Για εύθυμα τσουγκρίσματα.

Δεν υπάρχουν πολλές προτιμότερες λύσεις για ένα γρήγορο πλην κομψό τσιμπολόγημα από ό, τι ο αξεπέραστος συνδυασμός τυριού-κρασιού. Ο ελληνικός αμπελώνας, «σπαρμένος μάγια», παντρεύεται ιδανικά με τυριά από κάθε άκρη της Ελλάδας και δημιουργούνται αναπάντεχα απολαυστικοί συνδυασμοί.

Για μια τεμπέλικη Κυριακή στον κήπο ή το μπαλκόνι, για ένα βράδυ με φίλους, μερικές προσεκτικά επιλεγμένες φιάλες και μαζί φροντισμένα πλατώ με τυριά, είναι ιδανική επιλογή.

Βεβαίως από ένα αξιοσέβαστο ελληνικό τσιμπολόγημα δεν μπορεί να λείπουν οι ελιές.

Όταν στο παιχνίδι ενταχθούν ακόμα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, κριτσίνια, ψωμί, μέλι και ξηροί καρποί, η παρτίδα θα απογειωθεί, με τα δεδομένα της γεύσης και του ταιριάσματος να μεταβάλλονται συνεχώς, αναλόγως με την μπουκιά που επιλέγουμε να γευτούμε κάθε φορά.

Τα Lidl προσφέρουν μεγάλη γκάμα σε κρασιά Ελλήνων παραγωγών, από αυθεντικό Σαντορινιό Ασύρτικο με την υπογραφή του τοπικού συνεταιρισμού (δείτε πώς ταιριάζει με το Αρσενικό Νάξου, ένα κεφαλοτύρι ελαφρώς αλμυρό, σκληρό τυρί 8μηνης ωρίμανσης από αιγοπρόβειο γάλα), μέχρι μεστό, παλαιωμένο ερυθρό Ξινόμαυρο Reserve από το Αμύνταιο, ένα κρασί που μπορεί να σταθεί ακόμα και σε γιορτινό τραπέζι με τα καλύτερα κρεατικά.

Οι αφρώδεις οίνοι έχουν το ταλέντο να “σερφάρουν” πάνω σε ετερόκλητες γεύσεις.

Παράλληλα, ένας κόσμος γεμάτος αρώματα και γεύσεις ξεδιπλώνεται στο Τυροκομείο των Lidl. H εταιρία εμπλουτίζει την ποικιλία της με προσεκτικά διαλεγμένα τυριά από όλη την Ελλάδα πλάι σε επιλογές από τη Γαλλία, την Ιταλία και αλλού.

Το κέφι ζεσταίνεται με το πρώτο τσούγκρισμα.

Μαζί με εκλεκτά αλλαντικά, φρεσκοψημμένο ψωμί από το αρτοποιείο του καταστήματος και άλλες λιχουδιές όπως το ελληνικό μέλι και οι ελιές, μας δίνουν όλη τη γκάμα για να στήσουμε ένα μνημειώδες όσο και οικονομικό απεριτίφ που θα διαρκέσει ώρες πολλές.

Η τετράδα των κρασιών που θα ανεβάσουν τη διάθεσή μας.

Ο συνδυασμός είναι ζήτημα αντιθέσεων και αρμονίας

Δεν πάνε, φυσικά, όλα τα κρασιά με όλα τα τυριά. Επίσης, δεν πάει μόνο ένα τυρί με ένα κρασί, αλλά αν πάλι συνδυάσεις αρκετά που ταιριάζουν, μπορεί το ένα να εξουδετερώσει το άλλο γευστικά. Γι αυτό επιλέγουμε 2-3 κρασιά να κάνουν «παιχνίδι» με τον μπουφέ μας. Αν πάλι θέλουμε μόνο ένα, τότε οι ξηροί αφρώδεις οίνοι έχουν το ταλέντο να σερφάρουν γευστικά πάνω σε ετερόκλητα τρόφιμα.

Φράουλες, μέλι, καλό κρασί και εκλεκτά τυριά. Θαυμαστός συνδυασμός.

Απόψεις πάντως που θέλουν ντελικάτα τυριά να αγαπούν μόνο τα φίνα, ελαφριά κρασιά ή θεωρίες που αποκλείουν την ιδιοσυγκρασιακή φέτα από το τερέν της οινοποσίας και τυροφαγίας, θεωρούνται, ως έναν βαθμό, ξεπερασμένες. Με φαντασία και τόλμη στους συνδυασμούς, με όρεξη για πειραματισμό και αφουγκραζόμενοι πάντα την στιγμή και την συντροφιά μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε γευστικές παλέτες που θα θυμόμαστε -και θα θυμούνται οι φίλοι- για καιρό.

Όλων των ειδών τα ψωμιά. Όλα εύγευστα και ευπρόσδεκτα.

Άλλωστε, το τυρί και το κρασί, ως προϊόντα, έχουν αρκετά κοινά σημεία. Προϊόντα ζυμώσεων αμφότερα, με αρώματα που οφείλονται και στις διαδικασίες ωρίμανσης (παλαίωσης) τους. Δεν είναι τυχαίο ότι και για τα κρασιά και για τυριά έχει αναπτυχθεί κυρίως η ποιοτική και νομική έννοια της Ονομασίας Προέλευσης.


 

To Moσχάτο μαζί με την έντονα αρωματική γραβιέρα Κρήτης με τρούφα δίνει ένα αποτέλεσμα εκρηκτικά νόστιμο.

Ένα μικρό, ελληνικό γλέντι υπό σκιάν ξεκινά απαραιτήτως με λευκό, ξηρό κρασί. Εν συνεχεία θα «ενδυθεί» με θαυμαστά προϊόντα που θα ανεβάσουν το επίπεδο της γεύσης.

Μοσχάτο 2019 ΠΓΕ ΑΧΑΪΑ λευκός ξηρός, γραβιέρα Κρήτης με τρούφα, αρσενικό Νάξου, σφέλα Μεσσηνίας, τουλουμοτύρι Καρύστου, πολύσπορο ψωμί, σταφύλια, μορταδέλα

Ένα μικρό, ελληνικό γλέντι υπό σκιάν ξεκινά απαραιτήτως με λευκό, ξηρό κρασί. Η καλή μορταδέλα δημιουργεί έξοχη αρμονία με το παγωμένο Μοσχάτο. Ειδικά όταν την αγκαλιάζει το φρέσκο πολύσπορο ψωμί. Μαζί με την έντονα αρωματική γραβιέρα Κρήτης με τρούφα, το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικά νόστιμο.

Πικάντικο Σαν Μιχάλη Σύρου και γραβιέρα Κρήτης με τρούφα. Δύο εξαιρετικά ελληνικά τυριά στα Lidl.

Μέσα από τους χυμούς των πράσινων και κόκκινων σταφυλιών, αναδεικνύεται η σφέλα και το τουλουμοτύρι, δύο τυριά από αιγοπρόβειο γάλα με ιδιοσυγκρασιακό χαρακτήρα που αποτελούν ιδανικό συνοδευτικό και για το κυρίως πιάτο, αν ακολουθήσουν παραδοσιακές συνταγές στο τραπέζι.


 

Το Αμύνταιο Ροζέ, αυτό το ευγενικής οξύτητας και μετρίως γλυκό αφρώδες κρασί ταιριάζει απόλυτα με την σφέλα Π.Ο.Π. Μεσσηνίας.

Το Αμύνταιον Rose demi sec εκπέμπει αισθησιασμό αλλά και αθωότητα.

Αφρώδης Οίνος Ξινόμαυρο Αμύνταιον Rose demi sec, κόκκινα φρούτα, camembert, brie, μέλι, jamon, κριτσίνι, παξιμάδι τραγανό και ελαφρύ

Αισθησιακή αθωότητα εκπέμπει το συγκεκριμένο κρασί και ταιριάζει τέλεια με σμέουρα, φράουλες και μούρα που με την γλυκόξινη αίσθησή τους, αλλά και την πλούσια υφή τους δημιουργούν συνθήκη χαράς στον ουρανίσκο. Χορταίνουμε με κριτσίνια και παξιμάδια, ενώ ταιριάζει απόλυτα με την σφέλα Π.Ο.Π Μεσσηνίας ένα δυνατό, πιπεράτο, ημίσκληρο τυρί 6μηνης ωρίμανσης από αιγοπρόβειο γάλα.

Το ξινόμαυρο Αμύνταιον Rose ερωτεύεται με την πρώτη γουλιά τα λιπαρά τυριά, με το φίνο, ελληνικό μέλι να σιγοντάρει.

