ok

«Θέλω να γνωρίζω τους ανθρώπους που με υπομονή, επιμονή και, παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες, παράγουν τα προϊόντα που θα διαλέξω για την κουζίνα μου ή για το σπίτι μου», λέει ο Γιάννης Μπαξεβάνης. «Έτσι γεννιέται μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, βασική προϋπόθεση της γαστρονομίας».

Τσιαπάρας, παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι και ρυζόγαλο, Ικάρων 67, Χαϊδάρι, τηλ. 210 5810384. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός τον παππού τον Γιάννη, o oποίος γυρνούσε με το γαϊδουράκι στους δρόμους του Χαϊδαρίου πουλώντας το πρόβειο γιαούρτι του. Σήμερα, οι κόρες του συνεχίζουν σ’ ένα ωραίο μικρό εργαστήριο να κάνουν το ίδιο γιαούρτι με την ίδια αγάπη. Η παραγωγή, βέβαια, σταματάει από τα μέσα Ιουνίου έως τον Οκτώβριο, εξασφαλίζοντας έτσι ένα εξαιρετικό φρέσκο πρόβειο γιαούρτι, υψηλότατης ποιότητας. Ο πεθερός μου, Γάλλος εκλεκτοφάγος,  δεν γυρίζει ποτέ πίσω στην πατρίδα του χωρίς να έχει πάρει λίγα πήλινα μαζί του, για να τα κάνει δώρο σε άλλους gourmets που τον περιμένουν ανυπόμονα…

Αραπιάν, Ευριπίδου 41, Αθήνα, τηλ. 210 3217238. Μια ακόμα παιδική μου ανάμνηση, όταν πήγαινα με τον πατέρα μου να ψωνίσουμε στον Αραπιάν. Με γνώση μάς παρουσιάζουν εξαιρετικά αλλαντικά, διαλεγμένα από μικρές μονάδες παραγωγής ή δικής τους παρασκευής. Όταν πάω στον Αραπιάν, θέλω να τα δοκιμάσω όλα!

Θηβαϊκή Γη, Πάνος Κατρισιώσης, Βάγια Βοιωτίας, τηλ. 22620 62246. Πίσω από κάθε μπουκάλι κρύβεται η χαρά της ζωής του αμπελουργού/οινοποιού Πάνου Κατρισιώση, ιδιοκτήτη του κτήματος. Δημιουργεί κρασιά όλο και καλύτερα, «πλούσια» και σε προσιτές τιμές. Ένα καλό παράδειγμα για το πόσο δρόμο έχουν καλύψει τα ελληνικά κρασιά μέσα σε λίγες δεκαετίες.

10338502_695564287175306_8823660274527094047_o copy

«Η οικογένεια Καραλάκη, εδώ και δυο δεκαετίες τώρα, τροφοδοτεί την κουζίνα μου με δεκάδες σπάνια βότανα και αρωματικά».

Κτήμα Θοδωρή Αρβανίτη και Δήμητρας Στεφανοπούλου, βιολογικά λαχανικά, Αφίδνες (Κιούρκα), τηλ. 6941405461. Είτε στο κτήμα είτε στις βιολογικές αγορές, τα λαχανικά του Θοδωρή και της Δήμητρας μας γεμίζουν με τα χρώματά τους, τις μυρωδιές τους και φυσικά με την πλούσια γεύση τους. Χειμώνα- καλοκαίρι, με επιμονή στην ποιότητα, βάζουν στον πάγκο ντομάτες, πατάτες, καλαμπόκι, φασολάκια αρακά, καρότα, λάχανα κ.τ.λ. Βιολογικές λαϊκές όπου θα βρείτε τα προϊόντα τους: Δευτέρα: Χαϊδάρι, Κηφισιά, Νέα Σμύρνη, Ελληνικό. Τρίτη: Κορυδαλλό, Νέο Ηράκλειο, Παλαιό Ψυχικό. Τετάρτη: Ηλιούπολη, Πειραιάς, Γλυφάδα. Πέμπτη: Γέρακας, Παλαιό Φάληρο, Πετρούπολη, Θρακομακεδόνες. Παρασκευή: Χολαργός, Νέα Ιωνία, – Αγία Βαρβάρα. Σάββατο: Κάτω Πατησίων «Πάτμου & Καραβία», Βούλα, Ίλιον. Κυριακή: Πόρτο Ράφτη.

Καραλάκης, βιολογικά, αρωματικά και delicatessen προϊόντα, τηλ. 28420-28928. Last but not least, δεν ξεχνώ τον φίλο μου, το ανήσυχο πνεύμα Γιώργο Καραλάκη, τη γεωπόνο σύζυγό του Ελένη και τον γιο τους Μάνο, επίσης γεωπόνο. Μαζί τους δουλεύω κοντά δύο δεκαετίες τώρα. Είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Τροφοδοτούν την κουζίνα μου με δεκάδες σπάνια βότανα και αρωματικά: δροσουλίτη, μιζούνα, πολλά είδη βασιλικών, λουΐζα, νεροκάρδαμο, σπάνιες σαλάτες, ξεχασμένες ποικιλίες λαχανικών, αλλά και τροπικά φρούτα είναι λίγα από τα θαύματα που καλλιεργούν στη ζεστή Ιεράπετρα Κρήτης. www.karalakis-agro.gr

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης είναι σύμβουλος εστιατορίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. baxevanis.com

Διαβάστε ακόμα: Top 5 κόκκινα κρασιά για ψάρι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top