Στον μαραθώνιο του Ολύμπου. Εκεί έχει κάνει μια από τις καλύτερές του επιδόσεις, 5:20 λεπτά.

Στον μαραθώνιο του Ολύμπου. Εκεί έχει κάνει μια από τις καλύτερες επιδόσεις του: 5:20 λεπτά.

Ποια είναι η βασική σας ασχολία στη ζωή;
Είμαι στέλεχος του Λιμενικού Σώματος και υπηρετώ στην πανέμορφη Θάσο.

Γιατί τρέχετε;
Η πιο δύσκολη ερώτηση, αλλά και η πιο απλή μαζί! Τρέχω για να εξαντλήσω την παραπανίσια ενέργεια που με διακατέχει σαν άνθρωπο, τρέχω για να ανακαλύψω τα όριά μου, τρέχω γιατί το τρέξιμο είναι ο ψυχολόγος και ο ελεύθερος χρόνος μου μαζί, τρέχω για να αντλήσω ενέργεια και ερεθίσματα από τη φύση και τους συναθλητές μου, τρέχω γιατί δεν μπορώ να φανταστώ και να θυμηθώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο, τρέχω γιατί νιώθω ότι το τρέξιμο είμαι εγώ.

Ποιος είναι ο στόχος σας;
Ο στόχος μου κάθε φορά είναι να προετοιμάζομαι όσο πιο σκληρά γίνεται και να κερδίζω τον εαυτό μου σε οποιαδήποτε αγώνα ή στόχο έχω βάλει. Ο αγώνας στόχος μου για αυτήν τη χρονιά ειναι το Σπάρταθλον.

Στο Wave Run race.

Στο Wave Run Race.

Ποιο είναι το κίνητρό σας για να βγείτε από την πόρτα, ακόμα και όταν είστε κουρασμένος;
Η αγάπη που νιώθω γι’ αυτό που κάνω. Όταν περάσει ο έρωτας που έχουμε όλοι στην αρχή με το τρέξιμο, καταλαβαίνουμε αν πραγματικά το αγαπάμε και, όταν γίνει αυτό κι αρχίζεις και νιώθεις τι πραγματικά σου προσφέρει, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να σε κρατήσει στο σπίτι.

Έχετε κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ-φετίχ που φοράτε στο τρέξιμο;
Όχι, γιατί το μόνο που με νοιάζει είναι απλώς να βγω και να τρέξω!

Τρέχετε μετά μουσικής;
Παλιότερα έτρεχα με μουσική, αλλά τα τελευταία χρόνια θέλω είμαι πιο συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνω και να νιώθω το παραμικρό ερέθισμα που μου δίνει το σώμα μου, χωρίς να μου αποσπάει την προσοχή κάτι άλλο από αυτό που κάνω.

«Τρέχω παντού! Στο δρόμο, στο στάδιο, στο βουνό, και γενικά όπου μπορώ να τρέξω».

Τι σκέφτεστε όταν διανύετε μεγάλες αποστάσεις;
Σκέφτομαι πρώτα από όλα το σώμα μου και τι μηνύματα μου δίνει, το στόχο που έχω βάλει, την καθημερινότητά μου και το πόσο τυχερός είμαι που μου δίνεται το δικαίωμα να τρέχω με ξεγνοιασιά!

Διαβάστε ακόμα: «Το τρέξιμο είναι διαλογισμός μέσω της κίνησης».

Από πού αντλείτε έμπνευση για να πάτε ένα χιλιόμετρο παρακάτω, όταν φτάνετε στα όριά σας;
Αντλώ ενέργεια από τη σκέψη μου στην οικογένειά μου, τους φίλους μου και τις θυσίες που κάνουν για εμένα. Τα όρια τα βάζουμε μόνοι μας και τα σπάμε, όποτε εμείς πραγματικά θέλουμε. Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε, όταν το θέλουμε πραγματικά.

Έχετε τρέξει σε μαραθώνιο;
Έχω τρέξει στον κλασικό μαραθώνιο των Αθηνών, την παρθενική και μοναδική μου φορά το 2010. Η εμπειρία είναι υπέροχη και κάποια στιγμή θα το ξανακάνω.

Ποια είναι η κορυφαία σας επίδοση έως σήμερα;
Στον κλασικό μαραθώνιο, 2:45 λεπτά. Στα 100 χιλιόμετρα δρόμου, 7:32 λεπτά. Στο μαραθώνιο του Ολύμπου, 5:20 λεπτά. Στα 168 χιλιόμετρα της Ροδόπης, 27:00 ώρες. Και στα 144 χιλιόμετρα πέρασμα, σε 12 ώρες.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας υγιεινό σνακ;
Οι μπάρες δημητριακών. Τις φτιάχνω με ταχίνι, μέλι, χυμό πορτοκάλι, κουάκερ, κανέλα, δημητριακά, αμύγδαλα, καρύδια, γκότζι μπέρι, μπλου μπέρι και σταφίδες.

Αριστερά:«Στη χώρα μας έχουμε απίθανα βουνά, που δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από το εξωτερικό –μάλλον το αντίθετο θα έλεγα. Το καθένα τους έχει τη δική του ομορφιά και διαφορετικότητα», λέει ο Νίκος Σιδερίδης (εδώ συμμετέχοντας στο Ursa Trail Metsovo). Δεξιά: Τρέχοντας, μέσα στη μαγεία της φύσης, στο Zagori mountain race.

Αριστερά: «Στη χώρα μας, έχουμε απίθανα βουνά, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από το εξωτερικό. Το καθένα τους έχει τη δική του ομορφιά και διαφορετικότητα», λέει ο Νίκος Σιδερίδης (Εδώ συμμετέχοντας στο Ursa Trail Metsovo). Δεξιά: Τρέχοντας, μέσα στη μαγεία της φύσης, στο Zagori Mountain Race.

Έχετε τραυματιστεί τρέχοντας;
Μυικά όχι, εκτός από κάποια διαστρέμματα πρώτου βαθμού. Θεωρώ ότι είμαι ευλογημένος από τον Θεό σε αυτόν τον τομέα.

Πού τρέχετε συνήθως και γιατί;
Τρέχω παντού! Στο δρόμο, στο στάδιο, στο βουνό και, γενικά, όπου μπορώ να τρέξω. Ο χώρος που θα τρέξω εξαρτάται από την περίοδο και τον στόχο που έχω.

«Έχω ένα υπέροχο Λαμπραντόρ, ακόμα είναι μικρό σε ηλικία. Περιμένω πώς και πώς να μεγαλώσει για να τρέχουμε μαζί».

Ποιο είναι το ωραιότερο σημείο που έχετε τρέξει;
Το κάθε βουνό που έχω τρέξει έχει τη δική του ομορφιά και διαφορετικότητα. Στη χώρα μας, έχουμε απίθανα βουνά, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από το εξωτερικό – μάλλον το αντίθετο θα έλεγα. Η οροσειρά της Ροδόπης, το Παγγαίο όρος και το Μέτσοβο είναι ξεχωριστά στην καρδιά μου, γιατί εκεί νιώθω πολύ οικεία και έχω παραπάνω όρεξη για παιχνίδι.

Έχετε τρέξει στο σκοτάδι και πού;
Ναι, έχω τρέξει πολλές φορές τη νύχτα σε διάφορους αγώνες υπεραποστάσεων βουνού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως επίσης και σε καθημερινές προπονήσεις, για να προετοιμαστώ για τους παραπάνω αγώνες. Το τρέξιμο το βράδυ είναι πιο όμορφο. Αφενός, γιατί οι αισθήσεις μας είναι τεταμένες και, αφετέρου, επειδή είναι κάτι που δεν το κάνουμε συχνά.

Κάνετε διατάσεις και πότε/πού;
Κάνω απαλές διατάσεις πάντα μετά την προπόνηση, στατικές για όλο το σώμα, όχι μόνο για τα πόδια. Όταν έχω κομμάτια ή τέμπο, κάνω μετά το ζέσταμα κινητικές διατάσεις και στατικές μετά την προπόνηση χωρίς υπερβολές. Μια φορά την εβδομάδα κάνω 30 λεπτά διατάσεις, στις οποίες πιέζω αρκετά όλο το σώμα στο σπίτι, αφού έχει προηγηθεί ένα δεκάλεπτο ζέσταμα. Και φροντίζω να μην ακολουθεί ένταση την επόμενη μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Γυμνάζεσαι: Πόσα άλογα έχεις κάτω απ’ το καπό;

«Ο στόχος μου κάθε φορά είναι να προετοιμάζομαι όσο πιο σκληρά γίνεται και να κερδίζω τον εαυτό μου σε οποιαδήποτε αγώνα ή στόχο έχω βάλει», λέει ο Νίκος Σιδερίδης, Εδώ, στο Kavala Trail Run.

«Ο στόχος μου κάθε φορά είναι να προετοιμάζομαι όσο πιο σκληρά γίνεται και να κερδίζω τον εαυτό μου σε οποιαδήποτε αγώνα ή στόχο έχω βάλει», λέει ο Νίκος Σιδερίδης (Εδώ, στο Kavala Trail Run).

Πώς μετράτε την απόσταση που διανύετε;
Όταν είμαι στο στάδιο, τη μετράω με τους γύρους που κάνω και συνήθως πατάω λαπ ανά 2 χιλιόμετρα. Έξω, τη μετράει το ρολόι που φοράω με τη χρήση του GPS μου.

Προτιμάτε να τρέχετε μόνος ή με παρέα;
Προτιμώ, φυσικά, με παρέα. Αλλά, και όταν δεν έχω, δεν αντιμετωπίζω ιδιαίτερο πρόβλημα.

Αν έχετε σκύλο, τον παίρνετε μαζί στην προπόνηση;
Έχω ένα υπέροχο Λαμπραντόρ και ο λόγος που δεν κάνουμε ακόμη πολλές προπονήσεις μαζί είναι ότι είναι μικρό σε ηλικία. Περιμένω πώς και πώς να μεγαλώσει, για να τρέχουμε μαζί.

«Το τρέξιμο το βράδυ είναι πιο όμορφο, αφενός γιατί οι αισθήσεις μας είναι τεταμένες και αφετέρου επειδή είναι κάτι που δεν το κάνουμε συχνά».

Το τρέξιμο σάς βοήθησε να ξεπεράσετε κάποια εξάρτηση;
Το τρέξιμο σε βοηθάει να κόψεις πολλές κακές εξαρτήσεις που έχεις. Την ώρα που τρέχεις, γλιτώνεις από κακές συνήθειες που θα είχες αν δεν έτρεχες, όπως π.χ. η υπερβολή στο φαγητό ή να έχεις νεύρα ή να καπνίζεις. Όταν μπαίνεις στη διαδικασία να αθλείσαι, είναι πολλά τα οφέλη, γιατί επενδύεις δημιουργικά το χρόνο σου και δεν αφήνεις χώρο για εξαρτήσεις. Επίσης, ακόμη και μετά την προπόνηση, σκέφτεσαι τον κόπο σου, νιώθεις τις ευεργεσίες που προκαλεί πάνω σου η προπόνηση και δεν αφήνεσαι να γίνεις ευάλωτος σε οποιαδήποτε λάθος συνήθεια.

Αλήθεια τώρα: Δεν υπάρχουν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες που βαριέστε να πάτε για τρέξιμο;
Κάθε χρόνο, μετά τον τελευταίο αγώνα που έχω θέσει ως στόχο, και αυτός συνήθως είναι ο ROUT ή ο VFUT (αγώνες μεγάλης απόστασης), σταματάω να τρέχω και ασχολούμαι χαλαρά με οποιαδήποτε μορφή κίνησης, εκτός του τρεξίματος. Αυτό γεμίζει τις μπαταρίες μου, για όλη την επόμενη χρονιά. Σίγουρα, υπάρχουν κάποιες μέρες που μπορεί να μην έχω την καλύτερη διάθεση για να βγω να τρέξω. Όμως, πηγαίνω και ποτέ δεν το μετανιώνω, γιατί πάντα στο τέλος της προπόνησης συνειδητοποιώ ότι είναι από τις καλύτερες προπονήσεις που έχω κάνει. Ένα πολύ χαλαρό τρέξιμο είναι η καλύτερη ξεκούραση!

Διαβάστε ακόμα: «Πρώτα τρέξαμε μαζί και μετά τον πάντρεψα!»

«Η οροσειρά της Ροδόπης, το Παγγαίο όρος (στη φωτογραφία συμμετέχοντας στο Paggaio Trail Run) και το Μέτσοβο είναι ξεχωριστά στην καρδιά μου, γιατί εκεί νιώθω πολύ οικεία και έχω παραπάνω όρεξη για παιχνίδι».

