Ολα τα πιάτα επί… σκηνής.

Στο Δουργούτι, νεωστί Νέο Κόσμο, γειτονιά της Αθήνας που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920 ως προσφυγική παραγκούπολη με έντονο το αρμενικό στοιχείο, βρίσκεται ένας θεματοφύλακας του αυθεντικού κεμπάπ, ο περίφημος Τόμας, σε ένα κατάστημα που έχει συμπληρώσει 30 ολόκληρα χρόνια συνεχούς λειτουργίας στην υπηρεσία της πραγματικής παραδοσιακής γεύσης της ανατολής.

Εν αρχή ην το σωστό ψήσιμο.

Ο κύριος Τόμας ήταν ήδη έμπειρος μαιτρ κεμπαπτζής όταν κάπου στα 1990 άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην οδό Μήτρου Σαρκουδίνου. Εκεί γεύτηκα για πρώτη φορά από τα χέρια του το καταπληκτικό του κεμπάπ, γύρω στο 2014.

Με το κεμπάπ άρχεται η γιορτή της γεύσης.

Η πρώτη γνωριμία δεν είχε τότε συνέχεια, καθώς ο τότε στενός χώρος είχε παλιοκαιρίσει υπερβολικά και πραγματικά δεν βόλευε για να απολαύσεις το αντικειμενικά υπέροχο φαγητό του. Περισσότερο εξυπηρετούσε για παραλαβή και για κατ’ οίκον παράδοση, αλλά εμένα που δεν ήμουν από την περιοχή με ενδιέφερε η επί τόπου κατανάλωση.

Η γνώση του κυρίου Τόμας (στο κέντρο) μεταλαμπαδεύτηκε στα νέα χέρια.

Ευτυχώς, χάρις σε ένα από τα θαύματα που δε συμβαίνουν συχνά, η επιχείρηση ανανεώθηκε διατηρώντας την παράδοσή της. Μεταφέρθηκε λίγα μέτρα παρακάτω, σε έναν μεγαλύτερο χώρο, λειτουργικό, ανεπιτήδευτο και φιλόξενο, που εξυπηρετεί λίγα τραπέζια παράλληλα με το delivery και το take away, που επίσης δουλεύουν εντατικά. (Από το δρόμο παρέλασαν από πολυτελή SUV μέχρι ποδήλατα).

Τραγανό φαλάφελ, η μη κρεατοφαγική επιλογή.

Το ανθρώπινο δυναμικό ανανεώθηκε ενδοοικογενειακά, και η γνώση του κυρίου Τόμας μεταλαμπαδεύτηκε σε νέα χέρια που τηρούν ευλαβικά την παράδοση, με το ίδιο πνεύμα και την ίδια γεύση που ξέραμε.

Δυνατό χαρτί είναι η Πίτα Καισάρειας, αλλιώς παστουρμαλί, η παραδοσιακή πίτα με παστουρμά, τυρί και ντομάτα, από τις καλύτερες που έχω φάει.

Όπως δηλώνει το όνομα, το κεμπάπ είναι το βασικό πιάτο. Καλή ποιότητα κρέατος, σωστή ανάμιξη κιμά αρνιού και μοσχαριού, σωστά ψημένο και πάντα ζουμερό, είναι ένα ιδεώδες κεμπάπ με κύριο και βασικό γνώρισμα την αρτιότητά του.

Κεμπάπ το σοβαρό: με την πιτούλα του, το κρεμμυδάκι του, τις ψημένες τομάτες και την πιπεριά ως συνοδευτικά.

Τρώγεται είτε τυλιχτό είτε σε μερίδα και συνδυάζεται με τις δύο αλοιφές σήμα κατατεθέν, πιπεροσαλάτα και χούμους. Η πιπεροσαλάτα είναι κατακόκκινη αλοιφή από καυτερή πιπεριά, πραγματικά καυτερή, αρμενικά καυτερή, και το χούμους δροσερό και ανακουφιστικό. Εκτός από τη βασική συνταγή, το κεμπάπ έρχεται και σε γιαουρτλού.

