Το χθεσινό τρομακτικό ατύχημα του Grosjean στο Μπαχρέιν μπορεί δυνητικά να εξελιχθεί στην τέλεια διαφημιστική καμπάνια υπέρ της επιστήμης (f1i.com).

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα τρομακτικό ατύχημα στη Formula 1 με τον γόρδιο δεσμό της δυσπιστίας απέναντι στο επερχόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού; Φαινομενικά καμία. Αλλά αν μια κυβέρνηση, ένας διεθνής οργανισμός, μια φαρμακευτική εταιρεία ή οποιοσδήποτε φορέας που έχει εμπλακεί σε αυτή την καταραμένη μάχη χαρακωμάτων ενάντια σε έναν αόρατο εχθρό που έχει γυρίσει την ανθρωπότητα έναν αιώνα πίσω, ήθελε να βρει ένα πάτημα για να πει σε όλους «κοιτάξτε ρε, την επιστήμη πρέπει να εμπιστευτούμε, κοιτάξτε αυτή τον έσωσε», το χθεσινό τρομακτικό ατύχημα του Grosjean στο Μπαχρέιν μπορεί δυνητικά να εξελιχθεί στην τέλεια διαφημιστική καμπάνια.

Τι είδαμε χτες; Τον θρίαμβο της Τεχνολογίας Υλικών κόντρα σε δυνάμεις που λιώνουν  το ατσάλι. Τον θρίαμβο της επιστήμης. Το HALO, το σύστημα που προστατεύει τους οδηγούς και που κάποιοι πριν μερικά χρόνια δεν το ήθελαν… για αισθητικούς λόγους, έσπρωξε σαν βούτυρο τις ατσάλινες μπαριέρες που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν λειτουργήσει σαν γκιλοτίνα, παίρνοντας το κεφάλι του Grosjean.

Η άποψη ενός εντατικολόγου, ενός λοιμωξιολόγου, ενός πνευμονολόγου, μπορεί να μπει στην ίδια αρένα με την άποψη του κάθε κατακαημένου;

Η πληθωριστική δημιουργία θεωριών συνωμοσίας και… εναλλακτικών μπουρδολογιών είναι φαινόμενο των καιρών μας. Και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ο εκδημοκρατισμός της άποψης μέσω των social media έδωσε βήμα στον κάθε κακομοίρη αλλά και στον κάθε υστερόβουλο να υπονομεύσει πνευματικές κατακτήσεις αιώνων. Η άποψη ενός εντατικολόγου, ενός λοιμωξιολόγου, ενός πνευμονολόγου, μπορεί να μπει στην ίδια αρένα με την άποψη του κάθε κατακαημένου που ζει το όνειρο για τα δικά του 15 λεπτά δημοσιότητας.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να επιχειρηματολογούν διευθυντές ΜΕΘ για να αποδομήσουν κάθε άσχετο που λέει το κοντό του και το μακρύ του. Να απολογούνται δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες που «τόλμησαν» να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο σε κλάσμα του χρόνου που συνήθως απαιτείται. Και το έκαναν όχι για φιγούρα, όχι για να πουλήσουν επιστημοσύνη και «μετοχές», αλλά γιατί οι συνθήκες είναι τόσο πιεστικές όσο ποτέ τον τελευταίο αιώνα.

Στην εικόνα του Grosjean που απεγκλωβίζεται μέσα από μία κόλαση φωτιάς αγρατζούνιστος, συμπυκνώνεται μια επική νίκη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού απ’ ό,τι φαίνεται έρχεται. Και μαζί του αναδύονται κάθε μέρα καινούριες αντιστάσεις καφενειακού επιπέδου. Στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία εναπόκειται στο επιστημονικό κατεστημένο να μετριάσει τους φόβους του κοινού και να ανακτήσει τη δημόσια εμπιστοσύνη πριν η κατάσταση καταστεί αμετάκλητη. Ο αιώνας μας είχε «ανακοινωθεί» ως η εποχή των νέων μεγάλων κατακτήσεων. Αλλά μεγάλο μέρος της ελπίδας για πρόοδο θα εξαρτηθεί από τη ρητή συγκατάθεση του κοινού για τις προσπάθειες που αναλαμβάνει η επιστήμη. Η κοινή γνώμη θα είναι ο τελικός κριτής.

Στην χθεσινή εικόνα του Grosjean που απεγκλωβίζεται μέσα από μία κόλαση φωτιάς αγρατζούνιστος ενώ το μονοθέσιό του έχει κοπεί στη μέση και το κεφάλι του θα μπορούσε να κυλά στην καυτή άσφαλτο της πίστας, συμπυκνώνεται μια επική νίκη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ναι, αυτή η εικόνα αν δουλευτεί καλά θα μπορούσε να είναι η εικόνα που θα μεταφέρει το μήνυμα σε ολόκληρο τον πλανήτη ότι η γνώση, η προσπάθεια, το πείραμα είναι αυτά θα φέρουν τη νίκη απέναντι στην πανδημία. Απέναντι σε κάθε δυστοπία. Μπορεί σε κάποιους να ακούγεται αστείο, αλλά είναι μία ιδέα…

 

Διαβάστε ακόμα: Οι μοσχαναθρεμμένοι «μασκομάχοι» και η «υπόθεση Σόκαλ».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top