«Η οροσειρά της Ροδόπης, το Παγγαίο όρος (στη φωτό, συμμετέχοντας στο Paggaio Trail Run) και το Μέτσοβο είναι ξεχωριστά στην καρδιά μου, γιατί εκεί νιώθω πολύ οικεία και έχω παραπάνω όρεξη για παιχνίδι».

Τελικά, έχει πλάκα να τρέχεις, ή είναι συνήθεια για μαζοχιστές;
Στην πραγματικότητα, αυτά τα δύο δεν είναι αντίθετα. Σε κάθε άνθρωπο ενυπάρχουν ασυνείδητες μαζοχιστικές τάσεις, οι οποίες, όταν εκδηλώνονται στο αθλητικό πεδίο, εκτονώνονται δημιουργικά και όχι μόνο δεν προκαλούν προβλήματα στον ψυχισμό του ατόμου, αλλά βοηθούν στον επαναπροσδιορισμό και την ανακάλυψη του εαυτού μας. Προφανώς αυτή η ανακάλυψη μας δίνει χαρά, γιατί έχει πλάκα. Γι’ αυτήν την κατάσταση, «βάζουν το χεράκι τους» και οι ενδορφίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια του χαλαρού τρεξίματος.

-Έχετε κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ-φετίχ που φοράτε στο τρέξιμο; -Όχι, γιατί το μόνο που με νοιάζει είναι απλώς να βγω και να τρέξω!

Γιατί νομίζετε ότι όλοι έχουν «τρελαθεί» τα τελευταία χρόνια και παίρνουν τους δρόμους τρέχοντας;
Το τρέξιμο είναι η πιο απλή μορφή άσκησης –σου δίνεται η δυνατότητα να βγεις να τρέξεις όπου θέλεις, όποτε θέλεις, με ένα ζευγάρι παπούτσια. Οι καιροί είναι δύσκολοι και, όταν δεν έχεις να ασχοληθείς με κάτι, παίρνεις τους δρόμους ή τα βουνά! Το θετικό είναι ότι όλο και περισσότερος κόσμος αθλείται και νιώθει τι πραγματικά προσφέρει η άσκηση. Ευελπιστώ να μην το σταματήσουν, όταν θα έρθουν δύσκολες καταστάσεις.

Αριστερά: Τρέχοντας σε έναν αγώνα του Sfendami Mountain Festival. Δεξιά: Στο Xanthi Old City Trail.

Αριστερά: Τρέχοντας σε έναν αγώνα του Sfendami Mountain Festival. Δεξιά: Στο Xanthi Old City Trail.

Έχετε κάποιον αγαπημένο δρομέα;
Σέβομαι και εκτιμώ την προσπάθεια όλων των αθλητών, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Ο κάθε αθλητής αποδίδει ανάλογα με το πόσο χρόνο έχει διάθεση να προπονηθεί στη ζωή του. Οι αγαπημένοι μου δρομείς είναι αυτοί που μαθαίνω ότι προσπαθούν να προλάβουν όλες τους τις υποχρεώσεις σε ένα φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα και, παρ’ όλα αυτά, βρίσκουν το χρόνο να προπονηθούν. Από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι συνήθως δεν είναι στην κορυφή, αντλώ δύναμη, για να προσπαθήσω κι εγώ παραπάνω στην καθημερινότητά μου. Ο αθλητής που μου έκανε εντύπωση, όταν ξεκίνησα να τρέχω, είναι ο Νίκος Καλοφύρης. Γιατί συνδύαζε, και συνδυάζει, την αθλητική επίδοση, το χαμόγελο, την ηρεμία, την καλοσύνη και ακόμη και τώρα μας δείχνει ότι αθλητισμό δεν κάνουμε μόνο όταν είμαστε στην κορυφή, αλλά συνεχίζουμε να κάνουμε για πάντα. Ένας ακόμη αθλητής που με ενθουσιάζει είναι ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, γιατί, με την προσπάθειά του σε Ελλάδα και εξωτερικό, θεωρώ ότι πηγαίνει το άθλημα ένα σκαλάκι πιο ψηλά. Ο πιο αγαπημένος μου απ’ όλους, όμως, είναι ο προπονητής μου Ιωάννης Τζανετάκης: μέσα από αυτόν αντλώ μεγάλη δύναμη και ηρεμία, κι επίσης είναι ο άνθρωπος που μου μαθαίνει να τρέχω σωστά.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς κρατιέται σε φόρμα ο Ολυμπιονίκης και προπονητής του TaeKwonDo Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top