tarotsiparas

Τελικά, όντως μας προέκυψε ρεπορτάζ από το χθεσινοβραδινό ξενύχτι που ρίξαμε, αναμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Γερούν Νταϊζελμπλούμ.

Απλώς, όχι το ρεπορτάζ που περιμέναμε. Οπότε επιστρέφουμε στα σενάρια και τη μέθοδο της αποκρυπτογράφησης δηλώσεων με χρήση κρυστάλλινης σφαίρας και τράπουλας ταρό.

Τι γνωρίζουμε: Πρώτον, ότι μιλάμε για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία κι όχι για το ολοκληρωμένο πακέτο που θα περιλαμβάνει και μια κάποια λύση ελάφρυνσης του χρέους που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, όπως τονίζουν τακτικά πολλά στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Δεύτερον, στη συμφωνία αυτή, οι εταίροι ζητούν να περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση τριών τουλάχιστον ιδιωτικοποιήσεων – της ΑΔΜΗΕ, των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού. Σημειώστε το τελευταίο, γιατί χθες έσκασε κι η είδηση ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός συναινεί στην παραχώρηση 12 στρεμμάτων του μεγαλύτερου οικοπέδου-φιλέτου της Ελλάδας, για να χρησιμοποιηθούν ως χώρος επεξεργασίας απορριμμάτων. Θα πρέπει να μη βιαστούμε να κρίνουμε αυτήν την πρόθεση, αφού το οικόπεδο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και είναι μέρος της διαπραγμάτευσης.

Τρίτον, και πιο σημαντικό, ότι οι εταίροι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε ένα πακέτο μέτρων ύψους €3 δις, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Εδώ ζούμε τη γνωστή ιστορία: οι διαρροές των προτεινόμενων μέτρων αφήνουν να εννοηθεί ότι οι εταίροι έχουν προαποφασίσει με ποια μέτρα θα επιτευχθεί αυτό – ο Πρωθυπουργός χθες έκανε λόγο για αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και για κόψιμο του ΕΚΑΣ των συνταξιούχων.

Αυτό, όποιος έχει παρακολουθήσει τις διαπραγματεύσεις όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και όποιος παρακολουθεί τις δημοσιογραφικές πηγές των Βρυξελλών, είναι σε θέση να γνωρίζει πως δεν είναι καθόλου όπως παρουσιάζεται.

Το ενδιαφέρον για το υπόλοιπο αυτής της βδομάδας μετακινείται στο εσωτερικό και πάλι, αφού ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή αύριο εν τω μέσω φημολογίας ακόμα και για αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης.

Οι εταίροι ενδιαφέρονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Tελεία. Το πώς θα επιτευχθεί η κάλυψή του είναι πάντοτε μέρος της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή, η ιδέα που βγήκε από τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι ο Γιουνκέρ ζήτησε ειδικά το κόψιμο του ΕΚΑΣ ή ότι οι εταίροι κοιμούνται και ξυπνάμε με την αγωνία να ανεβάσουν το ΦΠΑ στο ρεύμα δεν είναι ακριβής.

Δεν τους ενδιαφέρει η ίδια η μέθοδος, τους ενδιαφέρει να υπάρχει αποτέλεσμα. Είναι χιλιοπαιγμένο το έργο. Στις διαπραγματεύσεις πέφτουν στο τραπέζι πακέτα προτάσεων περικοπών δαπανών και αύξησης εσόδων και για το ποιο θα εφαρμοστεί τελικά έχει το λόγο η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο ψαγμένη και πολιτικά εύστοχη κριτική που γινόταν στις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι επέλεγαν επώδυνα, οριζόντια μέτρα και έριχναν το φταίξιμο στην τρόικα, αποφεύγοντας ισοδύναμα που θα έθιγαν συμφέροντα και θα έσπαγαν αβγά.

Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε ότι η ίδια επικοινωνιακή τακτική ακολουθείται και τώρα. Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και υπεύθυνα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης, παραδέχονται πως η παρούσα συμφωνία είναι επώδυνη, περισσότερο από τα μέτρα που προέβλεπε το λεγόμενο “email Χαρδούβελη”.

Το ενδιαφέρον για το υπόλοιπο αυτής της βδομάδας μετακινείται στο εσωτερικό και πάλι, αφού ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή αύριο εν τω μέσω φημολογίας ακόμα και για αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης.

Τα σενάρια είναι χιλιοειπωμένα, αλλά εδώ που φτάσαμε ας κάνουμε την επανάληψη: η κυβέρνηση μπορεί να κάνει έναν επώδυνο συμβιβασμό και να αντιμετωπίσει μια ακόμη πιο δύσκολη διαπραγμάτευση το φθινόπωρο.

Αλλιώς, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πάει σε ρήξη, άρα σε εκλογές χωρίς συμφωνία, σενάριο που όλο και πιο συχνά αναφέρουν ως ενδεχόμενο στελέχη και βουλευτές του. Οι οποίοι προφανώς καλοβλέπουν το Κούγκι που μας είχε τάξει ο ηρωικός Πάνος Καμμένος.

 

Διαβάστε ακόμα: Τι μας διδάσκουν σήμερα όσοι αιώνες πριν λέγαμε «βαρβάρους».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top