nyf

Το Λονδίνο λοιπόν είναι ο παράδεισος των funds.

Κάτι μεταξύ πλάκας και επένδυσης. Ή για πλάκα επένδυση. Ή μήπως μας παίρνουν για πλάκα οι επενδυτές; Ή πάλι όχι. Εμείς διασκεδάζουμε τους επενδυτές, οι οποίοι μένουν μακριά μας, μαζί με τα λεφτά τους.

Περάσαμε τέσσερα δύσκολα χρόνια στο Λονδίνο με την ομάδα του The Life Goddess. Δύσκολα γιατί προσπαθήσαμε να πουλήσουμε κάτι που έχει το Greek -φάτσα κάρτα-, ενώ η χώρα για μεγάλο διάστημα λοιδορούνταν από όλες σχεδόν τις μεριές. Το αποτέλεσμα είναι να έχω ξεκάθαρη εικόνα για τα funds. Πίσω από σχεδόν κάθε εστιατόριο δίπλα μας, βρίσκεται και διαφορετικό fund. Βλέπετε δεν επενδύουν αυτοί «οι κακοί» μόνο στο να μας πάρουν τα σπίτια, αλλά επενδύουν και στη φοβερή ιδέα του Peter, o oποίος ήθελε να ανοίξει ένα μεξικάνικο εστιατόριο, αλλά δεν είχε χρήματα. Επένδυσε το fund, λοιπόν, στην ιδέα του, παίρνοντας το ρίσκο να του δώσει 500.000 λίρες, κρατώντας το 51% του εστιατορίου, αλλά όχι και το management της επιχείρησης. Γιατί κατανοεί ότι η ψυχή του project είναι ο Peter.
Εμπειρία που την πληρώσαμε και την πληρώνουμε ακριβά -μην έχοντας fund να μας στηρίζει- αλλά μείναμε ζωντανοί.

Το Λονδίνο λοιπόν είναι ο παράδεισος των funds. Εδώ το fund εκεί το fund, μα πού είναι αυτό το fund; Κατά παράφραση του ελληνικού γνωμικού με τον παπά. Εμείς δηλαδή ψάχνουμε τον παπά, ενώ οι Βρετανοί ψάχνουν το fund που θα επενδύσει επάνω στις ιδέες τους και θα επέλθει αμοιβαίο κέρδος. Και ανάπτυξη. Και φυσικά προσφέροντας θέσεις εργασίας σε στελέχη που τόσο ανάγκη θα είχε η χώρα μας.

Εκεί πονάει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού η ελληνική οικονομία. Να δώσει ευκαιρίες σε στελέχη που έχουν γεμίσει από γνώσεις και σπουδές, αλλά δεν μπορούν να τις προσφέρουν πουθενά, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν οι εταιρείες που να τις χρειάζονται. Έτσι ξενιτεύονται και δημιουργούν, εμπλουτίζοντας την οικονομία της Βρετανίας, της Γερμανίας και τόσων άλλων κρατών που τους έχουν ανάγκη.

Στην ελεύθερη οικονομία, από τον δημόσιο υπάλληλο μέχρι τον περιπτερά της γειτονιάς μας, όλοι εργαζόμαστε για το κέρδος. Επενδύουμε για το κέρδος. Ονειρευόμαστε το κέρδος. Γιατί το fund να ονειρεύεται κάτι άλλο;

Έπειτα, λοιπόν, από τέσσερα επιχειρηματικά χρόνια στο Λονδίνο, χωρίς κανέναν επενδυτή, παρά μόνο τις οικογένειές μας που ανέχονται το ατελείωτο πήγαινε έλα, όπως επίσης και το προσωπικό που εργάστηκε δίπλα μας, που το στηρίξαμε και μας στήριξε, κάτι μου έχουν διδάξει τα funds. The Greek way. Και κάπως έτσι έμαθα και το διαολεμένα χρήσιμο λόγο ύπαρξης στο σημερινό καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της οικονομίας, των funds. Που δεν είναι τίποτα άλλο από συγκέντρωση κεφαλαίων από διαφορετικούς μεγάλους και μικρούς επενδυτές που συνενώνονται, για να αυξήσουν όλοι τα κέρδη τους.

Με σκοπό το κέρδος. Με σκοπό το κέρδος. Με σκοπό το κέρδος. Θα το επαναλάβω για να το καταλάβουμε. Στην ελεύθερη οικονομία, από τον δημόσιο υπάλληλο μέχρι τον περιπτερά της γειτονιάς μας, όλοι εργαζόμαστε για το κέρδος. Επενδύουμε για το κέρδος. Ονειρευόμαστε το κέρδος. Ακόμα κι εσύ που ξύνεις το ξυστό, σαν να είναι τσακμακόπετρα, το κέρδος ονειρεύεσαι. Γιατί το fund να ονειρεύεται κάτι άλλο;

Σε μια ορθά δομημένη οικονομία, με ένα Kράτος Δικαίου που έχει νομοθετήσει βάζοντας το πλαίσιο -ένα πλαίσιο τίμιο για τον επενδυτή, αλλά και τίμιο και για τον πολίτη/πελάτη- κανείς δεν έχει να φοβάται κανέναν. Αρκεί να τηρούνται οι συμφωνίες.

Τώρα σας τα αλλάζω ε; Θα θέλαμε να έρθουν τα funds να επενδύσουν, αλλά αν δεν μας αρέσουν και τελειώσει το ρευστό, να τους διώξουμε ε; Εκεί κάπου χαλάει η συμφωνία. «Γάτα Έλληνα πολιτικάντη». Είναι άδικο ότι αυτά τα ακριβοπληρωμένα στελέχη των funds έχουν καταλάβει την ασυνέπεια των πολιτικών και πολλών εκ των επιχειρηματιών μας που δεν καλοβλέπουν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά.

Ας ελπίσουμε πως αυτό μπορεί να αλλάξει. Να αλλάξει η εικόνα της χώρας μας δραματικά, μπας κι αρχίσουμε τον επαναπατρισμό των στελεχών μας. Διαφορετικά, όπως λένε τόσοι φίλοι που έχουν ακολουθήσει αυτόν το δρόμο, δεν είναι τέλειο μέρος η Ελλάδα για διακοπές;

 

Διαβάστε ακόμα: Οι Έλληνες Start-Uppers του Λονδίνου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top