Η φροντίδα του κρασιού

«Όταν δοκιμάζουμε ένα κρασί το κάνουμε τώρα, κοιτώντας το παρελθόν του με βάση το μέλλον». Παράφραση από κείμενο του Χάιντεγκερ, άλλα τίποτε πιο ακριβές για το μοναδικό προϊόν με παρελθόν, παρόν και μέλλον που μπορεί να το βελτιώσει.

 

Αυθεντικό είναι το κρασί που έχει την ικανότητα χωρίς αυταπάτες να εξελίσσεται και να βελτιώνεται συν τω χρόνω μέχρι να καταναλωθεί. (Έργο του Caesar Van Everdingen)

Ο χρόνος είναι ο ορίζοντας μέσα στον οποίο αποσαφηνίζεται η υπόσταση ενός κρασιού και του δίνει το νόημά του. Με βάση αυτό, αυθεντικό είναι το κρασί που έχει την ικανότητα χωρίς αυταπάτες να εξελίσσεται και να βελτιώνεται συν τω χρόνω μέχρι να καταναλωθεί.

Το είναι του κρασιού δεν συνίσταται στη οινοποίηση, αλλά στην φροντίδα της παλαίωσης. Αυθεντικά κρασιά είναι αυτά που έχουν μεγάλο μέλλον και τη δυνατότητα, υπερβαίνοντας την ύπαρξή τους, να γίνουν αυτό που δεν είναι ακόμη. Αντίθετα, κοινότοπα είναι τα κρασιά που έχουν εφήμερη διάρκεια, αφού ο χρόνος δεν μπορεί να τα βελτιώσει.

Τα περισσότερα αμπέλια που μπορούν να παράγουν απλά, ευχάριστα κρασιά προορίζονται να καταναλωθούν σύντομα, ενώ κάποια ελάχιστα κρασιά που βελτιώνονται για χρόνια αποτελούν την ευγενή κατηγορία των μεγάλων κρασιών.

Ο άνθρωπος μέσα από τη μέριμνα της παλαίωσης μπορεί και βιώνει τη δική του αυθεντικότητα μέσα στον κόσμο των πραγμάτων.

Το κρασί είναι το μόνο ανθρώπινο προϊόν που έχει τη δυνατότητα να γίνει κάτι που ακόμα δεν είναι και να στρέφεται κυρίως προς το μέλλον. Ο άνθρωπος μέσα από τη μέριμνα της παλαίωσης μπορεί και βιώνει τη δική του αυθεντικότητα μέσα στον κόσμο των πραγμάτων. Αποσπάται από τον άπειρο κοινότοπο χρόνο και βιώνει τον πεπερασμένο αυθεντικό χρόνο, πεπερασμένο όπως αυτόν του κρασιού.

Με την μέριμνα αυτή, ο άνθρωπος κατέχει τον τρόπο να κατανοεί, να νοιάζεται και να αντιλαμβάνεται το αρχέγονο είναι του και ταυτόχρονα να καλύπτει και να κρύβει την αληθινή πραγματικότητα που είναι το Μηδέν. Η χρονικότητα είναι το νόημα της αυθεντικής μέριμνας και είναι αυτή που διακατέχει τη χρονική εξέλιξη μέσα στον κόσμο.

Αυτή η εξελικτική πορεία ορισμένων μεγάλων κρασιών μπορεί να προσφέρει με μοναδικό τρόπο στον άνθρωπο τη θέαση των όντων γύρω του στη σωστή τους διάσταση και άρα την αυθεντική υπαρκτική ενεργητικότητα και δημιουργικότητα.

 

Διαβάστε ακόμα: Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2017 – Ανακαλύπτοντας τις επόμενες ελίτ του ελληνικού οίνου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μοσχοβολάει βούτυρο, πικραμύγδαλο, ξύσμα εσπεριδοειδών και ανθόνερο. Και έχει για παρέα το μινιμαλιστικό φλουρί της χρονιάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro