clusters. Οι μακρές εκχυλίσεις  δίνουν κρασιά με πιο βαθύ χρώμα από το συνηθισμένο, ενώ προσδίδουν δομή και σώμα.

 

 

 


 

Beaux Freres Zena Crown Vineyard, Eola – Amity Hills, USA 2016

Μοιάζει σαν να προέρχεται από τη Βουργουνδία.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το «Oregon is da boss» σε ότι αφορά στο Pinot Noir και στις ΗΠΑ. Καθόλου περίεργο μιας και μοιάζει σε αρκετά σημεία με τη Βουργουνδία, κάτι που είδαν και πολλοί Γάλλοι παραγωγοί οι οποίοι επένδυσαν στις ακτές του Ειρηνικού. Το οινοποιείο βρίσκεται σε μια έκταση που κάποτε υπήρχε μια φάρμα με… γουρούνια. Ιδρύθηκε το 1986 από τον Michael G. Etzel και τον κουμπάρο του, το διάσημο οινοκριτικό Robert Parker, ενώ το 1991 μπαίνει στο παιχνίδι ο Robert Roy. Από την αρχή, το focus ήταν το Pinot Noir. Τα αμπέλια είναι φυτεμένα σε απότομες πλαγιές και με πολύ πυκνά συστήματα φύτευσης, σύμφωνα με το βουργουνδικό πρότυπο. Το Zena Crown Vineyard είναι ένα εξαιρετικό single vineyard Pinot Noir. Αυθόρμητη ζύμωση σε δεξαμενές, χειροκίνητο σπάσιμο του καπέλου και ολοκλήρωση της ζύμωσης σε γαλλικά barriques (40% περίπου νέα) στα οποία και παραμένει για 12 μήνες. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο κρασί περιέχει ελάχιστα θειώδη.

 


 

August Kesseler Asmanhaussen Spatburgunder Grosses Gewachs, Rheingau, Germany 2016

Η Γερμανία δεν παράγει μόνο… λουκάνικα. Απόδειξη το συγκεκριμένο Pinot Noir.

Άλλο ένα Pinot Noir από τη χώρα που πολλοί θεωρούν ότι φημίζεται μόνο για τα λουκάνικα και τις μπύρες. Από την περιοχή του Rheingau και την υποπεριοχή του Assmanhaussen. Τα αμπέλια καλλιεργούνται σε πολύ απότομες κλίσεις, στα σημείο που η κοιλάδα του Ρήνου είναι ιδιαίτερα στενή και σε ένα σημείο που η UNESCO χαρακτήρισε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2002. Στα υψηλότερα σημεία των πλαγιών κυριαρχεί το Pinot Noir και όχι το Riesling, το οποίο βρίσκουμε πιο χαμηλά. Μοναδικής ομορφιάς τοπίο, που όμως, λόγω των απότομων κλίσεων, απαιτεί τρομερό κόπο από όσους εργάζονται στο αμπέλι. Όλα τα αμπέλια του οινοποιείου είναι χαρακτηρισμένα ως Erste Lagen και Grosse Lagen (το αντίστοιχο του Premier και Grand Cru) και γι’ αυτό το λόγο ακόμα και τα πιο απλά κρασιά ανήκουν στον «πάνω ράφι» σε ότι αφορά στην ποιότητα. Kάθε αμπελοτεμάχιο καλλιεργείται και οινοποιείται ξεχωριστά, με στόχο να αναδειχθεί η μοναδικότητα του, ενώ όλα τα Pinot Noir του κτήματος έχουν μια γοητευτική, σχεδόν θηλυκή έκφραση.

 


 

Koehler – Ruprecht Spatburgunder Kabinett Trocken, Pfalz, Germany 2012

Εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα σε δύναμη και κομψότητα.

Από το Pfalz, ή αλλιώς Παλατινάτο και ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της περιοχής. Όπως λένε και οι ίδιοι, στόχος είναι να διατηρηθεί η πολυετής παράδοση του οινοποιείου και να αναδειχθεί η υψηλότατη ποιότητα που παραμένει σταθερή από το… 1902. Τα κρασιά οινοποιούνται από προσεχτικά διαλεγμένα σταφύλια, που διαλέγονται με το χέρι. Αυθόρμητη ζύμωση σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια, μόνο με ιθαγενείς ζύμες και το αποτέλεσμα είναι κάποια εξαιρετικά κρασιά ράτσας, με φοβερή πολυπλοκότητα. «Το κρασί είναι η ποίηση της γης». Αυτό είναι το μότο του οινοποιείου το οποίο οδηγεί στη δημιουργία κρασιών με εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα σε δύναμη και κομψότητα τα οποία διαθέτουν φημισμένο δυναμικό παλαίωσης.

 

 

 


 

Thomas Studach, Malanser, Switzerland 2015

Το Malanser ξεχωρίζει για την τραγανότητά του, την καθαρότητα του φρούτου και την… εξωστρέφειά του.

