Tα αφρώδη αποτελούν μεγάλο passepartout στο ταίριασμα κρασιού – φαγητού.

Εδώ στο Botilia.gr, πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν τα αφρώδη είχαν εποχή, αυτή σίγουρα θα ήταν το Καλοκαίρι. Γιατί; Για τέσσερις πολύ σημαντικούς λόγους:

1. Γιατί πίνονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και έτσι μας δροσίζουν όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει.
2. Οι μπουρμπουλήθρες τους είναι super αναζωογονητικές και ξεδιψαστικές.
3. Το αλκοόλ τους συνήθως κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα (μέχρι 13% max), γεγονός που τους δίνει έξτρα πόντους όταν η θερμοκρασία έξω χτυπάει 40άρια.
4. Αποτελούν μεγάλο passepartout στο ταίριασμα κρασιού – φαγητού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους επιβάλλεται να συμπεριλάβεις τα αφρώδη στη λίστα σου κι αν δε σε έχουμε πείσει ακόμα παρακάτω θα βρεις ακόμα 5 + 1 «επιχειρήματα» από το botilia.gr. Για πάμε να τα δούμε!

Το Extra Brut Rose αποτελείται από 95% Ξινόμαυρο και 5% Λημνιώνα.

Το αφρώδες ροζέ του Καρανίκα έχει φίνα αρώματα φράουλας, φραμπουάζ, ροδιού και ροζ γκρέιπφρουτ.

1. Extra Brut Rosé, Κτήμα Καρανίκα (16,40 )

Τα αφρώδη του Καρανίκα πλέον αποτελούν σταθερή αξία και όχι άδικα. Η παραδοσιακή μέθοδος και το ψυχρό κλίμα του Αμυνταίου αποτελούν την τέλεια βάση για δροσιστικά αφρώδη, με λεμονάτη οξύτητα, φρεσκάδα και ζηλευτή πολυπλοκότητα. Το Extra Brut Rosé αποτελείται από 95% Ξινόμαυρο και 5% Λημνιώνα. Έχει φίνα αρώματα φράουλας, φραμπουάζ, ροδιού, ροζ γκρέιπφρουτ, ζύμης, ντομάτας και ξηρών καρπών ενώ στο στόμα έχει τραγανή οξύτητα του και κρεμώδη αφρισμό. Αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για pizza και ζυμαρικά με φρέσκια τομάτα και θαλασσινά (ακόμα και με αχινό!).


 

Η Franciacorta είναι το αντίπαλο δέος της Σαμπάνιας.

Τα πλούσια αρώματα λεμονιού, φουντουκιού, brioche, ροδάκινου και λευκών λουλουδιών της Franciacorta γεμίζουν το στόμα.

2. Franciacorta Cuvée Prestige Ca’ del Bosco (45,50 )

Η Franciacorta είναι το αντίπαλο δέος της Σαμπάνιας γιατί γίνεται και αυτή με την παραδοσιακή μέθοδο και από τις ίδιες ποικιλίες. Τα πλούσια αρώματα λεμονιού, φουντουκιού, brioche, ροδάκινου και λευκών λουλουδιών γεμίζουν το στόμα σε κάθε γουλιά ενώ η κοφτερή οξύτητα της χαρίζει φρεσκάδα και νεύρο. Κάντο εικόνα: είσαι δίπλα στη θάλασσα και τρως φρέσκα κυδώνια, στρείδια και γυαλιστερές και στο ποτήρι σου αφρίζει μια Franciacorta. Έπος!


 

Το Prosecco είναι το κρασί που σπάει ταμεία παγκοσμίως.

Το Prosecco di Valdobbiadene «Rive di Refrontolo» είναι κομψό και αρωματικό.

3. Prosecco di Valdobbiadene «Rive di Refrontolo» Santa Margherita (22,20 )

Το Prosecco είναι το κρασί που σπάει ταμεία παγκοσμίως και το Prosecco di Valdobbiadene “Rive di Refrontolo” Santa Margherita είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει στο botilia. Αρκεί να σου πούμε πως λόγο της αυξημένης ζήτησης έχουν επεκτείνει τα όρια της ζώνης του Prosecco ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και να φτάσει για όλους! Ο λόγος για αυτή την επιτυχία είναι ο κομψός αρωματικός της Glera (η ποικιλία του Prosecco), η ισορροπημένη οξύτητα και τα λίγα υπολειμματικά σάκχαρα που συναντάμε συνήθως. Από την άλλη μεριά η πολύ φιλική τιμή του το καθιστά ιδανικό απεριτίφ ή συνοδευτικό ακόμα και σε καθημερινή βάση. Ναι είναι υπέροχο σκέτο ή σε δροσιστικά κοκτέιλ αλλά ταιριάζει τέλεια και με ελαφριά μεζεδάκια όπως το prosciutto με πεπόνι (που είναι και της εποχής!).


