Το φαγητό στις Harites θα ικανοποιήσει εξίσου τους φίλους της παραδοσιακής ελληνικής μαγειρικής όσο και τον ασυνήθιστο στις ελληνικές γεύσεις ξένο επισκέπτη.

Ελάχιστες ημέρες πριν τις γιορτές νέες αφίξεις σημειώνονται στον τομέα της εστίασης στην Αθήνα και μιας και ο χρόνος πιέζει, ας πάμε κατευθείαν στο ψητό, αρνάκι συγκεκριμένα, στη γάστρα, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το raison d’ être του νέου εστιατορίου Χάριτες στην οδό Χάρητος 43 στο Κολωνάκι.

Το καθιερωμένο αυτό ελληνικό έδεσμα εδώ ανάγεται σε υψηλή μαγειρική εμπειρία χωρίς κανένα πείραγμα ή αλλοίωση των παραδοσιακών χαρακτηριστικών του. Εκλεκτό κομμάτι αρνιού χωρίς λίπος ψήνεται αργά σε γάστρα μέχρι να φτάσει σε τέλεια υφή, μαζί με χόρτα, άγρια αγκινάρα και τοσοδούλα πατάτα με τη φλοίδα της, σερβίρεται ζεστό σε ιδανική θερμοκρασία σε μαντεμένιο σκεύος για δύο άτομα – και για περισσότερα ίσως, αν δεν είναι το μόνο πιάτο του γεύματος.

Για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά το κατάστημα έχει ετοιμάσει ειδικά εορταστικά μενού.

Το κρέας δεν έχει το παραμικρό ίχνος βαριάς μυρωδιάς, που μερικές φορές χαρακτηρίζει το αρνί, ακόμα και όταν κρυώσει – το διαπίστωσα γιατί τελικά δεν καταφέραμε να το τελειώσουμε επί τόπου και αναγκαστήκαμε να πάρουμε το μισό μαζί μας, οπότε ξαναφάγαμε μετά από μερικές ώρες και παρέμενε και χλιαρό εξίσου καλό. Αφήστε την/τον σερβιτόρο να το τεμαχίσει σε μικρά κομμάτια, καθένα από τα οποία θα γίνεται όλο και πιο μαλακό και εύγευστο μέσα στον ζωμό του. Ακόμα και η λίγη πετσούλα που δοκίμασα ήταν πεντανόστιμη, τραγανή με τρυφερότητα. Πολύ καλομαγειρεμένο φαγητό που το μοιράζεσαι με τους συνδαιτυμόνες σου, ξεφεύγει από το comfort food και γίνεται bonding food.

Το αρνί δεν είχε ίχνος μυρωδιάς και ήταν τραγανό και συνάμα τρυφερό.

Προτού φτάσουμε όμως στο αρνάκι περάσαμε από μια ενδιαφέρουσα διαδρομή ορεκτικών, ξεκινώντας από το αλμυρό γαλακτομπούρεκο με κρέμα από κρητική γραβιέρα δωδεκάμηνης ωρίμανσης και κομμάτια απάκι. Πρόκειται για πιάτο που θα ενθουσιάσει τους φίλους της παραδοσιακής φλογέρας ζαμπόν-τυρί. Το φύλλο είναι έξοχα κρατσανιστό και η κρέμα πολύ πλούσια, συνοδεύεται με γαλένι, κρεμώδες κρητικό τυρί από τον αφρό του γάλακτος, το οποίο έχει μία χρήσιμη εξισορροπητική επίδραση σε αυτό το αρκετά λιπαρό έδεσμα. Είναι νόστιμο, και ας μην διακρίνεται πάρα πολύ έντονα  η γραβιέρα μέσα στην κρέμα. Η μερίδα έχει δύο κομμάτια.

Ανάρπαστη προβλέπω να γίνεται η ποικιλία μανιταριών με κάστανο και κρεμμύδι και κονιάκ. Διαφορετικά είδη αμανιτών με κυρίαρχο το king oyster, άριστα ψημένα μαζί με μικρά κομματάκια από κάστανο και ολόκληρες φλούδες από κρεμμύδι, όλα ιδανικά εναρμονισμένα και δεμένα με τη σαλτσούλα τους, στην οποία μη διστάσετε να βαπτίσετε και λίγο από το χειροποίητο ψωμί του καταστήματος, λευκό ή χαρουπιού. Χορταστικό πιάτο που δεν έχει βούτυρο ή ζωμό κρέατος στη σάλτσα, μας διαβεβαίωσαν, είναι επιλογή κατάλληλη και για χορτοφαγική δίαιτα ή νηστεία – όπως και άλλες επιλογές του καταλόγου.

Γευστικά το πιάτο έδεσε και με το επόμενο ορεκτικό, τρία κομμάτια μοσχαρίσια μάγουλα υπέροχα  καραμελωμένα και σερβιρισμένα επάνω σε πουρέ πατάτας, νόστιμο και με σφιχτή υφή. Επίσης άψογο πιάτο πολύ νόστιμο, αν και δεν δικαιολογεί απολύτως το όνομα σοφρίτο με το οποίο παρουσιάζεται στον κατάλογο, καθώς  το σκόρδο είναι διακριτικό ως εξαφανισμένο, για αυτό και προτιμήσαμε την περιγραφή εκφράζοντας μια επιφύλαξη για την ονομασία. Το πιάτο ανήκει στα ορεκτικά, αν και θα μπορούσε να καταναλωθεί και ως κυρίως πιάτο. Από νοστιμιά θα το ευχαριστηθείτε, χωρίς να ξέρω τι θα συμβεί αν έχετε Κερκυραίο στο τραπέζι.

