«Αυτό που μας στηρίζει σε μια ζοφερή εποχή είναι η ελπίδα», γράφει ο Ε.Β. White (britannica.com).

Αναζητώντας κάτι διαφορετικό (για να μη γράφω συνέχεια για αυτοκίνητα και αυτοκινητικές ιστορίες) έπεσα πάνω σε αυτό: ένα γράμμα-απάντηση του συγγραφέα E. B. White προς κάποιον Nadeau που του έγραψε απελπισμένος για το ότι είχε χάσει την πίστη του στην Ανθρωπότητα. Και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.

Ο Elwyn Brooks White (11/7/1899–1/10/1985), πιο γνωστός ως E. B. White, πέρα από γλαφυρότατος συγγραφέας τρυφερών ιστοριών που, αν και γραμμένες για παιδιά (Stuart Little, Charlottes Web κ.ά.) «μιλούν» και στους μεγάλους, ήταν ένθερμος υμνητής της ανθρώπινης ψυχής και ταυτόχρονα ακούραστος υποστηρικτής του καθήκοντος κάθε συγγραφέα, πάνω απ’ όλα, να εμπνέει.

Μπήκε λοιπόν στον κόπο να απαντήσει στον απογοητευμένο επιστολογράφο επιχειρώντας να τον εμψυχώσει μ’ ένα σύντομο αλλά πολύ όμορφο γράμμα που συμπεριλαμβάνεται στο “Letters of Note: An Eclectic Collection of Correspondence Deserving of a Wider Audience”· ένα «μουσείο επιστολών» με περισσότερες από 125 επιστολές γραμμένες από τον Gandhi και τον Fidel Castro μέχρι τον Ernest Hemingway και τον Roald Dahl, και από τον Clyde (των Bonnie & Clyde) Barrow μέχρι τον Jack τον Αντεροβγάλτη, ανθολογημένες από τον Βρετανό blogger Shaun Usher(*).

«Αυτό που μας στηρίζει σε μια ζοφερή εποχή είναι η ελπίδα».

Το γράμμα αυτό, γραμμένο στις 30 Μαρτίου 1973 όταν ο White ήταν 74 ετών, είναι μια υπενθύμιση της δύναμης του ανθρώπου και ένας ύμνος στην ελπίδα που αντέχει στον χρόνο, ειδικά σε συνθήκες όπως οι σημερινές. Παρά την προσπάθεια να διατηρηθεί και το ύφος του και η απλότητα της αγγλικής γλώσσας, με την απόδοσή του στα Ελληνικά φοβάμαι πως χάνει. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να διαβαστεί.

Το βιβλίο «Letters of Note: An Eclectic Collection of Correspondence Deserving of a Wider Audience».

Αγαπητέ κ. Nadeau,

Όσο υπάρχει έστω και ένας ακέραιος άνδρας, όσο υπάρχει έστω και μια συναισθηματική γυναίκα, η… μετάδοση θα διευρύνεται και η κατάσταση δεν πρόκειται να γίνει απελπιστική. Αυτό που μας στηρίζει σε μια ζοφερή εποχή είναι η ελπίδα. Πάλι θα σηκωθώ αύριο το πρωί και πάλι θα κουρδίσω το ρολόι μου, συνεισφέροντας και εγώ στην τάξη και τη σταθερότητα.

Οι ναυτικοί, ξέρετε, έχουν μια έκφραση για τον καιρό: είναι, λένε, μεγάλος μπλοφατζής. Υποθέτω πως το ίδιο ισχύει και για την κοινωνία μας· εκεί που όλα μοιάζουν θεοσκότεινα αραιώνουν λίγο τα σύννεφα και αποκτούν και πάλι όλα φως – και μάλιστα εκεί που δεν το περιμένεις.

Είναι φανερό πως ο άνθρωπος έχει κάνει χάλια τη ζωή στον πλανήτη. Ωστόσο, ως άνθρωποι πιθανότατα κρύβουμε μέσα μας σπόρους καλοσύνης που περιμένουν να βλαστήσουν όταν οι συνθήκες είναι οι σωστές. Η περιέργεια του ανθρώπου, η επιμονή του, η εφευρετικότητά του, η ευφυία του τον έχουν οδηγήσει και σε αδιέξοδα. Δεν μπορούμε ωστόσο παρά να ελπίζουμε πως τα ίδια χαρακτηριστικά θα είναι αυτά που θα του δώσουν τη δυνατότητα να βρει διεξόδους.

Βάστα γερά λοιπόν. Κάνε κουράγιο και μη χάνεις την ελπίδα σου. Και κούρδισε πάλι αύριο το ρολόι σου γιατί αύριο είναι μια καινούργια μέρα.

Με εκτίμηση,

B. White

(*) Το σκληρόδετο βιβλίοLetters of Note: An Eclectic Collection of Correspondence Deserving of a Wider Audience (Historical Nonfiction Letters, Letters from Famous People, Book of Letters and Correspondence)” υπάρχει, μεταχειρισμένο, στο Amazon.

 

Διαβάστε ακόμα: Η μοναξιά κι η σιωπή στον Έντουαρντ Χόπερ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top