Ο Thomas Studach είναι μια θρυλική προσωπικότητα της Ελβετίας, η δουλειά του οποίου καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Σταθερά στα 100 καλύτερα Ελβετικά οινοποιεία, επιλέγει συνειδητά να παράγει εξαιρετικά μικρή ποσότητα κρασιών, τα οποία μοσχοπουλάει σε πανάκριβες τιμές παγκοσμίως σε πελάτες κυριολεκτικά που κυνηγούν τα κρασιά του ως ιερά τοτέμ. Διαθέτει μόλις 3 εκτάρια γης, τα οποία αρνείται πεισματικά να επεκτείνει, καθώς όπως λέει ο ίδιος είναι τόσα όσα μπορούν να κουμαντάρουν τα δυο του χέρια. Είναι αυτοδίδακτος, κάνει όλες τις εργασίες μόνος του, δεν έχει ταξιδέψει αμάν και ντε σε όλο τον κόσμο, αλλά παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη 30 τρύγους στο ενεργητικό του. Από το 2013, τα πάντα είναι βιολογικά, ενώ πρόσφατα προσπαθεί να κάνει ολοκληρωτική στροφή στη βιοδυναμική. Το Malanser, όπως και τα περισσότερα Pinot Noir από το Malans ξεχωρίζει για την τραγανότητά του, την καθαρότητα του φρούτου και την… εξωστρέφειά του.

 


 

Olivier Bernstein Clos de la Roche Grand Cru, Cote de Nuits, France 2010

Ο φέρελπις Olivier Bernstein, ανήκει στο λεγόμενο «φρέσκο αίμα» της Βουργουνδίας.

Ο φέρελπις Olivier Bernstein, ανήκει στο λεγόμενο «φρέσκο αίμα» της Βουργουνδίας, μιας και η πρώτη του εμφιάλωση ήταν μόλις το 2007. Αμέσως τράβηξε την προσοχή διάσημων οινοκριτικών, ενώ η Jancis Robinson έγραψε εξαιρετικές κριτικές για τα κρασιά του. Στην γκάμα του έχει κάποια εξαιρετικά Grand Cru: Chambertin, Charmes Chambertin, Mazis Chambertain, Chambertain Clos de Beze, Clos de Vougeot, Bonnes Mares, Clos de la Roche. O Olivier Bernstein διαλέγει μόνο αμπέλια με εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις, με αποτέλεσμα να παράγει μικρές ποσότητες από κάθε κρασί. Τέλος, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η χρήση του βαρελιού. Τα βαρέλια είναι πάντα καινούργια. Φτιάχνονται και τοστάρονται από τον ειδικό Stephane Chassin, ο οποίος δοκιμάζει κάθε χρονιά ξεχωριστά πριν διαλέξει ποιος βαθμός τοσταρίσματος ταιριάζει σε κάθε κρασί και κάθε σοδειά. Σύμφωνα με τον Bernstein το Clos de la Roche είναι το ένα κάπως υποτιμημένο Grand Cru, καθώς οι περισσότεροι το παραβλέπουν.  Τα αμπέλια είναι ηλικίας 50 ετών, έχει δύναμη και κομψότητα ενώ παλαιώνει πολύ όμορφα.

Ο Απόστολος Πλαχούρας αναλύει τα… δεδομένα κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω θα πω ότι για μια ακόμη χρονιά ο Απόστολος Πλαχούρας και το team του Danai κράτησαν πολύ ψηλά τον πήχη, για να μην πω τον ανέβασαν και άλλο. Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από το resort που διαθέτει με τη βούλα την πιο πλούσια και σύντομα την πιο… δαιδαλώδη κάβα σε όλη τη χώρα, καθώς το γνωστό κελάρι επεκτείνεται και αυτό που θα δούμε θα είναι κάτι πρωτοποριακό για τα παγκόσμια δεδομένα. Ο εχθρός του καλού λένε είναι πάντα το καλύτερο και αυτό στο Danai Beach Resort & Villas το έχουν μότο τους.

Γευσιγνωστικά οι διαφορές ανάμεσα σε Ευρώπη και νέο κόσμο έχουν κλείσει κατά πολύ.

Σε ότι αφορά στα κρασιά, αυτό που έχω να πω είναι ότι πήγα με υψηλές προσδοκίες και αυτές επαληθεύτηκαν. Από τη μία είχαμε τα πιο φρουτώδη, εκφραστικά και… sexy κρασιά και από την άλλη τα πιο ισχυρά, με ισορροπία ανάμεσα σε δωρικότητα και υφή. Επίσης γευσιγνωστικά οι διαφορές ανάμεσα σε Ευρώπη και νέο κόσμο έχουν κλείσει κατά πολύ. Τα πράγματα αλλάζουν κι έτσι άνετα «θα την έτρωγα» σε τυφλή δοκιμή και θα περνούσα το Littorai για Grand Cru Βουργουνδία, όπως και το εξαιρετικό «Treinta Y Dos», που εισάγεται στη χώρα μας από τη HEBE. Σπουδαία κρασιά επίσης τόσο από Ελβετία όσο και από Γερμανία με απίστευτη πολυπλοκότητα. Η μεγαλύτερη έκπληξη για μένα. Με μάγεψαν μαζί με το Littorai. Η Νέα Ζηλανδία έχει πάντα ως focus το μπόλικο και τραγανό φρούτο (το food friendly Astrolabe εισάγεται από το φίλο και συμμαθητή Παύλο Τριλυράκη). Για τις βουργουνδίες τα είπαμε πιο πάνω: γροθιά μέσα σε βελούδινο γάντι.

Στα δικά μου μάτια, τα κρασιά από Pinot Noir είναι σαν το τέλειο ραντεβού, που σημαίνει ότι στη ζωή σου θα βγεις με πολλές ερωμένες και θα ενθουσιαστείς με αρκετές από αυτές. Ωστόσο, μία μόνο θα φέρεις σπίτι σου για να γνωρίσουν η δική σου. Και η ερωμένη αυτή λέγεται… Pinot Noir.

 

Διαβάστε ακόμα: Κτήμα Σκούρα – το μπουτίκ οινοποιείο που αξίζει να επισκεφτείτε.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top