Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού

Ο Χάρης Τζίτζης στα “Γιουβετσάκια” του. (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού)

Στην παρουσίαση στο Andro της ταβέρνας «Τα Γιουβετσάκια» στην Άνω Γλυφάδα, ο Σίμος Γεωργόπουλος είχε χαρακτηρίσει τον ιδιοκτήτη της Χάρη Τζίτζη «έναν ψυχοπαθή κυνηγό πρώτων υλών», με την έννοια ότι νωρίς κάθε πρωί ξεκινά σαφάρι στους πάγκους των λαϊκών αγορών σε αναζήτηση της καλύτερης πρώτης ύλης για την κουζίνα του. «Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ο απόλυτος Λαϊκα-vore, αφού κάθε μέρα γυρίζει ακούραστα όλες τις λαϊκές των νοτίων προαστίων!», έγραφε ο Σίμος. Ζητήσαμε από τον Χάρη Τζίτζη να μας εμπιστευθεί αποκλειστικά τους «μυστικούς» του πάγκους –διαβάστε υπεύθυνα!

1. Άγγελος Τράκας: Ο «πρίγκιπας της αγκινάρας»

Ο «πρίγκιπας της αγκινάρας» Άγγελος Τράκας στήνει τον πάγκο του στη λαϊκή αγορά της Άνω Γλυφάδας, του Παλαιού Φαλήρου και της Ανθούπολης. Έχει και ντομάτα άλφα! Photo Credit: Zeetz Jones/flickr

Ο «πρίγκιπας της αγκινάρας» Άγγελος Τράκας στήνει τον πάγκο του στη λαϊκή αγορά της Άνω Γλυφάδας, του Παλαιού Φαλήρου και της Ανθούπολης. Έχει και ντομάτα άλφα! Photo Credit: Zeetz Jones/flickr

Δεν μπορούσα να εξηγήσω την υπέροχη νοστιμιά της ντομάτας του. Το γεγονός άλωστε ότι, ενώ πουλάει την ακριβότερη ντομάτα της λαϊκής, ξεπουλάει πάντα πρώτος, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ξεκινήσαμε λοιπόν σε κάποιο ρεπό μας για το Δρέπανο Αργολίδας. Το ραντεβού μας με τον Άγγελο ήταν στο καφενείο του Σκάρου, στην ωραία πλατεία του χωριού. Ένα τσιπουράκι με υπέροχα μεζεδάκια, για προθέρμανση, και βουρ…για το περιβόλι. Το «μυστήριο» λύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Το μποστάνι με τις ντοματιές βρίσκεται λίγα μέτρα από την λιμνοθάλασσα. Τα φυτά ποτίζονται με υφάλμυρο νερό, σταγόνα-σταγόνα. Η γονιμοποίηση γίνεται με μέλισσες. Το μοναδικό λίπασμα που χρησιμοποιείται το φτιάχνει ο ίδιος, μέσα σε ένα μεγάλο λάκκο, από κοπριά γιδιών της περιοχής. Και το πιο σημαντικό: Η καλλιέργεια γίνεται από τον Άγγελο και την οικογένεια με μεγάλη αγάπη, φροντίδα και σεβασμό στη φύση και το περιβάλον.

Ενδώσαμε στην επιμονή του να επισκεφτούμε και την περιοχή Ίρια, λίγα χιλιόμετρα απ’ το Δρέπανο, όπου ο Άγγελος καλιεργεί 20 στρέμματα αγκιναριές. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τοπική κοινωνία τον αποκαλούν «Πρίγκιπα της αγκινάρας»! Πρόκειται για ευλογημένο τόπο, γεμάτο περιβόλια. Αυτό που κυριαρχεί όμως, είναι οι αγκιναριές, οι οποίες καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις. Μια βόλτα στην περιοχή, ιδίως τώρα την άνοιξη, αξίζει τον κόπο. Άλλωστε, η περιοχή διαθέτει αρκετά ψητοπωλεία και ψαροταβέρνες στην παραλία…

Ο Άγγελος Τράκας (τηλ. 6937 203281) κατεβαίνει κάθε Τρίτη στη λαϊκή αγορά της Άνω Γλυφάδας (Α. Παπανδρέου), κάθε Πέμπτη στην Ανθούπολη και κάθε Παρασκευή στο Παλαιό Φάληρο (Αγία Βαρβάρα).

 

2. Γιάννης και Στέλλα Αναστασίου: Άγρια χόρτα και βότανα

Photo Credit: Jessica-Spengler/flickr

Όλα από τους πρόποδες του Παρνασσού, διαλεγμένα ένα-ένα! Photo Credit:
Jessica-Spengler/flickr

Ο Γιάννης και η γυναίκα του Στέλλα ασχολούνται αποκλειστικά με τη συλλογή άγριων χόρτων και βοτάνων από τους πρόποδες του Παρνασσού.

Στον πάγκο τους βρίσκω πάντα άγρια χόρτα, διαλεγμένα ένα-ένα, κομμένα την προηγούμενη μέρα, από τους ίδιους φυσικά. Ζοχοί, ραδίκια άγρια του βουνού, καυκαλήθρες, μυρώνια, καβουράκια (καρύδες), άγρια σπαράγγια, βλασταράκι μαύρη βρούβα και, λίγο αργότερα, ραδικοβλάσταρα. (Αν, πάντως, δυσκολεύεστε ή δεν προλαβαίνετε να τα καθαρίσετε, να τα πλύνετε καλά και να τα βράσετε, υπάρχουν… τα «Γιουβετσάκια»).

Εκτός από τη λαϊκή αγορά του Άνω Καλαμακίου, θα βρείτε τον Γιάννη και τη Στέλλα (τηλ. 698 7333098) και στη λαϊκή της Ηλιούπολης.

 

3. Βασίλης Παπαθανασίου: Αβγά από μάστορα!

Photo credit: Melissa Collins/flickr

Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι ο Βασίλης αγαπάει και φροντίζει τις κοτούλες του σαν παιδιά του. Photo credit: Melissa Collins/flickr

Γελάω με τον εαυτό μου, αλλά και εκνευρίζομαι, περιμένοντας στην ουρά, για να αγοράσω τα αβγά του Βασίλη Παπαθανασίου από τα Μέγαρα. Χαλάλι, όμως.

Η γεύση τους, το χρώμα τους και η υφή τους παραπέμπουν σε αβγά αλανιάρας κότας. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι ο Βασίλης αγαπάει και φροντίζει τις κοτούλες του σαν παιδιά του. Τις ταΐζει αποκλειστικά με φυτικής προέλευσης τροφές και ποτέ δεν χρησιμοποιεί ιχθυάλευρα, κρεατάλευρα κ.λπ.

Χρειάζεται, μόνο, υπομονή. Γιατί ο Βασίλης ναι μεν εκτελεί τις παραγγελίες με μεγάλη ταχύτητα, δεν παραλείπει όμως να σχολιάζει την επικαιρότητα με τους πελάτες, ακόμα και όταν η αναμονή θυμίζει τράπεζα. Αξίζει, όμως, τον κόπο να τα δοκιμάσετε.

Θα βρείτε τον Βασίλη Παπαθανασίου (τηλ. 697 7592580) στη λαϊκή αγορά της Τερψιθέας (στην οδό Κ. Αθανάτου).

 

4. Δημήτρης Σοφιανόπουλος: Όσπρια νέας σοδειάς, νόστιμα και βραστερά

«Εγώ έχω ιδιαίτερη αδυναμία στην υπέροχη φάβα του Δημήτρη, στα φασόλια βανίλιες και στους γίγαντες», λέει ο Χάρης Τζίτζης. Photo Credit: Ochaviere/flickr

«Εγώ έχω ιδιαίτερη αδυναμία στην υπέροχη φάβα του Δημήτρη, στα φασόλια βανίλιες και στους γίγαντες», λέει ο Χάρης Τζίτζης. Photo Credit: Ochaviere/flickr

Ο Δημήτρης εμφανίζεται στη λαϊκή αγορά κάθε Οκτώβρη και… εξαφανίζεται τέλη Μάη, αφού έχει ξεπουλήσει τη σοδειά του. Τα όσπριά του, από τη Μάκρη Αρκαδίας, είναι εξαιρετικά νόστιμα, βραστερά και πάντα φετινής χρονιάς. Με μεγάλη ευγένεια θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το πιο κατάλληλο για τις ανάγκες σας.

Εγώ έχω ιδιαίτερη αδυναμία στην υπέροχη φάβα του, στα φασόλια βανίλιες (εξαιρετικά για την φασολάδα ή πιάζ) και στους γίγαντες.

Στον πάγκο του θα βρείτε και πολλά άλλα όσπρια παραγωγής του, ακόμα και αμυγδαλόψυχα ή καρυδόψυχα εξαιρετικής γεύσης.

