Ο πρώτος μου Olympus Marathon το 2010, μέσα στον Ενιπέα, τμήμα της διαδρομής που θέλει να έχεις αποθέματα δυνάμεων για να έρθει το σωστό αποτέλεσμα.

«Ο πρώτος μου Olympus Marathon, το 2010, μέσα στον Ενιπέα: ένα τμήμα της διαδρομής που θέλει να έχεις αποθέματα δυνάμεων για να έρθει το σωστό αποτέλεσμα».

Ποια είναι η βασική σας ασχολία στη ζωή;
Είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ζω στα Γιάννινα και εργάζομαι στην τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών. Είμαι επίσης Βοηθός Εκπαιδευτή Ορειβατικού Σκι και Βοηθός Εκπαιδευτή Αναρρίχησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης.

Γιατί τρέχετε;
Μέσα από το τρέξιμο αντλώ τη δύναμη για να αισθάνομαι υγιής.

Ποιος είναι ο στόχος σας; (Αγώνας, απόσταση, χρόνος, άλλο).
Επειδή ασχολούμαι κυρίως με το ορεινό τρέξιμο, στόχος μου είναι πρώτα η επαφή με το φυσικό περιβάλλον και μετά ο αγώνας. Όταν βάλω στόχο έναν αγώνα, προετοιμάζομαι κατάλληλα ώστε να ξεπεράσω τις δυσκολίες της διαδρομής, κάνοντας μια καλή επίδοση.

«Δεν ξέρω πόσο εθισμένος είμαι με το τρέξιμο και σε τι βαθμό, όμως από μικρός πάντα έτρεχα. Μάλλον είμαι ‘’γλυκά’’ εθισμένος».

Ποιο είναι το κίνητρό σας για να βγείτε από την πόρτα, ακόμα και όταν είστε κουρασμένος;
Αρκετές φορές νιώθω κουρασμένος, ένα χαλαρό τρέξιμο όμως κοντά στη λίμνη με αποζημιώνει. Το κίνητρο είναι ο τόπος και η ομορφιά της φύσης αυτή που με κάνει να ξεχνώ την κούραση.

Τρέχετε μετά μουσικής;
Σε κάποιες προπονήσεις παίρνω μαζί μου ένα μικρό mp3, τις περισσότερες φορές όμως δεν ακούω μουσική όταν τρέχω.

Τι σας «ρίχνει» στο τρέξιμο;
Τα σκουπίδια στο βουνό και η κακοποίηση της φύσης από τον άνθρωπο στο βωμό του προσωπικού του κέρδος.

Και τι σας «ανεβάζει» περισσότερο;
Η φύση είναι ένας ζωντανός και άμεσα συνδεδεμένος με τον άνθρωπο οργαννισμός, ό,τι συμβαίνει σε αυτή μας επηρεάζει. Τα χρώματα, οι μυρωδιές, ποτέ δεν είναι τα ίδια, περνάς από ένα μονοπάτι και κάθε φορά που η εικόνα εναλλάσσεται νιώθεις και διαφορετικά, είναι η ενέργεια που αντλείς και αυτό σε ανεβάζει.

Στον Faethon Olympus Marathon το 2013, σε κάθε κορυφή που ανέβαινα νόμιζα ότι συναντούσα και ένα από τους 12 θεούς του Όλυμπου.

«Στον Faethon Olympus Marathon το 2013, σε κάθε κορυφή που ανέβαινα νόμιζα ότι συναντούσα και έναn από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου».

Τι σκέφτεστε όταν διανύετε μεγάλες αποστάσεις;
Στις μεγάλες αποστάσεις έχεις πάρα πολύ χρόνο να σκεφτείς τα πάντα. Ευχάριστες σκέψεις ή προβλήματα καθημερινότητας έρχονται και φεύγουν, άλλοτε αργά σαν σύννεφα, άλλοτε γρήγορα σαν αστραπή.

Διαβάστε ακόμα: Πώς κολύμπησε –και έσπασε τα κοντέρ– 101 υγρά χιλιόμετρα: από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη.

Από πού αντλείτε έμπνευση για να πάτε ένα χιλιόμετρο παρακάτω, όταν φτάνετε στα όριά σας;
Από τα αγαπημένα μου πρόσωπα και φίλους, από μια σκέψη που θα μου έρθει ή από κάτι που θα παρατηρήσω την ώρα που τρέχω και με κάνει να θέλω να ξεπεράσω τα όριά μου.

Το τρέξιμο είναι για εσάς και διαλογισμός; Νιώθετε ότι σας ωφελεί και ψυχικά;
Το τρέξιμο είναι διαλογισμός. Όταν θες να νιώσεις πραγματικά ελεύθερος στην ψυχή και στο σώμα βγες έξω και τρέξε!

Είναι αλήθεια ότι προκαλεί έναν γλυκό «εθισμό»; Πόσο εξαρτημένος νιώθετε;
Δεν γνωρίζω πόσο εθισμένος είμαι και σε τι βαθμό, από μικρός όμως πάντα έτρεχα, μάλλον είμαι «γλυκά» εθισμένος.

Στον Olympus Marathon το 2011, στον τερματισμό με τον Νίκο έχοντας κάνει ρεκόρ διαδρομής με χειρουργημένο αγκώνα.

«Στον Olympus Marathon το 2011, στον τερματισμό με τον Νίκο Καλοφύρη, έχοντας κάνει ρεκόρ διαδρομής με χειρουργημένο αγκώνα».

Έχετε λάβει μέρος σε αγώνες; Τι σας έμεινε από την εμπειρία;
Έχω λάβει μέρος σε αρκετούς αγώνες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέσα από το τρέξιμο θέλω να βιώνω καινούργιες εμπειρίες, να γνωρίζω ανθρώπους και τις ομορφιές του κάθε τόπου. Σε έναν αγώνα όμως αυτό που κυρίως σε κάνει να νιώθεις όμορφα, είναι η επαφή με το φυσικό στοιχείο. Ως αθλητής του ορειβατικού σκι η πιο δυνατή εμπειρία που είχα σε αγώνα είναι αυτή στο Pierra Menta των Γαλλικών Άλπεων.

«Αν το τρέξιμο είναι συνήθεια για μαζοχιστές; Έτσι το λένε όσοι δεν τρέχουν».

Έχετε τρέξει σε μαραθώνιο;
Έχω τρέξει ημιμαραθώνιο στα έντεκα χρόνια μου και το επιχείρησα ξανά μετά από τριάντα χρόνια, στην επέτειο των 2.500 χρόνων της κλασικής διαδρομής. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία, έχοντας περάσει τόσα χρόνια, να τερματίζω ξανά στο Καλλιμάρμαρο στάδιο.

Ποια είναι η κορυφαία σας επίδοση έως σήμερα;
Tο 5:35 στο Olympus Marathon.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας υγιεινό σνακ;
Κέικ με σταφίδες και ινδική καρύδα.

Έχετε τραυματιστεί τρέχοντας;
Πέρυσι χτύπησα στον καρπό μου στο Zagori Mountain Race, εγκατέλειψα την προσπάθεια έχοντας αφόρητους πόνους. Αλλά και στο ορειβατικό σκι και στο ποδήλατο είχα άσχημους τραυματισμούς, χρειάστηκε να χειρουργηθώ και να μείνω χωρίς τρέξιμο. Βρήκα όμως μια ευκαιρία για ξεκούραση, κάτι που ο οργανισμός το χρειάζεται.

3. PIERRA MENTA 2010

«Στο Pierra Menta το 2010, έναν από τους δυσκολότερους αγώνες Ορειβατικού Σκι στις Γαλλικές Άλπεις, αφού πρέπει να τερματίσεις 4 ετάπ καλύπτοντας 10.000 μέτρα υψομετρική και περίπου 100 χιλιόμετρα απόσταση».

Πού τρέχετε συνήθως και γιατί;
Στην Ήπειρο ο τόπος είναι μαγικός, είμαι πολύ τυχερός που μένω στα Ιωάννινα. Έχουμε το δάσος του Φρόντζου πάνω από την πόλη, με όμορφες διαδρομές, αλλά το Μέτσοβο και τα Ζαγόρια με την οροσειρά της Πίνδου είναι από τα αγαπημένα μου.

Ποιο είναι το ωραιότερο σημείο που έχετε τρέξει;
Είναι πολλά τα ωραία μέρη που τρέχω. Ξεχωρίζω τις κοιλάδες Βοϊδομάτη και Αώου με τις κορυφές της Γκαμήλας, την Βάλια Κάλντα με τις λίμνες της Φλέγγας και το Δάσος της Ρόνας στο Ανήλιο.

Διαβάστε ακόμα: Αυτός είναι ο Έλληνας που ταξίδεψε και στις 194 χώρες του πλανήτη –και μπήκε στο βιβλίο Γκίνες.

Έχετε τρέξει στο σκοτάδι και πού;
Ναι, σε αγώνα Ultra στο Παρανέστι, αλλά και πολλές φορές με έχει πιάσει η νύχτα τρέχοντας στην προπόνηση. Δεν μου αρέσει να τρέχω για πολλές ώρες τη νύχτα. Η αγαπημένη μου ώρα είναι όταν σουρουπώνει, τότε που τα χρώματα αλλάζουν, η φύση ηρεμεί και το τρέξιμο είναι πολύ ευχάριστο, ειδικά μετά από μια δύσκολη μέρα εργασίας.

Κάνετε διατάσεις και πότε;
Ναι, κυρίως μετά το τρέξιμο, για να αποκτήσουν ξανά ελαστικότητα κάποιες μυϊκές ομάδες.

Στο Pierra Menta το 2010, λίγο πριν βγω στην κορυφή Grand Mont σημείο του αγώνα όπου σε περιμένει ένα διάδρομος χιλιάδων θεατών έχοντας ανέβει εκεί από τα ξημερώματα.


«Στο Pierra Menta το 2010, λίγο πριν βγω στην κορυφή Grand Mont, σημείο του αγώνα όπου σε περιμένει ένας διάδρομος χιλιάδων θεατών, έχοντας ανέβει εκεί από τα ξημερώματα».

Πώς μετράτε την απόσταση που διανύετε;
Δεν μετράω την απόσταση, αλλά την υψομετρική διαφορά που καλύπτω και η απόσταση βγαίνει από μόνη της.

Αν έχετε σκύλο, τον παίρνετε μαζί στην προπόνηση;
Κάποτε, που είχα, τον έπαιρνα στο ορειβατικό σκι, ήταν καλή παρέα.

Το τρέξιμο σάς βοήθησε να ξεπεράσετε κάποια εξάρτηση;
Προσωπικά δεν είχα κάποια εξάρτηση, έχω όμως πολλούς φίλους που το τρέξιμο τους βοήθησε να απεξαρτηθούν από το κάπνισμα.

Αλήθεια τώρα: Δεν υπάρχουν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες που βαριέστε να πάτε για τρέξιμο;
Δεν βαριέμαι ποτέ το τρέξιμο! Υπάρχουν ωστόσο φορές που το σώμα παίρνει την απόφαση ότι χρειάζεται ξεκούραση: τότε πρέπει να το ακούμε και να του χαρίζουμε ένα μικρό διάλειμμα.

Στα Χνάρια της Αρκούδας 2013

«Στα Χνάρια της Αρκούδας το 2013, στον χαρακτηριστικό βράχο της διαδρομής, σημείο του αγώνα όπου πολλές φορές στην προπόνηση με τον Νίκο Καλοφύρη έχουμε δει το πανέμορφο πλάσμα».

Τελικά έχει πλάκα να τρέχεις, ή είναι συνήθεια για μαζοχιστές;
«Συνήθεια για μαζοχιστές» το λένε όσοι δεν τρέχουν.

«Οι άνθρωποι δεν ‘’τρελάθηκαν’’ τα τελευταία χρόνια και παίρνουν τους δρόμους τρέχοντας. Απλώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν μια πολύ ωραία πλευρά της ζωής».

Γιατί νομίζετε ότι όλοι έχουν «τρελαθεί» τα τελευταία χρόνια και παίρνουν τους δρόμους τρέχοντας;
Κανείς δεν τρελάθηκε ξαφνικά, απλώς όλο και περισσότεροι αρχίζουν να ανακαλύπτουν μια πολύ ωραία πλευρά της ζωής.

Έχετε κάποιον αγαπημένο δρομέα;
Τον Νίκο Καλοφύρη, από τον οποίο έχω πάρει τις περισσότερες γνώσεις σχετικά με το ορεινό τρέξιμο. Δεν είναι μόνο ένας πολύ καλός φίλος για μένα, αλλά και ένας άνθρωπος που έχει εμπνεύσει πολλούς στο χώρο μας.

Διαβάστε ακόμα: Πώς τρέχοντας στο Νεπάλ, κατάλαβε πού βρίσκεται στ’ αλήθεια η ευτυχία.

Στον Olympus Marathon το 2011, στο οροπέδιο των μουσών λίγο πριν τον σταθμό  του Μιχάλη στο καταφύγιο.

«Στον Olympus Marathon το 2011, στο Οροπέδιο των Μουσών, λίγο πριν τον σταθμό του Μιχάλη Στύλλα στο καταφύγιο».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top