Το Nikkei Floresta βρίσκεται στην Πλ. Δεξαμενής, στο Κολωνάκι, απέναντι από το ξενοδοχείο St George Lycabettus.

Το φαγητό έχει τη δική του διαδρομή που δεν είναι άμοιρη των περιελίξεων της ιστορίας. Μας αρέσουν οι εκλεπτυσμένες και συχνά απροσδιόριστες, ως προς την καταγωγή τους, γεύσεις, αλλά ξέρουμε πραγματικά πώς προέκυψαν; Όπως και να το κάνουμε, είναι άλλο να αποτελούν το ευτυχές (;) καπρίτσιο ενός σεφ, και άλλο να διαθέτουν ιστορικό υπόβαθρο.

Το Nikkei Floresta στο Κολωνάκι ομνύει στην Nikkei κουζίνα που αναπτύχθηκε στο Περού στις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτή η μίξη διαφορετικών κουζινών προέκυψε όταν τον Απριλίου του 1899 το πλοίο Sakura Maru φτάνει στο λιμάνι του Callao φέρνοντας 832 Ιάπωνες μετανάστες στο Περού, που προσλήφθηκαν στις φυτείες ζαχαροκάλαμου της χώρας. Η έκφραση «nikkei» χρησιμοποιήθηκε τότε πρώτη φορά θέλοντας να δηλώσει την έννοια του μετανάστη. Αρκετά χρόνια αργότερα, το Περού θα αποκτούσε και έναν Ιαπωνικής καταγωγής Πρόεδρο (1990-2000) στο πρόσωπο του Alberto Fujimori, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη φυλακή (!).

Το Nikkei Floresta έχει χρώμα, όμορφη ενέργεια, κοσμοπολίτικη αύρα.

Το Nikkei Floresta βρίσκεται μέσα σε έναν ωραιότατο κήπο (ναι, υπάρχουν τέτοιοι στην καρδιά της πόλης) στη δεξαμενή του Κολωνακίου.

Οι πρώτοι εκείνοι Ιάπωνες που έφτασαν στη Νότια Αμερική στο τέλος του 19ου αιώνα, όχι μόνο ενσωματώθηκαν στο νέο τόπο, αλλά προσέλκυσαν και άλλους συμπατριώτες τους και ανέπτυξαν τη δική τους κουζίνα, με ιαπωνικές τεχνικές και περουβιανές πρώτες ύλες. Κάπως έτσι προέκυψε η ευφάνταστη μίξη πολιτισμών και γεύσεων της nikkei κουζίνας που σήμερα είναι εύλογα διαδεδομένη παγκοσμίως, κάνει στράκες σε τόπους όπως το Λος Άντζελες ή η Μύκονος και κατοικοεδρεύει και στο Κολωνάκι.

Το Nikkei Floresta βρίσκεται μέσα σε έναν ολοζώντανο κήπο πάνω από τη Δεξαμενή στο Κολωνάκι. Έχει χρώμα, όμορφη ενέργεια, κοσμοπολίτικη αύρα και το φετινό καλοκαίρι υποδέχεται τους πιστούς -το εστιατόριο υπάρχει χρόνια αλλά τώρα απέκτησε την ανθηρή προσθήκη Floresta με νέο μενού- αλλά και καινούργιους θαμώνες, στον ανακαινισμένο χώρο του.

Από αυτό το καλοκαίρι, τα signature cocktails στο Nikkei Floresta υπογράφει η Μαίρη Ταλαιπώρου και το μενού ο Νίκος Ψηλός.

Έπειτα από οκτώ χρόνια ευδόκιμης παρουσίας, φέτος παρουσιάζει στον κατάλογό του νέα πιάτα με ακόμα πιο τολμηρούς -αλλά όχι παρδαλούς- συνδυασμούς. Tο μενού υπογράφει ο Νίκος Ψηλός και τα πολύ καλά cocktails η Μαίρη Ταλαιπώρου. Παρότι δεν είμαστε ένθερμοι οπαδοί του παντρέματος φαγητού με γλυκερά, αρωματικά κοκτέιλ, εδώ οι δροσερές, πικάντικες, ξινές και εν γένει “φρέσκιες” επιλογές των κοκτέιλ προσφέρονται για pairing με τις περιπετειώδεις μπουκιές της nikkei κουζίνας. Είχαμε την ευκαιρία να το επιβεβαιώσουμε και με δυο μη αλκοολούχα κοκτέιλ τα οποία ωστόσο είχαν ένταση και τσαγανό.

Το πιο signature από τα ορεκτικά είναι το το otoro nigiri dumpling με λαχταριστή λιπαρή κοιλιά τόνου, χτένια και τσορίθο.

Το νέο menu του Nikkei Floresta διατηρεί μια πολύ καλή ισορροπία μεταξύ των ετερόκλητων καμιά φορά γεύσεων (φωτό: Andro.gr).

