Ενα τραπέζι γεμάτο χρώμα και γεύσεις από την Ασία.

Πόσα πράγματα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να περάσει καλά; Για τον καθένα μας η απάντηση διαφοροποιείται σε κάποια σημεία, αλλά ένα περιποιημένο γεύμα με ένα λίγο ψαγμένο κοκτέιλ μαζί με  καλή παρέα για να τα απολαύσεις, σίγουρα βρίσκεται στη λίστα σχεδόν όλων μας.

Γι’ αυτό το λόγο έχουμε επιλέξει τα στέκια όπου αυτό το τρίπτυχο ικανοποιείται στο έπακρο, τα μικρά διαμαντάκια στην πόλη που κρατάμε ως επτασφράγιστο μυστικό ή μοιραζόμαστε με λίγους και εκλεκτούς, τα μέρη «…where everybody knows your name», όπως έλεγε και το theme song του Cheers –αγαπημένη τηλεοπτική σειρά των 80’s. Ενα τέτοιο μέρος είναι το e&o Athens.

Η κομψή πισίνα, ακριβώς έξω από το εστιατόριο.

Εντάξει, δεν είναι ακριβώς μυστικό, καθώς αρκετοί, ειδικά όσοι εργάζονται κοντά, στο ΚΠΙΣΝ και στην γύρω περιοχή της Συγγρού όπου βρίσκεται το Athens Marriott Hotel, το ξενοδοχείο στο οποίο στεγάζεται, το προτιμούν για ένα ποτό μετά την δουλειά ή για ένα χαλαρό dinner νωρίς. Για να απολαύσουν το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και την υπέροχη θέα, να δοκιμάσουν καλή ασιατική κουζίνα και πρωτότυπα κοκτέιλ.

Η φιλοσοφία της κουζίνας βασίζεται στην pan-Asian μαγειρική με ευδιάκριτες ελληνικές επιρροές, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρήση τοπικών προϊόντων.

O σεφ Παύλος Ασλανίδης ανέλαβε για πρώτη φορά να υπογράψει τα καινούργια πιάτα του καταλόγου.

Την πρώτη φορά που το είχα επισκεφθεί ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να δοκιμάσουμε για το Andro το καινούργιο μενού για τον χειμώνα. Τότε είχα διαπιστώσει την φιλοσοφία της κουζίνας, η οποία βασίζεται στην pan-Asian μαγειρική με ευδιάκριτες ελληνικές επιρροές, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρήση τοπικών προϊόντων. Θυμάμαι ότι μου είχε κάνει εντύπωση η τσιπούρα usuzukuri (ουσουζουκούρι): λεπτές φέτες ωμής τσιπούρας σε μια σάλτσα από τσίλι, σκόρδο, σησαμέλαιο και κόλιανδρο, καθώς και τα χτένια κανταΐφι.

Έκτοτε έχω βρεθεί πολλές φορές στο e&o δοκιμάζοντας διάφορα πιάτα και κοκτέιλ, αλλά μέχρι σήμερα εξακολουθώ να παραγγέλνω κάποια που είχα ξεχωρίσει εκείνη τη μέρα όπως το καυτερό και ταυτόχρονα λεμονάτο, ή μάλλον… «λαϊμάτο»- pad thai. Και ακόμα, το μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα τεριγιάκι, λάδι τρούφας, μπούκοβο και καραμελωμένα αχλάδια –μας ενημέρωσε ο σεφ Παύλος Ασλανίδης ότι είναι από τα πιο δημοφιλή του εστιατορίου-, όλα τα σούσι και σασίμι, αλλά και το αγαπημένο μου κοκτέιλ που είναι ένα cobbler με Gewurztraminer κρασί, Italicus Rosolio di Bergamotto, τριαντάφυλλο, κόρντιαλ ανανά το οποίο φτιάχνεται in house, και χαμομήλι (!).

«Οι δικές μου γεύσεις είναι περισσότερο κοντά στα πολύ καυτερά, αλλά καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολα για ένα μεγάλο κοινό», λέει ο σεφ Παύλος Ασλανίδης.

Eνα California roll… κάπως αλλιώς με αβοκάντο και tobiko (αβγά χελιδονόψαρου), καβούρι «μαδημένο» και ανακατεμένο με μυρωδικά, φρέσκο κρεμμυδάκι, τσάιβς και λίγο λάιμ, ώστε να μοιάζει λίγο με καβουροσαλάτα.

