1-1190

Ολοκληρώνονται οι εργασίες της επέκτασης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο.

«Ο σχεδιασμός μας για την επέκταση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο ανταποκρίνεται στη δυναμική της περιοχής στην οπoία θα χτιστεί, αλλά και γενικότερα στα μοναδικά χαρακτηριστικά του ευρύτερου φυσικού και αστικού χώρου», αναφέρει ο Craig Dykers του αρχιτεκτονικού γραφείου Snøhetta, και συνεχίζει: «Η σύνθεση, η κλίμακα του νέου κτιρίου συμπορεύονται με τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση του Μουσείου, επιδιώκοντας παράλληλα να ενδυναμώσουν τους δεσμούς του με το πολεοδομικό συγκρότημα. Έτσι, ένα δίκτυο πεζοδρόμων θα ζωντανέψει τους περιμετρικούς δρόμους, ενώ η γενικότερη διευθέτηση της οριζόντιας και κατακόρυφης πεζής κυκλοφορίας – από και προς το νέο κτίριο – θα το συνδέσει οργανικά με το δίκτυο αυτό και κατ’ επέκταση με το εμπορικό κέντρο του Σαν Φρανσίσκο».

6-1190

Λεπτομέρεια της όψης.

Για τις 24 Μαΐου του 2016 ορίστηκαν, λοιπόν, τα επίσημα εγκαίνια της επέκτασης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο (SFMOMA), σχεδιασμένης από τους Νορβηγούς Snøhetta. Σε συνέχεια του γνωστού κτιρίου από κόκκινο τούβλο του 1995, το οποίο είχε συνθέσει ο Mario Botta, το νέο τμήμα του θέλει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του Μουσείου με την πόλη. Η δημιουργία περισσότερων εισόδων, οι οποίες επιτρέπουν την πρόσβαση στο κτίριο από όλες τις πιθανές κατευθύνσεις, επίσης της διώροφης δημόσιας gallery κατά μήκος της οδού Howard, αντίστοιχα των δύο βεραντών που «κοιτούν» κατάματα τον αστικό ιστό, καθώς και η εκτεταμένη χρήση γυαλιού, επιτρέπουν στο Μουσείο να ανοίξει προς την πόλη, να συνδεθεί με έναν πολύ πιο άμεσο τρόπο μαζί της.

“Η επέκταση προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε στενότερη σχέση με όλη αυτήν την ενέργεια που υπάρχει γύρω μας –σε μια περιοχή που είναι φημισμένη για τη δημιουργικότητα και για την ομορφιά της”.
4-1190

Ο εκθεσιακός χώρος που θα στεγάσει τη συλλογή του Richard Serra’s Sequence.

Το νέο τμήμα του SFMOMA, στα επτά επίπεδά του θα εξυπηρετεί εκθεσιακούς χώρους αφιερωμένους σε διαφορετικές περιόδους της μοντέρνας τέχνης, αλλά και χώρους υποστηρικτικούς προς τη γενικότερη λειτουργία του Μουσείου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επέκτασης, υπερδιπλασιάζεται πλέον η εκθεσιακή ικανότητα του SFMOMA, διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση οικειότητας που έχει ήδη αναπτύξει το Μουσείο με τον αστικό του περίγυρο. Το κτίριο των Snøhetta επιφυλάσσει μια σειρά από εκπλήξεις για τους επισκέπτες του, όπως:

– Η διώροφου ύψους γυάλινη gallery στο επίπεδο του εδάφους, με ελεύθερη πρόσβαση του κοινού, που δελεάζει τους περαστικούς της οδού Howard
– Ο μεγάλης κλίμακας κάθετος κήπος-γλυπτό της βεράντας του τρίτου ορόφου – ο μεγαλύτερος δημόσιος «τοίχος» αυτοφυών φυτών του Σαν Φρανσίσκο
– Το ευέλικτο, διπλού ύψους «λευκό κουτί» – χώρος πολλαπλών λειτουργιών στο τέταρτο επίπεδο, ο οποίος διαθέτει συστήματα αιχμής για ήχο και φωτισμό
– Το αμφιθέατρο Wattis, το οποίο θα ενισχύσει δραστικά τη λειτουργία του Μουσείου σε ό,τι αφορά τις προβολές ταινιών, τις ειδικές εκδηλώσεις, τις μαθητικές εκπαιδευτικές επισκέψεις κ.ο.κ.

5-1190

Το “Άσπρο Κουτί” – χώρος πολλαπλών λειτουργιών.

– Το state-of-the-art studio του εβδόμου και ογδόου ορόφου, το οποίο θα προωθεί πολλαπλά το πολυσχιδές έργο του SFMOMA
– Ακόμη, η βεράντα του εβδόμου επιπέδου με την απίστευτη αστική θέα
– Συν η περιβαλλοντικά ευαίσθητη σχεδιαστική προσέγγιση των Snøhetta, η οποία επιτυγχάνει 15% μείωση στο κόστος ενέργειας, 30% μείωση στη χρήση νερού και 20% μείωση στην παραγωγή λημμάτων.

2-1190

Προσέγγιση του νέου κτιρίου του SFMOMA από την οδό Howard.

Σχολιάζει για το νέο κτίριο ο Neal Benezra, διευθυντής του Μουσείου: «Η επέκταση προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε στενότερη σχέση με όλη αυτήν την ενέργεια που υπάρχει γύρω μας – σε μία περιοχή που είναι φημισμένη για τη δημιουργικότητα και για την ομορφιά της – ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται σημαντικά, υπερδιπλασιάζεται, η δυνατότητα έκθεσης μοναδικών στον κόσμο έργων τέχνης. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που ανακοινώνω ότι σε λίγους μήνες θα υποδεχόμαστε το κοινό στο εκπληκτικό αυτό κτίριο, σχεδιασμένο από τους Snøhetta, αλλά και βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί απόλυτα στις υψηλές προσδοκίες τους».

Όμως στη χώρα μας, παράλληλα με την οικονομική κρίση που βιώνουμε εδώ και έξι χρόνια, παρακολουθούμε με θλίψη τον αργό μαρασμό σχεδόν κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με τον πολιτισμό – της αρχιτεκτονικής παραγωγής συμπεριλαμβανομένης – και βέβαια του δικού μας μουσείου μοντέρνας τέχνης, του ΕΜΣΤ στο παλαιό εργοστάσιο του Φιξ. Με μεγάλο χρέος, σχεδόν υπό καθεστώς πενίας, με ελάχιστο προσωπικό και πολλά άλλα προβλήματα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πασχίζει μάταια εδώ και χρόνια να δώσει ένα σημάδι ζωής.

3-1190

Το κύριο foyer του δευτέρου ορόφου εξυπηρετεί όλες τις υπηρεσίες εισόδου.

Διαβάστε ακόμα: H Serpentine Gallery και η σύγχρονη αρχιτεκτονική στο Λονδίνο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top