O μόνος ορθός δρόμος είναι αυτός του εμβολιασμού (Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC).

Στο 99% των περιπτώσεων μια φωτιά σβήνει με νερό ή κάποιον ειδικό παράγοντα πυρόσβεσης. Υπάρχουν, όμως, και πυρκαγιές που αναπτύσσουν τόσο υψηλές θερμοκρασίες που το υγρό στοιχείο εξατμίζεται πριν φτάσει στην καρδιά τους. Στην Ελλάδα καίει εδώ και δεκαετίες μία φωτιά που δεν λέει να σβήσει με τίποτα. Άλλοτε σε χαμηλή ένταση, άλλοτε σκορπώντας γύρω της τον όλεθρο. Ο λόγος για τον λαϊκισμό που πάει χέρι, χέρι με τη συνωμοσιολογία.

Μετά από μια δεκαετία «υποταγής» στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε και αφού αποδείχθηκε ότι ο όνος τελικά δεν πετάει, το νέο πεδίο διαμαρτυρίας είναι ακόμα πιο αστείο (αν δεν ήταν τραγικό): το εμβόλιο. Από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανελέητη μάχη κατά των εμβολιασμών και των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας. Στην αρχή οι μπροστάρηδες του «αντί» κινήματος ήταν κατά της μάσκας και των περιορισμών στις κοινωνικές συγκεντρώσεις. «Μάσκα ίσον χούντα», ήταν το σύνθημα που γέμισε τοίχους της Αθήνας.

Στη συνέχεια τους χάλαγε το εμβόλιο mRNA γιατί «θα επηρέαζε το DNA». Αν τους ζητήσεις, βέβαια, να σου κάνουν… spelling τους όρους θα σου απαντήσουν ότι δεν είναι επιστήμονες. Αλλά ξέρουν με βεβαιότητα ότι το mRNA «χαλάει» το DNA.

Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράγματι επιλογή. Αλλά βαθιά αντικοινωνική επιλογή.

Τώρα ήρθε η σειρά του… συνταγματικού δικαίου. «Οι διευκολύνσεις είναι αντισυνταγματικές, διχάζετε την κοινωνία σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους». Μόνο την Equal Rights Amendment του αμερικανικού Συντάγματος δεν έχουν επικαλεστεί ακόμα. Για να είμαστε ξεκάθαροι. Η άρνηση εμβολιασμού είναι αναφαίρετο δικαίωμα και προσωπική επιλογή. Αλλά βαθιά αντικοινωνική επιλογή, συνειδητά αντικοινωνική, όταν συνοδεύεται με το «εγώ δεν θα κάνω το εμβόλιο και εσύ έχεις ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να με ανεχθείς». Τώρα αν στο μεσοδιάστημα ξαναγεμίσουν οι ΜΕΘ και ξανακλείσει η οικονομία, τσιμουδιά, σιωπή, nada.

Ε, λοιπόν, όσοι προσέχουμε εδώ και ενάμισι χρόνο, όσοι πήραμε το «ρίσκο» – αν το θέλουν έτσι – να κάνουμε το εμβόλιο, όσοι συνυπολογίζουμε στις αποφάσεις μας το κοινωνικό σύνολο, είμαστε de facto καλύτεροι πολίτες. Και δεν θα ανεχθούμε να πληρώσουμε – και πάλι – το μάρμαρο για πάρτη τους. Εμείς είμαστε αυτοί που πραγματικά νοιαζόμαστε για τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας, με πρώτο και ύψιστο αυτό της ζωής.

Δεν θα παραδοθεί η λογική και η επιστήμη στη συνωμοσιολογία. Δεν θα τινάξουμε τη δημόσια υγεία και την οικονομία στον αέρα. Αυτή τη φορά όχι.

Ξαναγυρίζοντας στην άσβεστη φωτιά του λαϊκισμού από την οποία ξεκινήσαμε. Ο μόνος τρόπος για να την καταπνίξουμε είναι να της στερήσουμε το οξυγόνο, το βασικό στοιχείο που επιτρέπει το ξέσπασμα και την τροφοδοσία της. Αυτή τη φορά δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω. Να μην χαϊδέψουμε αυτάκια, να μην πούμε «έλα μωρέ και αυτοί σαν εμάς είναι».

Όχι δεν είναι σαν εμάς. Μπορεί να είναι κύριοι της μοίρας τους αλλά δεν θα ορίσουν τη δική μας. Όπως στρώνουν ας κοιμηθούν. Δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους κοινωνικών συναναστροφών ή θα πληρώνουν με δικά τους χρήματα τα απαραίτητα τεστ. Δεν θα παραδοθεί η λογική και η επιστήμη στη συνωμοσιολογία. Δεν θα τινάξουμε τη δημόσια υγεία και την οικονομία στον αέρα. Αυτή τη φορά όχι.

Όσο για την… πειθώ. Αν μετά από 185 εκατομμύρια κρούσματα και 4 εκατομμύρια νεκρούς δεν έχουν πεισθεί, δεν χρειάζονται καινούριο τηλεοπτικό σποτάκι. Μια βόλτα, βράδυ εφημερίας σε ΜΕΘ, θα τους κάνει να δουν με τι παίζουν.

ΥΓ1. Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να σκεφτεί πριν πράξει οτιδήποτε, ότι οι υπεύθυνοι πολίτες είναι οι πραγματικά «επικίνδυνοι» αν νιώσουν ότι αδικούνται – ξανά.

ΥΓ2. Οι καταστηματάρχες που δυσκολεύονται να χωρίσουν εμβολιασμένους και μη, να γνωρίζουν ότι οι εμβολιασμένοι πελάτες (οι κατα τεκμήριο πιο σοβαροί πελάτες) θα δυσκολευτούν να ξαναεπισκεφτούν τα μαγαζιά τους. 

 

Διαβάστε ακόμα: Ηλίθιοι όλου του κόσμου, η επιστήμη θα σας σώσει.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top