Για να μπείτε στο γιορτινό κλίμα με ένα Smoking Bishop (φωτογραφία: punchdrink.com).

Έχετε αποφασίσει για τα εορταστικά γεύματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχετε μαρκάρει τα κρασιά που θα τα συνοδεύσουν, έχετε ανακαλύψει τα καλύτερα μελομακάρονα και τους πιο βουτυρένιους κουραμπιέδες, έχετε στολίσει το πιο λαμπρό χριστουγεννιάτικο δένδρο ή ένα πιο κομψό καράβι, έχετε ξεχωρίσει τα ρούχα και τα παπούτσια που θα φορέσετε, έχετε αποφύγει τεχνηέντως συγγενείς και φίλους που δε θέλετε να δείτε και έχετε καπαρώσει τους πιο αγαπημένους σας.

Τα χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ καταναλώνονται σε εκατομμύρια λίτρα, κυρίως στον αγγλοσαξονικό κόσμο, εσχάτως και στην Ελλάδα.

Όλα φαντάζουν έτοιμα και για τα φετινά Χριστούγεννα, ενώ η αλλαγή του χρόνου έχετε υποσχεθεί στον εαυτό σας πως θα είναι αρκούντως φαντασμαγορική και υπέροχη. Μήπως να πάτε τις ετοιμασίες σας ένα βήμα παραπέρα ετοιμάζοντας φέτος τα πιο παραδοσιακά κοκτέιλ των Χριστουγέννων;

Μα, υπάρχουν χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ; Όχι απλά υπάρχουν, αλλά καταναλώνονται σε εκατομμύρια λίτρα, κυρίως στον αγγλοσαξονικό κόσμο, εσχάτως και στην Ελλάδα που μέχρι πρότινος αρκούνταν σε φθηνά κρασιά, σερβιρισμένα ζεστά… Τα κοκτέιλ των γιορτών είναι κρεμώδη, σχεδόν πάντα πιο γλυκερά, κάποια λίγο περισσότερο αλκοολικά και σίγουρα με άφθονα μπαχαρικά!

Το Eggnog, πάλαι ποτέ σπιτικό γιατροσόφι, έγινε ένα από τα αγαπημένα ποτά των Χριστουγέννων.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνταγή για κρύο eggnog του 34ου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (φωτογραφία: today.com).

Eggnog

Ένα κοκτέιλ με ρίζες από τον Μεσαίωνα, το οποίο όμως «ανδρώθηκε» και εξελίχθηκε και καθιερώθηκε μέσα από τις ΗΠΑ. Το πάλαι ποτέ σπιτικό γιατροσόφι που έγινε ένα από τα αγαπημένα ποτά των Χριστουγέννων και το οποίο στη βασική του φόρμουλα -καθώς υπάρχουν εκατοντάδες παραλλαγές- περιέχει αυγά, ζάχαρη, γάλα, κρέμα και ένα απόσταγμα της επιλογής σας -συνήθως μπέρμπον.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνταγή για κρύο eggnog του 34ου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο οποίος ήταν μεταξύ άλλων και δηλωμένος φαν του χριστουγεννιάτικου αυτού ποτού. Ελπίζω να την απολαύσετε, παρέα με τα πιο κοντινά κι αγαπημένα σας πρόσωπα.

Η συνταγή για το κρύο eggnog του Αϊζενχάουερ

– 12 κρόκοι αυγών.
– 450 γραμμάρια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη.
– 1 λίτρο μπέρμπον.
– 1 λίτρο κρέμα γάλακτος χαμηλή σε λιπαρά ή 500ml κανονική κρέμα γάλακτος με 500ml γάλα.
– 1 λίτρο σαντιγί.

Εκτέλεση

Ξεκινήστε να χτυπάτε τους κρόκους σε ένα μίξερ με κάδο. Προσθέστε αργά αργά τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως στο μείγμα. Όταν το μείγμα γίνει απαλό, επαναλάβετε με το μπέρμπον, πολύ αργά. Επαναλάβετε και με την κρέμα γάλακτος. Τοποθετήστε το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι λίγο πριν το τελικό σερβίρισμα. Όταν είστε έτοιμοι, χτυπήστε τη σαντιγί (όχι πολύ, δε θέλουμε να γίνει πέτρα!), ανακατέψτε την αργά με το μείγμα και σερβίρετε σε οποιοδήποτε είδος φλιτζανιού ή κούπας επιθυμείτε. Γαρνίρετε με τριμμένο μοσχοκάρυδο.


