Iliomanolis-kouzina

«Πραγματική κρητική κουζίνα, ανόθευτη, μαγειρεμένη από τα χέρια και την καρδιά της μιας μαγείρισσας (της Μαρίας, συζύγου του Ηλιομανώλη) που ακολουθεί την παράδοση όχι από μόδα, αλλά γιατί είναι μέρος την καθημερινότητάς της».

«Ηλιομανώλης»

Το συστήνω ανεπιφύλακτα, χρόνια τώρα, σε φίλους και γνωστούς που θέλουν να δοκιμάσουν πραγματική κρητική κουζίνα, ανόθευτη, μαγειρεμένη από τα χέρια και την καρδιά μιας μαγείρισσας που ακολουθεί την παράδοση όχι από μόδα, αλλά γιατί είναι μέρος την καθημερινότητάς της.

H ταβέρνα βρίσκεται εδώ από το 1994, αλλά η οικογένεια ξεκίνησε από ένα καφενείο στα Αγκουσελιανά το ’86. Ο Ηλιομανώλης δεν ζει πια, όμως η Μαρία, η σύζυγος, μαζί με την κόρη Χρυσούλα συνεχίζουν καθημερινά να δίνουν τον αγώνα τον καλό. Οι πιτσιρίκες εγγονές, Ελένη και Μάγδα, με γνώση και ταχύτητα επαγγελματία, σερβίρουν τα πιάτα που θα διαλέξεις έπειτα από προσωπική επιθεώρηση στις κατσαρόλες.

Iliomanolis-soupiamemaratha

Σουπιές με μάραθα, ένα από τα καλοκαιρινά must της κουζίνας του «Ηλιομανώλη».

Η θέα στο φαράγγι του Κοτσυφού είναι εξαίσια, στα διπλανά τραπέζια θα συναντήσεις ένα μείγμα απίστευτο. Αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, Έλληνες και ξένοι με σπίτια στην περιοχή, μικρά γκρουπ τουριστών, μοιράζονται τις ίδιες γεύσεις και αφήνουν πιάτα στην κυριολεξία σκουπισμένα με την τελευταία μπουκιά ψωμιού. Οι γαμπροί έχουν δικά τους κοπάδια, από εκεί έρχονται τα κρέατα. Έχουν και μποστάνια για τα λαχανικά. Δικής τους τυροκόμησης και η γαλομυζήθρα, που πρέπει απαξαπάντως να δοκιμάσεις.

Για να επιλέξεις, δεν αξίζει να δεις τον κατάλογο, πρέπει να πας στην αστραφτερή κουζίνα και να δεις να σου ανοίγονται μια-μια η κατσαρόλες στη γυαλιστερή από καθαριότητα inox βιτρίνα από τα χέρια τους. Ανάλογα με την εποχή, θα βρεις κατσικάκι κοκκινιστό με κριθαράκι, σουπιές με τα μάραθα, κοτόπουλο κοκκινιστό, αίγα κοκκινιστή, μπάμιες, γεμιστά, μυζηθροκαλίτσουνα, ντολμαδάκια και ανθούς. Για μεζέ, ασκορδουλάκοι (βολβοί άγριοι) και αγκινάρες, τουρσεμένα άγρια χόρτα.

//«Ηλιομανώλης»: Κάνεβος (στον δρόμο από Ρέθυμνο προς Σπήλι και από εκεί στη στροφή για Ροδάκινο – Σφακιά δεξιά, σύνολο 28 χλμ.), τηλ. 28320 51053.

Στην επόμενη σελίδα: «Ένας πεντακάθαρος “ινδιάνικος” παράδεισος στο πουθενά, με πολύ νόστιμα πιάτα»

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top