Η πίτα Καισάρειας, αλλιώς παστουρμαλί, η παραδοσιακή πίτα με παστουρμά, τυρί και ντομάτα. Αξίζει να την δοκιμάσετε.

Επιπλέον δυνατό χαρτί είναι η Πίτα Καισάρειας, αλλιώς παστουρμαλί, η παραδοσιακή πίτα με παστουρμά, τυρί και ντομάτα, από τις καλύτερες που έχω φάει. Έχει και έξτρα συστατικό τον κιμά από σουτζούκι και μπόλικη πάπρικα. Το σουτζούκι είναι πλασμένο από μοσχαρίσιο κιμά με μυρωδικά, πιο σκληρό, επίσης πολύ νόστιμο, αλλά πιο βαρύ σαν κρέας και γεύση. Προτείνεται για τυλιχτό ή ως μισή μερίδα συμπληρωματική της κύριας παραγγελίας.

Το ελαφρύ λαχματζούν. προδιαθέτει ευχάριστα.

Αφού δοκιμάσετε τα βασικά και απαραίτητα, μπορείτε επίσης να εμπλουτίσετε την παραγγελία με το πολύ καλό φαλάφελ και το ελαφρύ λαχματζούν. Επίσης υπάρχει και κεμπάπ από κοτόπουλο.  Το κατάστημα δεν έχει ακριβώς σαλάτα αλλά οι μερίδες έχουν ψητά λαχανικά και το φαλάφελ σαλάτα λάχανο.

Χωρίς τις απαραίτητες αλοιφές δεν γίνεται να ολοκληρωθεί η γευστική εμπειρία.

Δεν σας προτείνω να πάρετε τηγανητές πατάτες που είναι προτηγανισμένες. Πάντως δεν χρειάζεστε πατάτες στο συγκεκριμένο μαγαζί. Η πίτα είναι το άλλο συστατικό που δεν φτιάχνεται σπιτικά γλυκίζει λίγο.

Γιαουρτλού: κόκκινο σαν γευστική κόλαση.

Ο Τόμας είναι στρατηγικά τοποθετημένος στην καρδιά του προσφυγικού Δουργούτη[1] στην οδό Μήτρου Σαρκουδίνου 49, ανάμεσα στον σταθμό μετρό Νεος Κόσμος και τη στάση τραμ Κασομούλη, αρκετά κοντά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και άλλους χώρους θεαμάτων. Είναι μια ταπεινή αλλά ευχάριστη μικρή αίθουσα (4 τραπέζια) ισόγεια, με θέα στο δρόμο (το καλοκαίρι η τζαμαρία ανοίγει ολόκληρη), τουαλέτα στο ίδιο επίπεδο, παρα πολύ φιλική, ανοιχτόκαρδη συμπεριφορά και καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση.

Κατάλογος «περιεχομένων».

Μικρό τιπ: Ο Τόμας δεν σερβίρει γλυκά, αλλά δίπλα βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο «Κωστής» με καλές πάστες, παγωτό, κλπ. Επειδή κλείνει νωρίς, προμηθευτείτε από πριν το γλυκό σας.

Tomas Κεμπάπ: τα περαιτέρω στον Νέο Κόσμο.

//INFO
TOMAS ΚΕΜΠΑΠ, Μήτρου Σαρκουδίνου 49 τηλ. 2109015981

 

[1]      Το Δουργούτι ή του Δουργούτη – το δεύτερο φαίνεται να είναι το αρχικό, από το όνομα κάποιου τοπικού ιδιοκτήτη, όπως σε πολλά αθηναϊκά τοπωνύμια (π.χ. του Γκύζη, του Ζωγράφου), αλλά όπως συνέβη και με του Κουκάκη, από γενική εξελίχθηκε σε ουδέτερο.

 

Διαβάστε ακόμα: Πρώτη ματιά στην «Μπιρμπίλω» – το Κολωνάκι απέκτησε γευστική τσαχπινιά.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top