Ο Γιάννης Πανούσης έχει ξοδέψει τόσο πολιτικό κεφάλαιο σε δηλώσεις που τον έχουν ήδη καταστήσει πρόβλημα για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, έναν κόσμο που θα έχει κι άλλα προβλήματα οσονούπω όταν έρθουν τα μέτρα.

Είναι ο Υπουργός που μέσα σε τέσσερις μήνες έγινε αφίσα στα Εξάρχεια, γελοιογραφία στην Αυγή, δέχεται τόνους προσωπικών επιθέσεων από υποστηρικτές της Κυβέρνησης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα social media, αλλά και με δημόσιες δηλώσεις.

Είναι ο Υπουργός της Κυβέρνησης που συγκεντρώνει τα πυρά στελεχών και ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος και βρίσκει υποστήριξη από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων και ΜΜΕ που θεωρούνται εχθρικά διακείμενοι προς την Κυβέρνηση, την οποία υπηρετεί, και τον Πρωθυπουργό που του έδωσε την θέση του.

Τελικά, τι κάνει ο Γιάννης Πανούσης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Εκτός από το να γράφει άρθρα δηλαδή -ως εκεί καλά- αλλά δεν είναι συνάδελφός μας, ούτε καθηγητής πια. Είναι Υπουργός που ασκεί πολιτική.

Η κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πανούση άρχισε από τις πρώτες μέρες που παρέλαβε το πόστο του και αναθερμάνθηκε πανηγυρικά με την άκρως πρωτότυπη κόντρα με την Πρόεδρο της Βουλής, η οποία προέκυψε με αφορμή τις καταγγελίες αστυνομικών ότι δεν μπορούν να εισέλθουν στο κτίριο της Βουλής, για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.

Για δύο ή τρία εικοσιτετράωρα, το έθνος συνταρασσόταν από τις απόψεις του καθενός για τα τσίσα των ενστόλων, ενώ η Κωνσταντοπούλου και ο Πανούσης αντήλλασσαν όχι και τόσο διακριτικά πυρά, μέσω ανακοινώσεων, διαρροών και άρθρου σε “καθεστωτική” εφημερίδα, όπου μέτραγαν ούτε λίγο ούτε πολύ ποιος θεσμός είναι ανώτερος ή πιο ανεξάρτητος από τον άλλο. Σαν έφηβοι που κοιτάνε ο ένας τον άλλον στα αποδυτήρια – αδύνατο να αντισταθώ στην παρομοίωση, όταν η αφορμή είναι οι τουαλέτες, σόρι.

Το σκίτσο της Αυγής τον ειρωνεύεται ως λάτρη της Αστυνομίας, η Ραχήλ Μακρή τον αποκαλεί “ντροπή της Αριστεράς”(!) και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει την αντικατάστασή του.

Πάνω στην αναμπουμπούλα, το σκίτσο της Αυγής τον ειρωνεύεται ως λάτρη της Αστυνομίας, η Ραχήλ Μακρή βρίζει τον Υπουργό με ανάρτηση στο Facebook, στην οποία, σε μια όχι και τόσο σπάνια πια έκφραση νεοελληνικού σουρεαλισμού, η πρώην ανεξάρτητη Ελληνίς τον αποκαλεί “ντροπή της Αριστεράς”.

Την ίδια ώρα, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει με ανακοίνωσή της αυτό που πολλοί Συριζαίοι λένε, αλλά όχι συντεταγμένα, την επιθυμία τους, το αίτημά τους, για αντικατάσταση του Υπουργού Πανούση.

Η απάντηση αυτήν τη φορά ήρθε εμμέσως, από “πηγές του Υπουργείου”, σε δημοσίευμα στον Ελεύθερο Τύπο, στο οποίο συνδέουν υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με εγκληματικά κυκλώματα και με ομάδες αναρχικών, με τη γενικόλογη αναφορά “βλέπουμε κοινά σημεία μεταξύ κύκλων που έχουν ως κοινή επιδίωξη την εκδίωξη του Υπουργού και αυτό μένει να τεκμηριωθεί με στοιχεία”.

Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Μάνος – Μοναδική λύση, οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς κάνει ο Γιάννης Πανούσης στο Υπουργείο του. Έχει πει πολλά, για προβοκάτορες, για κουκουλοφόρους που γνωρίζουμε ποιοι είναι, τώρα κάνει διαρροές για τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάνει σκληρά επικριτικά σχόλια για απόψεις που είναι πολύ διαδεδομένες στο ΣΥΡΙΖΑ και, όμως, παραμένει στη θέση του, χωρίς κάποιο εξίσου συνταρακτικό πρακτικό αποτέλεσμα σε επιχειρησιακό ή νομοθετικό επίπεδο.

Τελικά, ο Γιάννης Πανούσης προτίθεται να ασκήσει πολιτική ή τα καταφέρνει καλύτερα στην αρθρογραφία;

Κι όλα αυτά, διατηρώντας πλήρως τη στήριξη του Πρωθυπουργού, ο οποίος άλλωστε του έδωσε τη θέση αυτή. Ειδικότερα, το τελευταίο δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή την κομματική εφημερίδα ή την επίσης προσωπική επιλογή του Τσίπρα, τη Ραχήλ Μακρή, στην κριτική τους.

Ο Πανούσης είναι ένας βολικός σάκος του μποξ, ένα ξένο σώμα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, κάποιος που, εφόσον προκύψει ανάγκη, θα χρησιμοποιήσει τα ΜΑΤ και ο κόσμος θα το χρεώσει σ’ αυτόν κι όχι στο κόμμα ή την υπόλοιπη Κυβέρνηση. Εξυπνάδα του Τσίπρα να μην αφήσει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει την ευθύνη της Αστυνομίας, χωρίς την οποία δεν νοείται Κράτος κι ας βγάζουν φλύκταινες.

Το ερώτημα είναι γιατί δέχεται ο Γιάννης Πανούσης αυτόν το ρόλο; Κι αφού τον δέχτηκε, γιατί δεν προχωράει σε πράξεις που θα αποδεικνύουν τις δεδηλωμένες προθέσεις του και τις διαρροές του Υπουργείου του;

Ο Γιάννης Πανούσης έχει ξοδέψει τόσο πολιτικό κεφάλαιο σε δηλώσεις που τον έχουν ήδη καταστήσει πρόβλημα για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, έναν κόσμο που θα έχει κι άλλα προβλήματα οσονούπω όταν έρθουν τα μέτρα. Το πιθανότερο είναι δε ότι δεν θα μπορεί να κάνει πράξεις τη δεδομένη στιγμή ή, αν τις κάνει, δεν θα έχει ούτε την ελάχιστη στήριξη που έχει τώρα.

Άρα, τι μένει; Η αρθρογραφία. Είναι στο χέρι του να αποφασίσει αν, όταν όλα αυτά τελειώσουν, θα τον θυμόμαστε ως καθηγητή, βουλευτή κι αρθρογράφο ή ως κάποιον που άσκησε πολιτική. Δεν θα του κακιώσουμε, πάντως, αν καταλήξει ότι στα πρώτα τα καταφέρνει καλύτερα.

 

Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι τελικά στα τέσσερα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top