Εκτός από τη λαϊκή της Άνω Γλυφάδας (οδός Α. Παπανδρέου και Γούναρη), θα βρείτε τον Δημήτρη Σοφιανόπουλο (τηλ. 6934 160148) και στις λαϊκές αγορές Περιστερίου, Περισσού και Νέας Ιωνίας.

 

5. «Ρεμπέτας» και Μιχάλης, Λαϊκή Ψαραγορά, Ψαρολίμανο Βάρκιζας

«Το ψάρι που υπάρχει πάντα σε αφθονία, φτηνή τιμή (λόγω της αφθονίας) και υπέροχη γεύση, κυρίως αυτήν την εποχή, είναι η μαρίδα». Φωτογραφία: Χάρης Τζίτζης

«Το ψάρι που υπάρχει πάντα σε αφθονία, φτηνή τιμή (λόγω της αφθονίας) και υπέροχη γεύση, κυρίως αυτήν την εποχή, είναι η μαρίδα». Φωτό: Χάρης Τζίτζης

Έχω μεγάλη αδυναμία στα θαλασσινά. Μου αρέσει να τα ψαρεύω, να τα καθαρίζω, να τα μαγειρεύω και, φυσικά, να τα τρώω, ή έστω να τα μοιράζομαι με ψαροφαγάδες πελάτες.

Επειδή, όμως, δεν υπάρχει χρόνος για ψάρεμα και, παράλληλα, δυσκολεύομαι να συμβιβαστώ με την εικόνα ψαριών αραδιασμένων στον πάγο, ψηφίζω Βάρκιζα.

Καμιά δεκαριά επαγγελματικά καΐκια, με δίχτυα, παραγάδια, τράτες και γρι γρι, από τη Βάρκιζα φτάνουν στην Αίγινα, το Πετροκάραβο και τον Τζώρτζη, για να φέρουν κάθε είδους ψάρια, όλα ζωντανά!

Και μόνο η πρωινή βόλτα στο λιμάνι με ηρεμεί και μου φτιάχνει τη διάθεση. Τα καΐκια φτάνουν το ένα μετά το άλλο, συνήθως μεταξύ 9-10 πμ. ή το ηλιοβασίλεμα.

Εκεί, ακούω την ιστορία του κάθε ψαριού και την περιπέτεια του ψαρά. Για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που αντιμετώπισε, για τα δελφίνια που έγιναν αιτία να εξαφανιστούν τα μικρόψαρα ή να του καταστραφούν τα δίχτυα…

Τα ψάρια δεν είναι πολλά, υπάρχει όμως πολύ μεγάλη ποικιλία. Μπαρμπούνια, κατσούλες, σαργοί, λούτσοι, μαγιάτικα, σκάροι, καλαμάρια, σουπιές κ.λπ. Για όλα τα πορτοφόλια.

Το ψάρι που υπάρχει πάντα σε αφθονία, φτηνή τιμή (λόγω της αφθονίας) και υπέροχη γεύση, κυρίως αυτήν την εποχή, είναι η μαρίδα. Η οποία, επιπλέον, είναι το μοναδικό ψάρι που δεν θέλει καθάρισμα –δηλαδή η μισή χαρά της νοικοκυράς! Αλλά και τα υπόλοιπα ψάρια, ο κάθε ψαράς, αν του το ζητήσετε, θα τα καθαρίσει και θα τα πλύνει –με θαλασσινό νερό φυσικά.

Οι δύο ψαράδες με τους οποίους συνεργάζομαι στενότερα αρκετά χρόνια τώρα είναι ο «Ρεμπέτας», όπως είναι το παρατσούκλι του και το όνομα του καϊκιού του (τηλ. 697 4911068), και ο Μιχάλης (τηλ. 693 2919258). Και οι δύο μάλιστα αρκετές φορές ρίχνουν τα δίχτυα τους σε κατάλληλους τόπους, για να στείλουν τα ψάρια τους (σχάρους, πετρομπάρμπουνα και χοντρή κουτσομούρα) ειδικά στα «Γιουβετσάκια».

//Ο Χάρης Τζίτζης είναι ιδιοκτήτης του βιοεστιατορίου «Τα Γιουβετσάκια», Ιθώμης 20 & Μωρέως, Άνω Γλυφάδα, 210 9648081.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Είναι ξανά της μόδας να είσαι νέος αγρότης, διαβάστε όμως ορισμένες άβολες αλήθειες από κάποιον που το κατάφερε.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top