– Γιατί το έγραψες το βιβλίο;
Είναι η δουλειά μου.
– Γιατί να το διαβάσει κάποιος που πουλάει κρασιά;
Είναι η δουλειά του.
– Γιατί να το διαβάσει ο καταναλωτής;
Γι αυτόν γράφτηκε.
– Ποιοι θα το αγοράσουν;
Οι 50.000 Έλληνες που έχουν ένα αμπέλι και θέλουν να γίνουν οινοποιοί.
– Ποιοι να μην το διαβάσουν;
Αυτοί που τα ξέρουν όλα.
– Διαβάζεται ευχάριστα;
Μόνον οι τίτλοι των κεφαλαίων.
– Εναλλακτικοί τίτλοι;
Η Εμπορία του Ελληνικού κρασιού. Το Μάρκετινγκ του κρασιού.
– Γιατί απουσιάζει η λέξη μάρκετινγκ;
Γιατί είμαι Έλληνας.
– Ο τίτλος του;
Ήρθε στο τέλος και ευτυχώς δεν άργησε μια μέρα.
– Ποιος είναι ο κανόνας του παιχνιδιού;
Μια βαρετή ταινία.
– Τι είναι η στρατηγική της αράχνης του τίτλου;
Αγαπημένη μου ταινία.
– Τι καινούργιο φέρνει;
Μάλλον τίποτε εάν πιστέψουμε ότι όλα προϋπήρχαν.
– Ποσό καιρό χρειάστηκε να το γράψεις;
30 χρόνια.
– Το δυνατό του σημείο;
Δεν είμαι ειδικός.
– Το αδύνατο του σημείο;
Υπάρχουν βιβλία που δεν διάβασα ακόμη.
– Γιατί αγοράζει κάποιος κρασί;
Γιατί έχει αλκοόλη.
– Τι είναι η ποιότητα;
Κάτι που δεν ορίζεται αλλά όλοι υποθέτουμε ότι ξέρουμε.
– Η λέξη κλειδί για το οινεμπόριο;
Αξία.
– Να κάνω οινοποιείο;
Ναι αν έχεις διαθέσιμο μισό εκατομμύριο ευρώ.
– Τι δουλειά κάνεις;
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
– Τι σχέση έχεις με το θέμα του βιβλίου;
Είμαι ο πρώτος που πούλησε τα κρασιά των νέων οινοποιών της δεκαετία του ’90 σε κάβες και ας το έχουν ξεχάσει οι ίδιοι.
– Τι διδάσκεις;
Γευσιγνωσία.
– Τι σχέση έχει με το οινεμπόριο;
Είναι η καρδιά του.
– Δηλαδή;
Συσχετίζει την εκτιμώμενη αξία με την πραγματική όπως την αντιλαμβάνεται η αγορά.
– Τι δεν έκανες για την Εμπορία;
Σπουδές.
– Θα το διδάξεις;
Έκανα μερικές δοκιμές.
– Τι μπορείς να κάνεις για την εμπορία;
Διαλέξεις.
– Τι θα συμβούλευες τους καταναλωτές;
Να γίνουν πλούσιοι, για να πίνουν καλά κρασιά.
– Τι απαντάς όταν σε ρωτούν ποιο κρασί να πιουν;
Το ακριβότερο που μπορούν.
– Τι κάνει ένα κρασί να πουλιέται σε υψηλή τιμή;
Η φήμη του.
– Ποιος επηρεάζει τις πωλήσεις;
Οι καλές ιστορίες.
– Η διαφήμιση χρειάζεται;
Οι εταιρείες διαφημίζουν μόνον τα προϊόντα τους που πιστεύουν ότι είναι πολύ καλά.
– Τι δημιουργεί την ποιότητα;
Οι κοινωνικές ανισότητες.
– Είναι πολλά τα ελληνικά κρασιά;
Θα γίνουν περισσότερα.
– Είναι καλό το ελληνικό κρασί;
Δύσκολα θα γίνει καλύτερο άμεσα.
– Γιατί;
Είναι ακόμη οικογενειακή υπόθεση.
– Η άποψη σου για το χύμα;
Το κρασί είναι αδιαίρετο.
– Είναι ακριβό το ελληνικό κρασί;
Υπάρχουν και φτηνά.
– Τι σχέση έχεις με την εμπορία του κρασιού;
Έκανα τον πωλητή 5 χρόνια.
– Ήταν ευχάριστη δουλεία;
Η χειρότερη.
– Ήσουν καλός πωλητής;
Όχι.
– Γιατί;
Γιατί δεν έμεινε ανείσπρακτη ούτε μια δραχμή- η πώληση θέλει ρίσκο.
– Μια φράση που θυμάσαι;
Μου είπαν:«Κρίμα είναι να κάνετε αυτή τη δουλειά».
– Θα γράψεις άλλο βιβλίο;
Τελειώνω 3 ακόμη.
– Γιατί;
Από ματαιοδοξία.
– Εκδοτικά τι θα ήθελες;
Να γράφω στα Αγγλικά και στα Γαλλικά.
– Το πιο καλό σχόλιο αναγνώστη;
Θα ήταν καλύτερα αν γράφατε τις δόσεις σε κουταλάκια.
– Από τα βιβλία σου ποια είναι τα καλύτερα;
Αυτά που πουλάνε.
– Δυνατά σημεία του βιβλίου;
Αφορά σε μια συγκεκριμένη χώρα, την Ελλάδα, σ’ ένα συγκεκριμένο προϊόν, το κρασί.
– Αδύνατα σημεία;
Είναι σχετικά σύντομο και δεν έχει σχήματα. Επίσης πολλά από τα ποσοτικά στοιχεία που αναφέρονται είναι κατ’ εκτίμηση.
– Ευκαιρίες;
Είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο για την εμπορία του κρασιού και άρα για την ώρα το μοναδικό και άρα το καλύτερο.
– Απειλές;
Οι πιθανοί αγοραστές να μην μάθουν ότι υπάρχει.
Διαβάστε ακόμα: Η τρέλα της μέθης. Γράφει ο Αργύρης Τσακίρης.