«Γυμνάζομαι τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα τη φορά».

– Τι ώρα ξυπνάς;
Εξαρτάται την περίοδο και την πόλη/χώρα που βρίσκομαι. To καλοκαίρι που μένω στη Mύκονο ξυπνάω κατά τις 12. Στην Αθήνα κατά τις 10 ή και πιο αργά καμιά φορά. Όταν βρίσκομαι στο Λονδίνο ή την Αμερική κατά τις 8-9. Γενικά, με εξαίρεση τις περιόδους που έζησα στο Λος Άντζελες, δεν υπήρξα ποτέ αυτό που λένε early bird, καθώς λειτουργώ καλά και δημιουργικά και τις μικρές ώρες.

– Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις;
Πλένω το πρόσωπο και τα δόντια μου και φτιάχνω το κρεβάτι μου. Γενικά το να έχει τάξη ο χώρος μου με βοηθάει να οργανώσω και εγώ τον εαυτό μου για να ξεκινήσω όμορφα τη μέρα μου.

«Δεν υπήρξα ποτέ αυτό που λένε early bird, καθώς λειτουργώ καλά και δημιουργικά και τις μικρές ώρες».

– Τι τρως για πρωινό;
Μια ομελέτα που είναι δική μου συνταγή και πλέον περιλαμβάνεται και στο μενού σε αρκετά από τα μαγαζιά μας στο Nice n Easy group. Περιλαμβάνει: 4 ασπράδια, ένα κρόκο, νυφάδες βιολογικής βρώμης, καρύδια, κανέλα topped με μέλι, ταχίνι, μπανάνα και rasberries.

– Τι ημερήσιο πρόγραμμα γυμναστικής ακολουθείς;
Γυμνάζομαι τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα τη φορά. Η προπόνηση μου ποικίλει ανάλογα την περίοδο και κυμαίνεται από functional, cross fit, βάρη, αερόβιο. Αυτή την περίοδο κάνω περισσότερο βάρη. Δύο μέρες κάνω πόδια, δυο μέρες για το πάνω σώμα και τον κορμό, μια ημέρα κάνω αερόβια και δύο ημέρες ξεκουράζομαι.

Ο Μάνος Γαβράς με τον γυμναστή του Ανδρέα Κολλινιάτη.

– Υπάρχουν τεχνικές πνευματικής συγκέντρωσης που σε βοηθούν να κρατάς τον επιθυμητό ρυθμό στην προπόνηση;
Συγκεντρώνομαι μέσω της μουσικής που ακούω στα ακουστικά μου και με το χρονόμετρο στο κινητό μου καθώς όλες μου οι προπονήσεις, ανεξάρτητα με τι ρουτίνα ακολουθώ γίνονται σε συγκεκριμένο χρόνο με συγκεκριμένα χρονικά διαλείμματα μεταξύ ασκήσεων και σετ.

«Διατηρώ ένα σταθερό τρόπο διατροφής με μικρές διακυμάνσεις ανάλογα τις περιόδους».

– Όταν προετοιμάζεσαι για ένα μεγάλο στόχο πώς μένεις προσηλωμένος;
Σκέπτομαι αυτό που με κάνει να θέλω να πετύχω αυτό τον συγκεκριμένο στόχο. Τον λόγο που τον επέλεξα και το τι σημαίνει για εμένα το αποτέλεσμα. Πόσο θα με εξελίξει σαν άνθρωπο. Εστιάζοντας σε αυτό με βοηθάει να ξεπερνώ τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην πορεία.

«Αυτή την περίοδο κάνω περισσότερο βάρη».

– Υπάρχει κάποιο αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεσαι στο γυμναστήριο;
Τα ακουστικά μου. Άρα, και τη μουσική. Δεν μπορώ να ακούω μουσική, εκτός από κάποιες φορές που κάνω μόνος μου τρέξιμο, γιατί γυμνάζομαι με τον γυμναστή μου ο οποίος μου μιλάει και με παροτρύνει συνεχώς

– Πώς διατηρείς σταθερό το σωματικό σου βάρος;
Διατηρώντας ένα σταθερό τρόπο διατροφής με μικρές διακυμάνσεις ανάλογα τις περιόδους (διακοπές, γιορτές κτλ). Επίσης, δεν κάνω μεγάλα γεύματα.

«Δεν έχω διατροφικά απωθημένα για να τα θεωρώ γουρουνιά. Δεν καταπιέζομαι».

– Πες μας μια διατροφική «γουρουνιά» που επιτρέπεις στον εαυτό σου.
Δεν έχω διατροφικά απωθημένα για να τα θεωρώ γουρουνιά. Δεν καταπιέζομαι. Αν επιθυμήσω κάτι πολύ το τρώω. Απλά έχω μάθει μέσα στα χρόνια να μου αρέσει η υγιεινή διατροφή. Με μικρές εξαιρέσεις αυτό αποζητώ. Έτσι όταν μια στο τόσο θελήσω να φάω μια πίτσα ή κάτι άλλο παχυντικό δεν στερώ τον εαυτό μου από αυτό γιατί ξέρω ότι την επόμενη μέρα θα επιστρέψω στην αγαπημένη μου διατροφική ρουτίνα. Σχεδόν πάντα όμως θέλω να γευτώ μια δυο κουταλιές από κάποιο γλυκό όταν τρώω έξω, ή ένα κομματακι μαύρη σοκολάτα όταν τρώω σπίτι. Αλλά πολύ μικρή ποσότητα. Μου αρέσει να αλλάζω την γεύση μου από το φαγητό με κάτι γλυκό. Δεν με ενδιαφέρει η ποσότητα και το απολαμβάνω σαν να έχω φάει ένα ολόκληρο γλυκό αποφεύγοντας έτσι τις πολλές θερμίδες και το συναίσθημα κορεσμού από την πολλή ζάχαρη.

– Ποια άσκηση μισείς;
Μισούσα τα πόδια, squats και όλα τα παρεμφερή ώσπου πρόσφατα τα επέβαλα στον εαυτό μου ως προτεραιότητα και τώρα πλέον τα γυμνάζω δυο φορές την εβδομάδα με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζω τη συγκεκριμένη ρουτίνα επικεντρώνοντας στο πόσο καλό μου κάνει και στο πόσο καλά νιώθω έπειτα από την προπόνηση.

«Δεν μου αρέσει να ζω χωρίς να ασκούμαι σωματικά. Είναι θέμα ανάγκης».

– Ποιο είναι το νόημα που αντλείς από τη σωματική προσπάθεια, αυτό που σε εμπνέει να συνεχίζεις;
Η σωματική άσκηση είναι κυριολεκτικά απαραίτητη στη ζωή μου. Δεν μου αρέσει να ζω χωρίς να ασκούμαι σωματικά. Δεν ξέρω αν είναι θέμα κάποιου συγκεκριμένου νοήματος, είναι όμως σίγουρα θέμα ανάγκης για μένα. Τρέμω μην τραυματιστώ και αναγκαστώ να μείνω χωρίς άσκηση για κάποιο διάστημα. Για μένα η σωματική άσκηση σημαίνει ποιότητα ζωής και θετική ενεργεία. Αυτό είναι το νόημα και η έμπνευση μου για να συνεχίζω.

«Θεωρώ ότι το τρέξιμο με βοηθά περισσότερο στον τομέα της αντοχής, αλλά πιστεύω ότι ο συνδυασμός διαφορετικών τύπου αερόβιου είναι πάντα καλύτερος».

– Πώς διατηρείς την αντοχή σου; Προτιμάς το τρέξιμο, το κολύμπι ή το ποδήλατο;
Τρέχω αρκετά εκτός της παρούσης περιόδου. Επίσης τρέχω όπου ταξιδεύω Ελλάδα η εξωτερικό. Με το που φτάνω σε κάποιο προορισμό, αν όχι την πρώτη μέρα, τότε την δεύτερη θα τρέξω σίγουρα την περιοχή και θα συνδυάσω άσκηση με εξερεύνηση. Μου αρέσει πολύ όμως και η ποδηλασία. Θεωρώ ότι το τρέξιμο με βοηθά περισσότερο στον τομέα της αντοχής, αλλά πιστεύω ότι ο συνδυασμός διαφορετικών τύπου αερόβιου είναι πάντα καλύτερος.

-Πώς δυναμώνεις τους μυς σου; Προτιμάς όργανα, βάρη ή ελεύθερες ασκήσεις αντίστασης;
τον συνδυασμό των δυο;
Mου αρέσει ο συνδυασμός, αλλά όταν στόχος μου είναι και ο όγκος, εκτός από ενδυνάμωση, τότε εστιάζω περισσότερο στα βάρη.

«Βαριέμαι την αποθεραπεία και αυτό είναι τραγικό λάθος».

– Squat ή pushups; Τι θα ήθελες να είναι ευκολότερο;
Ta squats φυσικά. Αλλά…

– Ζέσταμα ή αποθεραπεία; Τι βαριέσαι περισσότερο;
Την αποθεραπεία. Τραγικό λάθος, αλλά πολλές φορές μου εξαντλείται η υπομονή μετά την προπόνηση και θέλω να φύγω. Πιέζομαι όμως και κάνω έστω και μια σύντομη αποθεραπεία. Ελπίζω να βελτιωθώ στο μέλλον.

«Το τένις είναι το αγαπημένο μου σπορ, το οποίο έχω συνδυάσει με διακοπές και επαγγελματικά ταξίδια».

– Πώς διατηρείς την ελαστικότητα των μυών σου; Ποιες είναι οι «μυστικές» σου διατάσεις;
Τις βρίσκω στο youtube οπότε δεν νομίζω να είναι και πολύ μυστικές. Κάνω basic old school διατάσεις πάντα συνδυασμένες με καλή αναπνοή και μερικές φορές όταν έχω όρεξη με ροή τύπου yoga.

«Κάνω basic old school διατάσεις πάντα συνδυασμένες με καλή αναπνοή και μερικές φορές όταν έχω όρεξη με ροή τύπου yoga».

– Ακούς μουσική όταν γυμνάζεσαι, και ποια;
Πάντα. Κυρίως δυναμική με έντονο beat: House, deep house, rnb κλπ.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σου σπορ και πώς το έχεις εντάξει στο πρόγραμμά σου;
Το τένις, το οποίο έχω συνδυάσει με διακοπές και επαγγελματικά ταξίδια. Όμως το έχω ελαττώσει έπειτα από ένα τραυματισμό στον μηνίσκο. Μου αρέσει όμως πολύ. Χρειάζεται πολύ focus και engagment κάτι που με “αδειάζει” και ξεκουράζει γυμνάζοντας με ταυτόχρονα δημιουργικά.

«Ο ύπνος, οι υγιείς σχέσεις, αλλά κυρίως η ενασχόληση με κάτι που αγαπάμε. Αυτά είναι που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας».

-Ποια είναι η συμβουλή σου για κάποιον που θέλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του αλλά τον «πνίγει» η αμείλικτη καθημερινότητα;
Η καθημερινότητα δεν είναι κάτι ξένο από εμάς που μας επιβάλλεται από κάποιον εξωγενή παράγοντα. Είναι αυτό που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι καθημερινά με τις επιλογές μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εντάξουμε και την σωματική και πνευματική άσκηση σε αυτήν και τότε θα εκπλαγούμε από το πόσο θα βελτιωθεί ο τρόπος που βλέπουμε τη ζωή μας γενικότερα.

-Ποια τρία πράγματα, εκτός από την άσκηση και τη διατροφή, καθορίζουν την ποιότητα της ζωής σου;
Ο ύπνος, οι υγιείς σχέσεις, αλλά κυρίως η ενασχόληση με κάτι που αγαπάμε. Με κάτι για το οποίο έχουμε πάθος. Αυτό γίνεται η κινητήρια δύναμη για όλα.

 

//Η φωτογράφηση έγινε στο γυμναστήριο New York Club, Φαραντάτων 4, Αμπελόκηποι.

 

Διαβάστε ακόμα: Αλέξης Παππάς – «Σκέφτομαι όπως ένα παιδί και απολαμβάνω την προπόνηση σαν παιχνίδι.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top