Στο εστιατόριο Tudor Hall στον έβδομο όροφο, η θέα στην Ακρόπολη, το περιβάλλον, η περιποίηση, είναι όλα βασιλικού επιπέδου.

Άραγε από ποιον βασιλιά Γεώργιο πήρε το όνομά του το ξενοδοχείο King George της Αθήνας στην οδό Βασιλέως Γεωργίου του Α΄; Από τον έλληνα μονάρχη και ιδρυτή της δυναστείας των Γλυξβούργων της Ελλάδος, που έδωσε το όνομά του στην οδό· από τον Γεώργιο τον E΄ της Μεγάλης Βρετανίας, του οποίου το πορτραίτο βρίσκεται στο λόμπι της υποδοχής· ή από τον Γεώργιο τον Β΄της Ελλάδος, επί των ημερών του οποίου λειτούργησε το ξενοδοχείο τη δεκαετία του 1930; Το σίγουρο είναι ότι στο εστιατόριο Tudor Hall στον έβδομο όροφο, η θέα στην Ακρόπολη, το περιβάλλον, η περιποίηση, είναι όλα βασιλικού επιπέδου.

Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό. Βρεθήκαμε για να το απολαύσουμε μια ήσυχη Δευτέρα βράδυ. Ακούγοντας τη μουσική υπόκρουση από το μελωδικό πιάνο του Γκενάντι και με ευχάριστη συζήτηση δοκιμάσαμε τους τολμηρούς πειραματισμούς του σεφ Νίκου Λιβαδιά, με επιλογές από το μενού γευσιγνωσίας, από το βασικό μενού, αλλά και κάποια νέα πιάτα στη φάση της δημιουργίας.

Ξεκινήστε με ένα κλασικότατο “dirty” -υφάλμυρο- dry martini.

Πριν από όλα όμως ξεκινήσαμε με τα κοκτέιλ. Η συνύπαρξη εστιατορίου και μπαρ σε ένα ξενοδοχείο είναι ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήνεται να πάει χαμένη. Δοκιμάσαμε ένα κλασικότατο “dirty” -υφάλμυρο- dry martini για το οποίο δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά σχόλια αλλά μόνο επαίνους, και ένα ρηξικέλευθο signature cocktail με βάση από πουρέ αχλαδιού. Ήταν μία καλοφτιαγμένη ιδέα, μία πρωτότυπη και ευχάριστη γεύση ισορροπημένη ανάμεσα στο υπόγλυκο και το υπόπικρο, με ωραία υφή του πουρέ που δεν διαλυόταν τελείως και επίσης ωραία εξέλιξη στη διάρκεια – σε αντίθεση, π.χ., με κοκτέιλ που μόλις πάρουν λίγη θερμοκρασία χάνουν το “νακ” τους.

Αριστερά: αξίζει να δοκιμάσετε τα σπιτικά ψωμάκια και τα διαφορετικά βουτυράκια. Δεξιά: ο νέος σεφ Νίκο Λιβαδιάς, ο executive chef Αστέριος Κουστούδης και ο pastry chefΑλέξανδρος Κουφας, ποζάρουν στο φακό του Andro.

Αποδείχτηκε όχι μόνο ευχάριστο ξεκίνημα αλλά και ωραιότατη συνοδεία για τα ορεκτικά, εδώ κυριολεκτικά amuse-bouche, δηλαδή ψυχαγωγία του στόματος, μικρές μπουκίτσες που χαιρόσουν να δοκιμάζεις. Το πρώτο που ήλθε ήταν οι λεπτές φέτες από cured χοιρινή ωμοπλάτη – αλλάντικό, σερβιρισμένες σε σιδερωμένη λευκή πετσέτα (!) για να απορροφήσει την ελάχιστη επιπλέον λιπαρότητα που βγαίνει μετά το κόψιμο. Μπορεί κανείς να απολαύσει το αλλαντικό ή με τα υπέροχα σπιτικά ψωμάκια – ένα είδος που καλώς κερδίζει έδαφος στην ελληνική γαστρονομία, μαζί με τη βελτίωση των ελληνικών αλεύρων. Στα ψωμάκια μπορείτε να προσθέσετε και λίγο από το σπιτικό βουτυράκι, που είναι και αυτό επικίνδυνα ελκυστικό. Παρασκευαστική αρτιότητα χαρακτηρίζει και τους αφρούς, όπως ο αφρός τραχανά και σαργού με πιπερίτσα espelette.

Το vegan ταρτάρ από πομέλο (φράπα) δένει ωραιότατα με το dressing εσπεριδοειδών, το ταρτάρ τόνου τυλίγεται σφιχτά στο φύκι νόρι και επιστέφεται με αυγό πέστροφας.

Εάν πάρετε το μενού γευσιγνωσίας, θα δοκιμάσετε τα ιδιαιτέρως φροντισμένα καναπεδάκια, μικρά γαστριμαργικά κοσμήματα: Το vegan ταρτάρ από πομέλο (φράπα) δένει ωραιότατα με το dressing εσπεριδοειδών, το ταρτάρ τόνου τυλίγεται σφιχτά στο φύκι νόρι και επιστέφεται με αυγό πέστροφας, ενώ περισσότερη ώρα παίρνει να περιγράψεις από ότι να φας τις μικρές κρέπες – σπιτική ζύμη τραγανή σαν αλμυρή crêpe dentelle – με ταρτάρ από ελληνικό βιολογικό μοσχάρι και ολίγο spicy σάλτσα και γιαουρτάκι. Ήταν όλα από κάθε άποψη ωραιότατα, ακόμα και αν εμπρός στα πιο πετυχημένα, κάποια άλλα, όπως το γαλλικό beignet με μια φλούδα τρούφας, ήταν πιο ντροπαλά, πιο σεμνά και διακριτικά.

Γενικά το ταρτάρ είναι από τα πολύ δυνατά στοιχεία του εστιατορίου. Ομόφωνα (από τους δύο συνδαιτημόνες) ανακηρύχθηκε must κάθε επίσκεψης το λαβράκι ταρτάρ, όμορφα σερβιρισμένο με λεπτότατα πέταλα από μωβ και πορτοκαλί καρότο και διακριτικά συμπληρωμένο με λίγο χαβιάρι οσέτρα και μπελούγκα, βαπτισμένο σε σάλτσα από μανταρίνι και σόγια, εξαιρετικά φίνα, η οποία ταυτοχρόνως απαλύνει και πλουταίνει τη συνολική γεύση.

Αριστερά: Το αρνάκι με κους κους και καπνιστό τυρί, σερβίρεται σε δύο πιάτα. Δεξιά: ένα κλασικό Μαρτίνι πάντα χρειάζεται. (Φωτό: Andro.gr).

Σε αυτό το σημείο κάναμε και αλλαγή ποτού για να συνοδεύσουμε το κρέας. Από τα κρασιά που προτείνει ο οινοχόος Ευάγγελος Ψωφίδης, το Αd Astra της Nittardi προέρχεται από την πλούσια πεδιάδα της Μαρέμα στην Τοσκάνη που μόνο καλά πράγματα βγάζει, είναι ένα ισορροπημένο και αρκετά σύνθετο κρασί και μπορεί να ταιριάξει με τις ελληνικές γεύσεις, όπως το medaillon από αρνί με σάλτσα αρωματισμένη με λεμονοθύμαρο και κους κους από βουβαλίσιο γάλα και καπνιστό τυρί.

Το αρνάκι με το κους κους είναι μια ελληνοπρεπής σύνθεση που όμως δεν θα ξένιζε έναν Τυδώρ.

Σε αυτό το σημείο κάναμε ένα μικρό φιλοσοφικό διάλειμμα. Είναι δέον ένα εστιατόριο με το όνομα της τελευταίας αμιγώς αγγλικής δυναστείας να έχει σύγχρονη ελληνική κουζίνα και σήμα τον κίονα αντί για το ερυθρόλευκο ρόδο (βλ. war of the roses), αναρωτηθήκαμε; Ερώτημα ρητορικό, αφού το Tudor Hall συνεχίζει πάνω από όλα μια παράδοση υψηλής κουζίνας στο πνεύμα της εποχής.

Αριστερά: ένα εκλεκτό tartare για amuse-bouche. Δεξιά: συνδυάστε τo αρνάκι σας με ένα τοσκανέζικο Nittardi «Ad Astra».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το αρνάκι με το κους κους είναι μια ελληνοπρεπής σύνθεση που όμως δεν θα ξένιζε έναν Τυδώρ, αφού τα συστατικά του μπορούν να βρεθούν και σε πολλές ευρωπαϊκές κουζίνες. Τα δύο τμήματα σερβίρονται σε δύο χωριστά πιάτα, είναι και τα δύο εξόχως νόστιμα αλλά και εξόχως αλμυρά. Επίσης, μου γέννησαν την επιθυμία της σαλάτας, σημείο στο οποίο πληροφορήθηκα ότι εκτός από τη σαλάτα κοτόπουλο δεν υπάρχει άλλη πρασινάδα ή λαχανικό στον κατάλογο. Οπότε πολύ περισσότερο από το κυρίως πιάτο με κέρδισαν τα ορεκτικά, από τα οποία η γευστική μου μνήμη είχε ήδη καταγράψει υπέροχες εμπειρίες. Είναι αυτές οι οποίες σε κάνουν να θέλεις να γυρίσεις σε ένα εστιατόριο.

Η βραδιά έκλεισε γλυκά και ευχάριστα με ένα φίνο σουφλέ και ένα ωραιότατο Blandy’σ 10 yo Madeira Malmsey, επιβεβαιώνοντας την ευστοχία του wine pairing και στο επιδόρπιο.

 

Διαβάστε ακόμα: «1896», ένα νέο casual café-εστιατόριο στο Golden Hall.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top