 

H Taittinger Brut Reserve είναι η βασίλισσα της Καμπανίας.

Πάγωσε την Taittinger Brut Reserve καλά και βγάλε σε ένα πιάτο λίγη παρμεζάνα και ισπανικό χαμόν.

4. Taittinger Brut Reserve (45,00 )

Ε καλά τώρα, θα λέγαμε για αφρώδη και δε συμπεριλαμβάναμε τη βασίλισσα της Καμπανίας; Όχι βέβαια! Η αξία της Σαμπάνιας είναι διαχρονική και η αίσθηση που αφήνει σε κάθε γουλιά είναι πραγματικά απολαυστική. Από την άλλη μεριά ο Οίκος Taittinger είναι ένας από τους πιο παλιούς και κλασσικούς της Καμπανίας οπότε ότι φέρει το όνομα του αποτελεί εγγύηση. Πάγωσε την Taittinger Brut Reserve καλά και βγάλε σε ένα πιάτο λίγη Παρμεζάνα, Jamon Iberico Bellota και πατατάκια τρούφας. Δε θα πιστεύεις πόσο καλά δουλεύει αυτός ο συνδυασμός. Τι; Είσαι αποκλεισμένος σε κάποια ερημική παραλία ή σε κάποιο νησί και που να τα βρεις όλα αυτά; Καλέ μη σκας! Έχουμε και άλλη λύση και μάλιστα απόλυτα προσιτή και comfort. Τηγάνισε πατάτες και από πάνω βάλε δυο αυγά μάτια (με ρευστό κρόκο), αλάτι, πιπέρι και λίγη τριμμένη γραβιέρα. Αντίο ζωή.


 

Το Migma PetNat Rose αποτελείται από το κλασικό χαρμάνι της Γουμένισσας, Ξινόμαυρο (30%) και Νεγκόσκα (70%).

Το Migma PetNat Rose έχει ντοματένιο και φραουλένιο χαρακτήρα, υποψία γλύκας και απαλό αφρισμό.

5. Migma PetNat Rosé Κτήμα Χατζηβαρύτη (17,50 )

Το ηπίων παρεμβάσεων αφρώδες της Χλόης Χατζηβαρύτη μας έχει κλέψει την καρδιά στο Botilia και αν το δοκιμάσεις σίγουρα θα κλέψει και τη δική σου. Το Migma PetNat* Rose αποτελείται από το κλασικό χαρμάνι της Γουμένισσας, Ξινόμαυρο (30%) και Νεγκόσκα (70%). Το κρασί έχει ξεκινήσει να ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και πριν ολοκληρωθεί η ζύμωση, εμφιαλώνεται. Έτσι, η ζύμωση ολοκληρώνεται στη φιάλη και το παραγόμενο διοξείδιο εγκλωβίζεται μέσα στο κρασί με τη μορφή φυσαλίδων. Το αποτέλεσμα έχει ντοματένιο και φραουλένιο χαρακτήρα, υποψία γλύκας και απαλό αφρισμό. Με τι να το πιες; Άκου: γυρνάς λίγο μετά τη δύση του ηλίου σπίτι, από τη θάλασσα, σε περιμένουν γεμιστά ή σκαρώνεις στα γρήγορα αυγά καγιανά με φρέσκια ντομάτα, ανοίγεις το Migma PetNat Rose και κάπως έτσι ζεις την απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία.


 

Αφρώδης ρετσίνα. Ναι, ναι, είναι ωραία.

Ο Αφρός του Κεχρή έχει αρώματα που θυμίζουν πεύκο, μαστίχα, πεπόνι, λεμόνι και τσουρέκι και φίνα υφή στο στόμα.

6. Αφρός, Οινοποιείο Κεχρή (7,90 )

Και κλείνουμε με ένα πολύ διαφορετικό αφρώδες. Μια PetNat* Ρετσίνα από Ροδίτη! Μην ξινίζεις και είμαστε σίγουροι πως αυτή η Ρετσίνα θα σου αρέσει πολύ. Αρώματα που θυμίζουν πεύκο, μαστίχα, πεπόνι, λεμόνι και τσουρέκι και φίνα υφή στο στόμα θα σε κερδίσουν από την πρώτη γουλιά. Αν σε αυτή την εξίσωση προσθέσεις μια έξτρα τραγανή αθερίνα, μια αέρινη ταραμοσαλάτα και ένα γαύρο μαρινάτο έχεις πετύχει jackpot!

* PetNat σημαίνει petillant naturel, το οποίο μεταφράζεται ως φυσικά αφρώδες.

 

Διαβάστε ακόμα: Tα 10+1 κρασιά του φετινού καλοκαιριού από τα 47.000 μέλη του botilia.gr.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top