Τέσσερις νέες ετικέτες Καραμολέγκος ΠΡΟΖΥΜΟ που δημιουργήθηκαν με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και με την σύγχρονη τεχνογνωσία.

Ενα από τα λίγα καλά που μας άφησε η πανδημία και τα απανωτά lockdowns είναι μια νέα κουλτούρα για το ψωμί.

Μάθαμε να ζυμώνουμε, γνωρίσαμε τα χαρακτηριστικά των διαφόρων αλεύρων, αυτοσχεδιάσαμε, αλλά ακολουθήσαμε και παραδοσιακές συνταγές. Βαλθήκαμε να τελειοποιήσουμε το καθημερινό καρβέλι της οικογένειας και φτάσαμε έτσι να ανακαλύψουμε την χαρά του προζυμιού.

Είχαμε τον χρόνο να διαβάσουμε για τις τεχνικές και την διαδικασία, να ψάξουμε για τα μυστικά, είδαμε τα βιντεάκια στo Youtube των πιο διάσημων σεφ και bakers που έδιναν masterclasses από την κουζίνα του σπιτιού τους και γενικά αρχίσαμε να φροντίζουμε και να «ταΐζουμε» το προζύμι μας σαν να είχαμε ένα καινούργιο αγαπημένο κατοικίδιο.

Αυτή η τάση, η οποία ήταν διεθνής –όλοι θυμόμαστε την παγκόσμια έλλειψη σε μαγιά εκείνη την περίοδο-, επεκτάθηκε κι εκτός σπιτιού. Σχεδόν όλα τα μισελενάτα εστιατόρια προσφέρουν ένα τουλάχιστον course με πρωταγωνιστή το ψωμί, ενώ το bread basket, που για πολύ καιρό το σνομπάραμε ή αποφεύγαμε για να «μείνει χώρος για τα υπόλοιπα», έγινε για πολλούς ο βασικός λόγος για να επιλέξουν έναν χώρο εστίασης. Αντίστοιχα, και οι ίδιοι οι σεφ αναβάθμισαν τα καλάθια τους, στα οποία πάντα το προζύμι έχει περίοπτη θέση.

 Η αλήθεια είναι ότι ξαναθυμηθήκαμε το τι γεύση πρέπει να έχει ένα αυθεντικό, παραδοσιακό ψωμί, με την τραγανή κόρα, την ευχάριστα ξινούτσικη γεύση και την μεστή, γεμάτη υπόσταση ψίχα, που σε χορταίνει πραγματικά και δεν λειτουργεί ως ένα αδιάφορο συνοδευτικό. Μια χοντρή φέτα προζυμένιου ψωμιού μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής ενός γεύματος –με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και λίγες ελιές να το συνοδεύουν, νομίζω ότι πραγματικά δεν χρειάζεται κάτι άλλο.

Τώρα που επιστρέψαμε στην καθημερινότητά μας και πια δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε μόνοι μας το ψωμί μας, αλλά όμως έχουμε καλομάθει και θέλουμε να είναι το ίδιο νόστιμο, ποιοτικό και θρεπτικό, ευτυχώς υπάρχουν λύσεις ως και στο super market, με το ΠΡΟΖΥΜΟ.

Το προζυμένιο ψωμί έχει υψηλή θρεπτική αξία, είναι πιο εύπεπτο και δεν ανεβάζει τον γλυκαιμικό μας δείκτη όπως άλλα ψωμιά.

Πρόκειται για τη νέα σειρά προϊόντων της Καραμολέγκος –ξέρουν εκεί από ψωμί-, η οποία αναπτύχθηκε ακριβώς επειδή αναγνωρίστηκε από τους ανθρώπους της εταιρείας αυτή η τάση. Μάλιστα, όπως κάνουν πάντα, την εξέλιξαν αρκετά βήματα πιο πέρα από το προφανές, και πάντοτε με έμφαση στη γεύση.

