Τα στεκια των διακοπων

Το Cucina Caruso στο Salva’s της Τήνου. Ή πώς κάθε ξεκίνημα δίνει ζωή

«Το πάθος μου», γράφει ο Δημήτρης Παπαζυμούρης στο blog του, Cucina Caruso, «είναι το σπιτικό φαγητό και η κομψή και μεστή περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Ρήση που είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις ένα άρθρο για τον δημιουργό του.

 
Salvas III

Η δημιουργικότητα του Cucina Caruso, αυτή τη σεζόν, αναδεικνύεται ιδανικά μέσα από το ειδυλλιακό περιβάλλον του Salva’s, με φόντο το λιμάνι της Τήνου. (photo credit Cucina Caruso)

Tον δημιουργό του blog, εννοώ. Ο δημιουργός του άρθρου δεν έχει σχέση με την ιστορία. Ή μάλλον έχει, μιας και γνωρίζει τον δημιουργό τού blog εξ απαλών ονύχων – από παιδί, στα ελληνικά.

Και μπορεί να επιβεβαιώσει (το σταματάω τώρα αυτό με το τρίτο πρόσωπο) πως η απόλαυση της ζωής ήταν πάντα το κυρίαρχό του μέλημα. Σε βαθμό εξοργιστικό, πολλές φορές, για τους γύρω του που κατά κανόνα ήταν, ας πούμε, πιο δεκτικοί σε συμβιβασμούς.

Αυτή του λοιπόν η… δυσανεκτικότητα στους συμβιβασμούς, ειδικά τους γευστικούς, σε συνδυασμό με το ότι αντιμετωπίζει τη μαγειρική κυρίως ως κουλτούρα και τις συνταγές του και ως conversation pieces, ήταν αυτή που έχει κάνει το www.caruso.gr το #1 blog μαγειρικής σήμερα.

Και να ένα ακόμη παράδειγμα του πώς μπορείς να κάνεις το hobby σου εργασία. Διότι, μέσα από την επιτυχία του Cucina Caruso, ενός προσωπικού κατ’ αρχάς blog που ξεκίνησε ως after-office hobby, ο «διαφημιστής και διευθυντικό στέλεχος» Δημήτρης βρήκε τελικά τον προορισμό του. Που είναι αυτός ενός διαχρονικά ανήσυχου chef-δημιουργού, αντί για εκείνον ενός «καταξιωμένου» chef-διεκπεραιωτή.

Chef & sous chefs

Η μαγειρική για τον chef είναι «αισθήσεις και τεχνική, ιστορία και καινοτομία, μνήμες και εξερευνήσεις, οικογένεια και φίλοι, θαλπωρή και ξελόγιασμα». Εδώ με τις Ελένη Δοξιάδη και Μαριάννα Μητσού. Ή απλώς, ο κύριος με τις sous. (photo credit Cucina Caruso)

Και επειδή, αφενός, ποτέ δεν είναι αργά για ένα καινούργιο ξεκίνημα και, αφετέρου, κάθε καινούργιο ξεκίνημα δίνει ζωή, o Δημήτρης, μετά το επιτυχημένο πείραμα ενός pop-up restaurant στο αθηναϊκό στέκι Common Secret το χειμώνα που μας πέρασε, ανέλαβε αυτό το καλοκαίρι να εξελίξει γαστρονομικά (και ανανεώσει πολιτισμικά) το Salva’s, ένα πολύ κομψό πλέον restaurant στο ομορφότερο μέρος της Χώρας της Τήνου, πάνω στη θάλασσα.

Κορυφαίο, σε έμπνευση και σε γεύση, το «Ωμόν Nτιέ», το καλύτερο steak tartare ανατολικά της Πόλης του Φωτός.

Πώς; Απευθυνόμενος κατ’ αρχάς σ’ ένα γευστικά εκπαιδευμένο κοινό όπως είναι αυτό της Τήνου, είτε αυτό αποτελείται από τους μόνιμους κάτοικους του νησιού είτε από τους τυπικούς του επισκέπτες (εντάξει, εκτός από τον Δεκαπενταύγουστο).

