Salvas III

Η δημιουργικότητα του Cucina Caruso, αυτή τη σεζόν, αναδεικνύεται ιδανικά μέσα από το ειδυλλιακό περιβάλλον του Salva’s, με φόντο το λιμάνι της Τήνου. (photo credit Cucina Caruso)

Tον δημιουργό του blog, εννοώ. Ο δημιουργός του άρθρου δεν έχει σχέση με την ιστορία. Ή μάλλον έχει, μιας και γνωρίζει τον δημιουργό τού blog εξ απαλών ονύχων – από παιδί, στα ελληνικά.

Και μπορεί να επιβεβαιώσει (το σταματάω τώρα αυτό με το τρίτο πρόσωπο) πως η απόλαυση της ζωής ήταν πάντα το κυρίαρχό του μέλημα. Σε βαθμό εξοργιστικό, πολλές φορές, για τους γύρω του που κατά κανόνα ήταν, ας πούμε, πιο δεκτικοί σε συμβιβασμούς.

Αυτή του λοιπόν η… δυσανεκτικότητα στους συμβιβασμούς, ειδικά τους γευστικούς, σε συνδυασμό με το ότι αντιμετωπίζει τη μαγειρική κυρίως ως κουλτούρα και τις συνταγές του και ως conversation pieces, ήταν αυτή που έχει κάνει το www.caruso.gr το #1 blog μαγειρικής σήμερα.

Και να ένα ακόμη παράδειγμα του πώς μπορείς να κάνεις το hobby σου εργασία. Διότι, μέσα από την επιτυχία του Cucina Caruso, ενός προσωπικού κατ’ αρχάς blog που ξεκίνησε ως after-office hobby, ο «διαφημιστής και διευθυντικό στέλεχος» Δημήτρης βρήκε τελικά τον προορισμό του. Που είναι αυτός ενός διαχρονικά ανήσυχου chef-δημιουργού, αντί για εκείνον ενός «καταξιωμένου» chef-διεκπεραιωτή.

Chef & sous chefs

Η μαγειρική για τον chef είναι «αισθήσεις και τεχνική, ιστορία και καινοτομία, μνήμες και εξερευνήσεις, οικογένεια και φίλοι, θαλπωρή και ξελόγιασμα». Εδώ με τις Ελένη Δοξιάδη και Μαριάννα Μητσού. Ή απλώς, ο κύριος με τις sous. (photo credit Cucina Caruso)

Και επειδή, αφενός, ποτέ δεν είναι αργά για ένα καινούργιο ξεκίνημα και, αφετέρου, κάθε καινούργιο ξεκίνημα δίνει ζωή, o Δημήτρης, μετά το επιτυχημένο πείραμα ενός pop-up restaurant στο αθηναϊκό στέκι Common Secret το χειμώνα που μας πέρασε, ανέλαβε αυτό το καλοκαίρι να εξελίξει γαστρονομικά (και ανανεώσει πολιτισμικά) το Salva’s, ένα πολύ κομψό πλέον restaurant στο ομορφότερο μέρος της Χώρας της Τήνου, πάνω στη θάλασσα.

Κορυφαίο, σε έμπνευση και σε γεύση, το «Ωμόν Nτιέ», το καλύτερο steak tartare ανατολικά της Πόλης του Φωτός.

Πώς; Απευθυνόμενος κατ’ αρχάς σ’ ένα γευστικά εκπαιδευμένο κοινό όπως είναι αυτό της Τήνου, είτε αυτό αποτελείται από τους μόνιμους κάτοικους του νησιού είτε από τους τυπικούς του επισκέπτες (εντάξει, εκτός από τον Δεκαπενταύγουστο).

Και έχοντας παράλληλα πρόσβαση σ’ έναν τόπο με εκλεκτή πρώτη ύλη, η οποία, εκτός από την πολυπόθητη για σεφ σιγουριά, προσφέρει και απεριόριστες πρακτικά δυνατότητες σε δημιουργία και καινοτομία, συνιστώντας το Α σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα – με το Ω να είναι οι sous chefs Ελένη Δοξιάδη και Μαριάννα Μητσού.

Δημιουργία και καινοτομία που γίνονται προφανείς με το που αντικρίζεις το διασκεδαστικό menu του Salva’s, δια χειρός του ίδιου του «διαφημιστή». Η χορταστική αφήγηση, USP εδώ και καιρό του Cucina Caruso, συνδυάζεται εδώ με ξεχωριστές περιγραφές πιάτων που, εξελίσσοντας οικείες γεύσεις με διαφορετικό τρόπο, όχι μόνο ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, αλλά φωνάζουν πρωτοτυπία.

Collage

Πιάτα όπως τα «Ωμόν Ντιέ», «Κολασμένες Άτακτες Γαρίδες», «Τόνος σε Τόνους Τήνου», «Αποδομημένος Μουσακάς», «Απλότητος Εγκώμιον» κ.ά. επαναπροσδιορίζουν το αξίωμα που θέλει στη μαγειρική το ένα μισό να είναι η εκτέλεση και το άλλο μισό η παρουσίαση. Διότι υπάρχει κι άλλο ένα μισό που είναι η ονομασία και η περιγραφή. (photo credit Cucina Caruso)

Δείτε: «Συνοικέσιο Ανάμεσα σε Πικάντικους Γίγαντες Πρεσπών Φούρνου και Ψητού Τηνιακού Λουκάνικου Μάραθου με Κουμπάρο Γκρέιπφρουτ», «Αποδομημένος Μουσακάς με Τηνιακές Μελιτζάνες, «Ραγού Μοσχαριού Μαγειρεμένο επί Εξάωρο και Μπεσαμέλ με Καπνιστή Μελιτζάνα», «Κολασμένο Σεβίτσε με Τέσσερις Πολύ Άτακτες Φρέσκες Γαρίδες»…

Και δεν είναι μόνον οι περιγραφές. Γιατί τα πιάτα έχουν και ανάλογα ευρηματικές ονομασίες. Με έμπνευση και, κυρίως, με tongue-in-cheek χιούμορ: «Σαλάτα Τηνουάζ», «Τσίμπα το Μαγουλάκι», «Ποιος Πείραξε τα Γεμιστά της Γιαγιάς Ναυσικάς;», «Κρεασιόν Σχάρας», «Τόνος σε Τόνους Τήνου» και το κορυφαίο, σε έμπνευση και σε γεύση, «Ωμόν Nτιέ», για το καλύτερο steak tartare ανατολικά της Πόλης του Φωτός.

Ο Δημήτρης Παπαζυμούρης και το Cucina Caruso θα είναι στο ειδυλλιακό setting του Salva’s μέχρι και το Σεπτέμβριο. Πείνασα. Λέω να πεταχτώ ξανά στο νησί ένα Σαββατοκύριακο.. Εξάλλου, τι είναι η Τήνος, δυο κουπιές δρόμο…

//”Salva’s”, λεωφ. Σταυρού-Κιονίων, Τήνος, τηλ. 22830-23733, Email: [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα: Τα top 5 καλοκαιρινά must της Αίγινας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top