Πώς αναβαθμίζεται ένα California roll

Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, οι βασικές αξίες όμως του e&o Athens παραμένουν ίδιες. Η μεγαλύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τον σεφ: Ο Παύλος Ασλανίδης, ο οποίος είναι επικεφαλής της κουζίνας τα τελευταία χρόνια –έχει περάσει από μεγάλες κουζίνες όπως είναι το Rakkan στη Μύκονο, το Oozora στην Κηφισιά, το Old Mill στο Elouda Mare στην Κρήτη, το αθηναϊκό Aleria-, ανέλαβε για πρώτη φορά να φτιάξει μόνος του τα καινούργια πιάτα του καταλόγου – τις προηγούμενες φορές ήταν σε συνεργασία με τον Aaj Fernando (Executive Chef στα Ricker Restaurants).

Για τη νέα του αυτή εμπειρία μάς μίλησε ο ίδιος: «Αισθάνομαι πιο ελεύθερος. Θέλω πολλά πράγματα να κάνω ακόμη. Τώρα κινούμαι λίγο συμβατικά, πιο πολύ με γνώμονα του τι θέλει ο κόσμος δηλαδή. Εγώ θα ήθελα να κάνω πιο extreme πιάτα. Επίσης, οι δικές μου γεύσεις είναι περισσότερο κοντά στα πολύ καυτερά πιάτα, αλλά καταλαβαίνω ότι είναι πιο δύσκολα για ένα μεγάλο κοινό».

Στο βάθος… Νιάρχος.

Στην ερώτηση για το πώς λειτουργεί όταν φτιάχνει καινούργια πιάτα για τον κατάλογο, μάς απάντησε ότι στην διάρκεια όλου του χρόνου «δουλεύει» διάφορα στο μυαλό του. «Προετοιμάζομαι, δοκιμάζω, μου έρχονται διάφορες ιδέες στις οποίες προσθέτω και αφαιρώ μέχρι να είμαι ικανοποιημένος. Αυτό συμβαίνει καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου».

Στο California roll υπάρχει ένα πολύ έξυπνο twist καθώς τα μυρωδικά και το κρεμμυδάκι «ξυπνούν» το κάπως ουδέτερο γευστικά καβούρι.

Λεπτομέρεια από το εσωτερικό του e&o Athens.

Το τραπέζι λοιπόν έχει στηθεί και έρχεται η ώρα να γευτούμε αυτά που μας περιέγραψε ο σεφ, ξεκινώντας από ένα California roll. Οφείλω να ομολογήσω ότι απόρησα με μια τόσο mainstream επιλογή. Μόλις όμως το δοκίμασα, κατάλαβα ότι δεν επρόκειτο για ένα συνηθισμένο California roll.

Περιείχε, εκτός από αβοκάντο και tobiko (αβγά χελιδονόψαρου), καβούρι «μαδημένο» και ανακατεμένο με μυρωδικά, φρέσκο κρεμμυδάκι, τσάιβς και λίγο λάιμ, ώστε να μοιάζει λίγο με καβουροσαλάτα. Πολύ έξυπνο twist καθώς τα μυρωδικά και το κρεμμυδάκι «ξυπνούν» το κάπως ουδέτερο γευστικά καβούρι και δίνουν σε ολόκληρο το roll μια πιο ενδιαφέρουσα διάσταση. Για ένα έξτρα, τραγανό στοιχείο ο σεφ πρόσθεσε φλέικς από tempura.

Κοτόπουλο σατάι δηλαδή ψητό με σάλτσα από φιστικοβούτυρο, γάλα καρύδας και κάρι.

Δοκιμάστε το αρκούντως πικάντικο κοτόπουλο που πριν ψηθεί είχε μαριναριστεί με πάστα από κόκκινο κάρι.

Το δεύτερο πιάτο ήταν το σεβίτσε -άλλο ένα κάπως «συμβατικό» πιάτο σκέφτηκα. Και εδώ όμως υπάρχουν αυτές οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Κατ’ αρχάς, το ψάρι που έχει χρησιμοποιηθεί είναι η παλαμίδα και όχι ένα από τα συνηθισμένα λευκά, όπως είναι το μαγιάτικο ή το λαβράκι.  Μάλιστα, η παλαμίδα είναι ημίπαστη, έχει παραμείνει δηλαδή για 20 λεπτά σε χοντρό αλάτι.