Πέραμν του κρέατος, οι Harites έχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις και σε θαλασσινά και ψαρικά, μεταξύ των οποίων και πολύ ορεκτική ψαρόσουπα.

Για επιδόρπιο μοιραστήκαμε έναν baba au rhum. Στρογγυλό ψωμάκι παντεσπάνι μετρίως εμποτισμένο στο σιρόπι με την κρέμα επάνω και μια σταφίδα με βρώσιμο φύλο αργύρου στην κορυφή και γύρω-γύρω στο πιάτο επιπλέον ημίγλυκο σιρόπι από ρούμι και μια υποψία εσπεριδοειδούς. Όχι εντελώς παραδοσιακό αλλά ούτε και άσχημα πειραγμένο, πάρα πολύ φρέσκο και γευστικά ισορροπημένο. Αν σας αρέσει πιο έντονη η παρουσία του αλκοόλ, δεν θα βλάψει να παραγγείλετε συνοδευτικά και ένα ποτήρι  ρούμι από την φροντισμένη κάβα αποσταγμάτων.

Το αρνάκι στη μαντεμένια γάστρα είναι αδιαπραγμάτευτη επιτυχία που θα ικανοποιήσει εξίσου τους φίλους της παραδοσιακής ελληνικής μαγειρικής.

Το κατάστημα έχει και καλή επιλογή ελληνικών οίνων. Σε ποτήρι σερβίρονται το Δύο Ύψη Διάλογος σε ερυθρό και λευκό, και Βιβλία Χώρα στο ροζέ. Ποιοτικά κρασιά και τα τρία, τα δύο πρώτα έχουν λίγο δεσμευτικό χαρακτήρα ως προς το με τι μπορείς να τα συνδυάσεις, το ροζέ είναι πιο πασπαρτού.

Το γεύμα μας για δύο άτομα υπήρξε παραπάνω από χορταστικό. Το αρνάκι στη μαντεμένια γάστρα είναι αδιαπραγμάτευτη επιτυχία που θα ικανοποιήσει εξίσου τους φίλους της παραδοσιακής ελληνικής μαγειρικής όσο και τον ασυνήθιστο στις ελληνικές γεύσεις ξένο επισκέπτη, τον οποίο μπορεί κάποιος ανεπιφύλακτα να τραπεζώσει στις Χάριτες, και το ίδιο ισχύει και για τα ορεκτικά που δοκιμάσαμε.

Το κατάστημα έχει καλαίσθητο περιβάλλον σε ύφος παλαιωμένου liberty με ένα οριεντάλ άγγιγμα.

Για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά το κατάστημα έχει ετοιμάσει ειδικά εορταστικά μενού, αλλά ο κατάλογος είναι καθημερινή γιορτή, με αρκετές επιλογές αλλά όχι υπερβολικά πολλές. Αν και επικεντρωθήκαμε στα προϊόντα του κάμπου, έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις και σε θαλασσινά και ψαρικά, μεταξύ των οποίων και πολύ ορεκτική ψαρόσουπα. Ευελπιστούμε λοιπόν να επανέλθουμε.

Αξιοπρόσεκτη είναι και η κάβα του μαγαζιού.

Το κατάστημα έχει καλαίσθητο περιβάλλον σε ύφος παλαιωμένου liberty με ένα οριεντάλ άγγιγμα, που θα γίνει ακόμα καλύτερο όταν όντως αρχίσει να παλαιώνει λίγο. Εκτός από καθίσματα έχει και άνετους καναπέδες στην αίθουσα και στα τρία τραπεζάκια που βρίσκονται εξωτερικά επάνω στον πεζόδρομο. Οι τουαλέτες είναι στο επίπεδο της αίθουσας με πολύ εύκολη πρόσβαση και είναι καθαρές. Το σέρβις είναι φιλικό και εξυπηρετικό με πολύ χαμόγελο.

Το εστιατόριο λέγεται Χάριτες, αλλά θα μπορούσε να λέγεται και… Χάρηδες.

Σε ό,τι αφορά το όνομα της επιχείρησης, προφανώς παραπέμπει στις δύο… πονηρές γατούλες που κοσμούν το σήμα του εστιατορίου, που είναι πράγματι πολύ χαριτωμένες. Η οδός πάντως δεν παίρνει το όνομα της από τις θεές Χάριτες αλλά από τον Χάρη, Αθηναίο στρατηγό του 4ου π.Χ αιώνα, για αυτό και γράφεται με Η. Οπότε και το κατάστημα θα μπορούσε αντί για χάριτες να λέγεται Χάρηδες.

 

//Harites, Χάρητος 43, Κολωνάκι 21 0722 7771

 

Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το νέο, καλύτερο brunch της Αθήνας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top