Το Hot Buttered Rum είναι ένα ζεστό κοκτέιλ με ρούμι από τη Τζαμάικα, μπαχάρι και γαρύφαλλο, βούτυρο και ζεστό νερό.

Το Hot Buttered Rum τιμήθηκε μέσα στα χρόνια και μεταξύ του Ατλαντικού, σε Ευρώπη και Αμερική, και όπως τα περισσότερα κλασικά κοκτέιλ εκφυλίστηκε (φωτογραφία: cookingprofessionally.com).

Hot Buttered Rum

Στο βιβλίο του Jerry Thomas ‘’How to Mix Drinks or The Bon-vivant’s Companion’’ γράφει για ένα ζεστό κοκτέιλ με ρούμι από τη Τζαμάικα, μπαχάρι και γαρύφαλλο, βούτυρο και ζεστό νερό. Στην πραγματικότητα, λέγεται πως η αριστοκρατία του Νέου Κόσμου απολάμβανε το εν λόγω ζεστό κοκτέιλ με μπράντι και πως το ρούμι ήρθε λίγο πιο μετά για να το αντικαταστήσει.

Το Hot Buttered Rum τιμήθηκε μέσα στα χρόνια και μεταξύ του Ατλαντικού, σε Ευρώπη και Αμερική, και όπως τα περισσότερα κλασικά κοκτέιλ εκφυλίστηκε τόσο, ώστε έφθασε να λοιδορείται από έναν άλλο συγγραφέα, τον Νεοϋορκέζο David Embury.

Η συνταγή του Hot Buttered Rum

– 60ml ρούμι.
– 1 κουτάλι του γλυκού μείγμα βουτύρου*.
– 100ml ζεστό νερό.

Εκτέλεση

Προσθέστε το ρούμι και το μείγμα βουτύρου σε μια κούπα. Προσθέστε το ζεστό νερό και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα

*Για την παρασκευή του μείγματος βουτύρου προσθέτετε, ανάλογα με την ποσότητα:

– 1 μέρος ανάλατο βούτυρο.
– 1 μέρος καστανή ζάχαρη.
– 1 μέρος λευκή κρυσταλλική ζάχαρη.
– 2 μέρη παγωτό βανίλιας.
– Τριμμένα μπαχαρικά, κατά προτίμηση.

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ και μόλις ομογενοποιηθούν αρκούντως, αποθηκεύστε το μείγμα στο ψυγείο σε ένα κλειστό δοχείο.


Το κοκτέιλ Tom & Jerry έχει τσαχπίνικο και πονηρό όνομα, αλλά και πολλές θερμίδες.

Kατέχει περήφανα τον τίτλο του βασιλιά των χριστουγεννιάτικων κοκτέιλ (φωτογραφία: cocktails.lovetoknow.com).

Tom & Jerry

Το κοκτέιλ με το πιο τσαχπίνικο και πονηρό όνομα, τις περισσότερες θερμίδες, αλλά και με νοστιμιά πέρα από κάθε άλλο αναμειγνυολόγημα είναι αδιαμφισβήτητα το Tom & Jerry. Με ρίζες από τη Βικτοριανή Αγγλία, κατέχει περήφανα τον τίτλο του βασιλιά των χριστουγεννιάτικων κοκτέιλ και σίγουρα θα μπορούσαμε να το φτιάχναμε πιο συχνά αν δεν ήταν τόσο μπελαλίδικο.

Η συνταγή του Tom & Jerry

– Καυτό νερό.
– 30ml σκούρο ρούμι από την Τζαμάικα.
– 30ml κονιάκ.
– 1 κουταλιά της σούπας μείγμα αυγών Tom & Jerry*.
– Καυτό γάλα.
– Τριμμένα μπαχαρικά.

Εκτέλεση

Ξεπλύνετε μια μικρή κούπα καφέ με καυτό νερό για να τη ζεστάνετε και μετά πετάξτε το νερό. Προσθέστε το ρούμι, το κονιάκ και το μείγμα αυγών στο φλιτζάνι και απογεμίστε με ζεστό γάλα. Τρίψτε από πάνω μπαχαρικά όπως μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και γαρύφαλλο.

*Μείγμα αυγών Tom & Jerry: Ξεχωρίστε 3 κρόκους από τα ασπράδια τους και βάλτε τα σε ξεχωριστό μπολ. Χτυπήστε τα ασπράδια με 1/4 κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο, μέχρι να σχηματιστούν σκληρές κορυφές. Στο άλλο μπολ, χτυπήστε τους κρόκους με ένα φλιτζάνι ζάχαρης, 15ml σκούρου ρουμιού από την Τζαμάικα και 1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας. Όταν το μείγμα των κρόκων ομογενοποιηθεί, το προσθέτουμε αργά και τρυφερά στο μείγμα του ασπράδιου αυγού. Διατηρείται στο ψυγείο.


Οι ρίζες του Hot Toddy εντοπίζονται κάπου στα μέσα του 17ου αιώνα, επάνω στο νοητό Δρόμο του Μεταξιού.

Στην Ευρώπη το τιμούσαν ιδιαιτέρως, με διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τη χώρα (φωτογραφία: bbc.co.uk).

Hot Toddy

Οι ρίζες του Hot Toddy εντοπίζονται κάπου στα μέσα του 17ου αιώνα, επάνω στο νοητό Δρόμο του Μεταξιού, μεταξύ της έδρας της βρετανικής αυτοκρατορίας και των αποικιών της. Η πλέον διαδεδομένη ιστορία του εντοπίζεται στην Ινδία, όπου στις αρχές του 17ου αιώνα η λέξη ‘’taddy’’ ψιθυρίζοταν στους δρόμους της Βομβάη και της Καλκούτα και την οποία χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν ένα αλκοολούχο ποτό από τη ζύμωση του ρετσινιού από φοίνικες, ενώ από το 1786 η ερμηνεία άλλαξε και περιλάμβανε τα «αλκοολικά ποτά με ζάχαρη, νερό και μπαχαρικά».

Οι Βρετανοί οι οποίοι εμπορεύονταν εκείνη την εποχή με την Ινδία, ενσωμάτωσαν το ινδικό ποτό στην καθημερινότητά τους, κυρίως μέσω των αξιωματικών που διήγαν βίο κοσμοπολίτικο εκεί, απολαμβάνοντας τον χρόνο τους στην Ασία με κοκτέιλ και κρίκετ στις διάφορες λέσχες. Το Hot Toddy φάνταζε ιδανικό για τα κρύα απογεύματα στις παμπ της Αγγλίας και της Σκωτίας.

Αλλά φυσικά και πίσω στην Ευρώπη το τιμούσαν ιδιαιτέρως, με διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τη χώρα. Ένα από τα διάσημα πρόσωπα που φημολογείται πως το τιμούσαν ήταν και ο Γκουστάβ Φλωμπέρ, σύμφωνα με την Αλίς Τόκλας, επί χρόνια συμβία της Γερτρούδης Στάιν και οικοδέσποινα μαζί της στην περίφημη οικία τους στο Νο 27 επί της οδού ‘’rue de Fleurus’’ στο Παρίσι.

Η συνταγή της Αλίς Τόκλας για το French Hot Toddy

– 120ml μηλίτης.
– 60ml Calvados.
– 60ml Apricot brandy.
– 60ml κρέμα γάλακτος.

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνετε τον μηλίτη μέχρι να ζεσταθεί. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το Calvados και το Apricot brandy, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χύνετε το περιεχόμενο σε δύο φλιτζάνια. Περιχύνετε αργά και με κυκλικές κινήσεις την κρέμα γάλακτος και τρίβετε λίγη κανέλα για γαρνιτούρα.


Μεγάλο μέρος της γοητείας του Brandy Milk Punch οφείλεται στην απλότητά του.

Το απόλυτο pick-me-up, ένα κοκτέιλ δηλαδή ιδανικό για το μπραντς της επόμενης ημέρας από το ξενύχτι σας, ισορροπώντας το στομάχι σας (φωτογραφία: thespruceeats.com).

Brandy Milk Punch

Από την Ιρλανδία του 18ου αιώνα, στη Νέα Ορλεάνη και το εστιατόριο Brennan’s στα μέσα του 20ου για τον υπόλοιπο κόσμο, το Brandy Milk Punch είναι ένα κρεμώδες αναμειγνυολόγημα το οποίο από την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσετε πρόκειται να στοιχειώσει τα όνειρά σας. Το απόλυτο pick-me-up, ένα κοκτέιλ δηλαδή ιδανικό για το μπραντς της επόμενης ημέρας από το ξενύχτι σας, ισορροπώντας το στομάχι σας.

Μεγάλο μέρος της γοητείας του οφείλεται στην απλότητά του. Για την παρασκευή του ανακατεύεται κονιάκ με γάλα, εκχύλισμα βανίλιας, ζάχαρη άχνη και φυσικά η απαραίτητη δόση μπαχαρικών. Παρασκευάζεται όπως και τα προηγούμενα συνήθως σε μεγάλες ποσότητες και παρόλο που οι εορταστικές ημέρες είναι σχεδόν πάντα κρύες, αυτό σερβίρεται με τριμμένο πάγο, σούπερ παγωμένο!

Εκτέλεση

– 250ml μπράντι.
– 750ml γάλα.
– 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη ή και περισσότερο, κατά προτίμηση.
– 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.
– Γαρνιτούρα: τριμμένο μοσχοκάρυδο ή/και λοιπά χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά.

Χτυπήστε όλα τα συστατικά σε ηλεκτρικό μπλέντερ με τριμμένο πάγο. Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερη ζάχαρη, αν θέλετε. Διπλοσουρώστε σε ποτήρια τύπου Collins, γεμάτα με τριμμένο πάγο. Γαρνίρετε με τριμμένα μπαχαρικά.


To Smoking Bishop είναι το αγαπημένο κοκτέιλ του Εμπενίζερ Σκρουτζ.

Αν θέλετε να ζήσετε λίγη από την ατμόσφαιρα της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του Ντίκενς, τότε μπορείτε κάλλιστα να το τολμήσετε (φωτογραφία: wheretraveler.com).

Smoking Bishop

Μπορεί η Βικτοριανή εποχή στην οποία έζησε να χαρακτηρίστηκε, μεταξύ άλλων, και από την αποχή από το αλκοόλ, τη σοβαροφάνεια και την γενικότερη προσπάθεια για επιστροφή στις κλασικές, ηθικές αξίες της οικογένειας, της θρησκείας και της σύνεσης, ο Charles Dickens όμως προτιμούσε να ρουφάει τη ζωή ως το μεδούλι.

Οι αγαπημένες του συνήθειες αποτυπώθηκαν γλαφυρά και στα περισσότερα έργα του. Από τον Κρουκ του Ζοφερού Οίκου, που έπινε όλη μέρα τζιν και που τελικά αυτοαναφλέχθηκε, μέχρι τον Σκρουτζ που στο τέλος της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας τσουγκρίζει με τον υπάλληλό του, Μπομπ Κράτσιτ, με το χριστουγεννιάτικο punch bowl που έγινε γνωστό από το έργο, ονόματι ‘’Smoking Bishop’’.

Αν θέλετε να ζήσετε λίγη από την ατμόσφαιρα της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας, τότε μπορείτε κάλλιστα να το τολμήσετε. Η συνταγή εύκολη και εξυπηρετεί πολλούς, punch γαρ!

Η συνταγή του Smoking Bishop του Ebenezer Scrooge από την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

– 750ml ruby port.
– 750ml ερυθρό, φρουτένιο κρασί.
– 250ml νερό.
– 100gr καστανή ζάχαρη.
– Λίγο ψιλοκομμένο τζίντζερ.
– ¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο.
– ¼  κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι.
– 4 πορτοκάλια.
– 20 καρφάκια γαρύφαλλου.

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Πλύντε και στεγνώστε τα πορτοκάλια. Καρφώστε πέντε γαρύφαλλα σε κάθε πορτοκάλι. Τοποθετήστε τα πορτοκάλια σε ένα ρηχό ταψάκι και ψήστε τα ελαφριά, περί την μία με μιάμιση ώρα. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε το port, το κρασί, το νερό, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και σιγομαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου είκοσι λεπτά. Κόψτε στη μέση τα πορτοκάλια που ψήσατε στον φούρνο και στύψτε τα μέσα στο κατσαρολάκι. Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε σε πυρίμαχες κούπες.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα 5+1 πιο ταιριαστά βερμούτ για… βασιλικό Negroni.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top