Και έχοντας παράλληλα πρόσβαση σ’ έναν τόπο με εκλεκτή πρώτη ύλη, η οποία, εκτός από την πολυπόθητη για σεφ σιγουριά, προσφέρει και απεριόριστες πρακτικά δυνατότητες σε δημιουργία και καινοτομία, συνιστώντας το Α σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα – με το Ω να είναι οι sous chefs Ελένη Δοξιάδη και Μαριάννα Μητσού.

Δημιουργία και καινοτομία που γίνονται προφανείς με το που αντικρίζεις το διασκεδαστικό menu του Salva’s, δια χειρός του ίδιου του «διαφημιστή». Η χορταστική αφήγηση, USP εδώ και καιρό του Cucina Caruso, συνδυάζεται εδώ με ξεχωριστές περιγραφές πιάτων που, εξελίσσοντας οικείες γεύσεις με διαφορετικό τρόπο, όχι μόνο ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, αλλά φωνάζουν πρωτοτυπία.

Collage

Πιάτα όπως τα «Ωμόν Ντιέ», «Κολασμένες Άτακτες Γαρίδες», «Τόνος σε Τόνους Τήνου», «Αποδομημένος Μουσακάς», «Απλότητος Εγκώμιον» κ.ά. επαναπροσδιορίζουν το αξίωμα που θέλει στη μαγειρική το ένα μισό να είναι η εκτέλεση και το άλλο μισό η παρουσίαση. Διότι υπάρχει κι άλλο ένα μισό που είναι η ονομασία και η περιγραφή. (photo credit Cucina Caruso)

Δείτε: «Συνοικέσιο Ανάμεσα σε Πικάντικους Γίγαντες Πρεσπών Φούρνου και Ψητού Τηνιακού Λουκάνικου Μάραθου με Κουμπάρο Γκρέιπφρουτ», «Αποδομημένος Μουσακάς με Τηνιακές Μελιτζάνες, «Ραγού Μοσχαριού Μαγειρεμένο επί Εξάωρο και Μπεσαμέλ με Καπνιστή Μελιτζάνα», «Κολασμένο Σεβίτσε με Τέσσερις Πολύ Άτακτες Φρέσκες Γαρίδες»…

Και δεν είναι μόνον οι περιγραφές. Γιατί τα πιάτα έχουν και ανάλογα ευρηματικές ονομασίες. Με έμπνευση και, κυρίως, με tongue-in-cheek χιούμορ: «Σαλάτα Τηνουάζ», «Τσίμπα το Μαγουλάκι», «Ποιος Πείραξε τα Γεμιστά της Γιαγιάς Ναυσικάς;», «Κρεασιόν Σχάρας», «Τόνος σε Τόνους Τήνου» και το κορυφαίο, σε έμπνευση και σε γεύση, «Ωμόν Nτιέ», για το καλύτερο steak tartare ανατολικά της Πόλης του Φωτός.

Ο Δημήτρης Παπαζυμούρης και το Cucina Caruso θα είναι στο ειδυλλιακό setting του Salva’s μέχρι και το Σεπτέμβριο. Πείνασα. Λέω να πεταχτώ ξανά στο νησί ένα Σαββατοκύριακο.. Εξάλλου, τι είναι η Τήνος, δυο κουπιές δρόμο…

//”Salva’s”, λεωφ. Σταυρού-Κιονίων, Τήνος, τηλ. 22830-23733, Email: [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα: Τα top 5 καλοκαιρινά must της Αίγινας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Eπικά κρέατα στον ξυλόφουρνο, παγωμένη σαμπάνια στο ποτήρι, bloody maries και κρεατόσουπες με βοδινή ουρά για το χανγκόβερ, Milli Vanilli και Samantha Fox στα ηχεία. Τα Κυριακάτικα γεύματα του Άρη Βεζενέ επιστρέφουν για 5η χρονιά. Μη φάτε πρωινό.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro