Κερκυραϊκό σοφρίτο, από τον Αλέξανδρο Κοσκινά

Οι πιο δημιουργικοί σεφ προτείνουν συνταγές με ταπεινά υλικά.

 
sofrito

Το “σοφρίτο” πήρε το όνομά του επί Ενετοκρατίας. Τα λίγα συστατικά του καταφέρνουν να δώσουν μοναδική ισορροπία γευστικής έντασης.

Υλικά

Για το φιλέτο

180 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο σε λεπτές φέτες
Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. λευκό ξίδι
120 γρ. λευκό ξηρό κρασί
3-4 σκελίδες σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι και πιπέρι.

Για τον πουρέ πατάτας

180 γρ. πατάτες
30 γρ. βούτυρο (κομμένο σε κύβους)
50 ml γάλα
Αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

Για το φιλέτο

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Αφού αλατοπιπερώσουμε το κρέας ελαφρώς, το περνάμε ίσα-ίσα να κοκκινίσει και από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και προσθέτουμε λίγο ζωμό μοσχαριού.  Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Για τον Πουρέ πατάτας

Βράζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από σίτα. Προσθέτουμε το γάλα, το οποίο έχουμε ζεστάνει, το βούτυρο κομμένο σε κύβους, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι ο πουρές να αποκτήσει μία ομοιόμορφη και λεία υφή.

Γαρνίρουμε το πιάτο με λίγες φουντίτσες μαϊντανού.

//Ο Αλέξανδρος Κοσκινάς είναι σεφ στο  “Tudor Hall” του ξενοδοχείου King George, Βασ. Γεωργίου Α’ 3, Πλ. Συντάγματος, τηλ. 21 0322 2210, www.kinggeorge.gr

 

Δοκιμάστε ακόμα: Μεδούλι με προζυμένιο ψωμί και gremolata σκόρδου, από τον Άρη Βεζενέ. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close