Το πιάτο περιέχει επίσης κρεμμύδι, κόλιανδρο, ντρέσινγκ με χαλαπένιο πιπεριές και γάλα καρύδας, αλλά και ντοματίνια. Τα τελευταία δεν συνηθίζονται καθόλου στα σεβίτσε, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι του πάνε πολύ. Δίνουν μια γλυκύτητα στο πιάτο και ισορροπούν το κάψιμο, που προέρχεται από τις πιπεριές χαλαπένιο. Ωραία πρόταση, δροσερή και καλοκαιρινή.

Το σεβίτσε περιλαμβάνει εκτός από παλαμίδα, κρεμμύδι, κόλιανδρο, ντρέσινγκ με χαλαπένιο πιπεριές και γάλα καρύδας, αλλά και ντοματίνια.

Το τελευταίο αλμυρό πιάτο, εξ Ινδονησίας ορμώμενο, ήταν ένα κοτόπουλο σατάι δηλαδή ψητό με σάλτσα από φιστικοβούτυρο, γάλα καρύδας και κάρι. Το κοτόπουλο πριν μαγειρευτεί είχε μαριναριστεί με πάστα από κόκκινο κάρι. Καλοψημένο, αρκούντως πικάντικο, όπως πρέπει δηλαδή να είναι αυτό το αγαπημένο ασιατικό street food. Για επιδόρπιο, το μενού είχε τσίζκεϊκ με λευκή σοκολάτα, μαρμελάδα από φράουλα και τζίντζερ, και κραμπλ από πούδρα αμυγδάλου. Τα λόγια είναι περιττά…

Τσίζκεϊκ με λευκή σοκολάτα, μαρμελάδα από φράουλα και τζίντζερ και κραμπλ από πούδρα αμυγδάλου.

Σάκε, ρούμι και τεκίλα

Οπως και την πρώτη φορά που βρεθήκαμε στο e&o Athens, έτσι και τώρα, τα ποτά μας τα έφτιαξε η Παναγιώτα Γαλανακοπούλου. Με σβέλτες κινήσεις –και μυαλό-, η no nonsense υπεύθυνη του bar, σκαρφίστηκε και έφτιαξε τρία κοκτέιλ, τα οποία βελτίωνε επιτόπου, δοκιμάζοντάς τα για πρώτη φορά (!).

Η υπεύθυνη του bar Παναγιώτα Γαλανακοπούλου, με σβέλτες κινήσεις –και μυαλό-, σκαρφίστηκε και μας έφτιαξε τρία κοκτέιλ.

Βραζιλιάνικο ρούμι κασάσα με ροδόνερο, σιρόπι πικραμύγδαλου και ανανά.

Εχουμε και λέμε λοιπόν, η πρώτη της δημιουργία περιείχε βραζιλιάνικο ρούμι κασάσα –πιάσαμε Λατινική Αμερική εκτός από Ασία-, ροδόνερο, σιρόπι πικραμύγδαλου και ανανά. Τροπικές γεύσεις, που όμως φέρνουν κάτι από Μεσόγειο και Μέση Ανατολή χάρη στο ροδόνερο και το πικραμύγδαλο. Ταμάμ.

«Πειραγμένη Παλόμα» που περιέχει τεκίλα, με χυμούς λάιμ και γκρέιπφρουτ, αγαύη, νερό από πιπεριά χαμπανέρο και ασπράδι αβγού.

Σειρά είχε μια «πειραγμένη Παλόμα», όπως την βάφτισε η Παναγιώτα, που περιείχε τεκίλα, με χυμούς λάιμ και γκρέιπφρουτ, αγαύη, ασπράδι αβγού και νερό από πιπεριά χαμπανέρο: Τόσο καυτερό όσο πρέπει για να απογειώσει το σύνολο, χωρίς να είναι υπερβολικό.

Σάκε με πουρέ μανταρίνι, Italicus Rosolio di Bergamotto και λάιμ.

Τέλος, το αγαπημένο μου, ένα σάκε με πουρέ μανταρίνι, Italicus Rosolio di Bergamotto και λάιμ. Ζητήστέ της το όταν βρεθείτε εκεί. Θα το αγαπήσετε. Και ίσως το e&o να γίνει το νεό σας στέκι. Μην ανησυχείτε, δεν θα το πούμε όμως πουθενά.

H Παναγιώτα Γαλανακοπούλου επί τω έργω.

 

//e&o Athens, Athens Marriott Hotel, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 385, Παλαιό Φάληρο, 21 0947 1234

 

Διαβάστε ακόμα: Αλάτι. Eντός σπηλαίου 400 ετών, ένα εστιατόριο έκπληξη στη Σαντορίνη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top