Η ιδανική εικόνα για τα μεσημέρια της Κυριακής: το τραπέζι κατάφορτο από καλούδια.

Ποτέ η Κυριακή δεν θα είναι σαν τις άλλες ημέρες: Η προσδοκία του πρωινού, όταν ξυπνάς ελευθερωμένος από τα «πρέπει» της δουλειάς και των υποχρεώσεων. Να μπαίνεις κάτω από το ντους χωρίς να έχεις το άγχος ότι θα αργήσεις στη δουλειά. Να διαβάζεις την εφημερίδα σου σιγοπίνοντας τον καφέ σου. Κι ύστερα να σκέφτεσαι τι καλά θα φας το μεσημέρι. Να σου έρχονται οι μυρωδιές από την κουζίνα των αναμνήσεων. Από οικογενειακές μαζώξεις με μαμάδες και γιαγιάδες στα ενδότερα, από ταβερνοεξόδους με φίλους αλλά και από το επικό Κυριακάτικο σκηνικό που στήνει τους τελευταίους χειμώνες ο Άρης Βεζενές και μόλις ξεκίνησε για φέτος!

Πάπια ψητή στον ξυλόφουρνο (το άχυρο παίζει το ρόλο του), πασπαλισμένη με ανθό αλατιού.

Ο Βεζενές, ανήσυχος σεφ όπως πάντα, έχει βάλει στόχο να μας μεταφέρει στο εστιατόριό του κάτι από την γιορτινή ατμόσφαιρα του οικογενειακού τραπεζιού. Όντως, φέτος είναι η πέμπτη χρονιά που διαμορφώνει μια άλλη, εντελώς διαφορετική κατάσταση, σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες. Το φετινό κυριακάτικο τσιμπούσι στο  Vezené φέρει δύο τίτλους που δεν μπορείς να παραγνωρίσεις: «Sunday roast» και «σχεδόν σαν της μαμάς». Τίτλοι που σα να ευωδιάζουν τραγανή πετσούλα, καραμελωμένο σκόρδο, βουτυρένιο βούτυρο και απαλές τανίνες κόκκινου κρασιού.

Εκλεκτό rib: ο μοσχαρίσιος «σιδηρόδρομος» σιγοψήνεται στα κάρβουνα.

Ξεκινώντας από τον Νοέμβριο, το εστιατόριο ανοίγει τις πόρτες του από τη 1μμ και για όλες τις Κυριακές του χειμώνα. Ευπρόσδεκτοι σε αυτό το κάλεσμα είναι όλοι. Αι γενεαί πάσαι: Ελεύθεροι, παντρεμένοι, πολιορκημένοι, χωρισμένοι με διάθεση για φλερτ, αντροπαρέες post-poker, γυναικείο pre-theater, και όλοι όσοι επιθυμούν να βιώσουν στιγμές φιλίας και θαλπωρής.

Πολλαπλές εκδοχές της πατάτας στα συνοδευτικά, όπως οι Pommes Anna, ο βουτυράτος πουρές και οι αμερικάνικες «σπαστές» τύπου Hash.

Πρωταγωνιστές στο πιάτο, οι μακράς ωρίμανσης πρωτεΐνες, τα εξαιρετικά βοδινά κυρίως κρέατα δηλαδή, μαγειρεμένα με τις πρωτόγονες, απλές τεχνικές του ξυλόφουρνου, της κατσαρόλας, της σούβλας και της θράκας. Αίμα, φωτιά, κρασί, τελετουργία! Με ιερουργό τον Άρη Βεζενέ.

Αίμα, φωτιά, κρασί, τελετουργία! Με ιερουργό τον Άρη Βεζενέ.

Το φαγητό θα συνοδεύεται όχι μόνο από κρασί, αλλά και από κυριακάτικα cocktails της ομάδας του Birdman Japanese Pub+Grill (το μικρό αδελφάκι του Vezené), με after hangover εκτελέσεις σε Bloody Mary (ζητείστε το πικάντικο), Mimosa (με αυθεντική σαμπάνια και χυμό πορτοκάλι) και Martini (νεοϋορκέζικης διαύγειας).

Πολύχρωμη στρώση από ντοματούλες που καραμελώνουν στον ξυλόφουρνο με δενδρολίβανο. Ευτυχία!

Το μενού θα ανοίγει μια κολασμένη κρεατόσουπα από κολλαγονούχα βοδινή ουρά με Ιαπωνικό φιδέ τύπου Ramen, με αγάπη από την κουζίνα του Birdman. Τα γιατρεύει όλα. Στη συνέχεια θα περνά σε αταβιστικά κρεοφαγικά πεδία με πιάτα όπως το μεδούλι, τα γλυκάδια, και οι καρδούλες. Κόλαση.

Το φαγητό θα συνοδεύεται όχι μόνο από κρασί, αλλά και από κυριακάτικα cocktail της ομάδας του Birdman Japanese Pub+Grill. Δοκιμάστε ένα σοβαρό αθηναϊκό negroni με Otto’s Athens Vermouth.

Στην καρδιά του μενού θα πρωταγωνιστούν ένδοξες βοδινές κοπές όπως Cote De Boeuf, Delmonico και Tomahawk από πληθωρικές ράτσες όπως Dexter, Wagyu, Belted Galloway. Κι ακόμα κατσικίσια μπούτια Βόνιτσας, πάπιες, φραγκόκοτες και κότσια βοοειδών από διεθνείς αρχέγονες φυλές χορτοφαγικής εκτροφής από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και τη Σουηδία.

Το μενού θα δίνει έμφαση σε ένδοξες βοδινές κοπές.

Στις εκπλήξεις αυτών των Κυριακών θα περιλαμβάνεται και η τεχνική του χρυσαφένιου τηγανιού, μια premium “γουρουνιά” τύπου KFC, σε 100 ημερών κοτόπουλα Κρήτης μαριναρισμένα σε ξινόγαλο. Μιλάμε για απίθανη αντίστιξη τραγανής κρούστας και ζουμερού εσωτερικού. Προσοχή μην καείτε! Ακόμα, οι signature πίτες – flatbreads του Άρη στον ξυλόφουρνο με κυνήγια και λαχανικά. Πολλαπλές οι εκδοχές της πατάτας στα συνοδευτικά, όπως οι Pommes Anna, ο βουτυράτος πουρές και οι αμερικάνικες «σπαστές» τύπου Hash. Μη φάτε πρωινό.

Βουτυράτη τάρτα τατέν με χρυσαφένια μήλα. Για να αλλάξουμε γεύση στο στόμα μετά το κρέας.

Το μενού της Κυριακής δεν θα είναι διαθέσιμο στο καθημερινό a la carte. Είναι πιάτα που κάποιος μπορεί να γευτεί αποκλειστικά και μόνο αυτή την ημέρα. Όλα μπαίνουν στην μέση, ή τουλάχιστον αυτό προτείνει ο Βεζενές. Και για τους πολύ μερακλήδες: Κάντε νόημα στον σερβιτόρο να σας φρεσκοτρίψει λίγη τρούφα (μαύρη αλλά και την ακριβότερη και αρωματικότερη λευκή) πάνω από τα διάφορα καλούδια του τραπεζιού. Δοκιμάστε τη πάνω στο ψητό κοτόπουλο και θα μας θυμηθείτε. Και κάπως έτσι ξεκινάει το μοίρασμα.

Τα τραπέζια είναι έτοιμα στρωμένα και μας περιμένουν.

Όσο για τη μουσική επένδυση του μεσημεριού, είναι κάλτ: Ετοιμαστείτε για νοσταλγικά 80’ς ακούσματα από Evelyn Champagne King, Milli Vanilli, Samantha Fox (!) και Nena.

 

//Κρατήσεις: +302107232002, Email: [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα: Ο σκεπτόμενος κρεουργός Άρης Βεζενές γοήτευσε στο event των ARTISANS.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top