Κερκυραϊκό σοφρίτο, από τον Αλέξανδρο Κοσκινά

Οι πιο δημιουργικοί σεφ προτείνουν συνταγές με ταπεινά υλικά.

 
sofrito

Το “σοφρίτο” πήρε το όνομά του επί Ενετοκρατίας. Τα λίγα συστατικά του καταφέρνουν να δώσουν μοναδική ισορροπία γευστικής έντασης.

Υλικά

Για το φιλέτο

180 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο σε λεπτές φέτες
Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. λευκό ξίδι
120 γρ. λευκό ξηρό κρασί
3-4 σκελίδες σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι και πιπέρι.

Για τον πουρέ πατάτας

180 γρ. πατάτες
30 γρ. βούτυρο (κομμένο σε κύβους)
50 ml γάλα
Αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

Για το φιλέτο

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Αφού αλατοπιπερώσουμε το κρέας ελαφρώς, το περνάμε ίσα-ίσα να κοκκινίσει και από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και προσθέτουμε λίγο ζωμό μοσχαριού.  Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Για τον Πουρέ πατάτας

Βράζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από σίτα. Προσθέτουμε το γάλα, το οποίο έχουμε ζεστάνει, το βούτυρο κομμένο σε κύβους, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι ο πουρές να αποκτήσει μία ομοιόμορφη και λεία υφή.

Γαρνίρουμε το πιάτο με λίγες φουντίτσες μαϊντανού.

//Ο Αλέξανδρος Κοσκινάς είναι σεφ στο  “Tudor Hall” του ξενοδοχείου King George, Βασ. Γεωργίου Α’ 3, Πλ. Συντάγματος, τηλ. 21 0322 2210, www.kinggeorge.gr

 

Δοκιμάστε ακόμα: Μεδούλι με προζυμένιο ψωμί και gremolata σκόρδου, από τον Άρη Βεζενέ. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top