Ο Νίκος Ψηλός που ξεκίνησε την καριέρα του το 2011 σε ηλικία 19 ετών, έκανε το ντεμπούτο του στο Costa Navarino, σε ένα από τα πιο φημισμένα Ιαπωνικά εστιατόρια που λειτουργούν στην Ελλάδα, στο ΙΝΒΙ, όπου και παρέμεινε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Στη συνέχεια ανέλαβε head chef στο εστιατόριο του διεθνούς φήμης ξενοδοχείου Cavo Tagoo στην Μύκονο. Το 2017 μετακόμισε στο Λονδίνο και στο Zuma Restaurant στο Knightsbridge, όπου έγινε head Chef σε χρόνο ρεκόρ.

Το παγκόσμιο brand Zuma του ανέθεσε και το επόμενο μεγαλύτερο project του οδηγώντας τον και πάλι στη Μύκονο για να δημιουργήσει τον δικό του χώρο στο Cavo Tagoo. Εκεί, διηύθυνε κουζίνα 90 (!) ατόμων δημιουργώντας ξεχωριστά πιάτα, για περισσότερους από 1.000 πελάτες κάθε βράδυ. Έξι χρόνια μετά, η πυξίδα τον οδηγεί στην Αθήνα όπου, με καινούριους συνεργάτες, υπογράφει το μενού του Nikkei Floresta.

Πολύ καλή επιλογή και για κοκτέιλ με ψαγμένα “μεζεδάκια” στο μπαρ.

Το νέο menu του Nikkei Floresta προτείνει μια μεγάλη ποικιλία πιάτων χωρίς ωστόσο να φλυαρεί. Διατηρεί μια πολύ καλή ισορροπία μεταξύ των ετερόκλητων καμιά φορά γεύσεων κάτι που εύκολα διαπιστώνεις όταν στο τέλος, έχοντας δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά πράγματα, δεν έχεις βαρύνει στο στομάχι. Σε αυτό παίζει πρωτεύοντα ρόλο η καλή πρώτη ύλη, εκτός από την αναλαφρη τεχνική. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια κουζίνα πνιγμένη στις γλυκερές σάλτσες αλλά με μια ανάλαφρη μαγειρική που αξιοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα ελληνικά προϊόντα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα nigiri με ωμή γαρίδα κοιλάδας και “λαδολέμονο” yuzu, ένα απίθανα κομψό ορεκτικό με θαυμάσια υφή. Τα tacos με βοδινό ταρταρ από Rubia Gallega (η αγαπημένη ράτσα του Βεζενέ) έχουν καθαρή κρεάτινη γεύση. Το σεβίτσε λαυράκι έχει φρεσκάδα και δροσιστική οξύτητα. To μαγιάτικο tiradito συνοδεύεται απο αλ ντέντε αλμύρα και ωμό κολοκυθάκι.

Σούσι, αλλά σε περουβιανή εκδοχή.

Το αναπόφευκτο πλέον black cod σερβίρεται με σάλτσα grapefruit miso και ελληνικότατα χόρτα όπως σταμναγκάθι ή αλμύρα.

Δεν είναι όλα τα πιάτα ανάλαφρα και θαλασσινά. Το μοσχάρι tsukune anticucho για παράδειγμα είναι το πιο tasty… ιαπωνίζον “κεμπάμπ” που θα δοκιμάσετε φέτος το καλοκαίρι. Μια βόμβα γεύσης. Το nigiri με βοδινό wagyu στεφανώνεται με πληθωρικό, σωταρισμένο φουαγκρά. Ενώ ίσως το πιο signature από τα ορεκτικά είναι το otoro nigiri dumpling με λαχταριστή λιπαρή κοιλιά τόνου, χτένια και τσορίθο.

Στα κυρίως, το αναπόφευκτο πλέον black cod (α ρε Nobu, πήρες κόσμο στο λαιμό σου…) εδώ σερβίρεται με σάλτσα grapefruit miso (ωραία έμπνευση που φρεσκάρει το κλασικό πιάτο) και ελληνικότατα χόρτα όπως σταμναγκάθι ή αλμύρα. Η απλή βοδινή ταλιάτα με λίγο sake και yuzu στο ζουμάκι της είναι μια safe επιλογή για όσους θέλουν κάτι απλό. Τέλος στα γλυκά δοκιμάστε το πυκνό αλλά σχετικά ελαφρύ brownie µε namelaka (ιαπωνική κρέμα) καφέ – σοκολάτας και µαύρο παγωτό καρύδα.

Στα γλυκά, το παιχνίδι των γεύσεων και των υφών συνεχίζεται.

 

//Nikkei Floresta: Κλεομένους 2, Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, Αθήνα 106 73, (ξενοδοχείο St. George Lycabettus).
Τηλέφωνο: 21 0723 9366.

 

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμάσαμε το ανανεωμένο μενού του e&o Athens. Οι pan-Asian γεύσεις σε άλλη… πίστα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top