Αυτό το ευγενικής οξύτητας και μετρίως γλυκό αφρώδες κρασί ερωτεύεται με την πρώτη γουλιά τα λιπαρά τυριά, με το φίνο, ελληνικό μέλι να σιγοντάρει την όλη εμπειρία αρωματικά. Αν θέλετε να βάλετε και αλλαντικά στο παιχνίδι, ένα μεστό χαμόν (ισπανικό χοιρομέρι ωρίμανσης) από τα Lidl θα σταθεί με αξιώσεις στο τραπέζι.


 

Η φέτα παραδοσιακά ταιριάζει με έντονης οξύτητας λευκούς οίνους, αλλά τολμήστε και με ροζέ.

Το αγιωργίτικο θα είναι πάντα μια καλή «παρέα» αρκεί να το συνοδεύσετε με τα κατάλληλα προϊόντα.

Ροζέ αγιωργίτικο, chorizo, φέτα, καλαμποκόψωμο, λιαστή ντομάτα, σταφύλι, ελιές, καρύδια

Η φέτα Π.Ο.Π. διαθέτει τόσες γεύσεις και αρώματα, όσα και οι περιοχές που την παράγουν. Και ενώ η φέτα παραδοσιακά ταιριάζει με έντονης οξύτητας λευκούς οίνους, το τολμηρό φλερτ που δημιουργείται ανάμεσα σε αυτήν και το ημίγλυκο ροζέ κρασί είναι γεμάτο ενδιαφέρον. Το πικάντικο chorizo ταιριάζει τέλεια με το καλαμποκόψωμο και την λιαστή ντομάτα, ενώ το κρασί ξεπλένει το στόμα, για να δροσιστεί στην συνέχεια από το σταφύλι.

Το τσορίθο, μαζί με τη φέτα, τις ελιές και το καλαμποκόψωμο φτιάχνουν μια πολύ καλή γευστική «παρέα».

Οι φέτες Π.Ο.Π των Lidl προσφέρουν τη δυνατότητα εξερεύνησης του εθνικού μας τυριού σε βάθος. Η βαρελίσια Τριπόλεως, ας πούμε, τρίμηνης ωρίμανσης, είναι αλμυρή και πιπεράτη, ενώ η βαρελίσια Θράκης, τρίμηνης ωρίμανσης επίσης, είναι ελαφρώς όξινη και αφήνει ευχάριστο άρωμα γάλακτος και βουτύρου.


 

Σχεδόν όλα τα χρώματα μπορούν να πρωταγωνιστήσουν άφοβα στο οινικό μας συμπόσιο.

Κριτσίνια με τυριά, τι εξαίσιος συνδυασμός.

Για τους τολμηρούς που πεινούν και διψούν πολύ

Όταν έχουμε πολλούς ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι, θυμόμαστε ότι καθένας  κουβαλά την κουλτούρα του, τις γευστικές του προτιμήσεις και την επιθυμία του να δοκιμάσει κάτι φρέσκο. Οπότε, μετά από μια επίσκεψη στα Lidl, μπορούμε να στρώσουμε ένα πλούσιο τραπέζι με διαφορετικά κρασιά και εδέσματα, μεγάλα πλατώ τυριών χωρισμένα με βάση την περιοχή καταγωγής τους ή την σκληρότητά τους.

Mετά από μια επίσκεψη στα Lidl, μπορούμε να στρώσουμε ένα πλούσιο τραπέζι με διαφορετικά κρασιά, εδέσματα kai μεγάλα πλατώ τυριών.

Γαρνίρουμε με ό,τι τραβάει η όρεξή μας και το μάτι μας, τα χρώματα μπορούν να πρωταγωνιστούν άφοβα στο οινικό μας συμπόσιο και η αφθονία που θα εκπέμψει το τραπέζι μας δεν θα χάσει ουδόλως από φινέτσα και διακριτικότητα.

Γιατί, όταν μιλάμε για κρασί και τυρί, ο άκρατος μινιμαλισμός μπορεί και να καθίσταται περιττός: τα εύθυμα τσουγκρίσματα χρειάζονται ποικιλία επιλογών και το κρασί χρειάζεται γεμάτο στομάχι και γενναιόδωρους γευστικούς συνδυασμούς για να αναδειχθεί όπως του αξίζει.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Εύκολα, δροσερά & οικονομικά: Καλοκαιρινά cocktails για το σπίτι.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top