Ναι, το προζυμένιο ψωμί έχει υψηλή θρεπτική αξία, είναι πιο εύπεπτο και δεν ανεβάζει τον γλυκαιμικό μας δείκτη όπως άλλα ψωμιά, αλλά ο λόγος που το αγαπάμε είναι προπαντός η γεύση του. Γι’ αυτό και στην Καραμολέγκος επένδυσαν σε αυτόν τον τομέα, στο να φτιάξουν δηλαδή ένα ψωμί που να ξεχωρίζει για τη νοστιμιά και το άρωμά του.

Αποφάσισαν λοιπόν να ανατρέξουν στο παρελθόν, στην παράδοσή μας -άλλωστε δεν υπάρχει τίποτα πιο παραδοσιακό από το προζύμι, το οποίο σε ορισμένες οικογένειες περνάει από γενιά σε γενιά και το φροντίζουν ως μία από τις πιο πολύτιμες κληρονομιές τους. «Ταξίδεψαν» σε ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνοντας, με μεράκι, συνταγές, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στην παράδοση του τόπου προέλευσής τους, γεφυρώνοντας, όπως λένε, με αυτόν τον τρόπο το παρελθόν με το παρόν.

Το ταξίδι τους αυτό, τους πήγε από τους εύφορους κάμπους της Θεσσαλίας και τα Ορεινά μέρη της –εκεί βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους τεχνίτες ψωμιού στην χώρα μας-, έως και τα νησιά μας, στη Σαντορίνη και τους Πετρόμυλους της, αναζητώντας το ξεχωριστό. Και το βρήκαν.

Οι τέσσερις ετικέτες Καραμολέγκος ΠΡΟΖΥΜΟ δημιουργήθηκαν με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και με την σύγχρονη τεχνογνωσία.

Αυτό το ξεχωριστό εμείς μπορούμε πλέον να το έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας. Μια φρατζόλα ψωμί, ακριβώς όπως πρέπει να είναι, με υψηλή θρεπτική αξία, η οποία όμως να ξεχωρίζει, για τη γεύση και το άρωμα που του εξασφαλίζει το προζύμι φυσικής ωρίμανσης. Απευθύνεται στους ήδη μυημένους, τους λάτρεις δηλαδή του προζυμένιου, αλλά και σε όσους ακόμη δεν έχουν εξοικειωθεί. Το ζητούμενο για όλους είναι ένα ποιοτικό ψωμί που να είναι ταυτόχρονα πολύ νόστιμο.

Τέσσερις και μοναδικές είναι οι ετικέτες Καραμολέγκος ΠΡΟΖΥΜΟ που δημιουργήθηκαν με σεβασμό, όπως είπαμε στην παράδοση, αλλά και με την σύγχρονη τεχνογνωσία που όλοι ξέρουμε ότι διαθέτει η εταιρεία. Ετσι, καλύπτεται ένα μεγάλο φάσμα αναγκών και προτιμήσεων ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι από το ψωμί που φτάνει στο τραπέζι τους.

Το ΠΡΟΖΥΜΟ Σαντορινιό με φυσικό προζύμι ολικής διαθέτει πλούσια, πολυεπίπεδη γεύση και φυσικά είναι εμπνευσμένο από την τραχύτητα της Σαντορίνης και το ιδιαίτερο έδαφος και κλίμα της που βγάζει πάντοτε μοναδικά προϊόντα, από φάβα μέχρι κρασί.

Από την άλλη, το ΠΡΟΖΥΜΟ Θεσσαλικό με προζύμι σκληρού σταριού είναι αφράτο, γλυκοφάγωτο και χρυσαφένιο σαν τα σιτάρια του εύφορου  Θεσσαλικού Κάμπου.

Το ΠΡΟΖΥΜΟ Ορεινό με προζύμι σίτου, όπως όλες οι βουνίσιες γεύσεις, είναι μεστό και στιβαρό.

Το υψηλής διατροφικής αξίας ΠΡΟΖΥΜΟ Ζέας με προζύμι ζέας, απευθύνεται σε όσους αγαπούν την υγιεινή διατροφή, αλλά δεν θέλουν να στερηθούν τίποτα από άποψη γεύσης.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Καραβίδες με στάκα, Νegroni τσικουδιάς. Το Pelagos on Tour «έπιασε» Κρήτη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top